Έτος 7o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Η απρόσμενη προσέγγιση του Οτσαλάν, ενδεικτική της μεγάλης πίεσης που δέχεται ο Ερντογάν σε Κωνσταντινούπολη και Συρία

Άρθρο του Ahmet Külsoy στην ahvalnews.com στις 5/6/2019 - Απόδοση από το iEpikaira
Με την απροσδόκητη άδεια στους δικηγόρους, και αργότερα στην οικογένεια, του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν για να τον επισκεφθούν στη φυλακή, η τουρκική κυβέρνηση πυροδότησε φήμες για πιθανή αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ώστε να σταματήσει η σύγκρουση των τελευταίων 35 χρόνων.

Οι σκεπτικιστές βλέπουν τις προσπάθειες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ένα τέχνασμα για να κερδίσει εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους ψηφοφόρους στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι αντέδρασαν στην μέχρι πρότινος πολιτική του «ραβδιού» του προέδρου, ψηφίζοντας υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στις 31 Μαρτίου, προσφέροντάς τους ένα «καρότο» πριν από την επανάληψη της ψηφοφορίας στις 23 Ιουνίου.

Ο Ekrem İmamoğlu ανακηρύχθηκε νικητής με λιγότερες από 14.000 ψήφους σε περισσότερο από 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους, και το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας ακύρωσε το αποτέλεσμα ενώ διέταξε την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας μετά από καταγγελία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, για υποτιθέμενες παρατυπίες.

Η απώλεια του ελέγχου του δήμου της Κωνσταντινούπολης θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για το κύρος του Ερντογάν, καθώς απο εκεί ξεκίνησε την ανέλιξή του στην εξουσία αφού εξελέγη δήμαρχος της Πόλης το 1994 ενώ οι υποστηρικτές του από τότε μέχρι σήμερα συνέχισαν να κατέχουν αυτόν τον δημαρχιακό θώκο.

Οι δικηγόροι του Οτσαλάν και Τούρκοι αξιωματούχοι, διέψευσαν επανειλημμένως ότι οι πρόσφατες συναντήσεις είχαν να κάνουν με τις εκλογές της Κωνσταντινούπολης, αλλά τα social media και οι εφημερίδες εικάζουν ότι ο Οτσαλάν και η κυβέρνηση έκλεισαν συμφωνία για να βοηθήσουν στη νίκη του AKP στις 23 Ιουνίου.

Ο Χακάν Ταχμάζ του Peace Foundation, μιας τουρκικής ΜΚΟ που εργάζεται για την ειρήνη και τη συμφιλίωση, δήλωσε ότι ήταν φυσικό το κυβερνών κόμμα να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις επισκέψεις για να κερδίσει κουρδικές ψήφους, αλλά οι Κούρδοι είναι απίθανο να αλλάξουν την υποστήριξή τους υπέρ του ΑΚΡ.

"Κούρδοι ψηφοφόροι που ψήφισαν το ΑΚΡ κατά το παρελθόν δεν θα ενδιαφερθούν για το τι λέει ο Οτσαλάν", είπε ο Ταχμάζ, και εννοούσε το μπλοκ των συντηρητικών Κούρδων που αντιτίθεται σθεναρά στο ΡΚΚ. Εν τω μεταξύ, είπε ότι το AKP μόνο στα όνειρά του μπορεί να κερδίσει τον υπόλοιπο κουρδικό πληθυσμό, το οποίο υποστηρίζει το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP).

"Δεν υπάρχουν στεγανά στην πολιτική. Οι εγχώριες και ξένες ισορροπίες και συμμαχίες μπορούν να αλλάξουν. Η Τουρκία μπορεί για άλλη μια φορά να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο που ονομάζεται ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσε ο καθηγητής Ferhat Kentel του πανεπιστημίου Şehir της Κωνσταντινούπολης. Αλλά είπε ότι, οι πικρές μάχες που ακολούθησαν την κατάρρευση της διετούς εκεχειρίας του 2015, οδήγησαν σε έλλειψη εμπιστοσύνης που δεν μπορεί εύκολα να ξαναοικοδομηθεί.

Μετά την πρώτη τους συνάντηση με τον Οτσαλάν στις 2 Μαΐου, οι δικηγόροι του, ανάγνωσαν δήλωση του ηγέτη του PKK, στην οποία ανέφερε ότι η συμφιλίωση με την Τουρκία ήταν πιο αναγκαία από ποτέ. Ο Οτσαλάν δήλωσε ότι υποστήριξε την έκκλησή του για εκεχειρία το 2013. Η έμφαση του ηγέτη του PKK στη δημοκρατία και τη συμφιλίωση ενίσχυσε τις φήμες για μια πιθανή άμβλυνση της πολιτικής του ΑΚΡ.

Ο Yektan Türkyilmaz, που είναι μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Forum Transregionale Studien, έναν ερευνητικό οργανισμό με έδρα το Βερολίνο, δήλωσε ότι ο Οτσαλάν χρησιμοποίησε σκόπιμα διφορούμενες προτάσεις για να μετρήσει την αντίδραση στη δημόσια έκκλησή του.

"Όταν τελείωσε η ειρηνευτική διαδικασία, η κατάσταση ήταν χειρότερη από ότι πριν ξεκίνησε η ειρηνευτική διαδικασία. Εξετάζοντας το βαθμό, και τον αντίκτυπο της καταστροφικής βίας που επακολούθησε, βλέπουμε μια αρνητική εικόνα", ανέφερε ο Türkyılmaz. Με αποτέλεσμα, η κουρδική πλευρά να είναι τώρα εξαιρετικά προσεκτική, είπε.

Η πτέρυγα νεολαίας του ΡΚΚ όρθωσε οδοφράγματα σε πόλεις σε όλη την Τουρκία και κυρίως την κουρδοκρατούμενη νοτιοανατολική στα τέλη του 2015, όταν οι διοικητές του ΡΚΚ δήλωσαν την αυτονομία τους από την κεντρική τουρκική κυβέρνηση. Οι δυνάμεις ασφαλείας έστειλαν τανκς και ισοπέδωσαν ολόκληρα τμήματα πόλεων. Πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν στις μάχες στους δρόμους των πυκνοκατοικημένων περιοχών.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2009 και έληξαν το 2015, ήταν κλειστές διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΡΚΚ και της κυβέρνησης, οι οποίες δεν επιδίωξαν την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Ο Σεζέ Τέμελι, ο αντιπρόεδρος του HDP, δήλωσε ότι το κουρδικό ζήτημα δεν θα μπορούσε να αφεθεί στα χέρια του ΑΚΡ του Ερντογάν. "Θα υπάρξουν περισσότεροι οργανισμοί και υπηρεσίες γύρω από το τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ένα νέο σύνταγμα είναι απαραίτητο. Διατηρούμε πάντοτε τις ελπίδες μας για ειρήνη ζωντανές", δήλωσε.

Ο Τάχμαζ δήλωσε ότι η δήλωση του Οτσαλάν μετά τη συνάντηση της 2 Μαΐου δεν απευθυνόταν αποκλειστικά στο ΑΚΡ. "Είναι ένα μήνυμα προς την αντιπολίτευση, το κουρδικό πολιτικό κίνημα, την κυβέρνηση και τις διεθνείς δυνάμεις", είπε. Οι προσπάθειες ενδέχεται με την πάροδο του χρόνου να ανοίξουν το δρόμο για μια νέα ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ο Ταχμάζ. "Οι ειρηνευτικές διαδικασίες αρχίζουν σε στιγμές που φαίνονται σχεδόν αδύνατες."

Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών το 2015. Οι συριακές κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής χώρας με τη βοήθεια του αμερικανοκινούμενου συνασπισμού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Η Τουρκία βλέπει τις συριακές κουρδικές δυνάμεις - τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) - ως επέκταση του PKK.

Το YPG αρνείται την σχέση του με το PKK, αλλά και οι δύο ανήκουν στην ίδια κουρδική ομπρέλα, ενώ το YPG αναγνωρίζει τον Οτσαλάν ως ιδεολογικό ηγέτη του.

Από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ότι αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία στα τέλη του περασμένου έτους, το YPG και οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που έχει υπό τον έλεγχό του, ξεκίνησαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Ασάντ για να ζητήσουν προστασία σε περίπτωση που η Τουρκία εξαπολύσει επίθεση κατά της κουρδοκρατούμενης περιοχής.

Μετά τη δεύτερη συνάντησή του με τους δικηγόρους του στις 22 Μαΐου, ο Οτσαλάν κάλεσε το SDF να απέχει από αυτό που χαρακτήρισε ως «συγκρουσιακή πολιτική» και να κρατήσει «τις τουρκικές ευαισθησίες στο μυαλό».

Ο διοικητής της SDF Mazlum Kobane δήλωσε το Σάββατο ότι ήταν έτοιμος να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία και τη συριακή κυβέρνηση.

"Με το παράδειγμα του ηγέτη Οτσαλάν, νικήσαμε την  τρομοκρατική και φασιστική ιδεολογία του ISIS, γι' αυτό πιστεύουμε ότι ο ηγέτης Οτσαλάν θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λύση της συριακής κρίσης", δήλωσε ο Kobane.

Ο Τάχμαζ ανέφερε ότι οι εξελίξεις στη Συρία είχαν ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να αλλάξει την κουρδική πολιτική της και η Άγκυρα θα μπορούσε να επιδιώξει συνεργασία με τον Οτσαλάν για να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Ο Vahap Coşkun, ακαδημαϊκός στο πανεπιστήμιο Dicle της νοτιοανατολικής επαρχίας του Ντιγιάρμπακιρ, δήλωσε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης συνδέονται περισσότερο με τη Συρία, παρά με τις επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης στις 23 Ιουνίου.

"Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στη Συρία. Πιστεύω ότι οι φήμες που κυκλοφορούν για την ειρηνευτική διαδικασία έχουν άμεση σχέση με αυτές τις εξελίξεις", ανέφερε ο ακαδημαϊκός. Οι άμεσες και έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και SDF σχετικά με την τύχη της βόρειας Συρίας συνεχίζονται, υποστήριξε.

"Φαίνεται ότι, εάν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία στη Συρία, η Τουρκία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος", ανέφερε ο ακαδημαϊκός.

Διαβάστε και ΕΔΩ...

[iEpikaira: Το άρθρο είναι ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται ο Ερντογάν για τις επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, την νίκη των οποίων έχει αναγάγει σε προσωπική υπόθεση. Η βαρύτητα που έχει προσδώσει σε αυτές τον κάνει ακόμη πιο απρόβλεπτο όπως διευκρινίστηκε ΕΔΩ. Η προσέγγιση του Οτσαλάν είναι επίσης ενδεικτική τις άλλης μεγάλης πίεσης που δέχεται στην ανεύρεση λύσης στο Κουρδικό ζήτημα συγκεντρωτικά σε Τουρκία και Συρία και όχι αποσπασματικά, γεγονός που όσοι τον επιβουλεύονται προσωπικά (σσ. ΗΠΑ-Ισραήλ) το χρησιμοποιούν έντεχνα ως μοχλό πίεσης ΕΔΩ για να υποσκάψουν την κυριαρχία του και τελικά να πετύχουν την ανατροπή του, κάτι που δεν επιτεύχθηκε με το πραξικόπημα-τραγέλαφο του 2016.]

Άρθρο του Ahmet Külsoy στην ahvalnews.com απόδοση στα ελληνικά iEpikaira

Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Προς αιφνιδία επιδείνωση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

      Γιατί «παγώνει» επ’ αόριστον την μετάβασή του στην Άγκυρα ο Πρωθυπουργός – Σοκ στην Αθήνα από το φεστιβάλ φιλοτουρκισμού του Τράμπ ενώπιον Νετανυάχου – Οξεία επίθεσις του τουρκικού Τύπου για ανάρτηση Μητσοτάκη περί «γενοκτονίας» – Το καλώδιο ανεβάζει το θερμόμετρο
      Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κατέστησαν σαφή κατά την συνάντηση που είχε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανυάχου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ. Οι επιπτώσεις στα ελληνο-τουρκικά είναι άμεσες, καθώς η στήριξις των ΗΠΑ πυροδοτεί την αλαζονεία του Ερντογάν, με αποτέλεσμα ο Τούρκος Πρόεδρος να ξεφεύγει από κάθε όριο, μη αφήνοντας στην Αθήνα πολλές επιλογές. Έτσι φθάνουμε σε μιάν επιδείνωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων που οδηγεί στην απόφαση του Έλληνος Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να «παγώσει» επ’ αόριστον (και μετά από αλλεπάλληλες αναβολές) την επίσκεψη στην Άγκυρα. Να σημειωθεί ότι ο τουρκικός Τύπος αποδίδει την απόφαση αυτή στις συνομιλίες που είχε πριν λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης με τον Μπενιαμίν Νετανυάχου στο Τελ Αβίβ.
      Για τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό πάντως ήταν σοκ η στάσις του Ντόναλντ Τράμπ, όταν παρουσία του εξεθείασε τον Ταγίπ Ερντογάν.
      «Είναι πολύ δυνατός και έξυπνος άνθρωπος» είπε ο Τράμπ και συνέχισε: «Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν. Τον αγαπώ. Με αγαπάει επίσης. Και ο Τύπος θυμώνει πολύ όταν λέω ότι αγαπώ τον Ερντογάν.
      Έχουμε κάνει πολλά πράγματα και δεν είχαμε ποτέ προβλήματα. Και, όπως θυμάστε, πήραμε και τον ιεροκήρυκα πίσω από την Τουρκία. Ήταν τεράστια υπόθεση. Το είπα στον Πρωθυπουργό Νετανυάχου αυτό. Η Τουρκία και οι ηγέτες της του είπα ότι δεν θα είναι πρόβλημα. Κοιτάξτε, ο Ερντογάν είναι ένας δυνατός και έξυπνος άνθρωπος. Είπα στον (Ισραηλινό) Πρωθυπουργό: “Αν έχετε πρόβλημα με την Τουρκία, νομίζω στα αλήθεια πως θα μπορέσω να το λύσω”».
      Όμως ο Πρόεδρος Τράμπ ουδέποτε εξεδήλωσε πρόθεση να «λύσει» τα προβλήματα που έχει η Ελλάς με την Τουρκία, καθώς φαίνεται ότι, για αυτόν, ο Έλλην Πρωθυπουργός είναι ανύπαρκτος. Οι προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη για διάνοιξη διαύλων προς την αμερικανική κυβέρνηση έχουν πέσει στο κενό. Τελευταία περίπτωσις χθες, που ο Έλλην Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο φιλοτραμπικό μέσον Breitbart News, όπου, αφού ανεφέρθη στην ανάγκη συνεργασίας ΗΠΑ και ΕΕ για το ζήτημα των δασμών, απηύθυνε ιδιαίτερο μήνυμα. Τονίζοντας ότι θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατηγικό εταίρο της Ελλάδος, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον διάδρομο IMEEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor), που θεωρείται ως η αμερικανική απάντησις στην Πρωτοβουλία του Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας. Στον διάδρομο αυτό όμως δεσπόζουσα θέση έχει η Τουρκία, ως χώρα συνδέσεως του ασιατικού με τον ευρωπαικό βραχίονα της εμπορικής συνδέσεως.
      Στην Τουρκία, πάντως, οι αναφορές στην αναστολή της επισκέψεως Μητσοτάκη είναι επιθετικές. «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέστειλε την επίσκεψή του στην Τουρκία επ’ αόριστον, έπειτα από την επίσκεψή του στο Ισραήλ», υποστηρίζει Τούρκος αναλυτής στην εφημερίδα «Μιλλιέτ».
      Ο πρόεδρος του think tank ANKASAM, Mεχμέτ Σειφετίν Ερόλ, αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέστειλε επ’ αόριστον την επίσκεψή του στην Άγκυρα και ερμηνεύει την απόφαση αυτή λέγοντας ότι «φαίνεται πως το ελληνικό – ελληνοκυπριακό δίδυμο βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό την υποθήκη της ισραηλινής πολιτικής». Υποστηρίζει ακόμη ότι «το Ισραήλ φαίνεται να έπεισε τον Μητσοτάκη για άλλη μια φορά στην στρατηγική του να περικυκλώσει και να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, στην οποία εμπλέκεται και το δίδυμο Ελλάδα – Ελληνοκύπριοι από το 2009». [iEpikaira: Το παρόν βήμα βοά εδώ και χρόνια για αυτό ακριβώς που οι τούρκοι επιβεβαιώνουν! Περισσότερα ΕΔΩ!]
      Τέλος ο διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, Ουμράν Ομέρ Οζκιζιλτσίκ, θέτει το θέμα των F-35 υποστηρίζοντας ότι «η επιστροφή των F-35 δεν θα γίνει με απόφαση της Γερουσίας, αλλά με απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ. Εάν η Ελλάδα και το Ισραήλ προσπαθήσουν να το εμποδίσουν μέσω της Γερουσίας, θα πρέπει να περάσουν ξεχωριστή νομοθεσία, η οποία θα έβαζε τον Τράμπ εναντίον της Γερουσίας».
      Η «Εστία» έθεσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ερώτηση σχετικώς προς το εάν πράγματι έχει «παγώσει» η επίσκεψις στην Άγκυρα, αλλά αυτός επεφυλάχθη να απαντήσει. Θεωρούμε λοιπόν την σιωπή ως επιβεβαίωση.
      Ένα άλλο σημείο τριβής παραμένει η πόντισις του καλωδίου ηλεκτρικής διασυνδέσεως Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, για το οποίο η Τουρκία επαναλαμβάνει την απαίτηση να έχει λόγο στην αδειοδότησή του. Στο ζήτημα ανεφέρθη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, σαν να έχει λησμονήσει την υποχώρησή μας από την θάλασσα της Κάσου, την οποία μάλιστα είχε δικαιολογήσει τότε υποστηρίζοντας ότι απεφεύχθη η κλιμάκωσις μιάς κρίσεως. Τώρα δηλώνει: «Αντιμετωπίζουμε τα πάντα με ψυχραιμία. Το καλώδιο είναι ένα έργο που έχει εν μέρει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και εντάσσεται στα κοινού ενδιαφέροντος. Πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του καλωδίου». Προσέθεσε ότι το έργο αυτό προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο και δεν απαιτεί άδεια: «Ολόκληρη η Μεσόγειος είναι σπαρμένη από καλώδια. Το έργο δεν μπορεί να παρεμποδιστεί από το Διεθνές Δίκαιο». Από το Διεθνές Δίκαιο σίγουρα όχι. Από την Τουρκία όμως;
      Αντιθέτως προς τις φοβικές δηλώσεις διαφόρων πολιτευομένων, μήνυμα αισιοδοξίας απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κώστας Τασούλας , κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Forum των Δελφών. «Η γνώση της Ιστορίας μας χαρίζει αυτοπεποίθηση – ειδικά όταν, σε αντίστοιχες συνθήκες, κάναμε τις σωστές επιλογές» ετόνισε, για να αναφερθεί εν συνεχεία στην σημασία των συμμαχιών, επισημαίνοντας ότι, από την καταστροφή της Σμύρνης και έπειτα, η βασική μας διπλωματική επιδίωξις ήταν να μην βρεθεί ποτέ ξανά η χώρα απομονωμένη. Επανέλαβε δε με έμφαση ότι η Ελλάς διαχρονικώς συντάσσεται με την Δύση:
      «Όχι δουλοπρεπώς, αλλά προς όφελός της. Η κατεύθυνση αυτή είναι εγγεγραμμένη στην ιδρυτική μας διακήρυξη: στόχος ήταν πάντα η ένταξη στην ευρωπαική οικογένεια και η συμπόρευση με τον πολιτισμένο, χριστιανικό κόσμο της Δύσης – έναν κόσμο στον οποίο η Ευρώπη ενέτασσε την Ελλάδα τόσο πολιτισμικά όσο και γεωστρατηγικά».
      [iEpikaira: Περισσότερα και ΕΔΩ!]
      Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ estianews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Γειά σου καπετάν-Νικόλα με τα ωραία σου! Οι Constellation του Δένδια ναυαγούν πριν την καθέλκυση...

      Η πρώτη φρεγάτα κλάσης Constellation για το US Navy έχει ολοκληρωθεί μόλις κατά 10% δύο χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής και σχεδόν πέντε χρόνια μετά την ανάθεση της αρχικής σύμβασης για το πλοίο.
      Με πληροφορίες από twz.com
      Οι εργασίες συνεχίζονται επίσης παρά τη συνεχιζόμενη απουσία σταθερού λειτουργικού σχεδιασμού για το σκάφος, το οποίο απέχει ακόμη εβδομάδες ή και μήνες από την οριστικοποίηση και την έγκριση.
      Σημαντικές αλλαγές στη διαμόρφωση του Constellation σε σύγκριση με το μητρικό του γαλλο-ιταλικό Fregata Europea Multi-Missione (FREMM) έχουν ήδη οδηγήσει σε σοβαρές καθυστερήσεις και αυξήσεις κόστους και υπάρχουν αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του προγράμματος.
      Ένας βασικός στόχος του προγράμματος ήταν να ληφθεί ένα σχέδιο που θα χρειαζόταν μόνο σχετικά μικρές τροποποιήσεις για να είναι έτοιμο για χρήση κάτι που θα συνέβαλε στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος και σε χαμηλό προϋπολογισμό. Το αντίθετο συνέβη.
      Το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε το 2020 ότι επέλεξε τη Marinette Marine στο Ουισκόνσιν, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική της ιταλικής Fincantieri, για τις φρεγάτες Constellation. Η κατασκευή του USS Constellation ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022.
      Το US Navy έχει επί του παρόντος έξι από τα πλοία υπό παραγγελία, από μια αρχική δόση τουλάχιστον 10 σκαφών. Η πρώτη προγραμματίζεται επί του παρόντος να παραδοθεί το 2029.
      Η σχεδίαση της κλάσης Constellation έχει ήδη προσθέσει σημαντικά σε φυσικό μέγεθος σε σχέση με τη βασική διαμόρφωση των FREMM, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την αναμενόμενη απόδοση.
      Σημαντικές αλλαγές έχουν επίσης γίνει στη συνολική διαμόρφωση και είναι κατανοητό ότι τώρα υπάρχει μόνο περίπου 15% ομοιότητα μεταξύ του αμερικανικού σχεδίου και του αρχικού. Ο αρχικός στόχος ήταν 85% κοινότητα σχεδίων.
      Οι αλλαγές σχεδίασης συνέβαλαν επίσης σε σημαντικές καθυστερήσεις και αύξηση του κόστους. Το αρχικό σχέδιο ήταν να παραδοθεί η USS Constellation το 2026. Το US Navy υπολόγιζε επίσης σε κόστος ανά μονάδα 1 δισ. δολαρίων, ή ενδεχομένως ακόμη λιγότερο, καθώς η παραγωγή των φρεγατών θα “έτρεχε”. Πιο πρόσφατες εκτιμήσεις ανεβάζουν την τιμή ανά μονάδα στο 1,4 δισ. δολάρια!
      Είναι σημαντικό να τονιστεί εδώ ότι το US Navy διεξήγαγε τον διαγωνισμό νέας φρεγάτας FFG(X) που οδήγησε στην κλάση Constellation με ρητή εστίαση σε αποδεδειγμένα σχέδια εντός παραγωγής για να επιτύχει το χαμηλότερο δυνατό κόστος και τον μικρότερο δυνατό χρόνο ναυπήγησης. Εκδόσεις των FREMM είναι σε ενεργή υπηρεσία σήμερα με τα ναυτικά της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και του Μαρόκου και άλλες είναι υπό κατασκευή.
      Άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ευρειών παγκόσμιων οικονομικών διαταραχών λόγω της πανδημίας του COVID-19 και των προβλημάτων εργατικού δυναμικού της ναυπηγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, έχουν επίσης παρεμποδίσει την πρόοδο των Constellation. Έχει γίνει λόγος στο παρελθόν για την ανάθεση ναυπηγήσεων και σε ένα δεύτερο ναυπηγείο, καθώς και στην ένταξη επιπλέον εταίρων στο πρόγραμμα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση του κόστους ανά μονάδα μέσω οικονομιών κλίμακας.
      Η κλάση Constellation δεν είναι το μόνο ναυπηγικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού που αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και αύξηση κόστους. Η ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ συρρικνώνεται επίσης σταθερά εδώ και δεκαετίες. Αυτό υπογραμμίστηκε με νέο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
      Τα μέλη του Κογκρέσου έχουν ήδη εκφράσει ολοένα και περισσότερο τη δυσαρέσκειά τους με την κατάσταση του προγράμματος κλάσης Constellation του Πολεμικού Ναυτικού.
      Πηγή: defence-point.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ι. Μάζης: Οι Exxon και Chevron θα "φέρουν" τον EastMed - Μετά το Αιγαίο και την Κύπρο, σειρά έχει η Θράκη και το Ιόνιο

       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      The New Arab: US says no entity in Syria is currently recognised as a government

      09 April, 2025 Last Update 10 April, 2025 09:13 AM
      The US said no entity in Syria is considered a government, and they will no longer recognise the Syrian mission to the UN.
      The US said this week that no entity in Syria is recognised as a government, with a US State Department spokesperson adding that an ‘administrative procedure’ is currently underway, relating to the changing of the legal status of a Syrian mission to the UN to a mission of a government not recognised by the US.
      The spokesperson reiterated in a statement that there have not been any changes to the privileges of accredited members of the Syrian Permanent Mission to the UN.
      The measure has been taken following an administrative decision based on current US policy; the spokesperson told Al-Jazeera.
      The official Syrian SANA news agency quoted an official source in the Syrian Foreign Ministry as saying that the step to change the legal status of the Syrian mission in New York is purely technical and administrative, and does not reflect any change in the position towards the new government.
      This comes as UN authorities further reduced visas for members of the Syrian mission from G1 for diplomats accredited to the UN to G3, which is granted to foreign nationals representing a government at the UN that is not recognised by the US.
      UN Secretary-General Antonio Guterres commented on the change, saying Syria’s status as a member state at the UN has not changed and confirmed it will not affect its representation within the UN.
      He further said that the state of any country’s membership is subject to the UN Charter and has nothing to do with the issue of a country’s recognition of a particular country’s government.
      Syria's new government
      Meanwhile, Tammy Bruce, the US State Department spokeswoman, said she hopes the formation of the transitional government in Syria will be a step forward in building an inclusive and representative state.
      In a press conference held on Tuesday evening, she added that it was vital in helping achieve the aspirations of Syrians for a better future.
      "We expect the Syrian government to abide by human rights laws and to aide to general laws that define what it means to be a good government," she stated.
      "We are waiting to see more action on their part, obviously there are expectations that have not yet been met, and we are waiting for what they will do," she added.
      Since Ahmad al-Sharaa was appointed President in Syria following the ouster of Bashar al-Assad, he has urged Western nations to lift sanctions on Syria and recognise the new government, which he reiterated will be inclusive of all minorities.
      Last month, the UK government announced it lifted asset freezes on 24 Syrian entities and is committed to helping Syrians rebuild their economy and country following years of war.
      "We are lifting asset freezes on 24 Syrian entities that were previously used by the Assad regime to fund the oppression of the Syrian people, including the Central Bank of Syria, Syrian Arab Airlines, and energy companies".
      "At the same time, sanctions on members of the Assad regime and those involved in the illicit trade in captagon remain in place," the Foreign Office announced in a statement.
      [iEpikaira: Εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα είμαστε στην αρχή του διαμελισμού της Συρίας (περισσότερα και ΕΔΩ). Είναι πρόδηλο ότι το σχέδιο βαλκανιοποίησης της Μ. Ανατολής βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή. Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ!]
      Source: https://www.newarab.com/news/us-says-no-entity-syria-recognised-government
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Reuters: Οι Κούρδοι θα πιέσουν για ομοσπονδιακό σύστημα στη Συρία
      Οι Κούρδοι της Συρίας θα απαιτήσουν ένα ομοσπονδιακό σύστημα στη χώρα που θα επιτρέπει την περιφερειακή αυτονομία και τη διατήρηση δυνάμεων ασφαλείας, αναφέρει στο Reuters ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος, επιμένοντας σε ένα σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται ο Σύρος πρόεδρος, όπως σημειώνει το πρακτορείο.
      Το αίτημα για ομοσπονδιακή διακυβέρνηση ενισχύθηκε καθώς οι μειονότητες της χώρας είδαν με τρόμο τις μαζικές δολοφονίες των Αλαουιτών τον περασμένο μήνα, με κουρδικές δυνάμεις να κατηγορούν τον προσωρινό πρόεδρο Αχμέντ αλ Σάρα και τους ισλαμιστές συμμάχους του ότι χαράζουν τη λάθος πορεία για τη νέα Συρία και μονοπωλούν την εξουσία, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
      Αντίπαλα συριακά κουρδικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της κυρίαρχης παράταξης στα βορειοανατολικά της χώρας, συμφώνησαν σε ένα κοινό πολιτικό όραμα – που περιλαμβάνει τον φεντεραλισμό – τον περασμένο μήνα, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο κουρδικές πηγές. Δεν το έχουν όμως ανακοινώσει επίσημα.
      Ομάδες υπό την ηγεσία των Κούρδων ανέλαβαν τον έλεγχο περίπου του 1/4 της συριακής επικράτειας κατά τη διάρκεια του 14χρονου εμφυλίου πολέμου. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, υπέγραψαν τον περασμένο μήνα συμφωνία με τη Δαμασκό για τη συγχώνευση των κυβερνητικών οργάνων και των δυνάμεων ασφαλείας των Κούρδων με την κεντρική κυβέρνηση.
      Ενώ παραμένουν προσηλωμένοι σε αυτή τη συμφωνία, Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν αντιταχθεί στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνώντες ισλαμιστές της Συρίας διαμορφώνουν το νέο τοπίο στην εποχή μετά την κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστηρίζοντας ότι έχουν αποτύχει να σεβαστούν την ποικιλομορφία της Συρίας παρά τις υποσχέσεις για ένταξη.
      Ο Badran Jia Kurd, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Κούρδων, είπε στο Reuters ότι όλες οι κουρδικές φατρίες συμφώνησαν σε ένα "κοινό πολιτικό όραμα" που τονίζει την ανάγκη για "ένα ομοσπονδιακό, πλουραλιστικό, δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα".
      Οι γραπτές του απαντήσεις σε ερωτήσεις του Reuters σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Κούρδων επιβεβαίωσε τον στόχο του φεντεραλισμού από τότε που τα κουρδικά κόμματα συμφώνησαν τον περασμένο μήνα.
      Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Κούρδων έχει αποφύγει για χρόνια τη λέξη "φεντεραλισμός" στην περιγραφή των στόχων της, ζητώντας αντίθετα για αποκέντρωση. Οι Κούρδοι της Συρίας λένε ότι στόχος τους είναι η αυτονομία εντός της Συρίας - όχι η ανεξαρτησία.
      Ο προσωρινός πρόεδρος Αχμέντ αλ Σάρα έχει δηλώσει την αντίθεσή του σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα, λέγοντας στον Economist τον Ιανουάριο ότι δεν έχει λαϊκή αποδοχή και δεν είναι προς το συμφέρον της Συρίας.
      Οι Κούρδοι, κυρίως Σουνίτες Μουσουλμάνοι, μιλούν μια γλώσσα που σχετίζεται με τα Φαρσί και ζουν κυρίως σε μια ορεινή περιοχή που απλώνεται στα σύνορα της Αρμενίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Συρίας και της Τουρκίας. Στο Ιράκ, έχουν το δικό τους κοινοβούλιο, κυβέρνηση και δυνάμεις ασφαλείας.
      Ο Badran Jia Kurd είπε ότι το θεμελιώδες ζήτημα για τη Συρία είναι "η διατήρηση της διοικητικής, πολιτικής και πολιτιστικής ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής", κάτι που θα απαιτούσε "τοπικά νομοθετικά συμβούλια εντός της περιοχής, εκτελεστικά όργανα να διαχειρίζονται τις υποθέσεις της περιοχής και δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας που συνδέονται με αυτά".
      Αυτό θα πρέπει να οριστεί στο συνταγματικό πλαίσιο της Συρίας, πρόσθεσε.
      [iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ!]
      Πηγή: capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Προκαλεί εκ νέου η Τουρκία: Καμία έρευνα χωρίς τη συγκατάθεσή μας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

      Πηγή του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, λίγο μετά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου, αντιναύαρχο Ζεκί Ακτούρκ, σχολίασε τις πληροφορίες για τον σχεδιασμό επανέναρξης των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου Κύπρου–Κρήτης κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «έργα μη ρεαλιστικά και αμιγώς προκλητικά».
      Παράλληλα, υπογραμμίστηκε πως «δεν είναι δυνατόν να προωθούνται με επιμονή έργα στην Ανατολική Μεσόγειο, σχεδιασμένα από την Ελλάδα, την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” και τρίτους, στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” στην περιοχή».
      Πιο αναλυτικά:
      «Η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι δυνατόν να προωθούνται με επιμονή έργα στην Ανατολική Μεσόγειο, σχεδιασμένα από την Ελλάδα, την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” και τρίτους, στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” στην περιοχή, και τα οποία σχεδιάζεται να διέλθουν από θαλάσσιες περιοχές υπό τουρκική δικαιοδοσία, χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας.
      Πρόκειται για έργα μη ρεαλιστικά, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και αμιγώς προκλητικά. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι έχουμε πράξει και στο παρελθόν. Δεν έχει κανένα νόημα η επιμονή στο συγκεκριμένο ζήτημα...»
      Επιπλέον, λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων και την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους, απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία που αγνοεί την τουρκική παρουσία στο νησί και αποσκοπεί στην ανατροπή των εύθραυστων ισορροπιών. Η Τουρκία δεν θα διστάσει να ασκήσει τις εγγυητικές της εξουσίες έναντι των ενεργειών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης που απειλούν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και το κλίμα ειρήνης και σταθερότητας στο νησί.», ανέφερε η πηγή του τουρκικού υπουργείου.
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Στις καλένδες μαζί με τα 12 ν.μ το καλώδιο ηλεκτροδότησης με Κύπρο, όλα καλά στα ελληνοτουρκικά λέει ο Γεραπετρίτης
      «H ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ηλεκτρική διασύνδεση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συζήτηση για τις παγκόσμιες εξελίξεις, στο «Delphi Economic Forum X». Με απλά λόγια το θέμα του καλωδίου πάει στις καλένδες μαζί με τα 12 ναυτικά μίλια. Αν τώρα κάποιος από τους «συμμάχους» αναλάβει την πόντιση του, αντιμετωπίζοντας την Τουρκία έχει καλώς…Διαφορετικά …θα δούμε.
      Τι είπε ο Γεραπετρίτης:
      «Υπάρχουν τα σενάρια για όλες τις δυνατές εκδοχές, οπότε είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε πως «η έρευνα και πόντιση καλωδίου είναι προστατευόμενη από το Διεθνές δίκαιο και κατά τούτο δεν χωρεί οποιαδήποτε άδεια».
      «Εμείς προγραμματίζουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Είναι μια αρκετά σύνθετη τεχνικά άσκηση», σημείωσε και πρόσθεσε. «Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο. Δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό. Θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει».
      «Το κατά πόσον το έργο αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο είναι κάτι που είναι απολύτως σαφές. Ευτυχώς, υπάρχει για όλους μας κάτι το οποίο είναι υπερκείμενο και σε ένα καθεστώς διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας οφείλουμε όλοι να το σεβόμαστε και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε.
      «Το διεθνές δίκαιο δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών. Η Ελλάδα έχει πορευθεί όλες αυτές τις δεκαετίες με γνώμονα ακριβώς αυτό, δηλαδή με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και ιδίως, το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν αυτενεργούμε, ούτε πρόκειται να κάνουμε κάτι, το οποίο είναι αντίθετο στο διεθνές δίκαιο, αλλά από την άλλη πλευρά απαιτούμε από κάθε πλευρά να επιδεικνύει τον ανάλογο σεβασμό».
      Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισράηλ σημείωσε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται και η σχέση, την οποία έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ είναι εξαιρετικά σημαντική, στρατηγικής σημασίας.
      Έχουμε, πρόσθεσε, «εξίσου σημαντικές σχέσεις, συνεργασίας, σύμπνοιας με όλα τα αραβικά κράτη, με τα οποία έχουμε μια εξαιρετική σχέση».
      «Η Ελλάδα αναπτύσσει διπλωματία της πολυμέρειας και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Σε ό,τι αφορά στην ιδιαίτερη συνεργασία με το Ισραήλ, αυτήν θα την καλλιεργήσουμε και θα την εμβαθύνουμε αυτοτελώς. Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά καλές και έχουν ιδιαίτερο στρατηγικό βάθος. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε με έμφαση στο διεθνές δίκαιο και πάντοτε προς όφελος της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας».
      Δεν υπάρχει κανένας πάγος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
      Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένας πάγος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπάρχουν πάντοτε τα σημεία διαφωνίας μας.
      «Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα λύσουμε όλα μονομιάς. Θαυματοποιοί δεν είμαστε, πολιτικοί είμαστε. Και για τον λόγο αυτό εκείνο, το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η ελληνοτουρκική σχέση, όπως έχει διαμορφωθεί δομημένα, οργανωμένα, με παραδοτέα, με ιδιοκτήτες, με χρονοδιαγράμματα, θα συνεχιστεί», ανέφερε.
      Τόνισε πως το Ανώτατο Συμβούλιο θα γίνει σε επόμενο χρόνο. «Δεν έχει ακόμη καθορισθεί σαφώς. Η τελευταία μας αναφορά ήταν ότι θα γίνει σε χρόνο μετά το Πάσχα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς παγώματος».
      Η ύφεση, επεσήμανε, υπάρχει σε πολλά πεδία και σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν παραβιάσεις εναέριου χώρου, διότι πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου ή μιας μείζονος αεροπορικής κρίσης που μπορεί να οδηγήσει σε γεγονότα εξαιρετικά αιματηρά.
      Η συνεργασία, ανέφερε, έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, το εμπόριο, η μετανάστευση, ο τουρισμός. Οι τοπικές οικονομίες 12 ελληνικών νησιών έχουν τονωθεί σημαντικά χάρη στη γρήγορη θεώρηση που χορηγείται σε Τούρκους και τις οικογένειές τους. Κυρίως όμως, πρόσθεσε, υπάρχει μια βελτίωση στην κατανόηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και νομίζω και των δύο λαών.
      «Έχει μία σημασία πώς αντιμετωπίζουμε την Τουρκία, αλλά κυρίως τη δική μας θέση στην περιοχή, όχι μόνο για το σήμερα και το αύριο, αλλά και μακροσκοπικά. Θέλουμε μία Ελλάδα, η οποία θα βρίσκεται διαρκώς με το δάκτυλο στη σκανδάλη;», σημείωσε.
      «Η Ελλάδα φροντίζει έτσι ώστε να ενισχύει την άμυνά της και το πράττει με άριστο τρόπο. Φροντίζει να έχει δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, έτσι ώστε να μην κλυδωνίζεται από οποιαδήποτε οικονομική εμπορική κρίση και η Ελλάδα διευρύνει το διπλωματικό της αποτύπωμα».
      «Όλα αυτά έχουν σκοπό ένα, την ειρήνη και την ευημερία. Δεν γίνονται με σκοπό να έχουμε μονίμως μια κατάσταση εμπόλεμη. Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε σε εγρήγορση, αλλά είμαστε οι πρώτοι, οι οποίοι επιθυμούμε μια ειρηνική γειτονιά».
      Αναφορικά με τη φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καμία απολύτως παραχώρηση στο κράτος δικαίου και στις πολιτικές ελευθερίες».
      «Θα πρέπει να δίδονται πειστικές απαντήσεις όταν οι όποιοι περιορισμοί ελευθερίας, όπως συμβαίνει εν προκειμένω με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, αφού αφορούν ουσιαστικά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ενεργό παρουσία στο δημόσιο βίο. Έχει ήδη εκφρασθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση και συνολικά, η Δύση. Θα πρέπει η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου να αποδεικνύεται καθημερινά».
      Η Ελλάδα είναι άριστα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.
      «Η Ελλάδα με φρόνηση, με σύνεση, προχωρά σε πολύ μεγάλα βήματα», σημείωσε και ανέφερε πως Exxon και Chevron είναι κολοσσοί, οι οποίοι έχουν και γεωπολιτικό αποτύπωμα και εντός των ΗΠΑ. Η παρουσία τους στην Ελλάδα, αποτελεί σφραγίδα επιτυχίας για την ελληνική οικονομία, για την πολιτική σταθερότητα, αλλά βεβαίως, αποτελεί και επιβράβευση της ελληνικής πολιτικής και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής.
      «Εμείς δεν έχουμε σκοπό να απομειώσουμε κανένα δικαίωμα τρίτης χώρας, αλλά δεν θα ανεχθούμε και καμία απομείωση δικού μας δικαιώματος», επεσήμανε.
      «Η Ελλάδα είναι άριστα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε και πρόσθεσε πως έχει ένα προνόμιο, το οποίο δεν είναι πάντοτε εγγυημένο για όλες τις χώρες, «να έχει μία πολύ ισχυρή κυβέρνηση, να έχει πολιτική σταθερότητα, αλλά, από την άλλη πλευρά, να έχει και πολύ ισχυρές συμμαχίες».
      Παρά ταύτα, πρόσθεσε, «είναι προφανές ότι και η Ελλάδα θα δεχθεί τις παράπλευρες συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου, ο οποίος είναι πιθανόν να οδηγήσει, κατά την κλασική πολιτική οικονομία, σε φαινόμενα όπως είναι η ύφεση, ο πληθωρισμός ή η αύξηση των επιτοκίων. Είναι σαφές ότι το ελεύθερο εμπόριο θα πρέπει να προστατεύεται».
      Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών «ήμασταν σαφείς. Ο Πρωθυπουργός το δήλωσε σε όλους τους τόνους. Μεταξύ συμμάχων, θα πρέπει να βρίσκονται λύσεις και η λύση δεν είναι πάντοτε η ανταπόδοση ή η επιβολή περιορισμών».
      «Πρωτίστως, είναι η προσπάθεια για την αποσυμπίεση των κρίσεων και την εύρεση λύσεων, όπου υπάρχουν εμπόδια στο διεθνές εμπόριο, έτσι ώστε να είναι επωφελές για όλους. Μια οικονομία, η οποία είναι σταθερή και ακμάζουσα, αποδίδει μέρισμα σε όλους και στα κράτη και στους πολίτες».
      Στόχος της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενώσει
      «Η επιτυχία να βρισκόμαστε με σχεδόν ομόφωνη ψήφο όλων των κρατών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη θέση του εκλεγμένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην πιο δύσκολη μεταπολιτευτική εποχή, σηματοδοτεί στην πραγματικότητα και μία μεγάλη διεθνή ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την ελληνική Πολιτεία», ανέφερε.
      «‘Εχουμε έναν και μόνο σκοπό, να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε», να γεφυρώσουμε τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή, με τη Δύση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
      Σημεώσε πως εκείνο, το οποίο έχει χαθεί είναι η δυνατότητα να μπορεί ο Οργανισμός να δίνει λύσεις σε μεγάλα και φλέγοντα προβλήματα. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία τον ερχόμενο Μάιο και μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι η προστασία ευάλωτων πληθυσμών, των παιδιών σε κατάσταση πολέμου, των γυναικών, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
      Θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο γεγονός στις 20 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, το οποίο θα αφορά τη θαλάσσια ασφάλεια.
      «Η Ελλάδα θέλει να παίξει έναν ισχυρό ρόλο και νομίζω ότι είμαστε σε θέση να το πράξουμε, διότι είμαστε έντιμοι συνομιλητές όλων των μερών, τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».–Δεν τίθεται θέμα αποστολής επίγειων δυνάμεων στην Ουκρανία
      Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως η συμμετοχή στην επίλυση του ουκρανικού δεν περιορίζεται μόνο στην αποστολή επίγειων δυνάμεων, αλλά οι χώρες θα κληθούν να συμβάλουν με διάφορους τρόπους.
      «Η Ελλάδα πάντοτε στάθηκε στην Ουκρανία και στάθηκε με σθένος, μολονότι σε πολλές περιπτώσεις δεχθήκαμε κριτική», σημείωσε και πρόσθεσε: «Για την ώρα δεν τίθεται ζήτημα αποστολής επίγειων δυνάμεων. Όμως θα σταθούμε με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούμε για την επιβεβαίωση της διεθνούς νομιμότητας, για την κυριαρχία και ουσιαστικά, για την άμεση καταδίκη οποιουδήποτε αναθεωρητισμού στην περιοχή και στον κόσμο».
      Ερωτηθείς για τους εξοπλισμούς, ανέφερε πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση, καθώς βρίσκεται σε μία γειτονιά του κόσμου, η οποία βάλλεται πανταχόθεν.
      «Η Ελλάδα μερίμνησε, μετά από μια δεκαετία στην οποία δυστυχώς, λόγω της μείζονος δημοσιονομικής κρίσης, είχαμε μια απομείωση της έντασης της δικής μας αμυντικής δυνατότητας», ανέφερε.
      «Έχουμε φροντίσει την τελευταία εξαετία έτσι ώστε να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, να ενισχυθούν σε υποδομές, να ενισχυθούν σε εξοπλισμό, να ενισχυθούν σε προσωπικό. Βλέπουμε το μέλλον, βλέπουμε την άμυνά μας ως μοχλό ειρήνης».
      –Η κάθαρση θα έρθει μέσα από τις συνταγματικά προβλεπόμενες οδούς στο ζήτημα των Τεμπών
      Ερωτηθείς για το ζήτημα των Τεμπών, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους πραγματογνώμονες είναι αμιγώς ζητήματα δικαστικής αξιολόγησης.
      «Οι δικαστικοί πραγματογνώμονες και οι πραγματογνώμονες οι οποίοι εισφέρουν σε μία δικογραφία, θα πρέπει να είναι πρόσωπα κατάλληλα, τα οποία έχουν τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα να μπορούν να εισφέρουν αυτή τη γνώμη, διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μπορεί να υπάρξει είτε εσφαλμένη εκτίμηση, είτε χειραγώγηση».
      «Το ελάχιστο που θα απαιτούσε οποιοσδήποτε θα είναι τα όποια πορίσματα πραγματογνωμοσύνης να είναι αξιόπιστα και να προέρχονται από άτομα, τα οποία έχουν τα κατάλληλα εχέγγυα ανεξαρτησίας και κατάλληλες γνώσεις».
      Στο ζήτημα του κατά πόσον οι χειρισμοί ήταν οι κατάλληλοι, σημείωσε πως πάντοτε η προσπάθεια, η οποία γίνεται από την κυβέρνηση είναι να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.
      «Στην αποστροφή ότι υπήρξε μια διαρκής απόπειρα συγκάλυψης, σε ό,τι με αφορά και στο μέτρο που γνωρίζω, θέλω κατηγορηματικά να πω ότι δεν θα το άντεχε ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, οποιοσδήποτε, για λόγους μικροπολιτικούς, να ρίξει σκιά σε ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα», υπογράμμισε.
      «Είναι πολύ στενάχωρο και συναισθηματικά να βρίσκεσαι σε θέση να αμύνεσαι για πράγματα, τα οποία είναι εντελώς ξεκάθαρα», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν πάντοτε να υπάρξει ένας πλήρης έλεγχος, να υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος, μέσω των προβλεπόμενων, από το Σύνταγμα, Επιτροπών, να υπάρξει μία διαφάνεια».
      «Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι εκείνη η οποία θα αποδώσει τις ευθύνες. Αλλά δεν μπορούμε, εκ προοιμίου να αφομοιώνουμε τη θεσμική αξία της δικαιοσύνης, η οποία θα κληθεί να ρίξει φως στην υπόθεση των Τεμπών. Διότι όταν πράττουμε αυτό, θέτουμε σε αμφισβήτηση ολόκληρες τις βασικές δομές της Πολιτείας».
      Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως έγιναν πιθανότατα και λάθη στη διαχείριση και επικοινωνιακά λάθη, αν και «αυτά έχουν μηδενική αξία μπροστά στην τραγωδία, η οποία συνέβη».
      «Αυτή τη στιγμή, δικαίως όλοι οι Έλληνες πολίτες απαιτούν την αλήθεια και έχουν κάθε λόγο να την απαιτούν. Απαιτούν μια κάθαρση. Η κάθαρση θα έρθει μέσα από τις συνταγματικά προβλεπόμενες οδούς και από την απόδοση της δικαιοσύνης στο ζήτημα αυτό. Από την άλλη πλευρά, εκείνο το οποίο ισχύει είναι ότι όλοι θα πρέπει να βρεθούμε ενωμένοι».
      «Δεν πρέπει να χειραγωγούμε την κατάσταση, δεν πρέπει να προβαίνουμε σε πολιτική εκμετάλλευση των πραγμάτων», τόνισε. «Εγώ αισθάνομαι πραγματικά τεράστια ευθύνη να βρίσκομαι στη θέση που βρίσκομαι, για όλα όσα συμβαίνουν. Για κανέναν δεν ήταν εύκολη η τραγωδία των Τεμπών. Είναι ένας κόμπος στο στομάχι όλων μας. Η πεποίθησή μου είναι ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη και οι ευθύνες όπου προβλέπονται».
      Πηγή: militaire.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Πάιατ & Τσάφος: Το δίδυμο με το βεβαρυμμένο παρελθόν, προπαγανδίζει ανοιχτά την ελληνοτουρκική συνεργασία στην ενέργεια και όχι μόνο
      Το δίδυμο Πάιατ - Τσάφος με το βεβαρυμμένο παρελθόν (12345), συνεχίζει να προπαγανδίζει ανοιχτά την ελληνοτουρκική συνεργασία στην ενέργεια και όχι μόνο...
      Για τις "ευκαιρίες" αυτές μίλησε ο πρώην πρέσβης στην Αθήνα και πρώην υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (9 - 12 Απριλίου 2025), παρουσία του -εκλεκτού των ΗΠΑ (1234)- υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Τσάφου.
      "Ως το πρόσωπο που ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020, όταν συνέβη η κρίση του Oruc Reis, θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο επίτευγμα ότι αυτή η σχέση σήμερα διαχειρίζεται αποτελεσματικά και άμεσα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πράγματα που συμβάλλει στο ενδιαφέρον μιας εταιρείας όπως η Chevron", τόνισε ο Τζ. Πάιατ αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παρουσία της Chevron θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, όπως το παρόν βήμα έγραφε στις 31/03/25.Ο τέως υφυπουργός των ΗΠΑ υπογράμμισε ακόμη ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους της Ευρώπης μετατοπίζεται προς την Ελλάδα και την Τουρκία. Ενώ την σκυτάλη πήρε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος αναφέροντας ότι: "Βλέπουμε ευκαιρίες συνεργασίας με τους γείτονές μας σε όλους τους τομείς. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε στο φυσικό αέριο, εξετάζουμε την ενίσχυση του κάθετου διαδρόμου, όπου υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια προκειμένου το φυσικό αέριο να ρέει ελεύθερα προς τα βόρεια και προς την Κεντρική Ευρώπη". 
      Είναι πρόδηλο ότι ο Ν. Τσάφος επιβεβαιώνει την από τις 21/03/25 αποκάλυψη ότι έρχεται "συνεκμετάλλευση υπό αμερικανική υψηλή επιστασία". Η δήλωση όμως περί ευκαιριών "συνεργασίας με τους γείτονές μας σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς" υποκρύπτει και άλλες πτυχές του ζητήματος που ενδεχομένως να αφορούν και στην παρατηρούμενη επιθετική οικονομική διείσδυση της Τουρκίας στην Ελλάδα (1 και 2).
      Συνέντευξη Ν. Τσάφου στο CNNΟ Ν. Τσάφος χαρακτήρισε ως σημαντική εξέλιξη το ενδιαφέρον της Chevron για τις έρευνες υδρογονανθράκων: "Η Ελλάδα και η ΕΕ χρειάζονται φυσικό αέριο και η χώρα μας μπορεί να το παράγει", ανέφερε και εκτίμησε ότι "μπορούμε να είμαστε διαμετακομιστικός κόμβος για το φυσικό αέριο για την ευρύτερη περιοχή." Άξιον απορίας βέβαια γιατί ο ρόλος της Ελλάδας θα παραμείνει διαμετακομιστικός, εφόσον ευελπιστούμε ότι θα ανακαλυφθούν υδρογονάνθρακες από τη Chevron...
      Σημειώνεται επίσης ότι το πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι Τζ. Πάιατ και Ν. Τσάφος, συντόνισε η Defne Arsian, Ανώτερη Διευθύντρια, του -τουρκοκρατούμενου- τμήματος του Atlantic Council το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την Τουρκία (Turkey Programs & AC IN TURKEY). Έχει ασφαλώς και αυτό τη σημειολογία του για όσους βλέπουν λίγο βαθύτερα από την επιφάνεια...
      ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ.-
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Μ. Κοττάκης: Το παρασκήνιο της φιλοφρόνησης Τραμπ προς Μητσοτάκη και της πόντισης του καλωδίου

       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ανησυχητική άγνοια κινδύνου από την ΔΔΟ

      τού Φοίβου Κλόκκαρη*
      Μετά την Τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατάληψη του βορείου τμήματος της, η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) ακολούθησε πολιτική κατευνασμού τής Τουρκίας, που όχι μόνο δεν ανέκοψε την επιθετικότητα της αλλά την έχει αυξήσει.Υιοθετήθηκαν για το Κυπριακό ,οι ούτω καλούμενες διακοινοτικές συνομιλίες (ΔΣ) υπό την απειλή τών Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ), με την παράνομη υποτελή διοίκηση τής Τουρκίας για λύση ΔΔΟ, που επέβαλαν η Τουρκία και Βρετανία.Οι χρονοβόρες ΔΣ μετέτρεψαν το διεθνές έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου, σε δικοινοτική διαφορά, απενοχοποιήθηκε η Τουρκία, παγίωσε τα τετελεσμένα τής κατοχής χωρίς κόστος, ισλαμοποίησε/ τουρκοποίησε πλήρως τα κατεχόμενα και πέτυχε συνεχείς υποχωρήσεις τής ΚΔ στήν τράπεζα τών διαπραγματεύσεων.
      Με τις υποχωρήσεις μας (συγκλίσεις τών συνομιλιών) διαμορφώθηκε η ΔΔΟ σε συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών, η οποία δεν διαφέρει πολύ από τη λύση δύο κρατών (συνομοσπονδία δύο κρατών) που υποστηρίζει σήμερα η Τουρκία.Οδηγήθηκε το Κυπριακό στο στρατηγικό αδιέξοδο, να συζητούνται δύο λύσεις, που είναι τουρκικών όρων (ΔΔΟ, δύο κράτη).Σήμερα ο Ελληνισμός της Κύπρου, πέραν τού κινδύνου τής δημογραφικής αλλοίωσης, αντιμετωπίζει και τις θανατηφόρες απειλές, που προέρχονται από τις Τουρκικές δυνάμεις Κατοχής (ΤΔΚ) και τον κίνδυνο εφαρμογής λύσης τουρκικών όρων στο Κυπριακό, όπως είναι η ΔΔΟ.
      Απειλή τών ΤΔΚ: Είναι δυνάμεις επιπέδου Σώματος Στρατού με 40.000 άνδρες, εκατοντάδες άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και άλλα σύγχρονα επιθετικά οπλικά συστήματα, πλήρως επανδρωμένες και ανεπτυγμένες επιθετικά εντεύθεν τού Πενταδάκτυλου σε πεδινό έδαφος χωρίς σοβαρά κωλύματα, συγκροτημένες με μηχανοκίνητους και τεθωρακισμένους σχηματισμούς.Έχουν την δυνατότητα να επιτεθούν αιφνιδιαστικά κατά τών ελεύθερων περιοχών και να θέσουν σε μικρό χρονικό διάστημα υπό τον έλεγχό τους, προωθημένους ζωτικούς χώρους τής ΚΔ μεγάλης στρατηγικής σημασίας.Παραμένουν στήν Κύπρο επί μισό αιώνα, παρά τα ψηφίσματα τού ΣΑ/ΟΗΕ για απομάκρυνσή τους.Αποστολή τους, είναι η εξυπηρέτηση τής Τουρκικής στρατηγικής τού εξαναγκασμού, που συνίσταται στήν απειλή ή χρήση στρατιωτικής ισχύος, για να προωθήσει η Τουρκία τον αμετακίνητο πολιτικό στόχο της, να θέσει ΟΛΗ τή Κύπρο υπο τόν στρατηγικό έλεγχο της, με λύση τουρκικών όρων στο κυπριακό.
      Απειλή τής λύσης ΔΔΟ:Η λύση ΔΔΟ για το Κυπριακό, η οποία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση μας και τις ηγεσίες των περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων, όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα τής ημικατοχής τής Κύπρου από την Τουρκία, αλλά επεκτείνει τον έλεγχο της σε όλη τή νήσο.Η ΔΔΟ με βάση τίς συγκλίσεις τών συνομιλιών : νομιμοποιεί τη διχοτόμηση , δεν κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα τής ατομικής ιδιοκτησίας, τού εκλέγειν και εκλέγεσθαι και τής ελεύθερης εγκατάστασης( επιβολή εδαφικών ζωνών με εγγυημένες πλειοψηφίες κατοίκων και περιουσιών) , παραβιάζει τήν αρχή τής στρατιωτικής ασφάλειας(στέρηση δικαιώματος τού κυπριακού κράτους να έχει ΕΔ /αδυναμία άσκησης κυριαρχίας, προστασίας τών πολιτών και τών συνόρων), δεν διασφαλίζει τήν πολιτική βιωσιμότητα( αδυναμία λήψης αποφάσεων λόγω καταστρατήγησης τής αρχής τής πλειοψηφίας στή λήψη αποφάσεων/βέτο μειοψηφίας/αδικία/παράλυση κράτους) ούτε τήν λειτουργική ,δημογραφική και οικονομική βιωσιμότητα(πολύπλοκο ,υπερμέγεθες διχοτομικό κράτος με 3 κυβερνήσεις και 4 βουλές, παραμονή εποίκων ,δυαρχία αξιωματούχων ,εις διπλούν ημικρατικοί οργανισμοί,τελωνεία κ.α.).ΟΙ συγκλίσεις βρίσκονται σε μεγάλη αντίφαση με την λύση την οποία η πολιτική ηγεσία μας προβάλλει στο λαό ότι επιδιώκει .Συνοπτικά η ΔΔΟ δέν συγκροτεί κανονικό δημοκρατικό κράτος, γι’ αυτό και απορρίφθηκε από τον Ελληνισμό τής Κύπρου το 2004 με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.Η κυβέρνηση μας όπως και οι προηγούμενες, δεν έχουν ενημερώσει επίσημα τόν λαό για τις συγκλίσεις των συνομιλιών με την αδικαιολόγητη επίκληση τού απορρήτου τών συνομιλιών, για θέματα γνωστά στά ΗΕ, τήν Βρετανία και Τουρκία, οπότε δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας άν γνωστοποιηθούν στούς πολίτες, οι οποίοι θα υποστούν και τις συνέπειες μιάς κακής λύσης.Βρισκόμαστε στην τραγική κατάσταση η κυβέρνηση μας να επιδιώκει εναγωνίως την επανέναρξη τών ΔΣ για λύση ΔΔΟ, με τήν ψευδαίσθηση, που καλλιεργεί και στόν λαό, ότι αυτή αποτρέπει τη διχοτόμηση και «επανενώνει» τη Κύπρο, ενώ στή πραγματικότητα παραδίδει τήν Κύπρο στήν Τουρκία.Είναι άγνοια εθνικού κινδύνου, εξαιρετικά επικίνδυνη, αδικαιολόγητη και καταστροφική για τόν Ελληνισμό τής Κύπρου .Η ΔΔΟ λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος άλωσης τής Κύπρου, χωρίς να χρειασθεί να ρίξει άλλες σφαίρες ηΤουρκία για τήν επανάκτηση της.
      Η ηγεσία μας, έχει υποχρέωση να ενημερώσει τόν λαό για τις συγκλίσεις τών συνομιλιών.Ίσως ο λαός με την ενημέρωση/αφύπνιση, συνειδητοποιήσει τόν μεγάλο κίνδυνο και ασκήσει πίεση στήν ηγεσία μας, να απορρίψει τήν ΔΔΟ και να επανατοποθετήσει τό Κυπριακό στήν ορθή βάση του, ως θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης.Σε ότι αφορά τόν μεγάλο κίνδυνο τής απειλής τών ΤΔΚ, επιβάλλεται επείγουσα ενίσχυση τής στρατιωτικής ισχύος τής ΚΔ, που προϋποθέτει αύξηση τών προϋπολογισμών για τήν άμυνα και τού χρόνου τής στρατιωτικής θητείας, προς ενίσχυση τής Εθνικής Φρουράς.Απαιτείται και η συνδρομή εξωτερικών συντελεστών ισχύος, με κυριότερους τήν αναβίωση τού ΔΕΑΧ Κύπρου-Ελλάδας και αναβάθμιση του σε αμυντική συμμαχία καθώς και τήν πλήρη αξιοποίηση των στρατηγικών συνεργασιών τής ΚΔ με ισχυρές φίλες χώρες.
      Λευκωσία Απρίλιος 2025
      *αντιστράτηγος ε.α.
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Οι Ελληνορθόδοξοι στον Λίβανο
      Οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί στο Λίβανο αποτελούν μόνο το 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ο όρος Έλληνες Ορθόδοξοι πρέπει να είναι σαφής: προσδιορίζει όχι Έλληνες αλλά Λιβάνιους στην υπηκοότητα, και Άραβες στην εθνότητα, που όμως ανήκουν στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και είναι κάτω από το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Αντιοχείας που τώρα εδρεύει στην Δαμασκό.
      Για μια μικροσκοπική θρησκευτική μειονότητα, οι Λιβάνιοι Έλληνες Ορθόδοξοι, καυχιόνται να έχουν το μόνο Ελληνικό Ορθόδοξο πανεπιστήμιο στον κόσμο, που ούτε η Ελλάδα με 98% Ορθόδοξο πληθυσμό δεν έχει. Παραλλήλως λειτουργεί η Μπελεμέντειος Ορθόδοξος Θεολογική Σχολή, της οποίας οι σπουδαστές προέρχονται από τον Λίβανο, την Συρία και άλλες Αραβόφωνες χώρες. Η εκμάθηση της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής είναι υποχρεωτική, πολλοί δε καθηγητές είναι από την Ελλάδα. Επιπλέον κατανέμουν πάνω από 300 εκκλησίες και μοναστήρια, σε 6 επισκοπικές περιφέρειες.
      Ζουν κυρίως στην περιοχή της Κούρας στο βόρειο Λίβανο, όπου διαμορφώνουν μια σχετικά σημαντική κοινότητα, αλλά βρίσκουμε Ελληνο-Ορθόδοξους στις πόλεις και τα αστικά κέντρα. Στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα, καταλαμβάνουν μια πολύ σημαντική θέση. Αντιπροσωπεύονται, αφενός, από ανθρώπους φτωχούς, εργάτες και προσκολλημένους στις παραδόσεις και αφετέρου, από ένα είδος αριστοκρατίας από τραπεζίτες, μεγάλους επιχειρηματίες και σε αυτούς που εργάζονται σε αυτό-φιλελεύθερα επαγγέλματα, όπως στη πολιτική και στον τύπο. Η διάσημη τραγουδίστρια του Λιβάνου, η Φεΐρούζ όπως και η οικογένεια της, ανήκουν στην Ελληνο-Ορθόδοξη θρησκευτική μειονότητα .Πολλοί Ελληνο-Ορθόδοξοι βρίσκονται επίσης στο νοτιοανατολικό και βορειοανατολικό Λίβανο, κοντά στην Τρίπολη
      Οί Ελληνο-Ορθόδοξοι του Λιβάνου θεωρούν ότι αντιπροσωπεύουν την Βυζαντινή Ανατολική αυτοκρατορία και την Εκκλησία και αισθάνονται ότι είναι πιο ανατολίτες και από τους Μουσουλμάνους τους ίδιους. Υιοθετούν πλήρως τη θεωρία του Παναραβισμού και του κοσμικού κράτους. Οι Λιβάνιοι Έλληνες Ορθόδοξοι είναι δεμένοι και αισθάνονται ένα μέρος της Μέσης Ανατολής, αντίθετα από τους Μαρωνίτες που κατά πλειοψηφία θεωρούν ότι οφείλουν την υποταγή τους στο Παρίσι και την Ρώμη. Επίσης, οι Λατίνοι σταυροφόροι κατέστησαν θύμα τους την Βυζαντινή Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και τους Μουσουλμάνους και αυτό δημιούργησε ένα δεσμό και μια συγγένεια μεταξύ τους.
      Η Ορθόδοξη μειονότητα στο Λίβανο τείνει να προσδιορίζεται με τους αδελφούς της στη Συρία. Δεν πρέπει να αναμένουνε να πάνε σε πόλεμο για ένα Χριστιανικό Λίβανο, ο οποίος θα είναι για ένα Λίβανο μικρότερο από αυτόν που είναι σήμερα, και αποσυνθεμένος από την Αραβική Ένωση. Αντίθετα, πιθανώς δεν θα αντιτάσσονταν σε ένα Λίβανο που θα ενώνεται με τη Συρία, δεδομένου ότι αυτό θα συνέβαλλε στην ενίσχυση της κοινότητάς τους και της Ορθόδοξης κοινότητας σε όλη την περιοχή. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πιο πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Συρία απ' ότι στο Λίβανο, και οι Ορθόδοξοι στη Συρία και το Λίβανο είναι μαζί πιο πολυάριθμοι από τους Μαρωνίτες.The Greek Orthodox Christians in Lebanon make up only 5% of the total population in the country. By stating Greek Orthodox it should be made clear that they are not Greek but Lebanese by nationality, and Arab by ethnicity, who belong to the Greek Orthodox Church headed by the Greek Orthodox Patriarchate of Antioch, now residing in Damascus. Yet for a tiny religious minority group, the Lebanese Greek Orthodox,boast the only Greek Orthodox University in the world, which even Greece with a 98% Orthodox population does not have.
      At the same time,they run the Balamand Orthodox Theological Faculty, with students coming from Lebanon, Syria and other Arabic-speaking countries. The learning of the Ancient and Modern Greek language is obligatory and many professors are from Greece.In addition they have over 300 churches and monasteries,divided up in 6 Bishopric districts.They live mostly in the region of Koura in northern Lebanon where they form a relatively important community, we find the Greek-Orthodox in the cities and the urban centers. In Beirut, the capital, they occupy a very important position. They are represented, on the one hand, by the poor, industrious and traditionalist people, in general, and on the other hand, by a kind of money aristocracy made of bankers, big tradespeople and the self-liberal professions: politics, press.The famous Lebanese singer,Fairuz and her family,belong to the Greek Orthodox cummunity.Many Greek Orthodox are also found in the southeast and northeast of Lebanon,near Tripoli.
      The Greek-Orthodox believe that they represent the Byzantine Oriental Empire and Church and feel they are more oriental than the Muslims themselves. They fully adopt the thesis on Arabism and secularism.The Greek Orthodox are wedded and feel a part of the Middle East, unlike the Maronites who by and large feel that they owe their allegiance to Paris and Rome.Also, the Latin Crusades victimized the Byzantine Orthodox Church as well as the Muslims and this created a bond and an affinity between them.The Orthodox minority in Lebanon tends to identify with their brethren in Syria.
      They will not be ready to go to war for a Christian Lebanon, which is for a Lebanon smaller than it is today, and detached from the Arab League. On the contrary, they would probably not be opposed to a Lebanon united to Syria, as this would contribute to strengthening their own community and the Orthodox community throughout the region... In fact, there are more Orthodox Christians in Syria than in Lebanon, and the Orthodox in Syria and Lebanon together are more numerous than the Maronites.
      Προσπελάστηκε: ahdoni
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Χαιρετισμούς από την Καψάλα: Η αιωνιότητα είναι πολύ μεγάλη για να μείνεις απροετοίμαστος...

      Ο Παπά-Τύχων, όταν είχε πάει στο Καλύβι του Τιµίου Σταυρού, δεν είχε Ναό, αν και του ήταν απαραίτητος. Ούτε χρηµατα είχε για να φτιάξη, παρά µόνο µεγάλη πίστη στον Θεό.Μια µέρα προσευχήθηκε και ξεκίνησε για τις Καρυές, µε την πίστη ότι ο Θεός θα του οικονοµούσε τα χρηµατα πού χρειαζόταν, για να φτιάξη τον Ναό.Πριν φθάση ακόµη στις Καρυές, τον φώναξε από µακριά ο δικαίος της Σκήτης του Προφήτη Ηλία. Όταν πλησίασε ο Παπα-Τύχων, ο δικαίος του είπε:-«Κάποιος καλός Χριστιανός από την Αµερική µου έστειλε αυτά τα δολλάρια, για να τα δώσω σε κανέναν ασκητή που δεν έχει Ναό. Εσύ δεν έχεις Ναό• παρ’ τα και φτιάξε».∆άκρυσε ο Παπα-Τύχων από συγκίνηση και ευγνωµοσύνη στον Καλό Θεό που, σαν καρδιογνώστης που είναι, είχε φροντίσει για τον Ναό, πριν ακόµη εκείνος Τον παρακάλεση, ώστε να του έχη έτοιµα τα χρήµατα, όταν θα του τα ζητούσε.Όταν κανείς αφήνεται στον Θεό, ο Θεός δεν τον αφήνει. Και πράγματι, αν χρειασθής αύριο στις δέκα η ώρα κάτι, όταν δεν είναι παράλογο και είναι ανάγκη πραγματική, εννιά και σαράντα πέντε λεπτά ή εννιά και μισή θα το έχη έτοιμο ο Θεός, για να σού το δώση.Π.χ. σού χρειάζεται ένα κύπελλο στις εννιά η ώρα. Στις εννιά παρά πέντε σού έρχεται το κύπελλο. Σού χρειάζονται πεντακόσιες δραχμές. Την ώρα που τις θέλεις έρχονται ακριβώς πεντακόσιες δραχμές· ούτε πεντακόσιες δέκα ούτε τετρακόσιες ενενήντα.Έχω παρατηρήσει ότι, αν μου χρειασθή λ.χ. κάτι αύριο, ο Θεός το έχει προνοήσει από σήμερα· πριν δηλαδή το σκεφθώ εγώ, το έχει σκεφθή ο Θεός πιο νωρίς και το παρουσιάζει την ώρα που το χρειάζομαι.Γιατί από εκεί που έρχεται, για να φθάση σ’ εμένα ακριβώς την ώρα που το χρειάζομαι, βλέπω πόσος χρόνος απαιτείται. Άρα ο Θεός το φρόντισε νωρίτερα.Όταν από φιλότιμο κάνουμε τον Θεό να χαίρεται με την ζωή μας, τότε Εκείνος δίνει άφθονες τις ευλογίες Του στα φιλότιμα παιδιά Του, την ώρα που τις χρειάζονται.Όλη η ζωή μετά περνάει με ευλογίες της θείας πρόνοιας. Μπορώ ώρες να σάς λέω παραδείγματα από την θαυμαστή πρόνοια του Θεού.
      γράφει ο Αγ. Παίσιος
      Προσπελάστηκε: simeiakairwn
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τι δουλειά είχαν οι Παπανδρέου-Δούκας στο συνέδριο των Κεμαλικών; Η απάντηση από το παρελθόν και το ζοφερό μας μέλλον!
      Το κόμμα αυτό ζητά «κατάληψη» ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και θεωρεί ότι τελούν υπό «κατοχή»
      ΕΙναι αυταρχικός ηγέτης ο Ταγίπ Ερντογάν και επί εικοσαετίαν οικοδομεί ένα ολοκληρωτικό καθεστώς στην Τουρκία, το οποίον δεν πρόκειται να ανατραπεί με ομαλές διαδικασίες. Εννοούμε ότι ο Ερντογάν δεν θα πέσει με εκλογές. Και το γνωρίζαμε αυτό, πολύ πριν φυλακίσει τον επίδοξο αντίπαλό του Εκρέμ Ιμάμογλου. Όπως θα έπρεπε να γνωρίζουμε και το ότι η κεμαλική πλευρά, την οποία εκπροσωπεί ο Ιμάμογλου, δεν είναι λιγώτερο αυταρχική από την ισλαμική, της οποίας ηγείται ο Ερντογάν.
      Tου Ευθ. Π. Πέτρου
      Όσον αφορά δε στα ελληνο-τουρκικά και το Κυπριακό, ουδεμία διαφορά υφίσταται. Την πολιτική που ακολουθούσαν οι κεμαλιστές την συνέχισε ο Ερντογάν, υπερακοντίζοντάς τους μάλιστα καθώς προιόντος του χρόνου κλιμακώνει τις διεκδικήσεις του. Και οι κεμαλιστές όμως, για να μην μείνουν πίσω, απαιτούν περισσότερα. Ενώ ο Ερντογάν διεκδικεί (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) θαλάσσιες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, οι κεμαλιστές τον καλούν να τα καταλάβει κιόλας, υποστηρίζοντας ότι τους ανήκουν. Να θυμίσουμε τις δηλώσεις του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού (κεμαλικού) κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υπεστήριζε ότι πολλά νησιά του Αιγαίου τελούν υπό «ελληνική κατοχή» και καλούσε τον Ερντογάν, «αν έχει ψυχή», να στείλει στρατό να τα πάρει, τονίζοντας μάλιστα ότι αν το κάνει, το κόμμα του θα τον υποστηρίξει. Αυτή είναι η δεδηλωμένη πολιτική του κεμαλικού κόμματος, το οποίο τώρα ανέδειξε υποψήφιο τον φυλακισμένο Εκρέμ Ιμάμογλου.
      Ας μην τρέφουμε λοιπόν ψευδαισθήσεις. Όπως κάποιοι αφελείς που υπεστήριζαν προ 20ετίας ότι η άνοδος του Ερντογάν θα φέρει νέα εποχή και διευθετήσεις στα ελληνο-τουρκικά. Τώρα βλέπουμε μιάν ανάλογη αντιμετώπιση. Κάποιοι ξεσπαθώνουν υπέρ του Ιμάμογλου με λογύδρια περί δημοκρατίας, λες και αν αναρριχηθεί στην εξουσία αυτός, θα βελτιωθούν τα πράγματα και θα υπάρξει προσέγγισις στα ελληνο-τουρκικά.
      Ουδεμία ένδειξις υποδεικνύει κάτι τέτοιο. Απεναντίας, το παρελθόν μας πείθει ότι και σε περίπτωση επανόδου των κεμαλιστών, θα αντιμετωπίσουμε την ίδια τουρκική αδιαλλαξία, τις ίδιες προκλήσεις, την ίδια ανθελληνική στάση και την ίδια απαίτηση να μας εκτοπίσουν από την Κύπρο.
      Προφανώς και δεν είναι εις θέσιν να τα κατανοήσει αυτά ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πήγε στην Άγκυρα για να μετάσχει στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και να στηρίξει τον Ιμάμογλου. Ο ίδιος ήταν άλλως τε που ως υπουργός Εξωτερικών χόρευε ζειμπέκικα με τον ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ και νόμιζε ότι εισερχόμεθα σε περίοδο ειρηνικής συνυπάρξεως.
      Προφανώς στα χρόνια που πέρασαν ουδόλως ωρίμασε η πολιτική του σκέψις, ώστε να καταλάβει ότι οι Τούρκοι είναι απλώς Τούρκοι. Λαός αρπάγων που δεν έχει μετανοήσει, δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για κανένα από τα εγκλήματα και τις γενοκτονίες που τον βαραίνουν.
      Για τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος επίσης έχει μεταβεί στην Άγκυρα για να συμπαρασταθεί στο κόμμα του Ιμάμογλου, δεν υπάρχει λόγος να σχολιάσουμε τίποτε. Θα του συστήσουμε μόνον να φροντίσει να καθαρίσει την Αθήνα, ενδεχομένως να εξασφαλίσει το άνοιγμα της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας και να αφήσει τα γεωπολιτικά και τα διεθνή ζητήματα για αυτούς που τα καταλαβαίνουν. Στους οποίους πάντως δεν περιλαμβάνουμε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη, η προσέγγισις του οποίου επί του συγκεκριμένου ζητήματος είναι ευτυχώς ισορροπημένη. Δεν γνωρίζουμε αν η στάσις του εν προκειμένω υπαγορεύεται από το δέος που έχει δείξει προς τον Ερντογάν με τις περίφημες υποκλίσεις ή πράγματι καταλαβαίνει ότι ισλαμιστές και κεμαλιστές είναι όλοι ίδιοι εχθροί της Ελλάδος.
      Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ estianews.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Τι δουλειά είχαν οι Παπανδρέου-Δούκας στο συνέδριο των Κεμαλικών;"
      [iEpikaira: Μια απάντηση ΕΔΩ και άλλη μια ΕΔΩ, όπου ο Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε το 2015 ότι ο ίδιος πρότεινε στον Ερντογάν την ιδέα να εκμεταλλευθούν την ενέργεια για την επίλυση του Κυπριακού (σε πλήρη σύμπνοια με τις προθέσεις των Αμερικανών ΕΔΩ και των Βρετανών ΕΔΩ σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα του χάρτη Μπάιντεν, Άμος Χόκσταϊν!) ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι και το Αιγαίο μπορεί να έχει "αποθέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας" κλείνοντας το μάτι για "συνεκμετάλλευση". 
      Η ελία με τον Τζέμ

      Όσον αφορά στον κ. Δούκα, έχει δώσει ήδη ξεκάθαρο στίγμα με τον κεμαλικό "φίλο" του Ιμάμογλου (περισσότερα στο ertnews.gr και news247.gr και ertnews.gr)! 
      Το ζεϊμπέκικο με τον Τζεμ

      Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα διαχρονικά και αθεράπευτα φιλοκεμαλικά αισθήματα του Γ. Παπανδρέου (περισσότερα στο protothema.gr). Όλα αυτά μας θυμίζουν και κάτι άλλο που συνέβη στον Λευκό Οίκο ΕΔΩ! Όταν στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 2025, η μπάντα των αμερικανικών ΕΔ ξεκίνησε το πρόγραμμα με το "Μαρία με τα κίτρινα", συνέχισε με "Της γερακίνας γιός" και ολοκλήρωσε την τελετή με "Τσιφτετέλι τούρκικο", το οποίο απ' ότι φαίνεται ο Τραμπ και οι εγχώριοι "νενέκοι" θέλουν να χορέψουμε... Βλέπετε πώς όλα συνδέονται και οδηγούν ΕΔΩ και ΕΔΩ;]
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τουρκία και Ισραήλ θα αρχίσουν τεχνικές συνομιλίες για την αποκλιμάκωση στη Συρία, λέει ο Φιντάν

      Προκαταρκτικές οι επαφές σε αυτό το στάδιο αναφέρει πηγή με γνώση των επαφών - Νετανιάχου: Δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά δεν θα διστάσουμε να αμυνθούμε
      Το Ισραήλ και η Τουρκία πρόκειται να πραγματοποιήσουν τεχνικές συνομιλίες για τον καθορισμό τρόπων αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ τους στη Συρία, ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.
      Σε συνέντευξή του στο CNN Türk, θυγατρικό του CNN, τόνισε ότι «δεν σχεδιάζουμε να συγκρουστούμε με καμία χώρα στη Συρία, ούτε το Ισραήλ».
      Πηγή με γνώση των συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών δήλωσε στην Jerusalem Post ότι «τέθηκε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός συντονισμού-αποκλιμάκωσης μεταξύ των δύο χωρών στη Συρία, παρόμοιος με εκείνον με τους Ρώσους».
      Η πηγή πρόσθεσε ότι σε αυτό το στάδιο «πρόκειται μόνο για προκαταρκτικές συνομιλίες».
      Εν τω μεταξύ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά δεν θα διστάσει να δράσει, αν χρειαστεί, για να αμυνθεί.
      Ο Νετανιάχου δήλωσε ακόμη ότι -αν χρειαστεί- θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βοήθεια λόγω της στενής σχέσης του με τον Τούρκο πρόεδρο. Αυτό ήταν κάτι που τέθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο.
      Αργά τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε στρατιωτικούς στόχους της εποχής Άσαντ, ενέργεια που περισσότερο ίσως ήταν ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία επιδιώκει να μετατρέψει την αεροπορική βάση T-4 κοντά στη Χομς σε βάση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
      Αργότερα την Πέμπτη, η Τουρκία δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από τη Συρία και να σταματήσει να βλάπτει τις προσπάθειες σταθεροποίησης εκεί. «Το Ισραήλ έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» και αποτελεί «στρατηγικό αποσταθεροποιητή, που προκαλεί χάος και τροφοδοτεί την τρομοκρατία», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
      [iEpikaira: Όλα αυτά μια ημέρα μετά τη συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου ΕΔΩ!]
      Πηγή: protothema.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Λευκός Οίκος: Μέρος της «τέχνης της διαπραγμάτευσης» του Τραμπ η στρατηγική των δασμών

      Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι περισσότερες από 75 χώρες κάλεσαν τις ΗΠΑ για να διαπραγματευτούν
      Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολιν Λέβιτ απέρριψε τις ανησυχίες σχετικά με την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει εξαρχής εκτεταμένους δασμούς, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για μια διαπραγματευτική τακτική, καθώς οι αγορές αντιδρούν τώρα σε μια παύση 90 ημερών.
      «Πολλοί από εσάς στα μέσα ενημέρωσης έχασαν σαφώς την τέχνη της διαπραγμάτευσης. Προφανώς δεν καταφέρατε να δείτε τι κάνει εδώ ο πρόεδρος Τραμπ», δήλωσε έξω από τον Λευκό Οίκο μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. Η «τέχνη της διαπραγμάτευσης» αναφέρεται στο βιβλίο του Τραμπ, «Trump: The Art of the Deal», σχετικά με την καριέρα του στις επιχειρήσεις.
      Η Λέβιτ επέκρινε επίσης τις ανησυχίες ότι οι δασμοί στους συμμάχους θα ωθήσουν τις χώρες πιο κοντά στην Κίνα.
      «Στην πραγματικότητα, έχουμε δει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όλος ο κόσμος καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όχι την Κίνα, επειδή χρειάζονται τις αγορές μας, χρειάζονται τους καταναλωτές μας και χρειάζονται αυτόν τον πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο για να τους μιλήσει», δήλωσε.
      Η εκπρόσωπος Τύπου υποστήριξε ότι περισσότερες από 75 χώρες κάλεσαν τις ΗΠΑ για να διαπραγματευτούν.
      Πηγή: CNN naftemporiki.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΥΠΕΝ Στ. Παπασταύρου: Υπογράφεται η νέα υπουργική για τις έρευνες της Chevron - Τέλος Απριλίου ο διεθνής διαγωνισμός

      Χάρης Αποσπόρης
      Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί πλέον σε εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε σήμερα στο Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός ΠΕΝ, Σταύρος Παπασταύρου.
      Όπως τόνισε, ρόλος της χώρας μας είναι η σταθερότητα, να δημιουργήσουμε σε συνεργασία με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Ισραήλ και άλλες χώρες ένα πλαίσιο συνεργασίας τα επόμενα χρόνια.
      Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων, ο υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, όμως είναι προς το παρόν μια εκδήλωση ενδιαφέροντος και η Πολιτεία πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία πριν το τέλος του φετινού έτους.
      Η πρώτη υπουργική υπεγράφη ήδη την περασμένη εβδομάδα, ενώ η επόμενη που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ, αφορά τις ακριβείς συντεταγμένες των οικοπέδων, πρόκειται να υπογραφεί αύριο, Παρασκευή. Ακολούθως, ως τα τέλη Απριλίου θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο διαγωνισμός και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Αυγούστου. Εν συνεχεία, θα υποβληθεί στη Βουλή για επικύρωση.
      Σχετικά με τις τουρκικές αντιδράσεις, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι οι περιοχές νότια της Κρήτης δεν έχουν σχέση με τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Άρα δεν έχει καμία βάση η όποια αντίδραση της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, η Chevron έχει κάνει τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς της και πάντα κινείται προσεκτικά προκειμένου να εκφράσει το ενδιαφέρον της για κάποια περιοχή.
      Μιλώντας για τον Great Sea Interconnector, δήλωσε ότι είναι ένα κρίσιμο έργο, το οποίο θα τελειώσει την απομόνωση της Κύπρου. "Συνεργαζόμαστε με την Κύπρο, το σχέδιο έχει πολλά στοιχεία, τα οποία δεν επιτρέπουν δημόσιες συζητήσεις. Επίσης, απαιτεί θεσμική διαχείριση με τους εταίρους μας και την Κομισιόν", τόνισε ο υπουργός αποφεύγοντας έτσι να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία επανέναρξης των εργασιών.
      Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υψηλών τιμών ηλεκτρισμού στη ΝΑ Ευρώπη, ο υπουργός τόνισε ότι "πέρυσι η Ευρώπη πιάστηκε με κατεβασμένα τα παντελόνια. Χρειάστηκαν δύο μήνες για να γίνει συνάντηση στις Βρυξέλλες για το θέμα. Οι χώρες της περιοχής ζητούν συγκεκριμένες δράσεις που θα επιτρέψουν μια πραγματικά ενωμένη ευρωπαϊκή αγορά".
      [iEpikaira: Παπασταύρου-Τσάφος... οι κατάλληλοι άνθρωποι τοποθετήθηκαν στις κατάλληλες θέσεις μετά την εκλογή Τραμπ για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις που θέλουν οι Αμερικανοί στις θαλάσσιες ζώνες μας! Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!]
      Πηγή: energypress.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ισραηλινός Πρέσβης στην Αθήνα Νόαμ Κάτζ: Επιδιώκουμε να δούμε στο μέλλον, ελπίζουμε, ότι η Τουρκία θα γίνει ένας εποικοδομητικός παίκτης...
      Στην ισχυρή στρατηγική κι εταιρική σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, με βάση τις αξίες και τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην περιοχή, αναφέρθηκε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Αθήνα Νοάμ Κάτζ, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο των εργασιών του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
      Ο Κάτζ τόνισε πως πιστεύει ότι "έχουμε μια ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση. Βασίζεται σε αξίες, βασίζεται σε κοινά συμφέροντα, βασίζεται στην κοινή αντίληψη για την περιοχή μας, τα οφέλη και τις προκλήσεις. Νομίζω ότι τους τελευταίους μήνες, βλέπετε τις σχέσεις να αυξάνονται και να αναπτύσσονται. Υπήρξε ένα είδος επιβράδυνσης λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, παρότι από το 2010 μέχρι σήμερα, οι σχέσεις αναπτύσσονται σταθερά και γίνονται ευρύτερες και πιο βαθιές.
      Όπως σωστά είπατε, αυτή αγγίζει σχεδόν κάθε τομέα συνεργασίας που μπορείτε να φανταστείτε. Είναι λοιπόν η κυβέρνηση προς την κυβέρνηση, η επιχείρηση προς την επιχείρηση, η κοινωνία των πολιτών προς την κοινωνία των πολιτών, και όλη η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των τμημάτων, εμπόριο, ενέργεια, άμυνα".
      Όπως τόνισε ο πρεσβευτής αναφερόμενος στις προκλήσεις στην περιοχή "όταν κοιτάζουμε τον κόσμο σήμερα, ο οποίος είναι γεμάτος αβεβαιότητες, αυτό που επιδιώκουν οι χώρες που είναι δημοκρατικές, που είναι φιλελεύθερες, είναι σταθερότητα και ειρήνη και η ικανότητα να φέρουν ανάπτυξη στον λαό και στην περιοχή, και επομένως το Ισραήλ και η Ελλάδα που έχουν κοινή άποψη για την περιοχή μαζί επίσης με την Κύπρο και μαζί με τις πραγματικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, μεταξύ των αραβικών χωρών, θα θέλαμε να δούμε σταθερότητα. Έχουμε εμπλακεί σε έναν πόλεμο εδώ και ενάμιση χρόνο, έναν πόλεμο που μας επιβλήθηκε από τη Χαμάς στη Γάζα και έγινε πόλεμος με το Ιράν και τους πληρεξουσίους του.
      Νομίζω ότι στρατηγικά καταφέραμε να αποκρούσουμε το Ιράν και τους πληρεξούσιους του και είμαστε πολύ πιο δυνατοί από ό, τι ήμασταν πριν από τον πόλεμο. Πρέπει να δούμε ότι άλλες δυνάμεις που είναι αποσταθεροποιητές δεν θα καλύψουν αυτό το κενό. Χρειαζόμαστε εποικοδομητικούς παίκτες.Τι είπε για τη Συρία, Τουρκία και ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
      Έχουμε μια ασταθή κατάσταση στη Συρία, έχουμε την Τουρκία στην περιοχή που παίζει έναν μη εποικοδομητικό ρόλο από ισραηλινή άποψη επί του παρόντος, που εδραιώνεται στη Συρία. Η Τουρκία υποστηρίζει τις ριζοσπαστικές σουνιτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες προκαλούν και αραβικές χώρες. Και ως εκ τούτου επιδιώκουμε τη σταθερότητα και επιδιώκουμε να δούμε στο μέλλον, ελπίζουμε, ότι η Τουρκία θα γίνει ένας εποικοδομητικός παίκτης. Αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή".
      Αναφορικά με το Κύπρο, το έργο Great Sea Interconnector (έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ) ο Κατζ τόνισε πως "έχει διττή αξία. Η πρώτη (αξία), ότι θα είναι μέρος του ενεργειακού κοκτέιλ του μέλλοντος της χώρας μας και ως εκ τούτου είναι σημαντικό για το Ισραήλ, είναι σημαντικό για την Ελλάδα, είναι σημαντικό για την Κύπρο.
      Το πρώτο σκέλος φυσικά είναι η (ηλεκτρική σύνδεση ανάμεσα σε) Ελλάδα Κύπρο που είναι σημαντική και για την Ευρώπη αλλά και για τις βιομηχανίες που επενδύουν σε αυτήν.
      Η δεύτερη αξία αυτού είναι το πρώτο πραγματικό βήμα που μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα, γεγονός που καθιστά την έννοια του διαδρόμου πραγματικότητα. Ως εκ τούτου την υποστηρίζουμε δυναμικά. Πιστεύω ότι και οι τρεις χώρες έχουν δεσμευτεί. Είναι ένα πολύτιμο έργο και θα πρέπει να υλοποιηθεί και πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί σύντομα".
      Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ο Ισραηλινός πρέσβης τόνισε πως "το πρώτο πράγμα είναι ότι η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι μια θετική εξέλιξη. Το καθεστώς Άσαντ ήταν ένας σημαντικός εταίρος στο δίκτυο πληρεξουσίων του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Ήταν ένας πολύτιμος πληρεξούσιος του Ιράν και το γεγονός ότι αυτή η δικτατορία τελείωσε είναι καλό για τη Συρία και είναι καλό για την περιοχή.
      Για τον κύριο Κατζ "ο ρόλος των ανθρώπων που έριξαν αυτό το καθεστώς, η σημερινή ντε φάκτο κυβέρνηση της Συρίας, βασίζεται σε έναν συνασπισμό τζιχαντιστών, ανθρώπων που αρχικά προέρχονται από οργανώσεις που είναι εξαιρετικά ριζοσπαστικές, όπως η Αλ Κάιντα, οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.
      Επομένως, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή φορούν κοστούμια, δεν τους κάνει να αλλάξουν απαραίτητα το DNA τους. Και έχουμε δει ότι αυτό το καθεστώς κάνει κάθε είδους δηλώσεις που δεν ταιριάζουν με τις πραγματικές δραστηριότητες στη Συρία. Έχουμε δει σφαγές στη Συρία, των Αλαουιτών στη δυτική Συρία πριν από λίγο καιρό, ή κάποιων μειονοτήτων.
      Θα θέλαμε να δούμε μια σταθερή Συρία, αλλά πιστεύουμε ότι οι μειονότητες στη Συρία πρέπει να προστατεύονται. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Κούρδοι, οι Δρούζοι, η χριστιανική μειονότητα, η μειονότητα των Αλαουιτών και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να αγοράζει όλες τις υποσχέσεις αλλά να κρίνει την πραγματικότητα από μόνος του.
      Το Ισραήλ είναι παρόν στη Συρία για να υπερασπιστεί τα σύνορά μας και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα ασφαλείας μας και θα ενεργήσουμε όπως είναι απαραίτητο γιατί το κύριο μάθημα που πήραμε από την 7η Οκτωβρίου είναι ότι δεν περικλείουμε και δεν επιτρέπουμε πλέον να χτίζονται απειλές στα σύνορά μας". [...]
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      K. Γρίβας: Η δημιουργία του Θόλου είναι απολύτως σωστή - Οι προεκτάσεις στην άμυνα της χώρας

      Προσπελάστηκε: esxatianasxesi
      Στην συζήτησή μας (04-04-2025) ο γνωστός καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, διδάσκων επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών σχολιάζει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.
      Αναλύει τις προεκτάσεις του στην αλλαγή αντίληψης και στο δόγμα σημειώνοντας μεταξύ άλλων την ορθότητα της απόφασης για την δημιουργία του πολυχωρικού θόλου στα νησιά και στον ηπειρωτικό κορμό, κάτι υπέρ του οποίου ο ίδιος έχει επιχειρηματολογήσει εδώ και χρόνια.
      Μία εξαιρετική συζήτηση για την διαφαινόμενη αλλαγή τάσης στην προσέγγιση για την ελληνική άμυνα.
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΝΕΑ ΚΥΒΙΣΤΗΣΗ: Πίσω ολοταχώς σε έρευνες για το καλώδιο και το ΘΧΣ...

      Οι αποφάσεις και τα επόμενα βήματα για καλώδιο και Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
      Νίκος Μελέτης
      Σε νέο «προγραμματισμό», σε σχέση με τις έρευνες για την πόντιση του καλωδίου και την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Κομισιόν, ώστε να μην υπάρξει εντύπωση υποχώρησης από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και να αποφευχθεί μια κρίση με την Τουρκία σε μία εντελώς ακατάλληλη στιγμή, προχωρά η κυβέρνηση, με το σενάριο της αναβολής της έκδοσης NAVTEX για τις έρευνες να είναι πλέον πολύ πιθανό.
      Όλα τα δεδομένα εξετάστηκαν σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη το βράδυ της Τρίτης (που, σύμφωνα με την ιστοσελίδα i-eidiseis, ήταν σε μορφή ΚΥΣΕΑ), καθώς τις προηγούμενες ημέρες από το ΥΠΕΞ υπήρχαν πληροφορίες ότι η επιστροφή των πλοίων για την επανεκκίνηση των ερευνών ήταν πλέον θέμα ημερών.
      Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αυτή εξετάστηκαν δύο ενδεχόμενα για τα επόμενα βήματα: είτε να προηγηθεί η κατάθεση του ΘΧΣ στην Κομισιόν και να ακολουθήσουν εν ευθέτω χρόνω οι έρευνες, είτε το αντίθετο, αν και την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τις αμέσως επόμενες ώρες.
      Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη εμπρόθεσμη κατάθεση του ΘΧΣ και η προθεσμία που έχει δοθεί για τη συμμόρφωση προς την απόφαση αυτή εκπνέει στο τέλος Απριλίου. Η επεξεργασία και η διαμόρφωση του ΘΧΣ έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες και αναμένεται η τελική έγκριση του ΥΠΕΞ ώστε να προχωρήσει η κατάθεσή του στην Κομισιόν.
      Η δημοσιοποίηση από την Κομισιόν ενός χάρτη εργασίας που περιλάμβανε όλες τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και τις δυνητικές θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία είχε επαναφέρει με την ευκαιρία αυτή τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», κάνοντας λόγο για νησιωτικούς σχηματισμούς «απροσδιόριστης κυριαρχίας» στο Αιγαίο.
      Όμως ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα της συνέχισης των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης.
      Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος σε όλες τις συζητήσεις του τόνιζε ότι επίκειται η έναρξη των ερευνών, μιλώντας στους Δελφούς σε συνέντευξή του στον Ο.Τ., όταν ρωτήθηκε σχετικά, αρκέστηκε να δηλώσει απλώς ότι «πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι οι έρευνες να συνεχιστούν κανονικά».
      Η Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες, με διαρροή διπλωματικής πηγής στην εφημερίδα Türkiye, είχε δηλώσει ότι «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα» και έκανε λόγο για κίνηση της Ελλάδας που είναι σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και αφορά περιοχή όπου «δεν υπάρχουν οριοθετημένες ζώνες».
      Η Τουρκία επιμένει ότι για κάθε δραστηριότητα και κάθε έρευνα στην περιοχή έξω από τα χωρικά ύδατα των 6 ν.μ. απαιτείται και η δική της συναίνεση, ενώ για την περιοχή ανατολικά της Κάσου επιμένει ότι πρόκειται περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας, θέλοντας έτσι να κατοχυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και να ακυρώσει στην πράξη την Ελληνική ΑΟΖ, όπως οριοθετήθηκε με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.
      Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει επιφορτισθεί με τη διαμόρφωση σχεδίου για την υποστήριξη εάν χρειασθεί, των ερευνητικών πλοίων ώστε να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες εργασίες τους.
      Για την Αθήνα, το δίλημμα που είχε τεθεί τις τελευταίες εβδομάδες ήταν κρίσιμο: είτε θα έπρεπε να αναβάλει εκ νέου τις έρευνες, γεγονός που θα έδινε την εικόνα της υπαναχώρησης από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, είτε να προχωρήσει παρά τις απειλές της Τουρκίας, με κίνδυνο να προκληθεί κρίση, σε μία στιγμή που το διεθνές περιβάλλον δεν είναι καθόλου ευνοϊκό. Διότι, εκ των πραγμάτων, μια κρίση μεταξύ δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ, πέραν των σοβαρών επιπτώσεων για την ασφάλεια στην περιοχή, θα προσέλκυε και την προσοχή του Αμερικανού Προέδρου Ν. Τραμπ, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει ποια θα ήταν η αντίδρασή του.
      Πηγή: liberal.gr
      «Φρένο» από το ΚΥΣΕΑ στις έρευνες ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου!
      «Φρένο» στις υποθαλάσσιες έρευνες για πόντιση καλωδίων ανατολικά της Κάσου και της Κάρπαθου αποφάσισε να βάλει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, σε μυστική συνεδρίαση του το βράδυ της Τρίτης, με στόχο, προφανώς, να διατηρήσει τα –υποτιθέμενα– «ήρεμα νερά» με την Τουρκία.
      Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ieidiseis.gr, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς κρίθηκε ρευστή η διεθνής κατάσταση και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να υπάρξει επιβάρυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι πληροφορίες ότι θα βγουν και πάλι τα ερευνητικά πλοία στο Αιγαίο είχαν προκαλέσει κάποιες πρώτες τουρκικές αντιδράσεις, με την Άγκυρα να χαρακτηρίζει «προκλητικά βήματα» τις κινήσεις της Αθήνας, κρίνοντας ότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
      Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ερωτηθείς στο Φόρουμ των Δελφών εάν θα γίνουν οι έρευνες ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, απέφυγε να πει ότι ξεκινάνε μέσα στις επόμενες μέρες, όπως διέρρεε η Αθήνα τα προηγούμενα 24ωρα, δηλώνοντας, χαρακτηριστικά, ότι είναι «πρόθεση» της Ελλάδας και της Κύπρου να συνεχιστούν οι έρευνες, χωρίς όμως να προσδιορίζει τον χρόνο.
      Πηγή: newsbreak.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Μιλιέτ: Ο Μητσοτάκης ανέστειλε επ' αόριστον την επίσκεψή του στην Άγκυρα - Πήρε εντολές ή κάτι άλλο;

      «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέστειλε την επίσκεψή του στην Τουρκία επ' αόριστον, έπειτα από την επίσκεψή του στο Ισραήλ», υποστηρίζει Τούρκος αναλυτής στην εφημερίδα "Μιλλιέτ", αναφερόμενος στον ρόλο Ελλάδας και Ισραήλ έπειτα από τη συνάντηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.
      Η εφημερίδα "Μιλιέτ", με πρωτοσέλιδο τίτλο «Δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Τουρκία», επικαλείται Τούρκους ειδικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα, μαζί με το Ισραήλ, θα είναι μεταξύ των χαμένων παραγόντων στη νέα εικόνα» και ότι «αυτές οι δύο χώρες δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν την πώληση F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία». Εκτιμούν ότι η αναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις ΗΠΑ ενδέχεται να φέρει εκπλήξεις.
      Ο Πρόεδρος του think tank ANKASAM, Mεχμέτ Σεϊφετίν Ερόλ, ο οποίος αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέστειλε επ' αόριστον την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ισχυρίζεται ότι «στη διαδικασία που δίνει προτεραιότητα στην επίλυση διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μέσω της συνεργασίας, ενόψει των αυξανόμενων περιφερειακών και παγκόσμιων κρίσεων και αβεβαιοτήτων, και που στοχεύει σε μια νέα εποχή με το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, φαίνεται ότι το ελληνικό - ελληνοκυπριακό δίδυμο βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό την υποθήκη της ισραηλινής πολιτικής».
      Υποστηρίζει, ακόμη, ότι «το Ισραήλ φαίνεται να έπεισε τον Μητσοτάκη για άλλη μια φορά στη στρατηγική του να περικυκλώσει και να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, στην οποία εμπλέκεται και το δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι από το 2009. Και τα δύο κράτη ενοχλούνται από τον αυξανόμενο περιφερειακό και παγκόσμιο ρόλο της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, αυτή η απόφαση μπορεί να θεωρηθεί ως ένας σημαντικός δείκτης της συνεργασίας που στοχεύει την Τουρκία στις γραμμές Τελ Αβίβ-Αθήνα και την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’. Περιέχει επίσης το μήνυμα ότι το Ισραήλ και η Ελλάδα θα συνεχίσουν την αναζήτηση αποτελεσματικότητας μέσα από κρίσεις την επόμενη περίοδο. Οι δηλώσεις και των δύο κρατών με στόχο την τουρκική εσωτερική πολιτική είναι αρκετά αξιοσημείωτες από αυτή την άποψη», σημειώνει.
      Υποστηρίζει ακόμη ότι «η μισαλλοδοξία τους προς την Τουρκία και η αναζήτησή τους για κρίσεις σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να καταδικάζει και τις δύο χώρες σε μοναξιά και αδυναμία στη διαδικασία. Στο σημείο αυτό θεωρείται ότι η Αθήνα θα κάνει τουλάχιστον μια πιο ορθολογική επιλογή μετά από καιρό. Η στάση του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον, μαζί με τις Βρυξέλλες, θα είναι καθοριστική εδώ», σημειώνει.
      Ο Διευθυντής Έρευνας του Κέντρου Στρατηγικής Έρευνας, Ουμράν Ομέρ Οζκιζιλτσίκ, υποστηρίζει ότι «η επιστροφή των F-35 δεν θα γίνει με απόφαση της Γερουσίας, αλλά με απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ. Εάν η Ελλάδα και το Ισραήλ προσπαθήσουν να το εμποδίσουν μέσω της Γερουσίας, θα πρέπει να περάσουν ξεχωριστή νομοθεσία, η οποία θα έβαζε τον Τραμπ εναντίον της Γερουσίας».
      «Αυτό δεν είναι πολύ ρεαλιστικό στο πλαίσιο των σημερινών αμερικανικών εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών. Το Ισραήλ δεν μπορεί να εμποδίσει τη στρατιωτική ανάπτυξη της Τουρκίας στη Συρία. Η Τουρκία δεν έχει επιθετική στάση απέναντι στο Ισραήλ. Ο στόχος της Τουρκίας είναι να πολεμήσει κατά του ISIS στη Συρία», ανέφερε.
      Ο καθηγητής Μεχμέτ Σεϊφετίν Ερόλ δήλωσε επίσης στη "Μιλιέτ" ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να απαντήσει στο Ισραήλ και την Ελλάδα μέσω του CAATSA, των F-35 και των F-16. Σημειώνοντας ότι η επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να φέρει εκπλήξεις, ο Ερόλ αναφέρει: «Είναι πολύ πιθανό το Τελ Αβίβ και η Αθήνα να εξετάζουν τέτοιες πιθανότητες και να κάνουν κοινές κινήσεις για να τις αποτρέψουν. Κανείς δεν έχει κατανοήσει ακόμη τη νέα εποχή στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και τη ριζοσπαστική προσέγγιση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία».
      [iEpikaira: Δεν σας κάνει εντύπωση ότι επί Μπάιντεν είμασταν σε mode φαύλου κύκλου ατέρμονων συνομιλιών, ενώ μόλις κάποιοι -εκατέρωθεν του Αιγαίου- οσμίστηκαν την εκλογή Τραμπ, μπήκαμε εκ νέου σε τροχιά εντάσεων; Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ!]
      Πηγή: sigmalive.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Σκηνικό έντασης(;) εν όψει πόντισης του καλωδίου - Οι Γάλλοι με αεροπλανοφόρο στην περιοχή

      Γεώργιος Σαρρής
      Ένα νέο επικίνδυνο σκηνικό έντασης στήνεται στο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες με αφορμή την επανέναρξη των εργασιών που καλούνται να επιτελέσουν τα ερευνητικά πλοία ανοιχτά της Καρπάθου, για την πόντιση καλωδίων στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Η Τουρκία απειλεί με θερμό επεισόδιο σε περίπτωση που συνεχιστούν οι εργασίες, ωστόσο η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να μην κάνει πίσω και απ’ ό,τι φαίνεται έχει προβεί σε σχετική συνεννόηση με σημαντικές σύμμαχες δυνάμεις για κάτι τέτοιο.
      Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι Γάλλοι στέλνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, από τον Ινδικό Ωκεανό όπου βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» το οποίο φέρει, μεταξύ άλλων, στο κατάστρωμά του 22 πλήρως οπλισμένα μαχητικά Rafale.
      Η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου θα προβεί σε ασκήσεις των αεροσκαφών της από τις 11 έως τις 18 του μηνός, σε περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης που έχει δεσμεύσει η Αθήνα με σχετική NOTAM, ενώ την Κυριακή αναμένεται να δέσει στην ΝΑΤΟϊκή προβλήτα Κ-14 της Σούδας, συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες, ένα αντιτορπιλικό και ένα υποβρύχιο.
      [...] Η επίσκεψη του γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα
      Θα πρέπει να τονιστεί πως τις ημέρες που θα βρίσκεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», θα επισκεφθεί την Αθήνα και ο γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί. Ο υψηλός καλεσμένος θα έχει στις 14 Απριλίου συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, όπου θα τεθούν επί τάπητος τόσο οι διμερείς σχέσεις, όσο και οι ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα της άμυνας.
      Θυμίζουμε ότι η Αθήνα έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι οι πανίσχυροι πύραυλοι αέρος – αέρος Meteor που φέρουν τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά Rafale και αγοράσαμε κι εμείς προκειμένου να αλλάξουν υπέρ μας οι ισορροπίες στον αέρα του Αιγαίου, έναντι των Τούρκων, ετοιμάζονται τώρα να πουληθούν και στην Πολεμική Αεροπορία των γειτόνων μας (γίνεται λόγος για 300 πυραύλους αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ). Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει διαμηνύσει προς την ελληνική πλευρά πως η αποδέσμευση των πανίσχυρων αυτών όπλων προς την Τουρκία δεν οφείλεται στη χώρα του αλλά σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής.
      Στη συνάντηση Δένδια – Λεκορνί θα συζητηθεί παράλληλα η προοπτική απόκτησης μιας ακόμη γαλλικής φρεγάτας Belh@rra, της τέταρτης κατά σειρά, ώστε να ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό μας. Τα συγκεκριμένα πλοία θεωρούνται από τα πιο προηγμένα στην κατηγορία τους, με δυνατότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών, από την αντιπυραυλική άμυνα έως τις επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων.
      «Επικίνδυνες συμμαχίες στο Αιγαίο» βλέπει η Άγκυρα
      Με όλα αυτά τα δεδομένα, στην Άγκυρα κάνουν λόγο για «επικίνδυνες συμμαχίες στο Αιγαίο», αναφέροντας πως οι εργασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου γίνονται σε τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που έχει χαραχθεί βάσει του (παράνομου) τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εξ ανατολών γείτονές μας επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο Αιγαίο με κάθε τρόπο.
      Μάλιστα, οι τουρκικές απειλές έχουν ενοχλήσει και τους Ισραηλινούς, με τον πρόεδρο Μπενιαμίν Νετανιάχου να θέτει το ζήτημα στον Αμερικανό πρόεδρο. Μένει να δούμε εάν και κατά πόσο τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ θα παρέμβει στον Ταγίπ Ερντογάν, δεδομένων των καλών σχέσεων που διατηρεί μαζί του.
      [iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ! Όταν δείτε και έντονη αμερικανική παρουσία στην περιοχή... τότε τα πράγματα δυσκολεύουν! Μέχρι τότε περισσότερα ΕΔΩ!]
      Πηγή: newsbeast.gr προσπελάστηκε esxatianasxesi
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Προοίμια αμερικανικής παρέμβασης στην ευρύτερη περιοχή μας - Είναι η Ελλάδα προετοιμασμένη;

      Ζαχαρίας Μίχας
      Διχασμό σε Ελλάδα και Τουρκία προκάλεσαν όσα καταγράφηκαν κατά τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η εικόνα που εκπέμπεται και από τις δυο χώρες θα προσφερόταν για υλικό θερινής επιθεώρησης, εάν το διακύβευμα δεν ήταν η ειρήνη και η ασφάλεια στον άμεσο γεωπολιτικό περίγυρο της Ελλάδας. Τουλάχιστον όσον αφορά τη δημόσια σφαίρα, η επικράτηση πολιτικά βολικών ερμηνειών σε βάρος της ψύχραιμης αποτίμησης, είναι χαρακτηριστική…
      Ας ξεκινήσουμε από την Τουρκία. Η ανάγνωση της κατάστασης διέφερε ανάμεσα στους συμπολιτευόμενους και τους αντιπολιτευόμενους τον Ερντογάν. Αναμενόμενο. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επικέντρωσαν στα… λόγια αγάπης του Τραμπ για τον Ερντογάν (σ.σ. «τον αγαπώ και μ’ αγαπάει» είπε χαρακτηριστικά!) και τη γενικότερη θετική εικόνα που φιλοτέχνησε.
      Φυσικά, ειδική σημασία έχει το ότι αυτά τα λόγια ειπώθηκαν παρουσία του Νετανιάχου. Ήταν προβλέψιμο ότι θα αξιοποιηθεί δεόντως από τα τουρκικά καθεστωτικά Μίντια. Από «κρύο ντους» και «επιστροφή με άδεια χέρια» για τον Ισραηλινό προσκεκλημένο που «μείωσε ο Τραμπ» (Χουριέτ), μέχρι τη… διάγνωση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Τουρκία». Με ολίγη και από ελληνοϊσραηλινό συντονισμό – οι δυο χώρες «βγήκαν χαμένες» από τη συνάντηση – με στόχο να μπλοκαριστεί η πώληση των F-35 (Μιλιέτ).
      Οι αντιπολιτευόμενοι βέβαια προειδοποιούν ότι η πρώτη εικόνα πρέπει να τύχει σοβαρής ανάλυσης σε βάθος, καθότι φαίνεται πως συνυπάρχουν τα καλά λόγια με συγκεκαλυμμένες απειλές. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεκαθάρισε ότι είδε προειδοποίηση, εναντίον κάθε ενδεχομένου να κινηθεί η Τουρκία εναντίον του Ισραήλ.
      Επίσης, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ υπενθύμιζαν τις υποθέσεις του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, θανάσιμου εσωτερικού εχθρού του Ερντογάν – με ένα μείγμα πολιτικών-θρησκευτικών κινήτρων – και την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον, ο οποίος επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά από τελεσιγραφικού περιεχομένου επιστολή που είχε στείλει ο Τραμπ στον Ερντογάν. Ωστόσο, η πιο ενδιαφέρουσα αναφορά, την οποία και κρατάμε, ήρθε από την εφημερίδα “Σοζτζού” (Sözcü / «Εκπρόσωπος»): Έγραψε, ότι οι έπαινοι Τραμπ στον Ερντογάν «δεν είναι διπλωματία, είναι ο πρόλογος του παζαριού»…Τί δείχνουν οι δηλώσεις Τραμπ
      Πάμε όμως και στην Ελλάδα. Αφού δεν δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός ευκαιρίας για να “ερμηνεύσουμε” τα γεγονότα με φιλοκυβερνητικό ή αντιπολιτευτικό φακό, βγήκαν από το θηκάρι τα μαχαίρια των φίλων και των αντιπάλων του Αμερικανού προέδρου! Επί της ουσίας, των “απολογητών-πιστών” του από τη μια πλευρά και των καθ’ έξιν αντιπάλων του από την άλλη!
      Η γνωστή φαιδρή συνταγή “μαύρο-άσπρο”, με την οποία (παρ)ερμηνεύονται κρίσιμα για την ασφάλεια της χώρας γεγονότα. Αντί ελληνοκεντρικής οπτικής και ανάλυσης, επικρατούν οι προδιαθέσεις του καθενός. Στη μεγάλη πλειοψηφία των αναλύσεων, η μία πλευρά διαπίστωνε… έλευση Αρμαγεδδώνα λόγω «φιλοτουρκισμού» του Τραμπ και από η άλλη επέμεινε στο ότι η προστασία της χώρας με τη συγκεκριμένη αμερικανική κυβέρνηση είναι εξασφαλισμένη. Παραλογισμός εκατέρωθεν!
      Ας κάνουμε όμως μια προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος με ψυχρούς ρεαλιστικούς όρους, πάντα από ελληνοκεντρική σκοπιά: Η πολύ μεγάλη επιρροή των Ισραηλινών στην Ουάσιγκτον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η Τουρκία, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανά για υπηρεσίες “λόμπινγκ” μέσω πολλών εταιριών, απλά αδυνατεί ακόμα και να πλησιάσει αυτή την επιρροή.
      Οι αναφορές Τραμπ ενώπιον του Νετανιάχου, ασφαλώς και δεν αποτελούν βέλτιστο σενάριο για το εβραϊκό κράτος. Δεν συνιστούν όμως και εξέλιξη ικανή να αλλάξει δραματικά τη μεγάλη εικόνα της αμερικανικής γεωστρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο που έχει ως εκ των βασικών προτεραιοτήτων της την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους. Οι αναφορές Τραμπ όμως, θα έπρεπε οδηγήσει τους επίδοξους αναλυτές στην προσπάθεια να εκτιμηθούν οι εξελίξεις, φορώντας διαδοχικά, αμερικανικά, ισραηλινά και τουρκικά “γυαλιά”.
      Δικαίως, επίκεντρο του προβληματισμού στην Ελλάδα ήταν η αναφορά Τραμπ, ότι εάν υπάρχει πρόβλημα με τον Ερντογάν, είναι πρόθυμος να βοηθήσει Ισραήλ και Τουρκία, «αρκεί να είστε λογικοί». Είχε μάλιστα προηγηθεί η κολακευτική αναφορά στον Τούρκο ηγέτη, κάνοντας την εικόνα να μοιάζει, αίφνης, εξόχως θετική για την Τουρκία και προβληματική για Ισραήλ και Ελλάδα. Εδώ όμως υπενθυμίζουμε την εύστοχη περιγραφή της τουρκικής “Σοζτζού” για τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο… «δεν είναι διπλωματία, είναι ο πρόλογος του παζαριού»!
      “Δούναι και λαβείν”
      Με τον απλουστευτικό συνήθως τρόπο που αντιλαμβάνεται ο Τραμπ τις καταστάσεις και την εμφανή αδυναμία του να χειριστεί τη “διπλωματική γλώσσα”, καθώς σχεδόν πάντα μιλάει από στήθους, βλέπει τα πάντα ως διαπραγμάτευση. Αυτό όμως συνεπάγεται “δούναι και λαβείν”. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνήθως λέει ό,τι του έρθει στο μυαλό εκείνη την ώρα, παρότι το επιτελείο του τον έχει ενημερώσει.
      Ο Τραμπ, πάντοτε όμως έχει ως υπόβαθρο της σκέψης του αυτή τη “συναλλακτική” αντίληψη των διεθνών σχέσεων. Δυστυχώς, αυτό συνδυάζεται πάντα με τον “κανόνα της ζούγκλας” που ευνοεί τον εκάστοτε ισχυρό. Επί της ουσίας πρόκειται για αναφορά στον Θουκυδίδη και όσα έχει πει για τα περιθώρια της ισχυρής και της αδύναμης πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων…
      Μπορεί η αναφορά του Αμερικανού προέδρου για τον Ερντογάν να διατυπώθηκε άκομψα, όμως πέτυχε δυο ξεχωριστούς σκοπούς! Ο πρώτος είναι να χαϊδέψει τα αυτιά του Τούρκου ηγέτη, καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι υπάρχει παρασκηνιακή διαβούλευση με την Τουρκία, με αντικείμενο την πορεία που θα πάρουν οι διμερείς σχέσεις. Ο δεύτερος είναι να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν, κάνοντας λόγο για τη «λογική» ως προϋπόθεση βοήθειας από τις ΗΠΑ και τον ίδιο προσωπικά!
      Υπάρχει αμετροεπής πλευρά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά κοινή παραδοχή είναι η Τουρκία… Εάν, δε, επεκταθεί ο συλλογισμός, σε περίπτωση εντοπισμού “παραλογισμών”, ο Τραμπ είτε δεν σκοπεύει να παρέμβει υπέρ, είτε θα το πράξει εναντίον του “παράλογου”. Αυτό αφορά τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και τη Συρία, όπου οι Ισραηλινοί δείχνουν καθημερινά και στην πράξη στον Ερντογάν, τα περιθώρια τουρκικής ανάμειξης που είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν.
      Αυτό αφορά την ασφάλεια του Ισραήλ που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Μοιάζει η Ουάσιγκτον του Τραμπ να προσανατολίζει την Τουρκία προς την Ευρασία, όπου η χρησιμότητά της στην αμερικανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα θα ήταν προφανής, τουλάχιστον λόγω της παρουσίας συμπαγών Τουρκογενών πληθυσμών και της στενής σχέσης τους με το τουρκικό κράτους.Το ζήτημα για την Ελλάδα
      Η περιοχή της Μεσογείου δεν εξαιρείται όμως από την πρόθεση παρέμβασης των Αμερικανών. Κι εδώ θα εφαρμοστεί ο “κανόνας της λογικής”. Με δεδομένη την εμπλοκή των αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών (ExxonMobil και Chevron) στην αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, το ερώτημα που τίθεται αυτόματα είναι εάν εμπίπτουν στον κατάλογο του (κατά Τραμπ) παραλογισμού, μια σειρά από ζητήματα…
      Ως παραδείγματα να αναφερθούν, το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, η τουρκική εμμονή ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων – παρεμποδίζοντας μια λογική συζήτηση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των μεσογειακών χωρών, η γενικότερη αποσταθεροποιητική εμπλοκή στη Λιβύη και βέβαια οι απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ή ακόμα και της κυριαρχίας άλλων χωρών και μάλιστα συμμαχικών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
      Ποιο είναι όμως το ζήτημα για την Ελλάδα; Αναμφισβήτητα το περιεχόμενο της διαφαινόμενης αμερικανικής παρέμβασης για την επίλυση των ζητημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Η σκληρότητα με την οποία θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της η Ελλάδα, θα καθορίσει τα περιθώρια που θα αφήσει για προσφορά ανταλλαγμάτων στην Τουρκία στα ελληνοτουρκικά, με σκοπό να αποσπαστεί η συγκατάθεσή της για την όποια διαρρύθμιση.
      Τα διπλωματικά πλεονεκτήματα της Αθήνας δεν είναι αμελητέα. Όλα όμως κρίνονται επί του πεδίου, όπου κλαυθμυρισμοί περί παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στερούνται περιεχομένου απέναντι σε ηγέτες όπως ο Τραμπ, εάν δεν επιδειχθεί στην πράξη η πολιτική βούληση υπεράσπισής τους ακόμα και με στρατιωτικά μέσα. Μόνο εάν αυτό συμβεί, το διεθνές δίκαιο θα αξιοποιηθεί (βλ. χειραγωγηθεί) από την Ουάσιγκτον του Τραμπ ως επιχείρημα απέναντι στους Τούρκους.
      Όποιος δεν το καταλάβει εγκαίρως, θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα. Μοναδικός τρόπος για να επηρεαστούν οι ενίοτε “μπακαλίστικοι” υπολογισμοί του Τραμπ, είναι να δείξει η Αθήνα ότι ετοιμάζεται ακόμα και για στρατιωτική σύγκρουση, εάν απαιτηθεί. Κι αυτό δεν γίνεται ούτε με “ατζέντες” για το 2030 ούτε με μεγαλοϊδεατικές εξαγγελίες που -θεωρητικά- θα φέρουν αποτέλεσμα σε μια 15ετία από σήμερα.
      [iEpikaira: Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν -καίτοι αποφεύγουν να μπουν σε λεπτομέρειες- ότι επίκειται αμερικανική παρέμβαση για την περιοχή μας όπως αναφέρθηκε ΕΔΩ και ΕΔΩ!]
      Πηγή: defence-point.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Τραμπ-Νετανιάχου και ο κατά Sözcü “πρόλογος του παζαριού”… που μας αφορά"
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ο αντινατιβιστής Μητσοτάκης έκανε πρόταση μέσω του ακροδεξιού τραμπικού Breitbart ενώ ο Τραμπ συνειδητοποίησε ποιος κάνει κουμάντο - Όταν τα ομόλογα φτερνίζονται οι κυβερνήσεις αρπάζουν γρίπη!
      Η αλήθεια είναι πως όταν τα ομόλογα φτερνίζονται οι κυβερνήσεις αρπάζουν γρίπη
      «Συμφωνώ (με την πρόταση του Μητσοτάκη για win-win). Είναι καλός άνθρωπος». Έτσι ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ την προσπάθειά του να μας πείσει ότι είναι λάτρης των συμβιβασμών. Κι αν νομίζαμε ότι το είπε επειδή τον άγγιξε το διαχρονικό ελληνικό πνεύμα, ας το ξανασκεφτούμε. Ο Ντόναλντ δεν τσιμπάει με φιλοσοφίες, αλλά με δείκτες. Κι αυτοί, τις τελευταίες μέρες, του φώναζαν κάτι άλλο.
      Πού τον άκουσε τον Μητσοτάκη ο Τραμπ; Στο αγαπημένο μέσο…των ακροδεξιών, Breitbart [ https://www.breitbart.com/europe/2025/04/09/exclusive-greek-prime-minister-kyriakos-mitsotakis-europe-can-find-win-win-solution-with-president-trump-on-trade-that-is-mutually-beneficial/ ]. Ας μην γκρινιάξουμε και για αυτό, σημασία έχει που τον άκουσε βρε αδερφέ. Δηλαδή δεν τον άκουσε ο ίδιος. Τον άκουσε Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος και του μετέφερε τις δηλώσεις του για να τις σχολιάσει. Να θυμηθούμε να τον ευχαριστήσουμε τον άνθρωπο, γιατί μέχρι τώρα ο μόνος για τον οποίο είχαμε ακούσει καλά λόγια ήταν ο Ερντογάν.
      Ο Τραμπ λοιπόν μας είπε πως πάτησε παύση στους δασμούς επειδή «κάποιοι άρχισαν να γίνονται λίγο τσιτωμένοι». Βέβαια, οι «κάποιοι» που τσίτωσαν πρώτοι δεν ήταν ακριβώς οι αγρότες της Άιοβα ή τα αφεντικά στη Ντιτρόιτ, αλλά κάτι τύποι με γραβάτες Hermès που βλέπουν τον κόσμο μέσα από καμπύλες αποδόσεων και credit spreads.
      Όσο μάτωναν μόνο οι αγορές μετοχών ήταν…γενναίος. Όταν η αιμορραγία πέρασε στην αγορά ομολόγων, τα πράγματα άλλαξαν. Ξαφνικά, το επιτελείο του θυμήθηκε τη «στρατηγική ευελιξίας» και μας ανακοίνωσε παύση 90 ημερών στην εφαρμογή των νέων δασμών. Όχι υποχώρηση, όχι αναδίπλωση — παύση. Σαν να πατάς pause στο Netflix για να πας να φτιάξεις ποπ κορν.
      Η αλήθεια είναι πως όταν τα ομόλογα φτερνίζονται οι κυβερνήσεις αρπάζουν γρίπη. Στον «νόμο» αυτό εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε η κυβέρνηση του Τραμπ.
      Στον κόσμο τούτο ακόμη περισσότερο και από τους ισχυρούς ηγέτες, είναι οι αγορές χρέους (αυτές που χρηματοδοτούν όνειρα, σχέδια και προσδοκίες) που κάνουν πραγματικά κουμάντο. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα χρειαστεί να το μάθει αυτό. Αλλά φρόντισε ο ίδιος να πάρει το μάθημά του.
      Την ώρα πάντως που προσφέρει καρότο στον υπόλοιπο κόσμο, κρατά σταθερά το μαστίγιο απέναντι στην Κίνα. Αυτό λοιπόν που πρέπει να δούμε στο εξής είναι πώς θα εξελιχθεί ο «πόλεμος» ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη. [...]
      Πηγή: naftemporiki.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Ο Μητσοτάκης έκανε παρέμβαση και ο Τραμπ έμαθε ποιος κάνει κουμάντο"
      [iEpikaira: Ο αντινατιβιστής Μητσοτάκης έκανε πρόταση μέσω του ακροδεξιού -και ακραία φιλοτραμπικού- μέσου Breitbart, του οποίου συνιδρυτής είναι ο Στιβ Μπάνον. Απ' ότι φαίνεται ο πρωθυπουργός πήρε πολύ σοβαρά το μήνυμα που του έστειλε ο Μπάνον ΕΔΩ! Για την αποκωδικοποίηση του οποίου γράψαμε ΕΔΩ!]
      Η πρόταση Μητσοτάκη για λύση win-win
      New Europe σκίτσο: Μητσοτάκης, Τραμπ και Πούτιν στην αρχαία Ελλάδα

      Στη δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης (σημείωση: μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ) σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε «αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί».
      Μάλιστα θετικά τοποθετήθηκε στα περί «win-win» λύσης λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ που απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «συμφωνεί» και σημείωσε πως «θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους».
      New:@POTUS reaction to @PrimeministerGR @kmitsotakis interview on tariffs:“I agree. I know him, he is a good man. I appreciate his comments. Yes, a deal can be made with any one of them. There will be fair deals with everybody.” https://t.co/FO5RN2oAeH— Lena Argiri (@lenaargiri) April 9, 2025
      «Συμφωνώ. Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μπορεί να γίνει συμφωνία με οποιονδήποτε από αυτούς (σ.σ. της ΕΕ). Θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου.
      Το επόμενο διάστημα μένει να φανεί και πώς θα πορευτεί ο κ. Τραμπ, που χθες ανακοίνωσε πως αναστέλλει για 90 ημέρες την επιβολή των υψηλών «ανταποδοτικών» δασμών σε μια σειρά χωρών, εξαιρουμένης την Κίνα προς την οποίαν εξαπέλυσε νέα επίθεση, αυξάνοντας τα τέλη εισαγωγής στο 125%.
      Η πρόταση Μητσοτάκη
      Στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα μπορούσε να στείλει στον Τραμπ για τους δασμούς:
      «Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και ένα ελληνικό μήνυμα. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας win-win λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί. Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. σχετικά με προγενέστερους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο), τα οποία, ούτως ή άλλως, ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ.
      Πιστεύω ότι, στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε μια λύση».
      Σε ερώτηση για το ελληνικό σκέλος του μηνύματος προς τον Τραμπ και τις στρατηγικές ευκαιρίες στο πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, είπε:
      «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Και όταν κοιτάζω τον IMEC (Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης), η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και της ισχυρότερης δημοκρατίας. Για γεωπολιτικούς, οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχω συνεργαστεί με τον πρόεδρο Tραμπ στο παρελθόν και μπορώ να συνεργαστώ και πάλι πολύ καλά μαζί του για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων».
      Τι πέτυχε η Ελλάδα
      Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πως η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε την παράταση στην έναρξη επιβολής δασμών στα αμερικανικά αμύγδαλα μέχρι τα τέλη του 2025, με στόχο να προστατεύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το αμύγδαλο. Επίσης, η μη συμπερίληψη του αμερικανικού ουίσκι τύπου Bourbon στα ευρωπαϊκά αντίμετρα κρίνεται σημαντική, καθώς ενδέχεται να συμβάλει στην αποφυγή πρόσθετων αμερικανικών δασμών στους ευρωπαϊκούς οίνους και σε άλλα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά. Τέλος οι ίδιες πηγές έλεγαν πως η Ελλάδα πέτυχε τη μη επιβολή δασμών στα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον αμερικανικοί δασμοί στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.
      Πηγή: ethnos.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Poll: Majority of Americans have unfavorable view of Israel's actions

      Even among traditionally pro-Israel Republicans, there have been large shifts in negative sentiment amid Israel’s war on Gaza
      Hundreds demonstrate outside a New York City court to protest against the arrest and detention of Mahmoud Khalil, a Palestinian green card holder and recent Columbia University graduate who played a role in pro-Palestine protests at the university, on 12 March 2025 (Spencer Platt/Getty Images via AFP)
      More than a majority of Americans now have a negative view of Israel, according to a recent poll, underscoring the fallout from Israel’s war on Gaza.
      According to a Pew Research poll published on Tuesday, 53 percent of Americans now express an unfavourable opinion of Israel, up from 42 percent in March 2022 – before the 7 October 2023 Hamas-led attack on southern Israel and Israel’s decimation of the enclave.
      Democrats are still more likely than Republicans to express a negative opinion of Israel by 69 percent to 37 percent, respectively. But the number of Republicans who hold negative opinions on Israel has increased 10 percentage points since 2022.
      Young Republicans, those under the age of 50, especially, are now more likely to have an unfavourable view of Israel, with 50 percent polling in that direction. That gap underscores the rise of popular alternative conservative media voices like Candice Owens and Tucker Carlson, who have become more open to challenging Israel.
      Among Democrats, those with a negative view of Israel has also grown. The 69 percent of Democrats with that view marks a 16 percent increase since 2022, when 53 percent of Democrats viewed Israel unfavourably.
      A majority of Americans across every demographic on both sides, with the exception of Republicans aged 18-49, agree that Israel’s war on Gaza was both “personally” important to them and US interests.
      Jewish Americans have been moving away from Israel in recent years. This trend picked up over domestic differences within Israel over the country’s Supreme Court but has been turbocharged since the war in Gaza erupted. However, at least 73 percent of Jewish Americans still hold a favourable view of Israel.
      After them, White evangelicals hold the highest favourable view of Israel at 72 percent. Notably, more White Protestants and Catholics now hold unfavourable views of Israel at 50 percent and 53 percent, respectively.
      Muslim Americans hold the strongest unfavorable views of Israel, with 81 percent against and just 19 percent viewing Israel favourably.
      Americans don’t want to ‘take over’ Gaza
      The poll was conducted just before Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu visited the White House earlier this week. His trip came amid rising tensions between the US, Israel and Iran, and with a Gaza ceasefire process that is stalled as Israel continues to pummel the Gaza Strip.
      US President Donald Trump’s handling of Israel’s war on Gaza garnered mixed results among those polled, with 31 percent saying he is favouring the Israelis too much and 29 percent saying he’s striking the right balance. Just three percent said he was favouring Palestinians too much, with the highest chunk of respondents, 37 percent, saying they were unsure.
      More than half of Americans think that a two-state solution “cannot be found for Israel and an independent Palestinian state to co-exist peacefully”, while 46 percent still think it can be done.
      Trump also reiterated his previous plan to “take over” the Gaza Strip during his meeting with Netanyahu, an idea that 36 percent of Americans think Trump will not pursue, according to the Pew poll.
      Polling showed the idea is unpopular with Americans, with 62 percent opposing the US “taking over Gaza”, including 49 percent who strongly oppose it. Just 15 percent support the plan.
      Trump also announced during Netanyahu’s visit that the US would begin “direct talks” with Iran on a nuclear deal on Saturday. Tehran says the talks will be indirect.
      Netanyahu is seen as an advocate for military strikes on Iran. One of Trump’s top advocates in the US media, conservative podcaster Carlson, wrote ahead of Netanyahu’s visit how “now is the worst possible time for the United States to participate in a military strike on Iran”.
      “We can’t afford it. Thousands of Americans would die. We’d lose the war that follows. Nothing would be more destructive to our country,” he said.
      According to the survey, a slim majority of Americans, 52 percent, have little or no confidence in Netanyahu to “do the right thing regarding world affairs”.
      Among Jewish Americans, 53 percent have little to no confidence in Netanyahu.
      Source: https://www.middleeasteye.net/news/majority-americans-hold-unfavourable-view-israel-pew-poll-finds accesed at helleniscope.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια

      Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός της αυξημένης ζήτησης ενέργειας.
      Ειδική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), που κυκλοφόρησε σήμερα, προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας από τα data centers θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια, καταναλώνοντας έως το 2030 ελαφρώς περισσότερη ενέργεια από τη συνολική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία σήμερα.
      Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός της αυξημένης ζήτησης ενέργειας. Τα data centers AI χρησιμοποιούν γενικά μεγάλα, ενεργοβόρα τσιπ GPU και η κλίμακα επεξεργασίας δεδομένων που απαιτείται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των περισσότερων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας.
      Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, η κατανάλωση ενέργειας των data centers που προορίζονται ειδικά για την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να υπερτετραπλασιαστεί έως το 2030.
      Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers στις ΗΠΑ πιθανότατα θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα από τώρα έως το 2030, σύμφωνα με την έκθεση. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σημειώνει ο ΔΟΕ, περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τις ΗΠΑ θα διατεθεί στην επεξεργασία δεδομένων παρά σε όλη την παραγωγή αλουμινίου, χάλυβα, τσιμέντου και χημικών προϊόντων της χώρας μαζί.Πώς μπορεί να μεταμορφώσει τον ενεργειακό τομέα
      Ενώ υπογραμμίζει την επερχόμενη αύξηση της ζήτησης ενέργειας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, η έκθεση του ΔΟΕ αναδεικνύει επίσης τη δυνατότητα που διαθέτει η τεχνητή νοημοσύνη να μεταμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας του ενεργειακού τομέα, προσφέροντας τρόπους για αύξηση της απόδοσης και μείωση του κόστους και των εκπομπών.
      «Με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας από τις πιο σημαντικές τεχνολογικές επαναστάσεις της εποχής μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο, δυνητικά ένα απίστευτα ισχυρό, αλλά εξαρτάται από εμάς – τις κοινωνίες, τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες μας – πώς θα το χρησιμοποιήσουμε».
      Η έκθεση του ΔΟΕ είναι η πιο πρόσφατη έρευνα που προβλέπει τεράστια αύξηση των ενεργειακών αναγκών για data center, μέρος μιας μεγαλύτερης τάσης αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως μετά από μια μακρά περίοδο σταθερής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
      Πηγή: naftemporiki.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Από τα Geek Statistics στα Έλαια Σιλικόνης... μια Ψωροκώσταινα δρόμος

      Θέλετε περαιτέρω σχολιασμό;
       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Jerusalem Post: Why Trump’s focus on Syria, Turkey matters for Israel

      Following Trump's recent positive comments about Erdogan and Ankara's role in Syria, Washington is likely not on the same page with Jerusalem regarding tensions with Ankara.
      By SETH J. FRANTZMAN APRIL 8, 2025 16:33
      During his meeting with Prime Minister Benjamin Netanyahu on Monday, US President Donald Trump was asked about Turkey’s role in Syria and the potential tensions between Israel and Turkey there. Trump made important comments about Turkey and Syria that may point to a path forward for Ankara and Jerusalem regarding issues relating to Damascus.
      The US president said he has excellent relations with Turkish President Recep Tayyip Erdogan, which was clear during Trump’s first term. During the first Trump administration’s term, Israel carried out airstrikes in Syria against Iran. This was called the war between the wars campaign in which Jerusalem tried to reduce Tehran’s role in Syria and its trafficking of arms to Hezbollah. At the time, Iranian-backed militias also threatened Israel from Syria.
      However, things have changed since the fall of the Assad regime. Now, Israel is worried that Turkey’s ties with the new government in Damascus might end up replacing the Iranian threat with a potential Turkish one. The Turkey problem is much more complex, though, because it is a NATO member.
      Trump’s positive comments about Erdogan and Ankara’s role in Syria also underscore how Washington is likely not on the same page with Jerusalem regarding tensions with Ankara.
      Erdogan has been one of the leading critics of Israel over the last decade. He often slams Israel and even compares it to Nazi Germany. His country has hosted Hamas leaders and members, and it strongly backs the Palestinian cause.
      Turkey's ties to Hamas, Muslim Brotherhood bad for Israel
      Ankara’s leadership, the AK Party, is rooted in the same ideological underpinnings that are linked to the Muslim Brotherhood and Hamas, which grew out of the brotherhood’s influence in Gaza. As such, it is natural that Ankara sees Hamas in a relatively favorable light. This is not a positive development for Israel.
      At this time, Turkey is still being cautious regarding Syria. Erdogan doesn’t seem to want a clash with Israel just yet. Jerusalem, by contrast, has been more aggressive in Syria and is laying down red lines about Ankara’s potential role. Airstrikes at the T-4 airbase near Palmyra, apparently aimed at preventing Turkey’s involvement there, are an example.
      Trump, in his meeting with Netanyahu, was supportive of Turkey. He said he could work out a deal between Israel and Turkey if there are tensions in Syria. In Trump’s view, there are no problems between the US and Turkey.
      The US president said he has told Netanyahu that the White House could work things out. “I hope that’s not going to be a problem,” Trump said. He also said he congratulated Turkey for its role in backing “surrogates” to take over Damascus after the fall of the Assad regime.
      Trump also respects Erdogan for what he has done in Syria. “You’ve got to hand it to him.” He also told Netanyahu to be “reasonable” regarding requests about Syria.
      This is an important policy move for Trump. He appears to be messaging support for Turkey and also a potential greater role for Ankara in Syria. This will concern Jerusalem.
      However, Trump also indicated that he can help smooth over any future tensions. It remains to be seen how Turkey will move now that it may feel it has more backing from the White House.
      Source: https://www.jpost.com/opinion/article-849360
      Γιατί η επικέντρωση του Τραμπ σε Συρία και Τουρκία αφορά το Ισραήλ; 
      Μετά τα θετικά σχόλια που έκανε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ για τον ρόλο του Ερντογάν και της Άγκυρας στη Συρία, η Ουάσιγκτον πιθανότατα δείχνει πως δεν είναι στην… ίδια σελίδα με την Ιερουσαλήμ όσον αφορά τις εντάσεις με την Άγκυρα, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post σε ανάλυσή της υπό τον τίτλο “Γιατί η εστίαση του Τραμπ στη Συρία και την Τουρκία έχει σημασία για το Ισραήλ”.
      Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και τις πιθανές εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας εκεί.
      Ο Τραμπ έκανε σημαντικά σχόλια για την Τουρκία και τη Συρία που μπορεί να υποδεικνύουν μια πορεία προς τα εμπρός για την Άγκυρα και την Ιερουσαλήμ σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται με τη Δαμασκό.
      Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι έχει άριστες σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , κάτι που ήταν ξεκάθαρο κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.
      Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της κυβέρνησης Τραμπ, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία κατά του Ιράν. Επρόκειτο για την προσπάθεια της Ιερουσαλήμ να μειώσει τον ρόλο της Τεχεράνης στη Συρία και στη διακίνηση όπλων στη Χεζμπολάχ. Εκείνη την εποχή, πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν απείλησαν επίσης το Ισραήλ από τη Συρία.Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Τώρα, το Ισραήλ ανησυχεί ότι οι δεσμοί της Τουρκίας με τη νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό μπορεί να καταλήξουν να αντικαταστήσουν την ιρανική απειλή με μια πιθανή τουρκική απειλή. Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι πολύ πιο σύνθετο, ωστόσο, επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
      Τα θετικά σχόλια του Τραμπ για τον ρόλο του Ερντογάν και της Άγκυρας στη Συρία υπογραμμίζουν επίσης ότι η Ουάσιγκτον είναι πιθανό να μην βρίσκεται στην ίδια σελίδα με την Ιερουσαλήμ όσον αφορά τις εντάσεις με την Άγκυρα.
      Ο Ερντογάν ήταν ένας από τους κορυφαίους επικριτές του Ισραήλ την τελευταία δεκαετία. Συχνά κατηγορεί το Ισραήλ και μάλιστα το συγκρίνει με τη ναζιστική Γερμανία. Η χώρα του έχει φιλοξενήσει ηγέτες και μέλη της Χαμάς και υποστηρίζει σθεναρά την παλαιστινιακή υπόθεση.
      Οι δεσμοί της Τουρκίας με τη Χαμάς, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους είναι κακοί για το Ισραήλ
      Η ηγεσία της Άγκυρας – το Κόμμα AKΡ – έχει τις ρίζες της στα ίδια ιδεολογικά ερείσματα που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη Χαμάς, η οποία αναπτύχθηκε από την επιρροή της αδελφότητας στη Γάζα. Ως εκ τούτου, είναι φυσικό η Άγκυρα να βλέπει τη Χαμάς με σχετικά ευνοϊκό μάτι. Αυτό δεν είναι θετική εξέλιξη για το Ισραήλ.Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική όσον αφορά τη Συρία. Ο Ερντογάν δεν φαίνεται να θέλει ακόμη μια σύγκρουση με το Ισραήλ. Η Ιερουσαλήμ, αντίθετα, ήταν πιο επιθετική στη Συρία και βάζει κόκκινες γραμμές για τον πιθανό ρόλο της Άγκυρας. Οι αεροπορικές επιδρομές στην αεροπορική βάση T-4 κοντά στην Παλμύρα, προφανώς με στόχο την αποτροπή της εμπλοκής της Τουρκίας εκεί, είναι ένα παράδειγμα.
      Ο Τραμπ, στη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, υποστήριξε την Τουρκία. Είπε ότι θα μπορούσε να καταλήξει σε μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας εάν υπάρξουν εντάσεις στη Συρία. Κατά την άποψη του Τραμπ, δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.
      Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Νετανιάχου ότι ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να λύσει τα πράγματα. «Ελπίζω ότι αυτό δεν θα είναι πρόβλημα», είπε ο Τραμπ. Είπε επίσης ότι συνεχάρη την Τουρκία για τον ρόλο της στην υποστήριξη «υποκατάστατων» για την κατάληψη της Δαμασκού μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
      Ο Τραμπ σέβεται επίσης τον Ερντογάν για όσα έχει κάνει στη Συρία. «Πρέπει να του το δώσεις». Είπε επίσης στον Νετανιάχου να είναι «λογικός» όσον αφορά τα αιτήματα για τη Συρία.Αυτή είναι μια σημαντική πολιτική κίνηση για τον Τραμπ. Φαίνεται να στέλνει μηνύματα υποστήριξης προς την Τουρκία και επίσης έναν πιθανό μεγαλύτερο ρόλο για την Άγκυρα στη Συρία. Αυτό θα αφορά την Ιερουσαλήμ.
      Ωστόσο, ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση τυχόν μελλοντικών εντάσεων.
      Μένει να δούμε πώς θα κινηθεί η Τουρκία τώρα που μπορεί να αισθάνεται ότι έχει περισσότερη υποστήριξη από τον Λευκό Οίκο.
      Απόδοση: hellasjournal.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η συνάντηση Χριστοδουλίδη με Chevron για το κοίτασμα «Αφροδίτη»... και κάποιες περίεργες συμπτώσεις!
      Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε για την έναρξη εργασιών έρευνας βυθού το ερχόμενο καλοκαίρι, στη βάση και του σχετικού χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί
      Τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και τη στρατηγική σημασία του για την Κυπριακή Δημοκρατία, συζήτησε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνάντησή του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Chevron Mike Wirth και τον Πρόεδρο Διεθνούς Έρευνας και Παραγωγής Clay Neff.
      Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, «η κατάληξη σε συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Chevron για την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», καθώς και η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την εμπορική ανάπτυξη του φυσικού αερίου του κοιτάσματος, τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα».
      Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε για την έναρξη εργασιών έρευνας βυθού το ερχόμενο καλοκαίρι, στη βάση και του σχετικού χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί, για την τοποθέτηση αγωγού μεταξύ «Αφροδίτη» και σημείου προσαιγιάλωσης στην Αίγυπτο, ενώ παράλληλα, κατά τη συνάντηση, έγινε αναφορά στις διαδικασίες που προωθεί η Chevron, μετά την έγκριση από την Κυπριακή Δημοκρατία του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής για υλοποίηση των συμφωνηθέντων, καθώς και στη συμφωνία φιλοξενούσας χώρας που θα συναφθεί με την Αίγυπτο, μετά την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) τον περασμένο Φεβρουάριο.
      Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε τη σημασία της έγκαιρης και αποτελεσματικής υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών, στη βάση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η ανάπτυξη και αξιοποίηση του κοιτάσματος “Αφροδίτη” αποτελεί προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία», και υπογράμμισε πως η αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου είναι καθοριστική, «τόσο για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χώρας όσο και για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, αφού αναδεικνύεται η σημασία της χώρας μας ως μιας νέας πηγής εφοδιασμού για τις ανάγκες γειτονικών χωρών, πρώτιστα, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
      «Η παρουσία της Chevron στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αλλά και στην περιοχή, αφού αποτελεί τη μόνη εταιρεία που δραστηριοποιείται σε Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσδίδει δυναμική στις προσπάθειες για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής, καθιστώντας την εταιρεία έναν καθοριστικό παράγοντα για τη διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο με την ανάπτυξη συνεργιών», αναφέρει στη συνέχεια ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι «η πολυσύνθετη τεχνογνωσία της και η διεθνής εμπειρία που διαθέτει στη διαχείριση θαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δημιουργούν προστιθέμενη αξία και μεταφέρουν τεχνολογικές καινοτομίες, ωφελώντας την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή».
      Συμπληρώνεται ότι από πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Chevron επανέλαβαν τη βούλησή τους για στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, σημειώνοντας ότι το «Αφροδίτη» αποτελεί σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που εντάσσεται στους μελλοντικούς σχεδιασμούς και προτεραιότητες της Chevron.
      Σημειώνεται επίσης ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Chevron, στο Χιούστον του Τέξας, όπου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεναγήθηκε στις υποδομές της εταιρείας, οι οποίες είναι σχεδιασμένες, για να φιλοξενούν και να υποστηρίζουν μεγάλης κλίμακας λειτουργιών και εξειδικευμένα ερευνητικά προγράμματα.
      Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν στη συνάντηση ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, και υπηρεσιακοί παράγοντες, καταλήγει η δήλωση.
      [iEpikaira: Πολύ περίεργες συμπτώσεις ΕΔΩ και ΕΔΩ και το παρελθόν... ΕΔΩ και ΕΔΩ!]
      Πηγή: kathimerini.com.cy
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Επιβεβαίωση iEpikaira: Έρχεται συνεκμετάλλευση ΧΩΡΙΣ προηγούμενη οριοθέτηση με τη συμμετοχή της Chevron(!)

      Το ερεβώδες παρασκήνιο με Τουρκία και η κρίση εμπιστοσύνης στο υπουργείο Εξωτερικών.
      Του Σωτήρη Σιδέρη
      Σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από το υπουργείο Εξωτερικών και ενώ υπάρχουν υπόνοιες για μυστικές συμφωνίες μεταξύ Αθήνας -Άγκυρας και τρίτων χωρών, σχετικά με τις έρευνες για το ηλεκτρικό καλώδιο. Ταυτόχρονα, , διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, να υπάρχει ολόκληρο σχέδιο για την συνεκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση, με τη συμμετοχή της Chevron. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η Τουρκία έχει ενημερωθεί επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση για την επανέναρξη των ερευνών στην Κάσο και την Κάρπαθο.
      Για την Αθήνα, πρόκειται για ενημέρωση, ενώ η Άγκυρα την εκλαμβάνει ως άδεια. Όμως, το τι ακριβώς έχουν συμφωνήσει οι Μητσοτάκης -Ερντογάν και Γεραπετρίτης -Φιντάν, θα γίνει σύντομα γνωστό. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω διαρροών στον φιλικό της Τύπο για την έκδοση NAVTEX και την απόφασή της να συνεχιστούν οι έρευνες, στέλνει ουσιαστικά δημόσια μηνύματα στην Άγκυρα για κάθε στάδιο προετοιμασίας. Μετά από εβδομάδες σιωπής η Άγκυρα με ήπιες προς το παρόν αντιδράσεις, επαναλαμβάνει τις θέσεις της, αλλά το τι ισχύει, θα γίνει γνωστό τα επόμενα 24ωρα. Όλα αυτά εξελίσσονται και ενώ το κλίμα στο ΥΠΕΞ και για τον υπουργό και για την υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου είναι πολύ βαρύ.
      Διπλωματική τρικυμία
      Να επισημανθεί , ότι το Ισραήλ ή οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ή οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει την παραμικρή δήλωση στήριξης της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει και πάλι να ακυρώσει τις έρευνες και να προκαλέσει ένταση. Το Ισραήλ που έχει συμφέρον να γίνουν οι έρευνες, αφού επιθυμεί την ηλεκτρική διασύνδεση, έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ του καλωδίου, αλλά μέχρις εκεί. Ούτε ο Νετανιάχου, ούτε κανείς άλλος αξιωματούχος έχουν κάνει την παραμικρή δήλωση, ούτε καν έχουν αφήσει την υπόνοια, ότι το Τελ Αβίβ θα αντιδράσει σε περίπτωση που η Τουρκία ασκήσει στρατιωτική πίεση. [iEpikaira: Σύμφωνα με την Καθημερινή, η μόνη εμπλοκή του Ισραήλ θα αφορά στην πίεση των ΗΠΑ, εάν τα πράγματα εκτραχυνθούν κατά την πόντιση του καλωδίου. Πειρσσότερα ΕΔΩ!]
      Όλα δείχνουν ότι στο παρασκήνιο που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν καταρχήν συμφωνίες για το πως θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή, πιθανόν και η ενεργειακή συνεργασία σε βάθος χρόνου ή μπορεί να εξελιχθείς σε παγίδα για την Ελλάδα. Υπό αυτή την οπτική:
      1. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά φαίνεται να υπάρχει ένα σχέδιο για την επανέναρξη των ερευνών. Ότι δηλαδή η Άγκυρα είναι ενήμερη, αλλά θεωρεί επαρκή καταρχήν πάντα, την σχετική συζήτηση μεταξύ Γεραπετρίτη -Φιντάν. Ο Έλληνας υπουργός, με το που θα ξεκινήσουν οι έρευνες και υπάρξει τουρκική αντίδραση θα διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε, ούτε μπορούσε να ζητήσει άδεια από την Τουρκία. Αλλά η Άγκυρα αυτό ακριβώς θα πει. Ότι η Αθήνα ζήτησε άδεια, διαφορετικά θα αντιδράσει στρατιωτικά και αυτό θα φανεί. Από το κλίμα που θα επικρατήσει θα φανεί, αν μπορεί να διατηρηθεί η ηρεμία ή θα υπάρξει κλιμάκωση και όλα θα ανατραπούν σε λίγες ώρες , με απροσδιόριστα αποτελέσματα. Προς το παρόν, η φράση που αξιολογείται ως πυξίδα για την στάση της Άγκυρας έναντι της Αθήνας είναι ότι “«τέτοια μονομερή τετελεσμένα γεγονότα σίγουρα δεν θα επιτραπούν».
      2. Στο παρασκήνιο μάλιστα συζητείται ευρέως το ζήτημα, καθώς πολλές ακόμη χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί σχετικά . Το ζήτημα είναι αν η σύσταση όλων των τρίτων χωρών προς την Ελλάδα είναι να ξεκινήσει τις έρευνες και θα στηριχθεί, αλλά στην πορεία να μην συμβεί τίποτα και η κυβέρνηση να μείνει ξεκρέμαστη και χωρίς στήριξη.
      Το Plan B της Τουρκίας και το πρόβλημα του Μητσοτάκη
      Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μεγάλο ρίσκο η υπόθεση αυτή. Αν για οποιονδήποτε λόγο τα πράγματα δεν πάνε καλά και ο πρωθυπουργός αναγκαστεί να αναδιπλωθεί, τότε πρόκειται για ένα νέο βατερλό, από το οποίο όμως δεν θα καταφέρει να ξεφύγει και θα του προκαλέσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα. Υποτίθεται ότι θα έχει δημιουργήσει μια συμμαχία υπέρ του καλωδίου, ή μπορεί να γίνει και Ιφιγένεια γιατί αν υπάρξει συμμαχία θα φανεί άμεσα. Αν όχι υπάρχει πρόβλημα. Όχι μόνο με την ακροδεξιά, αλλά με όλο το πολιτικό σύστημα. Δεύτερη φορά αν επιδείξει αδυναμία διαχείρισης μιας κρίσης, ίσως σηματοδοτήσει ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.
      Η Τουρκία από την πλευρά της έχει αποδείξει ότι δεν υποχωρεί από τα δόγματά της και το σχέδιό της. Ελίσσεται, αλλάζει τακτική, ενίοτε υποχωρεί, αλλά η κεντρική ιδέα του αναθεωρητισμού της παραμένει αναλλοίωτη. Κυρίως όμως έναντι της Ελλάδας, επιδεικνύει απόλυτη σταθερότητα. Υπό αυτό το πρίσμα για να μην αντιδράσει η Άγκυρα στις νέες έρευνες είτε έχει πάρει στο παρασκήνιο ανταλλάγματα, είτε απλά περιμένει την Αθήνα να κάνει την κίνησή της και μετά να αντιδράσει. Οπότε είναι προφανές ότι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κριθεί άμεσα. Η επίκληση του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα για τις έρευνες, δεν έχει την παραμικρή βάση.
      Η άλλη όψη της υπόθεσης αυτής, αφορά πιθανές ευρύτερες διεργασίες και συμφωνίες, μετά την ανακοίνωση για τις έρευνες της Chevron. Η Τουρκία περιμένει την εξέλιξη και αυτής της υπόθεσης και είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει. Εκτός και αν στην πορεία, κληθεί και η ίδια να συμμετάσχει στο μοίρασμα των φυσικών πόρων, χωρίς να έχει προηγηθεί οριοθέτηση ΑΟΖ, κάτι που είναι εντελώς λάθος γιατί θα προκαλέσει πολιτικούς και γεωπολιτικούς τριγμούς. Τα κράτη δεν είναι εταιρείες για να κάνουν απλούς ισολογισμούς. Έχουν θεσμούς και λαούς και οι ηγέτες τους λογοδοτούν....
      Η κρίση εμπιστοσύνης στο ΥΠΕΞ και η μυστική πρόταση Μητσοτάκη
      Το υπουργείο Εξωτερικών ασκεί πολιτική στα μείζονα αυτά ζητήματα κυρίως με non paper και χαμηλής αξιοπιστίας διαρροές, όπως συμβαίνει επί έξι χρόνια. Πέραν αυτών, φαίνεται ότι επικρατεί ένταση εντός του κτιρίου της οδού Βασιλίσσης Σοφίας. Κατά κύριο λόγο, παράγοντες της κυβέρνησης περί τα διπλωματικά εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τις κινήσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Η οποία όμως δεν διαθέτει επαρκή γνώση των ελληνοτουρκικών, ούτε πολιτικό κριτήριο για να σχεδιάσει και να ακολουθήσει ένα σχέδιο με σαφείς ιεραρχήσεις και κινήσεις. Ένα ακόμη πρόβλημα για την Παπαδοπούλου είναι ότι ουσιαστικά δεν έχει απογαλακτιστεί από τις υπηρεσιακού τύπου τοξικότητες και είναι ίσως το πιο αμφισβητούμενο πρόσωπο εντός του υπουργείου Εξωτερικών. Η ευθύνη που έχει να προωθήσει τον πολιτικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας έχει αποτύχει παταγωδώς , ενώ δεν κατάφερε ούτε εκείνη να συμβάλλει στο ελάχιστο στην διαχείριση των πολλών κρίσεων με την Τουρκία.
      Αλλά το πιο σοβαρό πρόβλημα για το ΥΠΕΞ είναι ο πρωθυπουργός που αφοσιωμένος όπως πάντα στην μετακύλιση των ευθυνών σε άλλους, θεωρεί ότι οι επιλογές του για την εξωτερική πολιτική δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, γιατί τόσο ο Γεραπετρίτης, όσο, κυρίως η Παπαδοπούλου είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα είχε αντικαταστήσει την Παπαδοπούλου στον ανασχηματισμό, αν δεν θεωρούνταν πιστή στην οικογένεια. Άλλο πράγμα όμως η πίστη στην οικογένεια Μητσοτάκη, άλλο πράγμα η διαχείριση εθνικών θεμάτων. 
      Τέλος ας αξιολογηθεί το πρόβλημα του πρωθυπουργού υπό την οπτική της πληροφορίας ότι στον πρόσφατο ανασχηματισμό, κάλεσε παράγοντα άλλου κόμματος, που δεν είναι κοινοβουλευτικός και του πρότεινε να αναλάβει “εν λευκώ” το ΥΠΕΞ. Ο παράγοντας αρνήθηκε γιατί αυτό το “εν λευκώ” τον τρόμαξε. Πολλές Ιφιγένειες έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην αυλή της οικογένειας...
      [iEpikaira: Τι σας γράφουμε τόσα χρόνια; Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ!]
      Πηγή: omegapress.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Οι Έλληνες στο στόχαστρο ψυχολογικών επιχειρήσεων - Υπονομεύουν το ηθικό και την αντίληψη

       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τα "όμορφα" τουρκικά drone... όμορφα καίγονται!
      Forbes: Τα καλύτερα τουρκικά drones καταρρίπτονται πάνω από Μέση Ανατολή και Αφρική
      Του Paul Iddon
      Ο Μάρτιος του 2025 είναι αναμφίβολα ο χειρότερος μήνας για το τουρκικό drone Bayraktar Akinci, αφού καταρρίφθηκαν δύο μέσα σε δύο εβδομάδες, υπό διαφορετικές συνθήκες, σε Αφρική και Μέση Ανατολή.
      Τη νύχτας της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου, ένα drone έπεσε στην αγροτική κοινότητα Tinzaouaten στο βορειοανατολικό Μάλι, μια περιοχή όπου ο στρατός του Μάλι μάχεται εναντίον ενόπλων ομάδων στα σύνορα της χώρας με την Αλγερία. Μαχητές του Απελευθερωτικού Μετώπου Azawad έσπευσαν στο σημείο της συντριβής και φωτογράφισαν τα συντρίμμια.
      Η Αλγερία υποστήριξε ότι κατέρριψε ένα "οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης" που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της κοντά στο Tinzaouaten. Το Μάλι απλώς επιβεβαίωσε ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του συνετρίβη στην περιοχή, ενώ βρισκόταν σε αποστολή επιτήρησης, προσθέτοντας ότι διερευνά το περιστατικό. Ανεξάρτητα από το αν καταρρίφθηκε ή συνετρίβη λόγω βλάβης ή δυσλειτουργίας, η εξέλιξη είναι δυσάρεστη για το Μάλι, που παρέλαβε δύο drones Akinci από την Τουρκία το 2024.
      Παράλληλα ανησυχεί την Άγκυρα, αφού δύο εβδομάδες νωρίτερα συνετρίβη ένα Akinci (σε τουρκική υπηρεσία) στο έδαφος του Ιρακινού Κουρδιστάν στις 16 Μαρτίου. Ο μεγάλος εχθρός της Τουρκίας, οι Κούρδοι του PKK, δημοσιοποιήσαν βίντεο που δείχνει τις δυνάμεις τους να στοχεύουν και να καταρρίπτουν το εν λόγω drone. Τον τελευταίο χρόνο, υπάρχουν αναφορές ότι το PKK έχει αποκτήσει ιρανικής κατασκευής πυραύλους, drones με οπτικούς αισθητήρες και υπέρυθρους πυροκροτητές, τα οποία επιτηρούν συγκεκριμένες περιοχές για να εντοπίσουν εχθρικά drones.
      Όποιος και αν είναι ο εξοπλισμός του PKK, αποδεικνύεται ότι οι δυνάμεις του έχουν καταρρίψει τουρκικά drones τον τελευταίο χρόνο.
      Το ίδιο ισχύει και για τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη γειτονική Συρία. Από τα τέλη του 2024, oι SDF έχουν αποκτήσει ή αναπτύξει τη δυνατότητα να πλήττουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, έχουν καταρρίψει τουρκικά drones Bayraktar TB2, Aksungur και Anka. Κατέρριψε -κατά λάθος- ακόμη και ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper, το οποίο θεώρησε λανθασμένα ως εχθρικό.
      Τα τουρκικά drones που καταρρίφθηκαν πάνω από τη βορειοανατολική Συρία κινούνται σε μεσαίο υψόμετρο και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. Το TB2 είναι ένα οικονομικά προσιτό drone που μπορεί να αντέξει μεγάλες φθορές πάνω από το πεδίο της μάχης. Από την άλλη, το Akinci είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος υψηλού υψομέτρου και μεγάλης αντοχής, το οποίο διαθέτει πολύ πιο προηγμένους αισθητήρες, πολύ βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο και μπορεί να μεταφέρει περισσότερα και πιο προηγμένα πυρομαχικά και όπλα, όπως βαλλιστικούς πυραύλους αέρος-εδάφους και αέρος-αέρος.
      Τα drones όπως το TB2 μοιάζουν περισσότερο με το αμερικανικό MQ-1 Predator. Το Akinci είναι πιο κοντά στο MQ-9 Reaper, δεδομένου του μεγαλύτερου μεγέθους του, του πιο εξελιγμένου οπλισμού του και των προηγμένων αισθητήρων και δυνατοτήτων επιτήρησης. Ως εκ τούτου, υπερτερεί των προκατόχων του τόσο ως drone μάχης όσο και ως αεροσκάφος επιτήρησης.
      Αυτές του οι ικανότητες αποδείχθηκαν όταν ένα μόνο Akinci εισήλθε στον ιρανικό εναέριο χώρο τη νύχτα της 19ης Μαΐου 2024, αναζητώντας το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi που είχε συντριβεί. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χρησιμοποίησε τη θερμική του τεχνολογία και άλλους ισχυρούς αισθητήρες για να σαρώσει τον ορεινό όγκο όπου κατέπεσε το ελικόπτερο εν μέσω σκοταδιού και δυσμενών καιρικών συνθηκών.
      Η Άγκυρα ανέφερε ότι το Akinci έδωσε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για το πού είχε καταπέσει το ελικόπτερο. Ήταν επίσης η τέλεια ευκαιρία για να επιδείξει τις δυνατότητες του drone της και να προσελκύσει υποψηφίους αγοραστές.
      Παρόλο που η υψηλότερη τιμή του μπορεί να μην καθιστά το Akinci τόσο ελκυστικό σε ξένους αγοραστές όσο είναι το TB2, το drone με τις περισσότερες εξαγωγές παγκοσμίως, η Άγκυρα έχει υπογράψει συμφωνίες πώλησης του πιο προηγμένου drone της με τουλάχιστον 11 κράτη. Οι πρόσφατες απώλειες πάνω από το Ιρακινό Κουρδιστάν και το Μάλι ίσως αποδειχθούν εμπόδιο στις πωλήσεις.
      Αν ήταν η αλγερινή πολεμική αεροπορία που κατέρριψε το Akinci του Μάλι και όχι μια αυτονομιστική ομάδα, που είναι και το πιο πιθανό, θα ήταν λιγότερο επιζήμιο για τη φήμη του drone. Εξάλλου, τα περισσότερα drones θα είχαν ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες "επιβίωσης" απέναντι σε μαχητικά αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος. Για παράδειγμα, το Ιράν κατέρριψε τον Ιούνιο του 2019 ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης RQ-4A Global Hawk, ικανό να επιχειρεί σε ύψος 65.000 ποδών, με το 3ο σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς Khordad πάνω από τα Στενά του Ορμούζ. Φυσικά, οι μη κρατικοί οντότητες δεν διαθέτουν τέτοια συστήματα.
      Τα δύο drones που κατέπεσαν πάνω από το Μάλι και το Ιρακινό Κουρδιστάν πετούσαν πιθανόν σε πολύ χαμηλότερα ύψη, από τα 45.118 πόδια που είναι το μέγιστο υψόμετρο πτήσης του Akinci, γεγονός που τα κατέστησε εκτεθειμένα σε drones παραμονής ή ακόμη και σε πυραύλους που μπορεί να εκτοξεύσει ο χειριστής κρατώντας τον εκτοξευτήρα στον ώμο του. Οι Χούθι στην Υεμένη έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία ιρανικής κατασκευής πυραύλους κατά των αμερικανικών Reapers, καταρρίπτοντας σημαντικό αριθμό τους κατά τους τελευταίους μήνες.
      Οι αφρικανικές χώρες που αποκτούν τα Akinci αγοράζουν πολύ λιγότερες μονάδες απ' ό,τι αν αγόραζαν τα TB2. Ως εκ τούτου, οι απώλειες είναι αμέσως πιο σημαντικές και δαπανηρές όταν συμβαίνουν. Για παράδειγμα, η κατάρριψη του Akinci που είχε αγοράσει το Μάλι σημαίνει πως η χώρα έχασε το 50% του μικροσκοπικού της στόλου σε drones.
      Η Τουρκία παρέδωσε επίσης δύο drones Akinci στη Σομαλία τον Μάρτιο για να υποστηρίξει τον αγώνα του Μογκαντίσου κατά των μαχητών της Al-Shabaab. Εάν ένα εξ αυτών καταρριφθεί, ειδικά από τις δυνάμεις της Al-Shabaab, θα είναι κακός οιωνός για τις μελλοντικές του πωλήσεις, χειρότερος από ό,τι με τις απώλειες του φθηνότερου και πιο διαδεδομένου TB2.
      Ο δυτικός γείτονας και κύριος αντίπαλος της Αλγερίας, το Μαρόκο, παρέλαβε την πρώτη παρτίδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Akinci τον Φεβρουάριο του 2025. Το Μαρόκο είχε αγοράσει TB2 το 2021 και έχει χρησιμοποιήσει οπλισμένα drones στη σύγκρουσή του με την ομάδα του "Μετώπου Πολισάριο" στη Δυτική Σαχάρα. Η Ραμπάτ σίγουρα έβαλε στο μικροσκόπιό της την κατάρριψη του Akinci που είχε αγοράσει το Μάλι. Το περιστατικό μπορεί ακόμη και να αποτρέψει το Μαρόκο από το να στείλει τα Akinci του κοντά στα σύνορα με την Αλγερία υπό τον φόβο μήπως χάσει κάποιο από αυτά τα πιο ακριβά συστήματα.
      Οι απώλειες τουρκικών drones στη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες δεν ήταν ασήμαντες, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι αφορούσαν τουλάχιστον τέσσερις τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ωστόσο, η απώλεια δύο Akinci μέσα σε δύο εβδομάδες είναι πιο σημαντική, δεδομένου ότι πρόκειται για το πιο προηγμένο drone που έχει αναπτύξει και πουλήσει μέχρι σήμερα στο εξωτερικό η Άγκυρα.
      Ο χρόνος θα δείξει αν τελικά αυτές οι απώλειες -πόσω μάλλον αν υπάρξουν σύντομα και άλλες- θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις μελλοντικές πωλήσεις τουρκικών drones.
      Πηγή: forbesgreece.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση ΗΠΑ και Ρωσίας - Ακόμη ένα σημάδι της άκρως επικίνδυνης εύνοιας του Τραμπ προς τον Ερντογάν!
      Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως Ρωσία και ΗΠΑ δεν έχουν φτάσει ακόμη στο απαιτούμενο επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνηςΕπί τουρκικού εδάφους θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο νέος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, την Πέμπτη (10/4/2025).Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων τους, που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα επί προεδρίας Joe Biden στις ΗΠΑ.Ωστόσο, ο Peskov ανέφερε ότι είναι «δύσκολο να φανταστεί» κανείς την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον έλεγχο των όπλων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο απαιτούμενο επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία New START, μια συμφωνία μείωσης των όπλων με τις ΗΠΑ, το 2023, αν και όπως ανέφερε, συνεχίζει να τηρεί τους περιορισμούς στον αριθμό των όπλων.Η συμφωνία New START, η οποία υπεγράφη το 2010, είχε ως στόχο τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των συστημάτων εκτόξευσης. Η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην συμφωνία έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, ενώ οι συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων παραμένουν ένα κρίσιμο ζήτημα στις σχέσεις των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων.
      [iEpikaira: Ακόμη ένα σημάδι της άκρως επικίνδυνης εύνοιας του Τραμπ προς τον Ερντογάν!]
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Economist: Τουρκία και Ισραήλ ενδέχεται να βρουν κοινό έδαφος στην Ανατολική Μεσόγειο
      Ισραήλ και Τουρκία μετρούν δυνάμεις και φιλοδοξίες σε συριακό έδαφος
      Νατάσα Στασινού • nstasinou@naftemporiki.gr
      Ίσως ο Νετανιάχου να μην περίμενε να ακούσει μέσα στο Οβάλ Γραφείο και μπροστά στις κάμερες για το πόσο «έξυπνος» και «ισχυρός» και «ικανός να πετύχει κάτι που δεν πέτυχε κανείς άλλο επί 2.000 χρόνια» είναι ο… θανάσιμος εχθρός του Ερντογάν. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν καθόλου φειδωλός στις φιλοφρονήσεις του
      Το πλήγμα της 2ης Απριλίου
      Για εβδομάδες, Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επισκέπτονταν αεροπορικές βάσεις σε ολόκληρη τη Συρία και κατέστρωναν σχέδια να εξοπλίσουν τουλάχιστον κάποιες από αυτές με αντιαεροπορικά συστήματα και οπλισμένα drones. Οι προετοιμασίες για την ανάληψη του ελέγχου της αεροπορικής βάσης T4 κοντά στην Παλμύρα από την Τουρκία ήταν σε εξέλιξη. Τότε, αργά το βράδυ της 2ας Απριλίου, το Ισραήλ επιτέθηκε. Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν τον διάδρομο προσγείωσης και τα ραντάρ της T4. Χτύπησαν επίσης τουλάχιστον άλλες δύο βάσεις και στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.
      Αν υπήρχε ακόμα κάποια αμφιβολία για την ανησυχία του Ισραήλ απέναντι στη δραστηριότητα της Τουρκίας στη Συρία, οι αξιωματούχοι του φρόντισαν να στείλουν το μήνυμα ξεκάθαρα, σχολιάζει ο Economist.
      Τι φοβάται η κάθε πλευρά
      «Η Συρία κινδυνεύει να μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο», προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκιντεόν Σαάρ. «Η ηγεσία της Συρίας θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν επιτρέψει σε δυνάμεις εχθρικές προς το Ισραήλ να εισέλθουν στη χώρα και να απειλήσουν τα συμφέροντα ασφαλείας του εβραϊκού κράτους», τονίζει ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατζ.
      Το Ισραήλ ανησυχεί για την έκταση της τουρκικής εμπλοκής στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων της Άγκυρας να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις και να εξοπλίσει με όπλα τον νεοσύστατο στρατό της νέας κυβέρνησης.
      Η Τουρκία, από την πλευρά της, φοβάται πως το Ισραήλ επιδιώκει την κατάρρευση ή τη διάλυση της Συρίας. Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για την προετοιμασία ενός πολέμου δια αντιπροσώπων.
      Η πραγματική επιδίωξη
      Το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να κρατήσει τη Συρία αδύναμη και διαιρεμένη, σύμφωνα με τον Economist. Διαδοχικές ισραηλινές επιθέσεις κατά των υποδομών του παλιού συριακού στρατού έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του σοβιετικής κατασκευής εξοπλισμού του καθεστώτος Άσαντ. «Έχουν εξουδετερώσει κάθε στρατιωτική δυνατότητα που θεώρησαν εν δυνάμει απειλή για τα ισραηλινά συμφέροντα ασφαλείας», λέει ο Αλπέρ Τσοσκούν, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και νυν συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικαλείται επίσης τα δικαιώματα της Δρούζικης μειονότητας της Συρίας για να απαιτήσει την αποστρατιωτικοποίηση του νότου της χώρας.
      Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν εμπιστεύονται καθόλου τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα, τον οποίο ο κ. Κατζ αποκαλεί «τζιχαντιστή τρομοκράτη της σχολής της αλ-Κάιντα». Ο Σαράα έχει δεσμευτεί να αποτρέψει τη μετατροπή της χώρας του σε κέντρο ξένων ριζοσπαστικών ομάδων, όπως συνέβαινε επί Άσαντ. Όμως οι Ισραηλινοί φοβούνται ότι ο νέος ηγέτης της Συρίας, με την υποστήριξη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν—μακροχρόνιου συμμάχου της Χαμάς—ίσως σύντομα ανοίξει την πόρτα για την οργάνωση.
      Το μοντέλο διακυβέρνησης
      Το Ισραήλ και η Τουρκία διαφωνούν και για τη διακυβέρνηση της Συρίας. Οι Ισραηλινοί έχουν προτείνει ανοιχτά ένα ομοσπονδιακό μοντέλο, όπου οι διάφορες μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων και των Αλαουιτών (μουσουλμανική σέκτα απ’ όπου προέρχονται οι Άσαντ, θα έχουν ευρεία αυτονομία.
      Οι πρόσφατες σφαγές εκατοντάδων Αλαουιτών αμάχων από ένοπλες ομάδες πιστές στη νέα κυβέρνηση της Συρίας αποδεικνύουν ότι ο Σαράα δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης.
      Ο Σαράα και οι Τούρκοι σύμμαχοί του έχουν στο μυαλό τους ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα: μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση με πρόεδρο που διαθέτει ευρείες εκτελεστικές εξουσίες. Στις 13 Μαρτίου, ο Σαράα υπέγραψε νέο σύνταγμα βασισμένο ακριβώς σε αυτό το μοντέλο.
      Ο κουρδικός παράγοντας
      Λίγες μέρες νωρίτερα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η κυρίως κουρδική πολιτοφυλακή που ελέγχει μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας, συμφώνησαν να ενταχθούν στην προσωρινή κυβέρνηση.
      Ο Ερντογάν κατηγορεί το Ισραήλ ότι υποκινεί τις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες της Συρίας για να αποσταθεροποιήσει μια χώρα που προσπαθεί να αναδυθεί από έναν από τους πιο αιματηρούς πολέμους του 21ου αιώνα. Αυτό όμως που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Κούρδων.
      Η Τουρκία υποπτεύεται ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις SDF για να υπονομεύσει την τουρκική επιρροή στη Συρία και να ενισχύσει τον αποσχιστικό αγώνα εντός της Τουρκίας. Η Άγκυρα θεωρεί τις SDF ως βιτρίνα για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο τόσο η Τουρκία όσο και οι περισσότερες δυτικές χώρες χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.
      Το Ισραήλ δεν έχει κάνει πολλά για να διασκεδάσει αυτές τις ανησυχίες, σημειώνει ο Economist. Πέρσι, ο κ. Σαάρ χαρακτήρισε τις SDF και τους Κούρδους «φυσικούς συμμάχους» του Ισραήλ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να τους προστατεύσει από την Τουρκία. Δεν είναι σαφές αν αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ σκοπεύει να εξοπλίσει τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία, αν και πολλοί Ισραηλινοί θα χαίρονταν να ανταποδώσουν τη στήριξη του Ερντογάν στη Χαμάς.
      Η Τουρκία σίγουρα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της αυτόν τον κίνδυνο. Ο φόβος για μια ισραηλινοκουρδική συμμαχία ήταν καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση της Άγκυρας να ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, πέρσι. Αυτές απέδωσαν καρπούς τον Μάρτιο, όταν το PKK ανακοίνωσε προσωρινή εκεχειρία. «Η Τουρκία πιστεύει πως το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει ένα κρατίδιο του PKK στα σύνορά της», λέει η Νταρίν Χαλίφα του Διεθνούς Ομίλου Κρίσεων. «Και οι Ισραηλινοί πιστεύουν πως η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Συρία εναντίον τους με τον ίδιο τρόπο».
      Αποτροπή και όχι πόλεμος
      Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, ήδη τοξικές εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω. Όμως η προοπτική άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ και του κυριότερου περιφερειακού συμμάχου των ΗΠΑ δεν θεωρείται πιθανή. Καμία πλευρά δεν έχει όρεξη να πολεμήσει. Τουρκία και Ισραήλ προετοιμάζουν το έδαφος για αποτροπή, όχι για πόλεμο.
      Και εδώ είναι που θα παίξει τον ρόλο του και ο Τραμπ. Ο Ερντογάν θεωρεί τον Αμερικανό φίλο και υπολογίζει σε εκείνον για τον αποκλεισμό από την αγορά των μαχητικών F-35. Ελπίζει επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρώπη, η οποία θέλει τη συνεργασία του για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας και ειρηνευτικής συνδρομής στην Ουκρανία. Δύσκολα λοιπόν θα ρισκάρει όλα αυτά μπαίνοντας σε πόλεμο με το Ισραήλ.
      Επιπλέον, Τουρκία και Ισραήλ ενδέχεται να βρουν κοινό έδαφος στην Ανατολική Μεσόγειο. Και οι δύο θέλουν να αποτρέψουν την επαναφορά της ιρανικής επιρροής στη Συρία. Και οι δύο έχουν να χάσουν αν η νέα Συρία αποτύχει.
      Πηγή: naftemporiki.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Οι «θανάσιμοι εχθροί» Ερντογάν – Νετανιάχου, το «τουρκικό προτεκτοράτο» στη Συρία και ο …Τραμπ"
      Erdogan: Δεν θα υποκύψουμε στους δυνάστες, θα επιτεθούμε στο Ισραήλ, είμαστε οι ισχυροί«Στεκόμαστε ισχυροί απέναντι στο παγκόσμιο σιωνιστικό λόμπι»
      Σφοδρή επίθεση στο Ισραήλ εξαπέλυσε την Τρίτη ο Erdogan στην ομιλία του στην ΚΟ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε, μεταξύ άλλων:«Στεκόμαστε ισχυροί απέναντι στο παγκόσμιο σιωνιστικό λόμπι.Δεν θα υποκύψουμε στους δυνάστες».
      CHP Genel Başkanı ülkesini yabancılara şikâyet ederek sadece CHP’yi küçük düşürmemiş, CHP seçmeninin de başını yere eğdirmiştir.Kimse kusura bakmasın ama CHP Genel Başkanı’nın tutumu bu milletin binlerce yıllık şerefli mazisine yakışmayan küçültücü bir tutumdur. pic.twitter.com/c8zLBnT20N— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) April 8, 2025
      Ο Erdogan δήλωσε:«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι σφαγές στην Γάζα θα τελειώσουν το συντομότερο δυνατό, ότι θα αποκατασταθεί η κατάπαυση του πυρός και ότι θα ανοίξει ο δρόμος προς την ειρήνη.Όπως θέλουμε ειρήνη και ηρεμία στη χώρα μας, θέλουμε επίσης ειρήνη, σταθερότητα και ηρεμία στην Γάζα, την Συρία και τον Λίβανο.Οι κάτοικοι της Γάζας πέρασαν άλλη μια γιορτή του Eid κάτω από βόμβες λόγω των ανανεωμένων σφαγών του Ισραήλ.Αθώα παιδιά, γυναίκες και πολίτες από τη Γάζα δολοφονήθηκαν βάναυσα μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.Στις τηλεφωνικές μας συνομιλίες με τους ηγέτες, με αφορμή τις ευχές για το Eid, συζητήσαμε συγκεκριμένα την απάνθρωπη κατάσταση στην Γάζα.Στο 4ο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, θα συζητήσουμε την γενοκτονία της Γάζας με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, και θα αναζητήσουμε απαντήσεις στο ερώτημα “τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την καταπίεση;”Ας το ξέρουν και να το καταλαβαίνουν όλοι…Ενώ η ανθρώπινη αξιοπρέπεια παραβιάζεται ανοιχτά από το Ισραήλ στην Γάζα, δεν θα γυρίσουμε ποτέ την πλάτη στους αδελφούς μας εκεί.Κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει όρια όταν πρόκειται να υπερασπιστούμε το δίκαιο και τους καταπιεσμένους.Ακριβώς όπως σηκώναμε πάντα το ανάστημά μας απέναντι στις πιέσεις του παγκόσμιου σιωνιστικού λόμπι, δεν θα υποκύψουμε ούτε θα λυγίσουμε μπροστά στους καταπιεστές και θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε την αλήθεια».
      AK Parti ailesi Ramazan’da olağanüstü bir gayret içinde oldu.Dayanışma, kucaklaşma, helalleşme ayı olan ramazanı ruhuna ve manasına uygun şekilde idrak etmeye çalıştık.Sahur ve iftar sofralarıyla, yardım çalışmalarıyla bu mübarek günlerin hakkını vermeye gayret ettik.… pic.twitter.com/C2PqLewwRi— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) April 8, 2025
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Στιβ Μπάνον: Σε πιθανή σύγκρουση Ευρώπης-Ρωσίας, οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν!
      Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Ευρώπη, αλλά δεν θα υποστηρίξουν τη σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Stephen Bannon, σε συνέντευξή του στο GBNews.«Παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά αν αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να πολεμήσουν με τη Ρωσία, δοκιμάστε το, αλλά να θυμάστε πολύ καλά το Στάλινγκραντ και το Kursk».Ο πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ σημείωσε επίσης ότι η Ευρώπη δεν παρακολουθεί καθόλου τις στρατιωτικές δαπάνες και δεν κατανοεί το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων.«Αυτός (ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer) μιλάει για αποστολή 30.000 στρατιωτών στην Ουκρανία, αυτό είναι ανοησία. Θέλει απλώς να φαίνεται σαν ο νέος Churchill.
      Έχετε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, πρέπει να λυθούν επειγόντως.Διαφορετικά θα έρθει το ΔΝΤ και θα γίνετε αιώνιοι οφειλέτες», κατέληξε ο Bannon.Το Bloomberg ανέφερε ότι ο Starmer και ο Γάλλος Πρόεδρος Macron προσπαθούν να προσελκύσουν 37 χώρες για να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό των πρόθυμων - μια ομάδα κρατών για να αναπτύξουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία και να παράσχουν στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας.
      Πηγή: bankingnews.gr
      NBC: Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να αποσύρουν έως και 10.000 στρατιώτες από την Ανατολική Ευρώπη«Ανώτεροι αξιωματούχοι της άμυνας εξετάζουν μια πρόταση για απόσυρση έως και 10.000 στρατιωτών από την Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με έξι Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για το θέμα», ανέφερε το NBCΤο Αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει έως και 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες από την Ανατολική Ευρώπη, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο NBC.«Ανώτεροι αξιωματούχοι της άμυνας εξετάζουν μια πρόταση για απόσυρση έως και 10.000 στρατιωτών από την Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με έξι Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για το θέμα», ανέφερε το NBC.Tο NBC εκτιμά ότι η κίνηση "εγείρει ανησυχίες και στις δύο ηπείρους" ότι θα "ενθάρρυνε" τον Ρώσο πρόεδρο Putin.Το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι υπενθυμίζει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Biden ανέπτυξε 20.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Ευρώπη το 2022 «για να ενισχύσει την άμυνα των χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία».Στις 8 Απριλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του ενέκρινε αμυντικό προϋπολογισμό περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.Ο Trump πρόσθεσε ότι αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι «ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός που έχει ψηφιστεί ποτέ για τον στρατό» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το βρετανικό «σχέδιο» κατάληψης ελληνικών νησιών του Αιγαίου από τους Τούρκους
      1941: Το «σχέδιο» για την παραχώρηση των νησιών του Αιγαίου στους Τούρκους
      «Ένα καθαρό γάντι κρύβει συχνά ένα βρώμικο χέρι.» Αγγλική παροιμία
      Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από κείμενο του Μάριου Πλωρίτη, που δημοσιεύτηκε στις 16.9.1979. Συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Μάριος Πλωρίτης. Πολιτικά. 1977-1979. Εκδόσεις Θεμέλιο. Αθήνα, 1980.» και αναφέρεται στο ενδεχόμενο κατάληψης ελληνικών νησιών από τους Τούρκους, με την συγκατάθεση των Άγγλων. Δ.Τ.Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 1941 στην Κατοχή, μόλις ένα έτος από τη νικηφόρο επέλαση των ελληνικών στρατευμάτων, και δεν ήταν κάτι επιβεβλημένο, κατασκευασμένο άνωθεν. Τον εορτασμό καθιέρωσε αυθορμήτως ο ίδιος ο λαός.
      Κείμενο: Μάριος Πλωρίτης
      […] Είχε ολοκληρωθεί πια η γερμανική εισβολή στην ηπειρωτική Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση είχε καταφύγει στην Κρήτη, όταν προβλήθηκε ένα «μεγαλοφυές» στρατηγικό σχέδιο: «Στις τελευταίες ημέρες του Απριλίου – γράφει ο Τσουδερός – ο πρέσβυς της Αγγλίας με είχε προϊδεάσει ότι στην Τουρκία εφρόνουν πως θα συνέφερε στον συμμαχικό αγώνα να καταληφθούν αι ελληνικοί νήσοι του Αιγαίου από τους Τούρκους πριν να τις πάρουν οι Γερμανοί». Στην καταστροφή της Ελλάδας και στην κατάρρευση του συμμαχικού βαλκανικού μετώπου, οι ανυστερόβουλοι γείτονές-μας είδαν μια ουρανόσταλτη ευκαιρία για να υπεξαιρέσουν – καλή ώρα! – τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου… Πολύ φυσικό (τους), άλλωστε. Το αφύσικο – και το αποκορύφωμα της «συμμαχικής» δολιότητας – ήταν άλλο: την «όρεξη» την είχαν βάλει οι Τούρκοι, αλλά η «συνταγή» για το μαγείρεμα του εδέσματος ήταν αγγλική!
      «Μετά δύο ημέρας (3.5.1941) – συνεχίζει ο Τσουδερός – εμάνθανα από την Άγκυρα ότι η πρωτοβουλία της παραδόξου και ατυχούς αυτής σκέψεως ανήκε εις τον εκεί Άγγλον πρέσβυν, που -προεξοφλώντας την συγκατάθεσή- μας, είχε προωθήσει το ζήτημα πέραν του δέοντος».
      Αλλά η πραγματικότητα ήταν ακόμα ωραιότερη και γλαφυρότερη: Το περινούστατο Foreign Office όχι μόνο «υπέβαλε» τη φαεινή ιδέα στην Άγκυρα, αλλά και σχεδόν… ικέτευε τους Τούρκους να την προβάλουν, και – το ιταμότερο – ζητούσε απ’ τους Έλληνες να… ικετεύσουν κι εκείνοι τους Τούρκους να καταλάβουν τα νησιά μας!
      Εφ’ ω και το Λονδίνο έστειλε στον Βρετανό πρεσβευτή στα Χανιά (τον Μ. Palairet) τούτο το μεττερνίχειο (ή μπερτόλδειο) τηλεγράφημα: «Ζωτικώς επάναγκες να προληφθή η γερμανική κατάληψις Λήμνου – Μυτιλήνης – Χίου. Ελπίζεται να καταστή δυνατόν να πεισθούν οι Τούρκοι (sic) να καταλάβουν προσωρινώς τας νήσους αυτάς, τόσον δι’ ίδιον συμφέρον, όσον και προς το συμφέρον Άγγλων και Ελλήνων. Ζητήσατε παρά της ελληνικής κυβερνήσεως να ζητήση τούτο επισήμως (sic) παρά της Τουρκίας»… Ήγουν: πρωτοπόροι, κι εδώ, οι παλιότεροι «προστάτες» μας, σκηνοθετούσαν (μεταξύ Λονδίνου και Αγκύρας) εκβιαστικές παραχωρήσεις των νησιών μας στην Τουρκία – όπως ακριβώς, σήμερα, Άγκυρα και Ουάσινγκτον σκηνοθετούν τους λογής – λογής εκβιασμούς των Τούρκων απέναντι σ’ εμάς και στις ίδιες τις ΗΠΑ (τάχα)…
      Δεν απορεί, βέβαια, κανένας ούτε για των Τούρκων το «ταμάχι», ούτε για των Άγγλων τα τεχνάσματα. Διαπορεί, όμως, για την αφέλεια των τελευταίων. Που πίστευαν πως η κατάληψη των ελληνικών νησιών απ’ την ουδέτερη Τουρκία, θα εμπόδιζε τη χρησιμοποίησή-τους απ’ τα γερμανικά στρατεύματα!
      Και αυτό, την ώρα που ο ίδιος ο Palairet είχε πληροφορήσει τον Τσουδερό πως «η Τουρκία εζήτησε την συγκατάθεση της Γερμανίας να καταλάβη τας νήσους του Αιγαίου Πέλαγους». Και δεν χρειάζεται, φυσικά, να είσαι δαιμόνιος Βρετανός διπλωμάτης για να μαντέψεις πόσο θα σέβονταν οι Νατσήδες την «ουδετερότητα» των νησιών – που θα είχαν καταληφθεί με την άσμενη και άδολη συγκατάθεσή-τους… Το ευτύχημα είναι πως, τις δραματικές εκείνες ώρες, ο Τσουδερός διείδε αμέσως τους κινδύνους, που θα συνεπαγόταν μια τέτοια «προσωρινή» κατάληψη των νησιών-μας απ’ την Τουρκία. Και αρνήθηκε κατηγορηματικά να ενδώσει στις αγγλικές πιέσεις. «Προτιμότερον ήτο -γράφει- να καταληφθούν οι Νήσοι από τους Γερμανούς και μεταπολεμικώς να έχουν και αυταί την τύχη της υπολοίπου Ελλάδος, παρά να περάσουν τώρα στην Τουρκία, χωρίς όφελος για τον Συμμαχικό αγώνα, και ύστερα από τον πόλεμο, σε περίπτωση νίκης των Συμμάχων, η κατοχή αυτή των Τούρκων να γεννήση συζητήσεις και προστριβάς σοβαρός της Τουρκίας με την Ελλάδα.»
      Η παλιά και νεότατη πείρα επιτρέπει να φανταστεί ακόμα και ο πιο αμβλύνους, πόσο πρόθυμα θα επιστρέφανε οι Τούρκοι τα νησιά που θα είχαν «πρόσκαιρα» ενσωματώσει, υπείκοντας στις παρακλήσεις Άγγλων, Γερμανών και Ελλήνων! Και είναι αληθινά θλιβερό (ίνα μη τι χείρον είπωμεν) πως η λύση του «προβλήματος» δόθηκε «αυτόματα» απ’ την εχθρική όχθη:
      «Η επελθούσα κατάληψη των Νήσων από τους Γερμανούς – καταλήγει ο Τσουδερός – ετερμάτισε κάθε συζήτηση για το δυσάρεστο αυτό επεισόδιο». Όπου η κατάληψη εθνικού εδάφους από τους εχθρούς, καταντά προτιμότερη απ’ την καταληψία που κυριεύει τους μεγάλους «φίλους»…
      [iEpikaira: Τελικά το σχέδιο πάει πολύ πιο πίσω απ' όσο νομίζαμε ΕΔΩ!]
      Πηγή: eranistis.net
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Με σημαία τα [θεωρητικά] έσοδα από την Chevron νοτίως της Κρήτης, σχεδιάζει να πάει η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές!

      Πετροδολλάρια στις κάλπες
      Μανώλης Κοττάκης 
      Υπουργός Ενεργείας Σταύρος Παπασταύρου: Η Chevron θα δώσει «μέρισμα» από τα κέρδη της, το οποίο θα διανεμηθεί στον ελληνικό λαό – Τέλη του 2025 η σύμβαση της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο
      Με σημαία τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τις μελλοντικές εξορύξεις υδρογονανθράκων της αμερικανικής εταιρείας Chevron, νοτίως της Κρήτης, σχεδιάζει να κατέλθει η ΝΔ στις πρόωρες εκλογές που προγραμματίζει για την άνοιξη του 2026. Και με φόντο τις πλατφόρμες των γεωτρήσεων που θα στηθούν εκεί. Αυτό προκύπτει ευθέως τόσο από το χρονοδιάγραμμα της επενδύσεως όσο και από τις δηλώσεις προθέσεων για την διάθεση των εσόδων που έκανε, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Huffington Post και στον Τέρενς Κουίκ, ο Υπουργός Ενεργείας Σταύρος Παπασταύρου. Από το περιεχόμενό της αποδεικνύεται κατ’ αρχάς η ολιγωρία της ελληνικής Κυβερνήσεως στο θέμα αυτό την προηγούμενη πενταετία.
      Σύμφωνα με τον κύριο Παπασταύρου, ένα από τα πρώτα πράγματα που του ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 15 Μαρτίου ήταν «να διερευνήσω με ταχύτητα που βρισκόμαστε με την Chevron». [iEpikaira: Πανηγυρική επιβεβαίωση του παρόντος βήματος ΕΔΩ!] H απάντηση βεβαίως ήταν, όχι εκ μέρους του κυρίου Παπασταύρου, πουθενά. Η Κυβέρνηση είχε απωθήσει την αμερικανική εταιρεία προ διετίας, όταν της είχε κτυπήσει την πόρτα για έρευνες στην δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη. Τότε είχε βάλει «όλα της τα λεφτά» στην πράσινη ατζέντα των ανεμογεννητριών του Μπάιντεν. Αμέσως μετά ο υπουργός Ενεργείας, και αφού ενημερώθηκε ότι η εταιρεία αυτή ήδη προχωρά σε γεωτρήσεις στην Λιβύη, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Αλγερία, στην Κύπρο (ήρθαμε τελευταίοι δηλαδή), έκανε τηλεδιάσκεψη με ανώτατα στελέχη της, κατά την διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα.
      Κατά τον κύριο Παπασταύρου, πρώτα θα εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και μετά θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Τα τεύχη του διαγωνισμού θα δημοσιοποιηθούν, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, εντός ενενήντα ημερών στην «Εφημερίδα των Ευρωπαικών Κοινοτήτων» και αμέσως μετά θα ανακηρυχθεί ανάδοχος, μέσα στο καλοκαίρι, η αμερικανική εταιρεία. Το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου με την υπογραφή της συμβάσεως μεταξύ της εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου, αφού προηγηθεί η σύνταξή της με τις συμβατικές υποχρεώσεις των δύο μερών και ο έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
      Παρουσιάζει στο σημείο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση που έδωσε ο κύριος Παπασταύρου στο ερώτημα για το πόσα έσοδα θα αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο από τις εξορύξεις υδρογοναθράκων.
      Αρχικώς του ξέφυγε η λέξη «μέρισμα», που υπολείπεται σαφώς των προσδοκιών για τα αποτελέσματα των ερευνών που πρέπει να γίνουν με σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά αμέσως μετά την διόρθωσε με την αόριστη και πιο γενική λέξη «όφελος». Ακολούθως δε συνέδεσε τα έσοδα αυτά με παροχές προς τους πολίτες, ώστε να λάβει περιεχόμενο η στρατηγική με την οποία θα πάει η ΝΔ στις πιθανές πρόωρες κάλπες του 2026.
      Στην ουσία, η ΝΔ θα διεκδικήσει μεταξύ άλλων την επανεκλογή της στην εξουσία με πετροδολλάρια από το μέρισμα της Chevron στις κάλπες. Το πότε θα φθάσουν αυτά στον κόσμο, δεδομένου ότι οι εξορύξεις θα διαρκέσουν τρία-τέσσερα χρόνια, είναι άγνωστο. Πόσω μάλλον αν υπάρξουν νομικές περιπλοκές και διακρατικές φιλονικίες.
      Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται άλλως τε μετά την απομάκρυνση από τις κάλπες.
      Συγκεκριμένα, έγινε μεταξύ του έμπειρου συναδέλφου και του υπουργού ο ακόλουθος αποκαλυπτικός διάλογος:
      -Κουίκ: Η Chevron θα έχει και τα κόστη της, θα έχει και τα κέρδη της. Φαντάζομαι, ένα ικανό, ικανότατο ποσοστό θα έχει και η Ελλάδα…
      -Παπασταύρου: Προφανώς. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το μέρισμα, αυτό το όφελος, θα πάει σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, γιατί αυτό έχει να κάνει με τον πλούτο της χώρας μας, ο οποίος ανήκει σε όλους μας και στις επόμενες γενιές. Και αυτό θα είναι το αντικείμενο της σύμβασης. Σε καμμία περίπτωση δεν θα πάει το οποιοδήποτε όφελος μόνο στους μετόχους, που και αυτοί επενδύουν στην εταιρεία τους, θα πάει πρωτίστως στους συμπολίτες μας και στην χώρα μας…
      Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ estianews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ουζμπεκιστάν - Καζακστάν - Τουρκμενιστάν: Αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία - «Προδομένη» αισθάνεται η Άγκυρα

      Μαρία Ζαχαράκη
      Απογοήτευση, προδοσία και γεωπολιτική μοναξιά: έτσι βιώνει η Άγκυρα και ο Τύπος της σήμερα τη σιωπηλή αποστασιοποίηση των «τουρκικών αδελφών» της, που αντί να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, όπως επιδίωκε εδώ και 2 χρόνια η Τουρκία, η μία χώρα μετά την άλλη στην Κεντρική Ασία ανοίγουν πρεσβείες στην Κυπριακή Δημοκρατία.
      Τρεις από τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν επιλέγουν την επίσημα αναγνωρισμένη Λευκωσία για να ξεκινήσουν διπλωματικές επαφές, εξέλιξη που προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις στην Τουρκία.
      Οργή για την «προδοσία»
      Οι λέξεις που κυριαρχούν σήμερα στον τουρκικό τύπο μετά την είδηση ότι τρεις τουρκικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας —το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν— αναγνώρισαν επισήμως την Κυπριακή Δημοκρατία, διορίζοντας πρεσβευτές στη Λευκωσία είναι φιάσκο, απογοήτευση και εγκατάλειψη. Η είδηση αυτή δεν προκάλεσε απλώς διπλωματικό εκνευρισμό στην Άγκυρα, αλλά και επικοινωνιακή κατάρρευση στο εσωτερικό, με τα φιλο-αντιπολιτευτικά ΜΜΕ να μιλούν για «ταπείνωση» και στρατηγική αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν.«Πούλησαν την ‘ΤΔΒΚ’ για 12 δισ. ευρώ»
      Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ συνοψίζει την οργή με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Πούλησαν την ΤΔΒΚ για 12 δισ. ευρώ». Η εφημερίδα αποδίδει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις τρεις τουρκογενείς δημοκρατίες σε μια συμφωνία-ανταλλαγή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπόσχεται επενδύσεις ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Λευκωσίας. Η εφημερίδα υπονοεί ξεκάθαρα ότι επρόκειτο για μια πράξη προδοσίας έναντι της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού πληθυσμού.
      Η Τζουμχουριέτ καταγγέλλει ότι το φιάσκο αυτό είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης στρατηγικής του ΑΚΡ να επιβάλει διεθνώς την «ΤΔΒΚ» ως κρατική οντότητα μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, στρατηγική που, όπως φαίνεται, κατέρρευσε οριστικά μπροστά στις οικονομικές υποσχέσεις της ΕΕ.
      «Διπλό φιάσκο σε δύο μέρες»
      Ακόμη πιο δηκτικός είναι ο τίτλος της επίσης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Μπιργκιούν: «Αυταρχισμός στο εσωτερικό και παράδοση στην εξωτερική πολιτική: Διπλό φιάσκο σε δύο μέρες». Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα συνδέει την «πολιτική αποτυχία» στην Κύπρο με την ταυτόχρονη «στρατιωτική ήττα» της Τουρκίας στη Συρία, όπου ισραηλινή επίθεση έπληξε τουρκική βάση, χωρίς αντίδραση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αναγνώριση της Κύπρου από τα «αδελφά κράτη» είναι «μία από τις μεγαλύτερες ήττες της τουρκικής διπλωματίας των τελευταίων ετών».
      Ο Τούρκος διπλωμάτης, Αϊντίν Σελτζέν επισημαίνει στην εφημερίδα: «Αντί να αναγνωρίζεται η Βόρεια Κύπρος, γίνονται βήματα αναγνώρισης της Νότιας Κύπρου», ενώ ο καθηγητής Μπερόβα Οζντεμίρ τονίζει ότι η συγκυρία αυτή θα έχει επιπτώσεις και στις επικείμενες ψευδοεκλογές στα Κατεχόμενα.«Νέα διείσδυση της Ευρώπης στην Κεντρική Ασία»
      Τα φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ Γενί Ακίτ και το Χαμπέρ7 ρίχνουν το βάρος σε αυτό που θεωρούν γεωπολιτική επιχείρηση αποδυνάμωσης του τουρκικού και ρωσικού ρόλου στην Κεντρική Ασία από την ΕΕ. Στα ρεπορτάζ τους περιγράφεται η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κεντρικής Ασίας στη Σαμαρκάνδη, όπου ανακοινώθηκε «πακέτο 12 δισ. ευρώ» για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, όπως ο Κεντρικός Διάδρομος (σύνδεση Κίνας-Ευρώπης μέσω Ασίας), οι πρώτες ύλες, η ψηφιακή συνδεσιμότητα και η πράσινη ενέργεια, ως «αντάλλαγμα» και «προσπάθεια εξουδετέρωσης» του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και κατά συνέπεια της Τουρκίας από την ΕΕ.
      «Η Ευρώπη μιλά με χρήμα, η Τουρκία με ευχές»
      Το κοινό νήμα στα τουρκικά δημοσιεύματα είναι η αίσθηση προδοσίας και η ήττα μιας τουρκικής γεωπολιτικής φαντασίωσης: ότι τα τουρκικά κράτη της Κεντρικής Ασίας θα ακολουθούν την Άγκυρα με βάση την εθνική και πολιτισμική συγγένεια. Αντίθετα, όπως σχολιάζει δηκτικά η Μπιργκιούν, «οι χώρες της Κεντρικής Ασίας κινούνται βάσει των δικών τους συμφερόντων». Και όπως αποδεικνύεται, αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετούνται από την ΕΕ —όχι από την Τουρκία.
      Το «τουρκικό έθνος» που ονειρεύτηκε η Άγκυρα μέσα από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, διαρρηγνύεται από το πραγματιστικό δίλημμα: επενδύσεις ή απομόνωση. Και η Λευκωσία, μέσω της ΕΕ, αποδεικνύεται εξαιρετικά ικανή στο να κεφαλαιοποιεί αυτό το δίλημμα.
      Πατέρας «Γαλάζιας Πατρίδας»: Το χειρότερο είναι...
      Από τις αντιδράσεις η πιο ηχηρή θεωρείται εκείνη του αντιναυάρχου εν αποστρατεία Τζεμ Γκιουρντενίζ, εμπνευστή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ο Γκιουρντενίζ έκανε λόγο για «γεωπολιτική τύφλωση» και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την αποτυχία της Άγκυρας να αποτρέψει τις κινήσεις των τριών κρατών.
      «Το χειρότερο», τονίζει ο Γκιουρντενίζ, «είναι ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να εξηγήσει σε αυτά τα κράτη αυτό το μεγάλο λάθος με όρους θαλάσσιας γεωπολιτικής». Για τον ίδιο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο διπλωματικό, αλλά αγγίζει τον πυρήνα της τουρκικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρεί ότι τα τουρκικά κράτη της Κασπίας Θάλασσας όφειλαν να κατανοήσουν τη σημασία της «ΤΔΒΚ» ως «θαλάσσιας πύλης» του τουρκικού κόσμου προς τη Μεσόγειο.
      Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία προειδοποίησε ότι στην ίδια κατεύθυνση ενδέχεται να κινηθεί και το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που «θα σήμαινε την πλήρη αποτυχία της τουρκικής διπλωματίας» στον τουρκόφωνο χώρο.
      Με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση στον λογαριασμό του στο X ο Γκιουρντενίζ περιέγραψε το σκηνικό ως εξής: «Δύο συγγενικά κράτη, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν, που έχουν πλούσιους ενεργειακούς πόρους, υπόσχονται να μην αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ έναντι οικονομικής βοήθειας. Είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς αυτή τη στάση».
      Εξελίξεις που στριμώχνουν τον Ερντογάν: Η Κύπρος έρχεται πιο κοντά στη Συρία, χώρες ανοίγουν πρεσβείες στη Λευκωσία
      Η Άγκυρα παρακολουθεί αδρανής -μέχρι στιγμής- τις «αδελφές» τουρκικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, στις οποίες στηρίζει την ιδεολογία του παντουρανισμού και που υποτίθεται συνιστούν το γεωπολιτικό της «τόξο», να ανοίγουν η μία μετά την άλλη πρεσβείες στην Κυπριακή Δημοκρατία και να αγνοούν πλήρως τα Κατεχόμενα, υπονομεύοντας έτσι στην πράξη και το τουρκικό αφήγημα περί «δύο κρατών» στο νησί.
      Η πολιτική ανάλυση χαρακτηρίζει τις εξελίξεις σοβαρό πλήγμα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΑΚΡ και «διπλωματικό άδειασμα της Άγκυρας από τον ίδιο τον τουρκικό κόσμο».
      Όπως χαρακτηριστικά γράφει η ιστοσελίδα Sol Haber, η Άγκυρα, που προσπαθεί να προβάλει τον εαυτό της ως ηγέτιδα δύναμη του «τουρκικού κόσμου», βλέπει τώρα τις ίδιες χώρες να διαμορφώνουν ανεξάρτητες διπλωματικές στρατηγικές, κόντρα στα τουρκικά γεωπολιτικά συμφέροντα.
      Η αμηχανία γίνεται ενόχληση όταν προστίθεται και η προσέγγιση της Συρίας με τη Λευκωσία. Η νέα ηγεσία της Δαμασκού ξεκίνησε επαφές με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναγνωρίζοντας εμμέσως την κρατική της υπόσταση και ανοίγοντας δίαυλο διαλόγου.
      Η ΕΕ στο παρασκήνιο
      Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας είδαν την Κύπρο ως «πύλη επαφής» με τις Βρυξέλλες. Η «φορολογική βελτιστοποίηση» και οι υποσχόμενες επενδύσεις λειτούργησαν ως επιταχυντές μιας νέας πραγματικότητας.
      Από τη μια η διπλωματική αναγνώριση από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και από την άλλη η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία διαμορφώνουν έναν νέο χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την τουρκική πολιτική ανάλυση.
      Πηγή: ethnos.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΗΠΑ: Νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του 3+1 που αναβιώνει το East Med Act - Έρχεται αμερικανική παρέμβαση στην περιοχή μας
      Νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και της θαλάσσιας ασφάλειας κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την Ρεπουμπλικανή βουλευτή της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη.
      Με τίτλο "Νόμος για την Συνεργασία στην Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας και για την Θαλάσσια Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ του 2025" το νομοσχέδιο αποτελεί μια διακομματική πρωτοβουλία που αποσκοπεί να θεσμοθετήσει τη συνεργασία του σχήματος 3+1 στους βασικούς τομείς της αντιτρομοκρατίας και της θαλάσσιας ασφάλειας.
      Έτεροι εισηγητές του νομοσχεδίου είναι οι βουλευτές Τόμας Κιν Τζούνιορ, Νταν Γκόλντμαν και Τζος Γκότχαϊμερ. Μεταξύ των βασικών προβλέψεων του νέου νομοσχεδίου είναι:
      - Η δημιουργία του προγράμματος εκπαίδευσης TRIREME στην Σούδα και ενίσχυση της συνεργασίας στη θαλάσσια ασφάλεια.
      - Η δημιουργία του προγράμματος εκπαίδευσης CERBERUS στο κέντρο CYCLOPS στην Κύπρο για την αντιτρομοκρατία.
      - Η κατάργηση της ανανέωσης του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
      - Η θεσμοθέτηση επιμέρους σκέλους ασφάλειας σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο εντός του σχήματος 3+1.
      - Η ενίσχυση της χρηματοδότησης του προγράμματος Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) για το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο.
      Η εισαγωγή του νομοσχεδίου έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μετά από μια περίοδο στασιμότητας το σχήμα 3+1 ετοιμάζεται να αναβιώσει σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ενώ η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (DFC) επεξεργάζεται τη συμμετοχή της στο έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
      Μέσα σε αυτή τη κινητικότητα έρχεται να προστεθεί το νέο εγχείρημα στο Κογκρέσο για την Ανατολική Μεσόγειο που είναι το τρίτο μεγάλο νομοσχέδιο ελληνικού ενδιαφέροντος που κατατίθεται μέσα στα δύο επτά χρόνια. Πρόκειται για μια νέα διακομματική πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησαν τα δυο προηγούμενα νομοσχέδια του 2019 (Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο) και του 2021 (Νόμος για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021).
      Το νομοσχέδιο είναι γραμμένο κατά τρόπο που να εναρμονίζεται με την εξοικονόμηση πόρων που επιβάλει το νέο υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας (DOGE) αλλά και με τις νέες πολιτικές προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση Τραμπ. Το επόμενο κρίσιμο βήμα στη νομοθετική πορεία του θα γίνει με την κατάθεση μιας αντίστοιχης εκδοχής στη Γερουσία το προσεχές διάστημα.
      Από εκεί και πέρα, το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι δεν θα ψηφιστεί ως αυτοτελές, αλλά ότι θα συμπεριληφθεί ως τροπολογία στο Νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Σύμφωνα με τη διαδικασία, το NDAA είναι αυτό που εγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις για δαπάνες αμυντικού χαρακτήρα.
      Το τελικό βήμα θα γίνει στον γενικό προϋπολογισμό της αμερικανικής κυβέρνησης όπου θα προβλέπεται η κατανομή των χρημάτων για τους σκοπούς που περιγράφονται στον "Νόμο για την Συνεργασία στην Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας και για την Θαλάσσια Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ του 2025".Δημιουργία Προγράμματος Εκπαίδευσης TRIREME στην Σούδα και Ενίσχυση της Συνεργασίας στη Θαλάσσια ασφάλεια
      Με στόχο την παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για τη θαλάσσια ασφάλεια με τον τίτλο TRIREME στη ναυτική βάση της Σούδας. Οι πόροι θα προέρθουν από το αμερικανικό Πεντάγωνο και στα εκπαιδευτικά προγράμματα θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ, μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
      Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα TRIREME θα λαμβάνει 1,5 εκατομμύριο δολάρια σε ετήσια βάση για τη δημοσιονομική περίοδο 2026-2029, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 6 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα παρέχουν ετήσιες ενημερώσεις στο Κογκρέσο σχετικά με τα αποτελέσματα αυτής της εκπαίδευσης.
      Επίσης, προβλέπεται ετήσια χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος θαλάσσιας ασφάλειας στο κέντρο εκπαίδευσης στη Σούδα. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 2 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση για τη δημοσιονομική περίοδο 2026-2029.
      Όσον αφορά το δημοσιονομικό έτος του 2026, προβλέπεται ειδική χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων που θα διατεθεί για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ναυτικής εκπαίδευσης και την απόκτηση νέου εκπαιδευτικού εξοπλισμού ναυτικής ασφάλειας στην βάσης της Σούδας.
      Εξίσου σημαντικό είναι ότι το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να επεκταθεί πέρα από τον τομέα της εκπαίδευσης, θέλοντας να θεσμοθετήσει τη συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας. Υπό αυτό το πρίσμα, ζητάει από τον υπουργό 'Αμυνας των ΗΠΑ να συνεργαστεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για τη δημιουργία μιας στρατηγικής για την συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.
      Δημιουργία Προγράμματος Εκπαίδευσης CERBERUS στην Κύπρο και Ενίσχυση της Αντιτρομοκρατικής Συνεργασίας
      Το νομοσχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει προγράμματα εξειδικευμένης εκπαίδευσης και στον τομέα της αντιτρομοκρατίας. Για αυτό τον λόγο, προβλέπεται η δημιουργία του προγράμματος CERBERUS που θα πραγματοποιείται στο κέντρο εκπαίδευσης CYCLOPS στην Κύπρο και στο οποίο θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ, μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το εν λόγω πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται με 1,5 εκατομμύριο δολάρια για τη δημοσιονομική περίοδο 2026-2029.
      Επίσης, προβλέπεται η γενική υποστήριξη και αναβάθμιση της λειτουργίας του κέντρου εκπαίδευσης CYCLOPS μέσω ετήσιας χρηματοδότησης δύο εκατομμύριων δολαρίων για τη δημοσιονομική περίοδο 2026-2029. Κινούμενο σε αυτή την κατεύθυνση, το νομοσχέδιο επιδιώκει τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων αντιτρομοκρατικής εκπαίδευσης και την απόκτηση εκπαιδευτικού εξοπλισμού στο κέντρο CYCLOPS, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων για το έτος 2026.
      Όπως και με τον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας, το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να επεκταθεί πέρα από τον τομέα της εκπαίδευσης, θεσμοθετώντας τη στρατηγική συνεργασία στην αντιτρομοκρατία . Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπει ότι ο υπουργός 'Αμυνας των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για τη δημιουργία μιας στρατηγικής για την συνεργασία στην αντιτρομοκρατία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.
      Κατάργηση της Ανανέωσης του Εμπάργκο Πώλησης Όπλων στην Κύπρο
      Ένα σημαντικό τμήμα του νομοσχεδίου αφιερώνεται στην κατάργηση της ανανέωσης του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, προβλέπεται η κατάργηση όλων των εναπομεινάντων νομικών περιορισμών στην αποστολή αμυντικού εξοπλισμού και παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, το νομοσχέδιο τροποποιεί τον Νόμο περί Εξωτερικής Βοήθειας του 1961 και τον Νόμο περί Εξουσιοδότησης Εθνικής 'Αμυνας του 2020, διαγράφοντας όλα τα σχετικά άρθρα που επέβαλαν περιορισμούς.
      Υπενθυμίζεται ότι το 2023 ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε εισάγει την επέκταση του απαιτούμενου χρόνο για την ανανέωση του εμπάργκο της πώλησης όπλων στην Κύπρο ως τροπολογία στο NDAA. Επίσης, το 2024 με πρωτοβουλία των βουλευτών Γκας Μπιλιράκη, Κρις Πάπας, Ντίνα Τίτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη είχε κατατεθεί ο "Νόμος για τον Τερματισμό του Κυπριακού Εμπάργκο" που προέβλεπε την πλήρη κατάργηση της ανάγκης για την ετήσια ανανέωση του.
      Θεσμοθέτηση Επιμέρους Σκέλους Ασφάλειας Εντός του Σχήματος 3+1
      Το νομοσχέδιο καταργεί την ημερομηνία λήξης της υφιστάμενης Διακοινοβουλευτικής Ομάδας που είχε δημιουργηθεί με βάση τον Νόμο για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021. Επιδιώκοντας να ενισχύσει και να θωρακίσει θεσμικά αυτή τη συνεργασία, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός επιμέρους σκέλους ασφάλειας εντός του υφιστάμενου σχήματος 3+1 που θα απαρτίζεται από έξι έμπειρους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές. Η νέα διακυβερνητική ομάδα εργασίας που θα συγκροτηθεί θα πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.
      Πρόγραμμα IMET
      Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης σημαντικές αυξήσεις στο πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) και για τις τρεις χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ισραήλ θα λάβει επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη τετραετία, ενώ τα προγράμματα για την Ελλάδα και την Κύπρο θα ενισχυθούν αντιστοίχως με 1 εκατομμύριο δολάρια για το ίδιο διάστημα.
      Στήριξη από Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI)
      Το συγκεκριμένο νομοθετικό εγχείρημα στηρίζεται ενεργά από το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI), το οποίο κάνει λόγο για ένα κρίσιμο επόμενο βήμα.
      Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, "το AHI υπήρξε επί μακρόν υποστηρικτής της σημασίας της εταιρικής σχέσης 3+1. Είναι μια ισχυρή δομή περιφερειακής συνεργασίας που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό για την προστασία των συμφερόντων της Αμερικής, τη διασφάλιση του διεθνούς εμπορίου και την παροχή ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Με την έναρξη αυτού του νέου νομοσχεδίου, το AHI και οι ηγέτες του Κογκρέσου σε αυτό το θέμα στοχεύουν να δουν τη συνεργασία 3+1 να εξελίσσεται στο επόμενο επίπεδο, ειδικά όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας".
      [iEpikaira: Ποιά ήταν τα απτά οφέλη από το East Med Act; Όταν τα ανακαλύψετε ενημερώστε μας. Το νέο νομοσχέδιο προετοιμάζει το έδαφος για ότι γράψαμε ΕΔΩ!]
      Πηγή: capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Στην Άγκυρα ο γιος του στρατάρχη Χαφτάρ, συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας
      Φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας εφιστά την προσοχή στη χρονική συγκυρία της επίσκεψης και σχολιάζει ότι αυτή συνέπεσε με την αναδιαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών στη Λιβύη
      Ο Σαντάμ Χαλίφα Χαφτάρ, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και τον αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων στρατηγό Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.
      Ο Σαντάμ Χαφτάρ, γιος του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει την ανατολική Λιβύη, επισκέφθηκε στις 4 Απριλίου την Αγκυρα ως επίσημος προσκεκλημένος του αρχηγού των Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Αμυνας.
      Saddam Haftar, Türkiye'de🇹🇷 MSB: Libya Ulusal Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Saddam Khalifa Haftar ve beraberindeki heyet, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu’nu ziyaret etti.🗓 4 Nisan 2025 pic.twitter.com/gmOrsDS9Nc— SavunmaTR (@SavunmaTR) April 4, 2025
      Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο των επαφών του στην τουρκική πρωτεύουσα, αλλά η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Turkiye εφιστά την προσοχή στη χρονική συγκυρία της επίσκεψης και σχολιάζει ότι αυτή συνέπεσε με την αναδιαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών στη Λιβύη, καθώς και στο γεγονός ότι εξελίσσεται ο διάλογος μεταξύ της ανατολικής Λιβύης και της Τουρκίας.
      Πηγή: protothema.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ τουρκική οικονομική διεισδύση στην Ελλάδα: Τί δουλεία έχουν οι [τουρκικές] αλεπούδες στο [ελληνικό] παζάρι;

      Τούρκοι διεισδύουν επιθετικά στην οικονομία της Ελλάδας - Πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε έναν χρόνο! Μετά το δημοσίευμα του iEpikaira (01/07/24) το οποίο ρίχνει φως στο σκοτεινό παρασκήνιο των ελληνοτουρκικών, την αποκάλυψη του μυστικού «δίαυλου επικοινωνίας» που μεσολαβεί στις πολιτικές ηγεσίες και το πλέγμα των κρατικών και επιχειρηματικών φορέων που λειτουργούν ως αφανής καταλύτης στις υπόγειες διεργασίες της «ελληνοτουρκικής προσέγγισης», νέες πτυχές του ζητήματος παρουσιάζονται από το protothema.gr. Περισσότερα και ΕΔΩ! Μετά από όλα αυτά, ξύπνησε και καθεύδουσα ΕΥΠ [με έρευνες για τα μάτια του κόσμου] για τις μαζικές «τουρκικές επενδύεις» σε real estate, ενεργειακά και όχι μόνο. Περισσότερα ΕΔΩ!
      Η «ελληνοτουρκική φιλία» μπορεί να αναπτυχθεί μέσω της εμβάθυνσης των διμερών οικονομικών δεσμών, υποστηρίζει ο Τούρκος μεγιστάνας Ραχμί Κοτς με τις απευθείας προσβάσεις στην οικογένεια Μητσοτάκη! Εννοείται ότι η κατακόρυφη και αθρόα εισβολή τουρκικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, γιγαντώθηκε μετά την υπογραφή της ετεροβαρούς «Διακήρυξης των Αθηνών»!
      ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ.-
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      BlackRock: «Οι περισσότεροι CEO συμφωνούν πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μάλλον σε ύφεση»
      «Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν κατανοούν την έκταση του τρόπου με τον οποίο οι δασμοί θα τους επηρεάσουν» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος
      Ο Laurence D. Fink, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, δήλωσε ότι οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι με τους οποίους συνομιλεί «δηλώνουν ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μάλλον σε ύφεση».
      Μιλώντας τη Δευτέρα σε γεύμα στο Economic Club of New York, τόνισε :
      «Η οικονομία αποδυναμώνεται καθώς μιλάμε». Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν κατανοούν την έκταση του τρόπου με τον οποίο οι δασμοί θα τους επηρεάσουν. Οι κούκλες Barbie θα γίνουν πιο ακριβές επειδή πολλά παιχνίδια κατασκευάζονται στην Κίνα».
      Πηγή: naftemporiki.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Σημείο μηδέν για το καλώδιο: Πόλεμος διαρροών με ευθείες απειλές από την Τουρκία

      Νίκος Μελέτης
      Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται πλέον η διαδικασία για την επανέναρξη των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Κρήτης, καθώς η τουρκική κυβέρνηση, μέσω διαρροών, δείχνει ότι δεν έχει αλλάξει στάση και απειλεί ότι «δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα».
      Η Αθήνα, τις τελευταίες ημέρες, επίσης μέσω διαρροών, διαμηνύει ότι είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών, η δρομολόγηση της διαδικασίας για την έκδοση NAVTEX για την επανάληψη των ερευνών, οι οποίες αυτή τη φορά θα πρέπει να κινηθούν εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων και να συνεχιστούν στην περιοχή ανατολικά της Κάσου, όπου διεκόπησαν μετά την παρέμβαση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού τον περασμένο Ιούλιο.
      Οι πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι ήδη έχει κατατεθεί το αίτημα από την εταιρεία για την επανάληψη των ερευνών και, μόλις δοθεί η έγκριση από το ΥΠΕΞ, θα διαβιβαστεί στην αρμόδια Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να σχεδιαστεί ο χάρτης και να εκδοθεί η σχετική NAVTEX.
      Βεβαίως, τα δύο ερευνητικά πλοία που είχαν πραγματοποιήσει τις έρευνες βρίσκονται, το μεν Ievoli Relume στη Μεγάλη Βρετανία και το NG Worker στη Σικελία.
      Το προηγούμενο διάστημα, το θέμα των ερευνών είχε απασχολήσει και τις δύο συναντήσεις των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν, καθώς υπήρξε προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια «τεχνική ρύθμιση» που θα επιτρέψει τις έρευνες χωρίς να υπάρξει κρίση.
      Χθες, όμως, η τουρκική πλευρά έσπευσε να στείλει το μήνυμά της, μέσω διαρροών στην εφημερίδα Τουρκίγιε, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές αλλά και πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.
      Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι τουρκικές πηγές προειδοποιούν ότι «δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα», καθώς - όπως υποστηρίζουν - οι δραστηριότητες αυτές παραβιάζουν σαφώς το Διεθνές Δίκαιο και τους βασικούς κανόνες της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
      Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι τα μονομερή βήματα της Ελλάδας είναι προκλητικά, καθώς τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με αμοιβαία συμφωνία. Δραστηριότητες αυτού του είδους παραβιάζουν, κατά την άποψή τους, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας.
      Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισαν ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση όσον αφορά τα όρια της ΑΟΖ.
      Απαντώντας, ουσιαστικά, και στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Αθήνα - ότι έχει ζητηθεί και η συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, εάν χρειαστεί, ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι έρευνες - οι τουρκικές πηγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δηλώνουν ότι η «συνέχιση της πόντισης καλωδίων υπό στρατιωτική προστασία θα μπορούσε να αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις και να υπονομεύσει το έδαφος για διάλογο».
      Οι διαρροές αυτές από τουρκικής πλευράς δείχνουν ότι όχι μόνο δεν έχει μεταβληθεί η στάση της Άγκυρας στο θέμα των ερευνών, αλλά ότι η Τουρκία επιμένει στην πρακτική των απειλών, προκειμένου να εμποδιστεί το έργο ή πάντως να ικανοποιηθούν οι απαράδεκτοι όροι που θέτει, ώστε εμμέσως να της αναγνωριστεί ρόλος στο έργο και κυρίως να επιβεβαιωθεί εμμέσως η δικαιοδοσία της σε περιοχές του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου - ακόμη και σε σημεία όπου επιχειρείται η επικάλυψη της νόμιμης ελληνικής ΑΟΖ βάσει της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας.
      Για την ελληνική κυβέρνηση, πλέον, η απόφαση για συνέχιση των ερευνών είναι δύσκολο να αναβληθεί επ’ αόριστον, καθώς το έργο έχει ιδιαίτερη οικονομική και ενεργειακή σημασία. Κυρίως όμως, κάθε υποχώρηση θα ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας εξαρτάται από τις διαθέσεις της Τουρκίας.
      Το ύφος των αναφορών των τουρκικών πηγών στην Τουρκίγιε δείχνει ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να επιμείνει ακόμη και σε στρατιωτικοποίηση της υπόθεσης, ώστε να αποτρέψει την ελεύθερη διεξαγωγή των ερευνών, περιορίζοντας έτσι τις προσδοκίες που υπήρχαν ότι θα αρκεστεί σε μια τυπική αποτροπή διά ασυρμάτου του ερευνητικού πλοίου, το οποίο έτσι θα συνέχιζε κανονικά την αποστολή του.
      Από τη στιγμή, πάντως, που εκδοθεί η NAVTEX για τις έρευνες, θα έχει πατηθεί το κουμπί για ένα κρίσιμο τεστ στα ελληνοτουρκικά, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία, δεδομένης της αναταραχής που έχει προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο η δεύτερη θητεία Τραμπ. Εφόσον μάλιστα επιβεβαιωθούν οι διαρροές των τουρκικών πηγών, τότε θα βρεθούμε σε μια δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση, όπου είτε θα πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες παρά την αντίδραση της Τουρκίας ακόμη και αν επιχειρήσει να τις παρεμποδίσει με παρουσία πολεμικών πλοίων όπως έκανε τον Ιούλιο, είτε θα πρέπει να ανασταλούν και παλι οι έρευνες με σοβαρές διπλωματικές και πολιτικές συνέπειες για την Ελλάδα.
      Οι προσπάθειες πάντως για την εξεύρεση φόρμουλας που θα επιτρέψει τις έρευνες χωρίς να προκληθεί κριση δεν έχουν τερματισθεί.
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Middle East Eye: Ο Νετανιάχου πιέζει τον Ρούμπιο για τη μη πώληση F-35 στην Τουρκία
      Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ασκήσει πιέσεις στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο για τη μη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου F-35 στην Τουρκία, αναφέρει το βρετανικό Middle East Eye, επικαλούμενο δύο ανώτερους δυτικούς αξιωματούχους και έναν τρίτο αξιωματούχο.
      Ο Νετανιάχου έθεσε το θέμα σε τηλεφωνήματα με τον Ρούμπιο τους τελευταίους δύο μήνες, αναφέρει το δημοσίευμα.
      Τον Μάρτιο, το Fox News ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν ανοιχτός στο να συμπεριλάβει την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, εάν οι δύο πλευρές μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για να καταστήσουν μη λειτουργικές τις ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικές συστοιχίες S-400 της Τουρκίας.Βουλευτής των Δημοκρατικών: Τα F-35 δεν θα πάνε στην Τουρκία, θα προστατεύσουμε την στρατηγική υπεροχή της Ελλάδας
      Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός βουλευτής των Δημοκρατικών, Γκέγκορι Μικς, απέρριψε κατηγορηματικά την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, με την Τουρκία να επιδιώκει την επανεκκίνηση της διαδικασίας με διπλωματικά μέσα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εθνικιστικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Turkiye.
      Μιλώντας σε εκδήλωση της ελληνικής διασποράς στη Νέα Υόρκη, ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε έμφαση στη στρατηγική ευθυγράμμιση ΗΠΑ και Ελλάδας και δήλωσε ότι δεν τίθεται λόγος για την επανεκκίνηση παράδοσης F-35 στην Τουρκία. «Τα F-35 δεν θα πάνε στην Τουρκία.
      Θα προστατεύσουμε την στρατηγική υπεροχή της Ελλάδας», δήλωσε ο Μικς σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «η ελευθερία, η ισότητα και δημοκρατία» είναι οι κοινές αξίες των δύο χωρών.
      Πηγή: liberal.gr
      Israel's Netanyahu lobbying US against F-35 sale to Turkey, sources sayThe US Air Force's F-35 fifth-generation fighter performs during Aero India 2025, a military aviation exhibition at the Yelahanka Air Force Station in Bengaluru, on 13 February 2025 (Idrees Mohammed/AFP)
      By Sean Mathews and Ragip Soylu
      Published date: 7 April 2025 17:38 BST
      Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has been lobbying US Secretary of State Marco Rubio to block the sale of F-35 warplanes to Turkey, citing concerns over Ankara’s growing influence in Syria, three sources, including two senior western officials, told Middle East Eye.
      Netanyahu raised the F-35 issue during multiple calls with Rubio in March and April, the two western officials said. A third source familiar with the matter confirmed that Netanyahu had pressed Rubio on the arms sale.
      Netanyahu has privately said he will push Trump against the F-35 sale but has yet to discuss it with him. The Israeli leader will meet Trump at the White House on Monday, his second visit this year.
      Netanyahu has a slew of files to address with Trump, from surprise tariffs levied against it and potential nuclear talks with Iran to the disarmament of Hezbollah and Israel’s ongoing war on Gaza.
      However, Israel and Turkey’s rivalry is heating up in Syria.
      New MEE newsletter: Jerusalem DispatchSign up to get the latest insights and analysis on Israel-Palestine, alongside Turkey Unpacked and other MEE newsletters
      Last week, Israel bombed three military bases in the country - including Syria’s Tiyas air base, also known as T4. The strikes came as Israel saw a limited window of opportunity to attack the bases before Turkey moved its military assets in.
      MEE revealed previously that Turkey is deploying a Hisar-type air defence system to the T4 base.
      Turkey’s control of the bases is part of a pending defence pact that Ankara and Damascus have been negotiating since December. The agreement would see Turkey provide air cover and military protection for Syria’s new government, which currently lacks a functioning military.
      Netanyahu and his advisors see Rubio as a strong ally in trying to stop Turkey from acquiring F-35s, the western officials told MEE.
      Rubio and Turkey
      Rubio is one of the top Turkey hawks in Trump’s cabinet. He was one of the few American officials to express concern over the arrest on 19 March of Istanbul's mayor, Ekrem Imamoglu. The imprisonment of Imamoglu, Turkish President Recep Tayyip Erdogan’s top rival, sparked mass protests in Turkey.
      Amid fallout over the arrest, Trump’s Middle East envoy, Steve Witkoff, said Trump held a “really transformational” phone call with Erdogan, saying there was “just a lot of good positive news coming out of Turkey right now”.
      The sources told MEE that Netanyahu has raised the F-35 issue with Rubio several times, including on a call that took place before Rubio hosted his Turkish counterpart, Hakan Fidan, in Washington DC on 25 March.
      A readout of that meeting provided by the State Department said the two discussed “close cooperation to support a stable, unified, peaceful Syria”.
      Rubio and Fidan also had a warm embrace on the sidelines of a Nato summit in Brussels in April.
      When he was a Republican Senator, Rubio took a particularly strong interest in the Eastern Mediterranean. He passed legislation to advance security and energy cooperation between Greece, Cyprus and Israel.
      Rubio co-authored the 2019 Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act, which authorised foreign military financing for Greece and lifted a prohibition on arms sales to the Republic of Cyprus.
      Greece is Turkey’s historic foe in the region. Turkey invaded northern Cyprus in 1974 after a failed coup attempt to unite it with Greece. Turkey maintains more than 35,000 troops in the Turkish Republic of Northern Cyprus, a country recognised by no UN member state except for Turkey.
      Cyprus, Greece and Israel have been alarmed by Turkey’s growing influence in the region after Islamist rebels overthrew Bashar al-Assad’s government last year in Syria.
      With Ankara’s allies ensconced in Damascus, Greece and Cyprus are concerned that Turkey could replicate a maritime deal that it struck with Libya’s Tripoli-based government.
      Greece and Israel have been deepening their military ties for a decade with US backing, partly in response to that maritime deal with Libya.
      That partnership has accelerated in response to Turkey’s growing sway in Syria. Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis visited Israel on 30 March, and Greece is in talks with Israel to purchase its Barak medium-range air defence systems.
      The Israeli foreign ministry declined to comment on Netanyahu’s lobbying. The State Department did not respond to MEE’s request for comment by the time of publication.
      A source familiar with Ankara’s thinking said that while aware of Netanyahu’s lobbying, they do not believe he can do much.
      A senior Turkish official told MEE that the Trump administration hasn’t expressed any change on the F-35 file.
      “Netanyahu could only demand Trump to sell more F-35s to Israel, maybe doubling the amount Turkey might buy,” the source familiar with the matter said. “You cannot tell Trump not to make that sale.”Trump and the 'unfriendly takeover'
      While Trump often touts his good relationship with Erdogan, he has often been critical of Turkey.
      Trump said in December that Erdogan orchestrated an “unfriendly takeover” of Syria after Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) toppled Assad’s government. He expressed concern about Turkish expansionism, saying, "They've wanted it [Syria] for thousands of years, and he got it”.
      Steve Bannon, a former Trump advisor whose podcast War Room has become required listening to those seeking a peek behind Trump’s world view, said recently that Erdogan was “one of the most dangerous leaders” in the world and wants to "re-establish the Ottoman Empire”.
      Outside influencers have growing sway in Trump’s White House, as was underscored by right-wing conspiracy theorist Laura Loomer’s takedown of several national security officials.
      The tussle between Turkey and the US over F-35s goes back to 2019 when Ankara purchased Russia’s S-400 missile system and was ejected from the co-production of the warplane. The following year, the Trump administration slapped sanctions on Turkey.
      MEE revealed that Ankara is considering the temporary deployment of S-400 air defence systems to T4 or Palmyra in Syria to secure the airspace during the reconstruction of the bases. However, no final decision has been made and Russia would need to give its approval.
      Under US law, Turkey must relinquish possession of the S-400 system to be readmitted into the F-35 programme. But deploying the S-400 to Syria would likely alarm Israel.
      Israel has long enjoyed a veto on US arms sales to other Middle Eastern states to ensure it maintains a qualitative military edge in the region.
      Source: https://www.middleeasteye.net/news/israel-netanyahu-lobbying-us-against-f-35-sale-turkey-sources-say
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Πρόστιμο 745 εκατ. δολάρια στη Chevron για ρύπανση στη Λουιζιάνα
      Κολοσσός του τομέα του πετρελαίου, ο αμερικανικός όμιλος Chevron, καταδικάστηκε από δικαστήριο στη Λουιζιάνα (νότια) να προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 745 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή ρύπανε έλη κοντά στη Νέα Ορλεάνη και δεν έκανε τίποτα για την απορρύπανση της περιοχής.
      Η ποινή απαγγέλθηκε την Παρασκευή από σώμα ενόρκων, έπειτα από δίκη στο Πουάντ α λα Ας, στην κοινότητα Πλακεμίν, περιοχή με έλη νοτιοανατολικά της μητρόπολης της Λουιζιάνας.
      Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Κυριακή, ο κυριότερος συνήγορος της Chevron στη δίκη, ο Μάικ Φίλιπς, τόνισε ότι ο αμερικανικός κολοσσός του πετρελαίου ετοιμάζεται να προχωρήσει στην υποβολή έφεσης, εξαιτίας των «πολυάριθμων νομικών σφαλμάτων που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση».
      Δίχως να προκαταβάλλεται η συνέχεια της υπόθεσης, πρόκειται για ορόσημο στον φάκελο αυτό, που άνοιξε το 2013.
      Οι αρχές της Πλακεμίν στράφηκαν εναντίον της Chevron επειδή εξαγόρασε και πήρε τον έλεγχο της Texaco το 2001.
      Είχαν κατηγορήσει αρχικά την Texaco πως παραβίασε νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος που υιοθετήθηκε το 1978 στη Λουιζιάνα.
      Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι «μόλις τερματίζονται οι δραστηριότητες (εξόρυξης)» σε οποιοδήποτε κοίτασμα, πρέπει «να απορρυπαίνεται, να γίνεται επαναφύτευση, καθαρισμός και αποκατάσταση» ώστε να επανέρχεται όσο περισσότερο είναι «δυνατόν» στην «αρχική του κατάσταση» ο τόπος όπου γινόταν.
      Όμως, λένε οι αρχές, οι Texaco/Chevron δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους.
      Οι τοπικές αρχές ερίζουν επίσης ότι ο πετρελαϊκός όμιλος έκανε χειρότερες τις συνέπειες της ανόδου των υδάτων εγκαταλείποντας όπως ήταν τα έλη, που γενικά ρυθμίζουν την πλημμυρίδα και την άμπωτη.
      Το σώμα ενόρκων δικαίωσε την Πλακεμίν, επιβάλλοντας πρόστιμα 575 εκατομμυρίων δολαρίων για την απώλεια μέρους των εκτάσεων, που πλέον είναι μόνιμα βυθισμένο στα νερά, 161 εκατ. δολαρίων για τη ρύπανση και 9 εκατ. δολαρίων για την εγκατάλειψη εξοπλισμού.
      Η απόφαση ωστόσο δεν είναι καθοριστική: δεν είναι παρά μόνο η πρώτη σε σειρά 42 παρόμοιων υποθέσεων, που έχουν στο στόχαστρο στην πράξη όλους τους αμερικανικούς ενεργειακούς ομίλους, με τις αρχές να ελπίζουν πως θα εξασφαλιστούν αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Λουιζιάνα.
      «Η απόφαση αυτή όχι μόνο υπονομεύει τη θέση της Λουιζιάνας ως ηγέτη στον ενεργειακό τομέα, αλλά επίσης απειλεί την τροχιά της χώρας προς την παγκόσμια ενεργειακή κυριαρχία στο πλαίσιο της πολιτικής ‘Πρώτα η Αμερική’» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στηλίτευσε με ανακοίνωσή του συλλογικός φορέας εκπροσώπησης εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και του αερίου στη Λουιζιάνα (LMOGA).
      Πηγή: ertnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ισραήλ και Τουρκία επιχειρούν να ελέγξουν τις τριβές τους στην Συρία - Συζητούν δημιουργία ουδέτερης ζώνης και αμερικανική διαιτησία

      Του Κώστα Ράπτη
      Προορίζεται η μάχη για τον έλεγχο της Συρίας να οδηγήσει ακόμη και σε άμεση αναμέτρηση την Τουρκία με το Ισραήλ; Η εκατέρωθεν ρητορική γίνεται όλο και πιο εμπρηστική, όμως στο περιθώριο της ανταλλαγής φραστικών πυρών οι δύο χώρες επιχειρούν να οριοθετήσουν τη σχέση τους.
      Το Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές με εννέα νεκρούς στη Συρία, στοχοποιώντας τη στρατιωτική βάση Tiyas (T-4) στη Χομς, καθώς και αμυντικές υποδομές στη Χάμα και τη Δαμασκό. Τα πλήγματα σημειώθηκαν τη στιγμή που η Άγκυρα ετοιμαζόταν να στείλει μια τεχνική ομάδα για να επιθεωρήσει τη βάση Τ4 και να πραγματοποιήσει μια προκαταρκτική αξιολόγηση για ανακατασκευή.
      Ο τουρκικός στρατός στοχεύει να δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας μέσα και γύρω από τη βάση, με δυνατότητες μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς σχεδιασμένες για την αντιμετώπιση απειλών από αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.
      Την Πέμπτη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ κατηγόρησε την Τουρκία ότι παίζει "αρνητικό ρόλο” στη Συρία και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις "προκλητικές δηλώσεις των Ισραηλινών υπουργών”, λέγοντας ότι "αντανακλούν όχι μόνο την ψυχική τους κατάσταση, αλλά και τις επιθετικές και επεκτατικές πολιτικές της φονταμενταλιστικής και ρατσιστικής κυβέρνησης του Ισραήλ”.
      Ωστόσο, παρά την έξαρση, η κύρια προτεραιότητα της Τουρκίας ως προς τη Συρία παραμένει, σύμφωνα με αναλυτές, η αποτροπή της εμφάνισης μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής και η δημιουργία συνθηκών για την ασφαλή επιστροφή εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.
      Πρόκειται για στόχους που δεν έρχονται απαραίτητα σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του Ισραήλ στην περιοχή.
      Πράγματι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί μια αντιπαράθεση με το Ισραήλ για τη Συρία. "Η Συρία δεν ανήκει στην Τουρκία και η Συρία δεν ανήκει στο Ισραήλ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για λογαριασμό των Σύρων”, είπε ο Φιντάν σε αποκλειστική συνέντευξη στο Reuters.
      Η Τουρκία και η Συρία φέρονται να εργάζονται σε ένα αμυντικό σύμφωνο που θα επιτρέψει στην Τουρκία να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στη Συρία για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του συριακού στρατού. Επιπλέον, το Middle East Eye αναφέρει, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η Τουρκία θέλει να πάρει τον έλεγχο του Tiyas, να το ξαναχτίσει και να αναπτύξει εκεί μέσα αεράμυνας και drones για να αρνηθεί την ελευθερία δράσης στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει πλήξει τη Συρία εκατοντάδες φορές από την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.
      Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας την Πέμπτη ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.
      "Η περιοχή της ερήμου Badiyah απαιτεί εκτεταμένη ικανότητα εναέριας επιτήρησης, την οποία η Δαμασκός δεν διαθέτει, επομένως η Τουρκία θα βοηθήσει τη Δαμασκό αναπτύσσοντας drones στην αεροπορική βάση Τ4”, δήλωσε ο εταίρος του Atlantic Council, Ομέρ Οζκιζιλίκ στο Al-Monitor, αναφερόμενος στις μεγάλες εκτάσεις της νότιας ερήμου όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν υπολείμματα του ISIS. "Η Τουρκία το κάνει αυτό γιατί το ISIS είναι μια πραγματική απειλή και θέλει να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσυρθεί από τη Συρία και να εγκαταλείψει τη σχέση με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις”, πρόσθεσε.
      Η Άγκυρα ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός περιφερειακού συνασπισμού Ιράκ, Λιβάνου, Ιορδανίας και Συρίας για να υποκαταστήσει τη συμμαχία των ΗΠΑ με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για την αντιμετώπιση του ISIS στη Συρία.
      Ήδη τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης της SDF, Μαζλούμ Κομπάνι, υπέγραψε συμφωνία με τον νέο πρόεδρο της Συρίας, Άχμαντ αλ-Σαράα, για την ενσωμάτωση των δυνάμεών του στο συριακό κράτος, με αντάλλαγμα την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων, καθώς και ρυθμίσεις κατανομής εσόδων.
      Τούρκος εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας, ο οποίος μίλησε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας, τόνισε ότι η στρατηγική άμυνας και ασφάλειας της Τουρκίας στη Συρία δεν έχει αλλάξει πραγματικά από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ: "Κρατήστε το μέρος ενιαίο και βεβαιωθείτε ότι ελέγχει το κυρίαρχο έδαφός της”. Ο ίδιος πρόσθεσε: "Για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, η Συρία δεν θα κυβερνάται πλέον από έναν ανίκανο και αιμοδιψή δικτάτορα ή θα κινδυνεύει να είναι μια ιρανική μαριονέτα”.
      Το Ιράν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Άσαντ, και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην εξουσία, η Συρία έγινε ένας από τους βασικούς δρόμους για το Ιράν για να μεταφέρει όπλα στην Χεζμπολάχ, στον Λίβανο. Εάν επιτευχθούν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης της Συρίας ως ισχυρού και καθαρού πάροχου ασφάλειας, αυτό μπορεί να ωφελήσει το Ισραήλ μαζί με την Τουρκία. Περιορίζοντας το αποτύπωμα του Ιράν στη Συρία, οι προσπάθειες της Τουρκίας να ανοικοδομήσει την κεντρική εξουσία της χώρας θα μπορούσαν να ενισχύσουν έμμεσα την ασφάλεια του Ισραήλ, ακόμη κι αν η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ παραμείνουν σε αντιπαράθεση πολιτικά, σημειώνει το Al-Monitor.
      Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το Ισραήλ συνεχίζει να επιμένει στην πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της νότιας Συρίας, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε τουρκικής παρουσίας, ενώ με ανησυχία παρατηρεί και τις διεργασίες για τη δημιουργία πενταμερούς συμφωνίας ασφαλείας με τη συμμετοχή Τουρκίας, Συρίας, Λιβάνου, Ιορδανίας και Ιράκ. Η αποχώρηση του Ιράν από το συριακό προσκήνιο έχει καταστήσει την Τουρκία μεγαλύτερη απειλή στα μάτια του Ισραήλ, ιδίως εάν η τουρκική αεράμυνα στερήσει από την ισραηλινή αεροπορία την ελευθερία δράσης στον συριακό εναέριο χώρο.
      Το Middle East Eye αναφέρει, επικαλούμενο δύο Δυτικούς αξιωματούχους, ότι η Τουρκία και το Ισραήλ διεξήγαγαν συνομιλίες για τη δημιουργία μιας γραμμής [αποσυμπλοκή/αποσυμπίεση] (deconfliciton) στη Συρία, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις και πιθανές συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτών τους.
      Μια ξεχωριστή πηγή που γνωρίζει τις εντάσεις Τουρκίας-Ισραήλ επιβεβαίωσε, επίσης στο Middle East Eye, ότι, παρά τις δημόσιες απειλές, το Ισραήλ είναι πιθανό να δεχτεί τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στη Χάμα και την Παλμύρα ως μέρος της συμφωνίας αποσυμπίεσης. "Οι ΗΠΑ παραμένουν ο τελικός διαιτητής στη Συρία και φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον θέλει τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
      [iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ!]
      Πηγή: capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τραμπ προς Νετανιάχου: «Οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε με την Τουρκία, νομίζω ότι μπορούμε να το λύσουμε» - «Έχουμε εξαιρετική σχέση [με τον Ερντογάν], τον συμπαθώ πολύ, είναι πολύ έξυπνος»
      Τραμπ για Ερντογάν: Έχουμε εξαιρετική σχέση, τον συμπαθώ πολύ, είναι πολύ έξυπνος
      Το εγκώμιο του Ταγίπ Ερντογάν έπλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ στις κοινές δηλώσεις του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγοντας πως «εχουμε εξαιρετική σχέση, τον συμπαθώ πολύ, είναι πολύ έξυπνος», ενώ ενώ επισήμανε ότι «έχω μια πολύ καλή σχέση με αυτόν τον άνθρωπο τον Ερντογάν: μου αρέσει, του αρέσω και αυτό τρελαίνει τα ΜΜΕ».
      Trump: I have great relations with a man named Erdogan. Have you heard of him? I happen to like him and he likes me pic.twitter.com/sBdaFPA73Y— Acyn (@Acyn) April 7, 2025
      Τόνισε δε ότι μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, οι οποίες φαίνεται ότι είναι έτοιμες να συγκρουστούν για την επιρροή στη Συρία.
      Επίσης, συνεχάρη τον Ερντογάν που έκανε «αυτό που κανείς δεν έχει κάνει εδώ και 2.000 χρόνια, την κατάληψη της Συρίας», αναφερόμενος στην επιτυχή ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από ισλαμιστές.
      «Οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε με την Τουρκία, νομίζω ότι μπορούμε να το λύσουμε, αρκεί να είστε λογικοί, πρέπει να είστε λογικοί», είπε στον Νετανιάχου.
      Πηγή: liberal.gr
      Ο Τραμπ συμφώνησε με τον Νετανιάχου να λύσει και το «πρόβλημα» μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας  Ο Νετανιάχου δήλωσε πως δεν θέλει «η Συρία να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως βάση επίθεσης εναντίον του Ισραήλ»
      Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε χθες Δευτέρα πεπεισμένος πως μπορεί να επιλύσει το «πρόβλημα» ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία όσον αφορά τη Συρία, διαλαλώντας την καλή σχέση που λέει πως έχει με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, όπως τουλάχιστον το βλέπει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει de facto «πάρει τον έλεγχο» της χώρας.
      «Έχω καλές σχέσεις με έναν άνθρωπο που τον λένε Ερντογάν. Έχετε ακούσει να μιλούν γι’ αυτόν; Βρίσκει πως μου αρέσει και του αρέσω», είπε στον Τύπο ο κ. Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
      «Είπα στον (ισραηλινό) πρωθυπουργό: ‘Αν έχετε πρόβλημα με την Τουρκία, νομίζω στ’ αλήθεια πως θα μπορέσω να το λύσω’», πρόσθεσε.
      Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα πως δεν θέλει «η Συρία να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως βάση επίθεσης εναντίον του Ισραήλ».
      «Συζητήσαμε το πώς μπορούμε να αποφύγουμε σύγκρουση με διάφορους τρόπους, και νομίζω πως δε θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο συνομιλητή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τον σκοπό αυτό», πρόσθεσε.
      Η επιρροή της Τουρκίας στη Συρία ανησυχεί το Ισραήλ, ο στρατός του οποίου έχει εξαπολύσει σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών και χερσαίων επιχειρήσεων στη συριακή επικράτεια. Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις αυτές, κατηγορώντας το Ισραήλ πως επιδιώκει την «αποσταθεροποίηση» της Συρίας.
      Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ κατόπιν επιδόθηκε σε μονόλογο, υποστηρίζοντας, με τόνο που άφηνε να εννοηθεί πως τον διασκεδάζει, ότι η Τουρκία έχει πλέον πάρει de facto τον «έλεγχο» της Συρίας.
      «Του είπα (σ.σ. του κ. Ερντογάν): ‘Συγχαρητήρια, κατάφερες κάτι που δεν είχε καταφέρει να κάνει κανείς σε 2.000 χρόνια. Πήρες τον έλεγχο της Συρίας’», δήλωσε ο κ. Τραμπ.
      Η Άγκυρα συγκαταλέγεται στους βασικούς υποστηρικτές των νέων συριακών αρχών υπό τον προσωρινό πρόεδρο Άχμαντ αλ Σάρα, η ισλαμιστική συμμαχία του οποίου ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο, καταλαμβάνοντας την εξουσία έπειτα από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
      Ο κ. Τραμπ συμπλήρωσε ωστόσο πως ο τούρκος ηγέτης διαμαρτυρήθηκε όταν άκουσε το σχόλιο αυτό: «Είπε ‘όχι, όχι, όχι... Δεν ήμουν εγώ’».
      «Είναι σκληρός τύπος. Είναι πολύ έξυπνος και κατάφερε κάτι που δεν είχε μπορέσει να καταφέρει κανένας», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος.
      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ skai.gr
      Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η συνέντευξη Τύπου Τραμπ – Νετανιάχου ακυρώθηκεΤι ανέφερε ο Λευκός Οίκος
      Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακυρώθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
      Το Γραφείο του Πρωθυπουργού το επιβεβαιώνει στους Times of Israel.
      Η συνέντευξη Τύπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντησή τους. Αναμένονται ακόμη κοινές δηλώσεις στο Οβάλ Γραφείο.
      Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε καμία άμεση εξήγηση γιατί ακυρώθηκε η συνέντευξη Τύπου.
      Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ με μια θερμή χειραψία.
      Πηγή: naftemporiki.gr
      «Δεν έχουμε ιδέα τι θέλει να μας πει ο Τραμπ»Ο Νετανιάχου αναμένεται να επιστρέψει στο Ισραήλ την Τετάρτη
      Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντήσει τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι στον εβραϊκό ιστότοπο των Times of Israel, Zman Yisrael.
      Ο Νετανιάχου αναμένεται να επιστρέψει στο Ισραήλ την Τετάρτη και στη συνέχεια να κατευθυνθεί απευθείας για να καταθέσει στην εξελίξει δίκη του για διαφθορά.
      «Δεν έχουμε ιδέα για τι θέλει να μας πει ο [ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ] Τραμπ και γιατί ήταν τόσο επείγον και σημαντικό για αυτόν», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος. «Θέλαμε να συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.
      Ο Τραμπ και ο Νετανιάχου θα παραχωρήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο αύριο, Δευτέρα, σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12.
      Με πληροφορίες από Times of Israel naftemporiki.gr
      [iEpikaira: Ας ενώσουμε τις τελείες λοιπόν... Πρώτον ο Νετανιάχου καλείται εσπευσμένα στις ΗΠΑ ενώ τα Μέσα διαρρέουν ότι δεν γνωρίζει δήθεν την ατζέντα. Δεύτερον ο Τραμπ μιλάει επαινετικά για τον Ερντογάν μπροστά στον Νετανιάχου ενώ γνωρίζει ότι λίγες εβδομάδες πριν ο Ερντογάν αποκαλούσε το Ισραήλ «κράτος τρομοκρατίας που τρέφεται με αίμα». Τρίτον ο Τραμπ συμφώνησε με τον Νετανιάχου να λύσει το «πρόβλημα» μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας που δημιουργήθηκε στη Συρία μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε βάσεις που οι Τούρκοι επρόκειτο να εγκατασταθούν. Τέταρτον οι δυο ηγέτες αποχωρούν χωρίς κοινή συνέντευξη τύπου. Είναι πρόδηλο ότι η συνάντηση έγινε με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή της απευθείας σύγκρουσης Ισραήλ-Τουρκίας στη Συρία. Η απόφαση ήταν ο Τραμπ να λειτουργήσει ως μεσολαβητής/εγγυητής στις σχέσεις των δύο χωρών. Η επιβεβαίωση ΕΔΩ!]
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      CNN Türk: Οι πύραυλοι Barak στο Αιγαίο οδηγούν τις 2 χώρες σε πύρινο όλεθρο
      H Ελλάδα θέλει να χτίσει ένα σύστημα πολυεπίπεδο με 5 φάσεις και το πιο ισχυρό στοιχείο θα είναι οι Βarak
      Νέες απειλές από την πλευρά της Ελλάδας, βλέπουν τα τουρκικά ΜΜΕ.«Οι Έλληνες θα εγκαταστήσουν ισραηλινούς πυραύλους σε Χίο, Λέσβο, Έβρο και Καστελόριζο» αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.Μάλιστα σε εκπομπή της τουρκική τηλεόρασης και συγκεκριμένα του CNN Türk αναφέρθηκε ότι οι Έλληνες "είναι κοντά μας και παραβιάζουν τις συνθήκες".
      Στην εκπομπή όπου διάφοροι σχολιαστές γεωπολιτικής και θεμάτων άμυνας παρελαύνουν κατά καιρούς για να επιτεθούν στους εξωτερικούς εχθρούς που υποσκάπτουν την ευημερία της Τουρκίας, η παρουσιάστρια του CNN Turk ανέφερε:«Στις αμυντικές δαπάνες τις Ελλάδας που θα φτάσουν τα 25 δισ. ευρώ, αναμένεται πως θα έχει σημαντικό ρόλο και το Ισραήλ.Το σύστημα της «Ασπίδας του Αχιλλέα» αναμένεται να εγκατασταθεί στα νησιά του Αιγαίου κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.Πέντε διαφορετικοί τύποι πυραυλικών συστημάτων θα αγοραστούν από το Ισραήλ».Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο İbrahim Keleş, σύμβουλος αμυντικών ζητημάτων και ασφαλείας.Ο Keles υποστήριξε πως «σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, αυτά είναι τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.Δεν πρέπει να έχετε στρατό.Όμως δυστυχώς η Ελλάδα στη Λέσβο που βρίσκεται κάτω από τη μύτη μας. Στη Χίο που βρίσκεται απέναντι από τη Σμύρνη.Δυτικά υπάρχει άλλο νησί.Εδώ κάτω είναι το Καστελόριζο.Απέχει από την Αντίφελλο μόλις 2 χιλιόμετρα.Εδώ δεν πρέπει να έχουν τίποτα εκτός από αστυνομικές δυνάμεις.Όμως έχουν στρατό».
      Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Κελές είπε:
      "Την Ασπίδα του Αχιλλέα τους πυραύλους θέλουν να τους εγκαταστήσουν στα νησιά τα οποία είναι κοντά μας.Επίσης, κοντά στην Αδριανούπολη και την Κεσάνη.Κοντά μας.Η Ελλάδα θέλει να χτίσει την αντιαεροπορική της ασπίδα με τους πυραύλους Barak και PULS.H Ελλάδα θέλει να χτίσει ένα σύστημα πολυεπίπεδο με 5 φάσεις και το πιο ισχυρό στοιχείο θα είναι οι Βarak».Και συμπλήρωσε πως "τους Barak θα τους εγκαταστήσουν απέναντι από τη Σμύρνη, απέναντι από τα Δαρδανέλλια, το σημείο που ανοίγονται τα Στενά στο Αιγαίο και στα χερσαία σύνορα.Και η Άγκυρα θα τους υπενθυμίσει τη Συνθήκη της Λωζάννης».
      Πηγή: bankingnews.gr
      BARAK MX: Ο κορμός για τον Ελληνικό Θόλο
      ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ
      Ισχυρή και ολοκληρωμένη πρόταση στα πλαίσια των συζητήσεων για τη συγκρότηση του Ελληνικού Θόλου, που θα καλύπτει όλη την επικράτεια της χώρας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και όλο το Αιγαίο, αποτελεί, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η πρόταση της Israel Aerospace Industries (IAI), μέσω του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ στο ΓΕΕΘΑ για την ενίσχυση της ελληνικής αεράμυνας με την προμήθεια του προηγμένου συστήματος BARAK MX.
      Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ισραηλινής τεχνολογίας στον τομέα της αεράμυνας και έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να καλύψει τις ιδιαίτερες επιχειρησιακές ανάγκες της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τις αυξανόμενες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.IAI
      Η πρόσφατη επιλογή του BARAK από την Κύπρο και τη Σλοβακία αποτελεί ισχυρή απόδειξη των δυνατοτήτων του συστήματος ενώ ακόμα 10 χώρες σε τέσσερις ηπείρους το έχουν επιλέξει από το 2016.
      Το BARAK MX είναι ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας που προσφέρει αναχαίτιση απειλών σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, συμπεριλαμβανομένων τακτικών βαλλιστικών πυραύλων (TBM) και έχει προταθεί στην Ελλάδα μια σύνθεση του συστήματος με 6 πυροβολαρχίες, με δυνατότητα για 2 επιπλέον.
      Το σύστημα βασίζεται σε τρεις τύπους πυραύλων:
      • BARAK MRAD (εμβέλεια 35 χλμ.)• BARAK LRAD (70 χλμ.)• BARAK ER (150 χλμ.)
      Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό επιτυχούς αναχαίτισης και η ευρεία «ζώνη μη διαφυγής» (no escape zone).
      Η τεχνολογική του υπεροχή επιβεβαιώνεται από το προηγμένο σύστημα RF seeker που διαθέτει και που επιτρέπει αξιόπιστο εγκλωβισμό στόχων ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Την ίδια στιγμή η κοινή τεχνολογική πλατφόρμα όλων των υποσυστημάτων του BARAK MX συμβάλλει στη μείωση του κόστους κύκλου ζωής (Life Cycle Cost – LCC), διευκολύνοντας παράλληλα την εκπαίδευση, τη συντήρηση και τη λειτουργία του συστήματος.
      Είναι σημαντικό ιδιαίτερα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ότι το σύστημα είναι πλήρως επιχειρησιακό, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη ή δοκιμές, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε χερσαίες όσο και σε ναυτικές πλατφόρμες, προσφέροντας ευελιξία και διαλειτουργικότητα κάτι που αναζητείται με τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα.
      Παράλληλα, η αρχιτεκτονική του του επιτρέπει την ευέλικτη σύνθεση κάθε συστοιχίας, ώστε να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές απειλές σε πραγματικό χρόνο.
      Να σημειωθεί ακόμα ότι το σύστημα εξελίσσεται διαρκώς καθώς αναπτύσσεται νέος πύραυλος με μεγαλύτερη εμβέλεια 250 χλμ. για αεροδυναμικούς στόχους, βαλλιστικούς πυραύλους και υπερηχητικές απειλές.
      Εκτιμάται ότι το ΥΠΕΘΑ για λόγους ομοιοτυπίας, κόστους αλλά κυρίως αποτελεσματικότητας θα επιλέξει για την αντικατάσταση των S-300 το BARAK MX με Radar FFMR που στο επόμενο στάδιο αποκτώντας και τους πυραύλους εμβέλειας 250 χλμ θα παρέχει απόλυτη προστασία στην περιοχή της Κρήτης με ότι αυτό συνεπάγεται για την υποστήριξη της αποτρεπτικής πολιτικής της Ελλάδας στη Μεσόγειο.
      Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
      Η IAI δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, την οποία θεωρεί στρατηγικό εταίρο στην ευρύτερη περιοχή κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τις επαφές που είχε.
      Μάλιστα ως γνωστόν το 2023, η IAI προχώρησε στην εξαγορά της Intracom Defense (IDE), η οποία έχει πλέον αναδειχθεί σε κεντρικό βραχίονα υποστήριξης και παραγωγής για την υλοποίηση της πρότασης BARAK στην Ελλάδα. Η μεγάλη σημασία που δίνει η ισραηλινή εταιρεία στην IDE φάνηκε και από την πρόσφατη τοποθέτηση στη θέση του προέδρου της τον Μιχάλη Τσαμάζ, ένα από τα πλέον γνωστά και έμπειρα στο χώρο των επιχειρήσεων στελέχη, ενώ ταυτόχρονα, προχώρησε και σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 20%, σηματοδοτώντας την απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής αναπτυξιακής της πορείας
      Είναι εμφανές ότι για την ισραηλινή εταιρεία, η IDE θα λειτουργήσει όχι μόνο ως πάροχος τεχνικής και λειτουργικής υποστήριξης, αλλά και ως κόμβος μεταφοράς τεχνογνωσίας και βιομηχανικής παραγωγής προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και άμυνας αλλά και ως πύλη προς την ευρύτερη ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή αγορά.
      Η γραμμή παραγωγής στο Λαύριο
      Γι΄ αυτό και η πρόταση της IAI περιλαμβάνει την άμεση εμπλοκή και άλλων ελληνικών εταιρειών. Ήδη, έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με ΕΑΒ, ΕΑΣ και Miltech, για τη συμπαραγωγή και τεχνική υποστήριξη των υποσυστημάτων του BARAK MX και συνεχίζει να μιλάει και με πολλές ακόμα ελληνικές εταιρείες.
      Ιδιαίτερο ρόλο όμως αναμένεται να αναλάβουν στο πρόγραμμα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ενισχύοντας την εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η IAI, σχεδιάζει να δημιουργήσει γραμμή παραγωγής πυραύλων στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στο Λαύριο, στοιχείο που ενισχύει την αυτάρκεια και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας. Ακόμα παραπέρα είναι σημαντικό ότι η γραμμή παραγωγής, εφόσον γίνει, δεν θα αφορά μόνο τα ελληνικά συστήματα αλλά συνολικότερα.
      Άλλωστε η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας όπως πρόσφατα δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, θα είναι απαραίτητη στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.
      Φυσικά αποτελεί και πάγιο αίτημα των εταιρειών του κλάδου καθώς αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη και για την οικονομία αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις αφού μειώνει το συνολικό κόστος, ενισχύει τη στρατηγική αυτονομία της χώρας και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και τεχνογνωσία.Ο χρόνος παράδοσης
      Ένα από τα πλέον κρίσιμα στοιχεία αποτελεί ο χρόνος παράδοσης με την IAI να δεσμεύεται για χρόνο παράδοσης μόλις 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, επιτυγχάνοντας επιχειρησιακή ετοιμότητα σε χρόνο – ρεκόρ κάτι που σημαίνει ότι αν τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες θα μπορεί να παραδοθεί ακόμα και μέχρι το 2027. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε στη Βουλή εάν θελήσουμε να προμηθευτούμε επιπλέον Patriot θα χρειαστούμε 4 με 5 χρόνια κάνοντας ευθεία αναφορά στο Ισραήλ.
      Πρόκειται για κρίσιμο πλεονέκτημα, δεδομένων των διαρκώς μεταβαλλόμενων γεωστρατηγικών ισορροπιών στην περιοχή και της ανάγκης για άμεση ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της χώρας.
      Καταλήγοντας πάντως γίνεται κατανοητό από την πρόταση για το BARAK MX γιατί είναι ένα βήμα μπροστά ώστε να επιλεγεί ως η ραχοκοκαλιά της νέας μας ισχυρής ασπίδας αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας.
      Πηγή: newmoney.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶


    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ×