Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Και ο Τσίπρας επικροτεί τις εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό με παρέμβαση των Αμερικανών!

Ο Αλ. Τσίπρας, αφού προηγήθηκε η συνάντησή του (1 και 2) με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα (21/02/2023),  κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο για να παραστεί σε εκδήλωση της ΕΔΕΚ για τον Βάσο Λυσσαρίδη, και μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, δήλωσε: «υπάρχει ένα μομέντουμ τούτη την ώρα που αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο φονικός σεισμός και αυτή η μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία αλλάζει το κλίμα πιστεύω ανάμεσα στους λαούς σε κάθε περίπτωση, γιατί οι λαοί δεν είναι αυτοί που έχουν να χωρίσουν. Ωστόσο, διαμορφώνεται μια προοπτική να αλλάξει και η ατζέντα της συζήτησης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στην βάση του διεθνούς δικαίου. Με σαφείς κόκκινες γραμμές, αλλά με μια προοπτική επίλυσης των διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά και για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες». Η δήλωση φαίνεται να προκάλεσε την αντίδραση του εκλεγμένου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος σύμφωνα με πηγές ενοχλήθηκε καθώς ο Αλ. Τσίπρας έδειξε να προεξοφλεί ως δεδομένη την επανέναρξη των συνομιλιών από το Κραν Μοντανά.

Απορίας άξιον βέβαια -εάν αληθεύουν οι πληροφορίες για τους λόγους που αντέδρασε ο Ν. Χριστοδουλίδης- γιατί θίχτηκε ο νέος πρόεδρος (του οποίου τις θέσεις το iEpikaira έχει ήδη σχολιάσει στις 02/01/2023 και 08/02/2023) εφόσον σε προεκλογική συνέντευξή (02/01/2023) του στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν οι  αποτυχημένες συνομιλίες στο Κραν Μοντανά και θα διαπραγματευτεί στο πλαίσιο Γκουτέρες (ΟΗΕ) με μεσολάβηση της ΕΕ για την επίτευξη μιας «win-win» λύσης...

Επανερχόμενοι στις θέσεις του Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με Αθηναϊκά δημοσιεύματα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Α. Μπλίνκεν στην Αθήνα, επεσήμανε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια μετά τις εκλογές για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Υποστήριξε επίσης -όπως και στην Κύπρο- ότι, «το κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, πρέπει να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στον ελληνοτουρκικές σχέσεις με την προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ». Αναφέρθηκε τέλος στη «σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση, με τρόπο που θα ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ και οικονομικό πυλώνα στην νέα αρχιτεκτονική τής περιοχής».

Σε προηγούμενο σχόλιο (21/02/2023) διερωτηθήκαμε: «ΓΙΑΤΙ ο Α. Μπλίνκεν θα συναντηθεί και με τον Αλ. Τσίπρα; Έχει να κάνει με τις επικείμενες εκλογές και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης; Ή μήπως με την βαρύτητα του κυοφορούμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου που θα απαιτήσει ευρεία πολιτική συναίνεση για να γίνουν αποδεκτά τα συμφωνηθέντα;»

Η απάντηση μάλλον ήρθε από τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει μομέντουμ στα ελληνοτουρκικά» και στο Κυπριακό ενώ επικροτεί την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ και οικονομικό πυλώνα». Επιπλέον υποστήριξε ότι «το κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, πρέπει να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική», επιβεβαιώνοντας τα όσα γράψαμε στις 16/02/2023 στο άρθρο μας υπό τον τίτλο «Από τους σεισμούς... στην επίλυση του Κυπριακού και την «εταιρική» συνεκμετάλλευση!».

Συμπερασματικά, μετά τις δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη, του Γ. Καρατζαφέρη και του Γ. Βαρουφάκη (ΕΔΩ), έρχονται να προστεθούν και οι δημόσιες τοποθετήσεις του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος μετά τον σεισμό στην Τουρκία επικροτεί τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό (με παρέμβαση των Αμερικανών), που είναι πρόδηλο ότι σχετίζονται με τα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ (ΕΔΩ)...

[Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!]



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×