Έμπειρος αναλυτής σε φιλοκυβερνητικό Μέσο, αφού εκθείασε την μονομερή οριοθέτηση ΑΟΖ -παράνομη σύμφωνα με τον καθηγητή Θ. Καρυώτη- της Αιγύπτου με την Λιβύη, εν συνεχεία αναφέρει τα εξής:
«Η γραμμή οριοθέτησης της Αιγύπτου σταματά στην μέση γραμμή, είναι προφανές ότι ο καθορισμός του τριεθνούς θα είναι βορειότερα κάτι που δείχνει ότι η Αίγυπτος θα επιμείνει πλήρως στα δεδομένα που ίσχυσαν στη Συμφωνία του 2020 για περιορισμένη επήρεια των νησιών ακόμη και της Κρήτης. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κεκτημένο από μια νέα λιβυκή κυβέρνηση διεκδικώντας από την Ελλάδα τη μετακίνηση προς βορρά της μέσης γραμμής υπολογίζοντας περιορισμένη επήρεια σε νησιά και νησίδες».
Απόσπασμα αιγυπτιακού ΦΕΚ μονομερής οριοθέτησης ΑΟΖ με Λιβύη |
Ο ίδιος ο αναλυτής επίσης επισημαίνει ότι η μονομερής οριοθέτηση ΑΟΖ της Αιγύπτου επηρεάζει τις προβλέψεις του τουρκολιβυκού ψευδομνημονίου από την πλευρά της Λιβύης και όχι της Τουρκίας.
Δεν μπορούμε όμως να διακηρύττουμε ότι η νέα οριοθέτηση «ακυρώνει» το τουρκολιβυκό. Μόνο η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού μέχρι και το τριεθνές, βραχυκυκλώνει το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο. Σημειώστε το «βραχυκυκλώνει», γιατί τα πάντα θα εξαρτηθούν από την στάση μας επί του πεδίου... Αν θα «πάρει ο άνεμος» το επόμενο ερευνητικό και τα γνωστά φαιδρά των πολιτικών ηγεσιών μας που δεν θέλουν να είμαστε «μοναχοφάηδες».
Διαφορά μονομερούς οριοθέτησης ΑΟΖ Αιγύπτου με τα όρια της μέσης γραμμής (λευκό αντεστραμμένο τρίγωνο). Το σημείο GR-LY-EG είναι το τριεθνές βάσει της μέσης γραμμής. |
Όσον αφορά στην μέθοδο χάραξης της αιγυπτιακής ΑΟΖ, είναι σαφές ότι δεν ακολουθήθηκε η αρχή της μέσης γραμμής και απ' ότι φαίνεται η Αίγυπτος διεκδικεί περίπου 6800 τετρ. χιλιόμετρα της Λιβυκής «δυνάμει ΑΟΖ»/υφαλοκρηπίδας.
Επιπλέον, η προχειροδιατυπωμένη και ελλιπής Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία (η οποία πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ) οριοθέτησης αναφέρει στο Άρθρο 1(ε): «εάν οιοδήποτε από τα δύο Μέρη διεξάγει διαπραγματεύσεις με σκοπό την οριοθέτηση της Αποκλειστικής του Οικονομικής Ζώνης με άλλο Κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό, προτού καταλήξει σε τελική συμφωνία με τρίτο κράτος, θα ενημερώσει και θα διαβουλευτεί με το άλλο Μέρος». Επομένως η Αίγυπτος ΔΕΝ ενήργησε κατά παράβαση της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας η οποία την περιορίζει μόνο ως προς την προϋπόθεση να διαβουλευτεί με την Ελλάδα πριν καταλήξει σε συμφωνία με την Λιβύη.
Και μια ακόμη λεπτομέρεια: εάν η Αίγυπτος είχε διαβουλευτεί με την Ελλάδα πριν την μονομερή οριοθέτηση, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν θα τηλεφωνούσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του 48ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του προεδρικού διατάγματος (595/2022) του Σίσι, διότι θα είχαν προηγηθεί οι συνομιλίες. Άρα, συνάγεται ότι η Ελλάδα δεν γνώριζε. Και επομένως οφείλουμε να φιλάμε τα νώτα μας και με την Αίγυπτο...
Περισσότερα ΕΔΩ!