Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για το σχέδιο που διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη συγκρότηση μια Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η οποία θα περιλαμβάνει την Τουρκία και άλλα βασικά κράτη της Βόρειας Αφρικής, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της περιφερειακής ενότητας. Μάλιστα, ο Τζόνσον διεκδικεί την πατρότητα της ιδέας, την οποία είχε σκεφτεί όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών (2016-2018).
Ο Μπόρις Τζόνσον είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Βαυαρία μετά την ολοκλήρωση της οποίας η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός εκφράστηκε με «μεγάλο ενθουσιασμό» σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή.
Η πρόταση του Μακρόν για μια πολιτική κοινότητα που θα ήταν ευρύτερη από την ΕΕ των 27 εθνών στοχεύει πρωτίστως στο να φέρει την Ουκρανία και άλλα έθνη της Ανατολικής Ευρώπης στην «οικογένεια», ακόμη κι αν δεν είναι ακόμη ή μπορεί να μην είναι ποτέ μέλη του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, η νέα ομάδα θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές χώρες που τηρούν τις «βασικές αξίες» της ΕΕ να συνεργαστούν για την ασφάλεια, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές και την κυκλοφορία των ανθρώπων.
«Αξίζει τον κόπο να την εξετάσουμε», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αφορά «την οικοδόμηση σχέσεων», παρά για την δημιουργία «νέων θεσμών», την στιγμή μάλιστα που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε το 2020 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να συμμετέχει, το Μάγρεμπ επίσης, πιστεύω ότι χοντρικά θα πρέπει να επανασυστήσουμε την Mare Nostrum της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», είπε.
Και επέμεινε στην «κρίσιμη» συμμετοχή της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε και στην Ουκρανία και το Ισραήλ. «Η βορειοαφρικανική ακτή είναι επίσης μία πολύ σημαντική ζώνη στην ευρωπαϊκή συζήτηση με την ευρεία έννοια».
Η πιθανότητα να συμμετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο της μετά-brexit εποχής στην προτεινόμενη κοινότητα, ήταν μια μεταγενέστερη σκέψη του Μακρόν, ο οποίος ήθελε εδώ και καιρό να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με το Λονδίνο, αλλά θεώρησε τον Τζόνσον ως αναξιόπιστο συνομιλητή, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους.
Τα 27 κράτη μέλη έχουν αρχίσει να συζητούν την πρόταση του Μακρόν, αλλά έχουν διαφορετικά οράματα για το τι πρέπει να συνεπάγεται. Αρκετοί υποστηρίζουν ένα χαλαρό κλαμπ για να συζητούν κοινές προκλήσεις. «Δεν υπάρχει αίθουσα συνεδριάσεων όπου συναντώνται όλοι από την Ισλανδία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Πηγή: cnn.gr