Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Το επικίνδυνο πάτημα που έδωσε στην Τουρκία η δημόσια τοποθέτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ για την μονομερής οριοθέτηση ΑΟΖ της Αιγύπτου

Διαφορά μονομερούς οριοθέτησης ΑΟΖ Αιγύπτου με τα όρια της μέσης γραμμής (λευκό αντεστραμμένο τρίγωνο). Το σημείο GR-LY-EG είναι το τριεθνές βάσει της μέσης γραμμής.

[δημοσιεύτηκε 11:13-21/12/22, ανανεώθηκε 15:22-30/12/22]
Η μονομερής οριοθέτηση της ΑΟΖ της Αιγύπτου με την Λιβύη (περισσότερα ΕΔΩ) είναι σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Θ. Καρυώτη παράνομη γιατί αντιβαίνει τις προβλέψεις του άρθρου 74 του Δίκαιου της Θάλασσας. Κατά μια άλλη άποψη:
"Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει η έννοια της «μονομερούς οριοθέτησης». Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης ή δικαστικής απόφασης που να καθορίζει σύνορα, ένα κράτος έχει δικαίωμα να γνωστοποιήσει στη διεθνή κοινότητα, μέσω του ΟΗΕ, ότι έχει συγκεκριμένη αξίωση σχετικά με τα εξωτερικά όρια των θαλασσίων ζωνών του".

Από τον παραπάνω χάρτη συνάγεται ότι οι αιγυπτιακές ενέργειες είναι προβληματικές και για τον επιπλέον λόγο ότι δεν ακολούθησαν την αρχή της Μέσης Γραμμής, με αποτέλεσμα η Αίγυπτος να διεκδικεί κάποιες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της λιβυκής «δυνάμει ΑΟΖ»/υφαλοκρηπίδας (λευκό αντεστραμμένο τρίγωνο). 
πηγή

Συνδυάζοντας τους παραπάνω δύο χάρτες γίνεται επίσης αντιληπτό ότι εάν η Αίγυπτος ακολουθούσε τη μέση γραμμή, τότε το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο θα επηρεάζονταν ελάχιστα -ή καθόλου- (δεν εννοούμε την περιοχή του ψευδομνημονίου καθεαυτή αλλά την αρχή που βασίστηκε το ψευδομνημόνιο αφού η νεα αιγυπτιακή χάραξη παρεμβάλλεται μεταξύ των τουρκικών και λιβυκών ακτών βάσει των οποίων υπολογίστηκαν τα όριά του) από την νέα αιγυπτιακή οριοθέτηση (το κόκκινο αντεστραμμένο τρίγωνο μάλλον απαλείφεται). Υπό αυτήν την έννοια οι αιγυπτιακές ενέργειες θα μπορούσαν φαινομενικά να χαρακτηριστούν ως "ευεργετικές" για τα ελληνικά συμφέροντα, αν παραβλέπαμε το γεγονός ότι υποδαυλίζουν τα δικαιώματα της Ανατολικής Λιβύης που ελέγχει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ και ο ισχυρός άνδρας και πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ -τους οποίους υποτίθεται ότι υποστηρίζαμε-. Πέραν τούτου όμως, τίθενται και άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα που δεν σχολιάστηκαν επαρκώς στο δημόσιο διάλογο:

-Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να χαιρετίζει δια στόματος του Έλληνα ΥΠΕΞ ("Χαιρετίζω την ανακοίνωση του Αιγύπτιου Προέδρου για την οριοθέτηση των δυτικών θαλασσίων ορίων της Αιγύπτου" δήλωσε στις 15/12/22) την αιγυπτιακή μονομερής οριοθέτηση, τη στιγμή που έχουμε -και καλώς πράττουμε- κάνει "σημαία" την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου; 

-Έχουμε αναλογιστεί ότι η Τουρκία μπορεί πλέον να εργαλειοποιεί το επικίνδυνο πάτημα που της χάρισε η δημόσια τοποθέτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, για τον οποίο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δεν ήταν καν ενήμερος πριν την ανακοίνωση της Αιγύπτου; 



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×