Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Από το φυσικό αέριο, στην Ελληνο-Τουρκική διένεξη!

Ο κορυφαίος γεωστρατηγικός αναλυτής και Αναπληρωτής καθηγητής της σχολής Ευελπίδων Δρ. Κων/νος Γρίβας ανέφερε πρόσφατα σε άρθρο του, ότι «ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να τεθεί η Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ θα ήταν ένας πόλεμος με την Ελλάδα και μάλιστα ένας πόλεμος που θα διαρκούσε για καιρό και όχι ένα απλό θερμό ή «υπέρθερμο» επεισόδιο, για τα οποία προετοιμάζονται (;) οι ελληνικές ελίτ, θεωρώντας ότι αυτά είναι τα μόνα "ρεαλιστικά ενδεχόμενα" συγκρούσεων στο ελληνοτουρκικό σύστημα.»

Στο θέμα της πιθανής ελληνοτουρκικής διένεξης αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, όπου εξηγήσαμε τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις συνθήκες της επέμβασης:


όπως επίσης για τις ψυχολογικές επιχειρήσεις των ΜΜΕ που προετοιμάζουν το έδαφος στην ελληνική κοινή γνώμη για να δεχτεί με ηττοπάθεια την τουρκική εχθρική κίνηση (όταν και αν λάβει χώρα) ως τετελεσμένο χωρίς νόημα για σοβαρή και εκτεταμένη αντίδραση, ώστε να αποφύγουμε τα "χειρότερα" με τους Τούρκους... αναφερθήκαμε παρακάτω:

Επίσης εξηγήσαμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η συντονισμένη τουρκική εχθρική κίνηση έναντι της Ελλάδας να έχει το στοιχείο του αντιπερισπασμού-αιφνιδιασμού ώστε να αναγκαστεί η Ελλάδα να αμυνθεί σε δύο μέτωπα διασπείροντας τις δυνάμεις της. Όπως πολύ εύστοχα διαπιστώνει ο Υποναύαρχος ε.α. Δ. Τσαϊλάς: «Στη Μεσόγειο Θάλασσα η Τουρκία θέλει να επιβάλλει κατάσταση χάους. Στόχος της δημιουργίας χαοτικού πεδίου είναι η παράλυση του αντιπάλου. Το [ελληνικό] ανθρώπινο δυναμικό που αποφασίζει και εκτελεί τα σχέδια άμυνας μιας χώρας παρουσιάζει κόπωση λόγω της συνεχούς άγνοιας της κατάληξης μιας τακτικής κίνησης εκείνου που απειλεί. Υπό αυτούς τους όρους ο "υπνωτισμός" του αντιπάλου, είναι η προϋπόθεση για την εξαπάτησή του, μέσω του αιφνιδιασμού! Το χάος εγγυάται και τον υπνωτισμό και την εξαπάτηση και τον αιφνιδιασμό. Στοιχεία που άλλωστε υπάρχουν έντονα στην ανατολική στρατηγική. Σκοπός της δημιουργίας χάους από μέρους της Τουρκίας είναι η διάλυση όλων των συμμετρικών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί για την αντιμετώπιση ενός αντιπάλου.»

Αν ακούσετε για κοινή αποστρατικοποίηση στο Αιγαίο...Δείτε τί κρύβεται από πίσω και τί θα ακολουθήσει..!

Ο αντιπερισπασμός πιθανότατα θα είναι κάπου στο Αν. Αιγαίο -ενδεχομένως στην περιοχή μεταξύ Κω και Χίου όπου οι Τούρκοι εδώ και χρόνια παραβιάζουν και ελέγχουν τα αντανακλαστικά μας- και μακρυά από τον κύριο στόχο των Τούρκων που περιλαμβάνει το τόξο Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη (το Καστελόριζο ή κάποια/ες βραχονησίδα/ες στη ευρύτερη περιοχή θεωρούμε ότι είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστεί από ενδεχόμενη ελληνοτουρκική διένεξη), ώστε να αποκτήσουν θαλάσσιο σύνορο με την Αίγυπτο και να αυξήσουν την τουρκική ΑΟΖ κατά τουλάχιστον 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.


Επίσης εξηγήσαμε ότι είναι ήδη εν εξελίξει το σχέδιο της δημιουργίας έννομου συμφέροντος των Τούρκων στο Αιγαίο, με την αγορά μαρίνων και βραχονησίδων, γεγονός το οποίο θα χρησιμοποιήσουν για να δικαιολογήσουν την επέμβασή τους στο Αιγαίο προφασιζόμενοι την προάσπιση την οικονομικών συμφερόντων τους:


Το Ισραήλ επιθυμεί την κατασκευή του EastMed για να καταστεί ως ενδιάμεσος κόμβος διανομής του του Καταριανού -ίσως και του Αμερικανικού- υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG προς την Ευρώπη, και επιπλέον επιδιώκει να παραγκωνίσει την Τουρκία παρακάμπτοντάς την τελείως από τον σχεδιασμό: 


Ο λόγος είναι ότι οι άσχημες ισραηλοτουρκικές σχέσεις τείνουν να μετεξελιχθούν σε σχέσεις βαριάς αντιπαλότητας. Οπότε με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ έμμεσα πιέζει τον Ερντογάν να αυξήσει την επιθετικότητά του έναντι της Ελλάδας-Κύπρου. Δηλαδή η Τουρκία ωθείται να επεκταθεί στο Αιγαίο - Αν. Μεσόγειο, αφού είναι η μοναδική λύση που έχει για να μην αποκλειστεί τελείως από την διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και την συνδιαχείριση των κοιτασμάτων της περιοχής μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Με την έμμεση πίεση του Ισραήλ προς την Τουρκία, η Ελλάδα ακούσια σύρεται σε ένα proxy war αμυνόμενη, ενώ η Τουρκία εισέρχεται σε μια αμφιβόλου αποτελέσματος και μεγάλης επικινδυνότητας ελληνοτουρκική διένεξη:

Ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώνεται και η παραπάνω εκτίμηση του Κ. Γρίβα ο οποίος επισημαίνει ότι «ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να τεθεί η Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ θα ήταν ένας πόλεμος με την Ελλάδα!». Δηλαδή το Ισραήλ επιτυγχάνει και την έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, αφού η ενδεχόμενη επιθετική ενέργειά της σε συμμαχική χώρα, πιθανότατα θα συνεπάγεται και την έξοδό της από το ΝΑΤΟ (αν και δεν προβλέπεται έξοδος από την συμμαχία εκτός της εθελούσιας). Όσον αφορά την Αμερική, η κατάσταση είναι μάλλον win-win αφού επιτυγχάνουν να ανατρέψουν τον Ερντογάν (ο οποίος αν αντικατασταθεί από κάποιον αμερικανόφιλο όπως πχ τον Γκιουλέν, θα επαναεισάγουν την Τουρκία στον ΝΑΤΟ με τους δικούς τους όρους), να διοχετεύσουν το δικό τους φυσικό αέριο στην Ευρώπη και να αποκόψουν το μονοπώλιο της Ρωσίας, έκτος του ότι ταυτόχρονα υπογράφουν τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα πουλώντας και στις δύο πλευρές. 
Ακόμη όμως κι αν η Τουρκία επιτύχει τους στόχους της έναντι της Ελλάδας και κατοχυρώσει τα ενεργειακά της συμφέροντα στην περιοχή, με την επέκταση των συνόρων της, τότε αυτός που χάνει το μονοπώλιο στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι η Ρωσία η οποία όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται πολύ κοντά στην κατασκευή του TurkStream εκτός των αγωγών Nord Stream που είναι ήδη υπό κατασκευή και ενώνουν την Ρωσία με την Γερμανία απευθείας. Τότε τα συμφέροντα της Τουρκίας θα βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτά της Ρωσίας, διότι τότε η Τουρκία θα επιδιώξει την διοχέτευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από το Κατάρ στην Ευρώπη.

Σημειωτέον, μέσα στο 2019 το Κατάρ παρήγγειλε 100 τουρκικά άρματα μάχης Altay και 20 αυτοκινούμενων πυροβόλων Τ-155 Firtina-II των 155 χλστ / 52. Ενώ από όλους τους πιθανούς «μνηστήρες», το Κατάρ επέλεξε την Τουρκία για να παραχωρήσει μόνιμη στρατιωτική βάση στα εδάφη του ως εγγυήτρια δύναμη, και αυτό γιατί η Τουρκία είναι ιδανική δίοδος για την μεταφορά του φυσικού αερίου του στην Ευρώπη, αλλά και λόγω των κοινών δεσμών των δύο χωρών με την Μουσουλμανική Αδελφότητα!
Αναρωτιέστε ακόμη γιατί χαιρετά με τον χαιρετισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχει άρρηκτη σχέση με το Κατάρ;
Ο εκκολαπτόμενος όμως αμερικανο-ισραηλο-καταριανός συνασπισμός, παραγκωνίζει την Τουρκία η οποία έχει επενδύσει στις σχέσεις της με το Κατάρ:

Το ενδεχόμενο στενής συνεργασίας ΗΠΑ-Κατάρ και οι άμεσες επιπτώσεις σε Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο (!)

Συμπερασματικά, μην εκπλαγείτε αν δείτε σύντομα αυτούς που σήμερα είναι «φίλοι», να διακόπτουν τις σχέσεις τους με το έθνος που έχει διακόψει σχέσεις με την ειρήνη από τα γεννοφάσκια του, και τελικά να γίνονται οι χειρότεροι εχθροί…

Στην Αν. Μεσόγειο διαδραματίζονται τεκτονικές αλλαγές οι οποίες μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς. Τόσο ραγδαίους που οι στερεότυπες αντιλήψεις για τα γεωπολιτικά δρώμενα είναι εκτός πραγματικότητας. Το πώς θα μετεξελιχθεί η παρούσα κατάσταση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αν και ήδη διαφαίνεται η πορεία των γεγονότων, παρά ταύτα τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι οφείλουμε να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση για τη διασφάλιση της εθνικής μας ακεραιότητας!



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×