... συμβαίνει τώρα

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Τα γεγονότα του Κοσσυφοπεδίου ανοίγουν τεράστια πληγή στη γειτονιά μας!

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 10:32 01/08/22, ανανεώθηκε 09:51 04/08/22] Στις 6 Ιουνίου αναδημοσιεύσαμε άρθρο σχετικά με την περιοδεία του Καγκελάριου Σόλτς στα Δυτικά Βαλκάνια υπό τον τίτλο «Πολύ ύποπτη περιοδεία του Kαγκελλάριου Σόλτς στα Βαλκάνια». Τότε σημειώθηκε ότι πρόκειται να «ανοίξει πολύ μεγάλη πληγή στα Βαλκάνια, με παγκόσμιες προεκτάσεις, δυνάμει μεγαλύτερων από της Ουκρανίας...». Τονίστηκε επίσης ότι «η νέα φωτιά στα Βαλκάνια με πρωταγωνιστές τους Αλβανούς, θα έχει δυνατό γερμανοτουρκικό άρωμα», ενώ τέθηκε το ερώτημα: «θυμάστε εκείνο το φημολογούμενο non-paper για την αλλαγή των συνόρων των Βαλκανίων, που τελικά [εκ των πραγμάτων φαίνεται να] είναι ολότελα αληθινό!;».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο non-paper γινόταν οι εξής αναφορές:
α) Ενοποίηση του Κοσόβου και της Αλβανίας [σσ. δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας»]
β) Παραχώρηση, ως αντάλλαγμα, στη Σερβία του ευρύτερου μέρους της Republika Srpska, δηλαδή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας
γ) Ένωση των κροατικών περιοχών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την Κροατία ή παραχώρηση ειδικού καθεστώτος όπως αυτό που ισχύει στο Νότιο Τιρόλο.
δ) Το ίδιο καθεστώς προβλέπεται και για τις σερβικές περιοχές του Κοσόβου.
ε) Οι Βόσνιοι θα αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος και με δημοψήφισμα θα μπορούν να επιλέξουν είτε την ΕΕ, είτε την σύσφιξη των σχέσεων τους με άλλη χώρα, όπως η Τουρκία.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στα τέλη του 2021, ερωτηθείς από τα ΜΜΕ για πιθανή ενοποίηση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι αναμένει να διεξαχθεί σχετικό δημοψήφισμα στο μέλλον και θα το υπερψηφίσει. Ο δε πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι είπε τότε ότι ένα δημοψήφισμα είναι μέρος μιας μακράς διαδικασίας που είναι πέρα ​​από τον έλεγχο της κυβέρνησής του.

Είναι πρόδηλο ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, του Πρέσεβο, της Μεντβέντα και του Μπουγιάνοβατς (σσ. Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, της Μεντβέντα και του Μπουγιάνοβατς, ή αλλιώς UCPMB που είναι κλώνος του ΟΥΤΣΕΚΑ στη Νότια Σερβία κοντά στα διοικητικά όρια με το Κοσσυφοπέδιο), αργά η γρήγορα θα επιδιώξουν την ένωση με την Αλβανία, για την δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» και τα γεγονότα (123 και 4) της Κυριακής 31 Ιουλίου 2022 ήταν μόνο η αρχή. Υπενθυμίζεται ότι 14 χρόνια μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία, το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από 100 περίπου κράτη μέλη του ΟΗΕ, αλλά όχι από την Σερβία και την Ρωσία.

Γερμανοτουρκικός δάκτυλος(;)
Η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί ως πάτρωνας των Σλάβων Μουσουλμάνων, ενώ έχει μετατρέψει την Αλβανία σε «μικρή Τουρκία» (1 και 2) όπως οι ίδιοι ο Αλβανοί υποστηρίζουν καυχώμενοι. Οι τουρκικές κινήσεις γίνονται υπό το βλέμμα της Γερμανίας η οποία υπογείως συναινεί, βάζοντας πλάτες όπου και όταν κρίνεται αναγκαίο. Απόρρητα γερμανικά έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν αποκάλυψαν ότι από το 1991 επιδίωκαν οι Γερμανοί την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ταυτόχρονη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας». Υπάρχουν υπόνοιες ότι η τελευταία επίσκεψη Σόλτς στην περιοχή τον Ιούνιο του 2022 ενδέχεται να εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρότεινε την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, ωστόσο, ο Βούτσιτς δεν συμφώνησε σε έναν τέτοιο όρο. 

Ο έμπειρος αναλυτής Ζαχαρίας Μίχας σε προηγούμενη ανάλυσή του είχε γράψει σχετικά: «Αναρωτηθήκαμε μήπως η απόφαση των Αμερικανών να αναπτυχθούν στρατιωτικά στην Αλεξανδρούπολη σχετίζεται και με την πιθανότητα υλοποίησης του σεναρίου της Μεγάλης Αλβανίας, αλλά και την πρόθεση εδαφικής επέκτασης της Βουλγαρίας για να ενσωματώσει περιοχές [των Σκοπίων], των οποίων τον πληθυσμό θεωρεί σταθερά βουλγαρικό;»

Ρωσικές τροχιοδεικτικές
Από την άλλη, το ρωσικό ΥΠΕΞ το οποίο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις είχε ήδη ρίξει τροχιοδεικτικές από τον περασμένο Ιανουάριο δηλώνοντας ότι η Μόσχα «συμμερίζεται την ανησυχία» για τον μεγαλοϊδεατισμό ορισμένων στην Πρίστινα και στα Τίρανα και την πρόθεσή τους για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας». Αυτά τα «σχέδια δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν υπονομευτικά. Οποιαδήποτε μυστική αναθεώρηση των συνόρων στην περιοχή είναι εξ ορισμού καταστροφική για την ήδη εύθραυστη σταθερότητα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, όπου υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν όσον αφορά την υπέρβαση των συνεπειών των συγκρούσεων και των πολέμων της δεκαετίας του 1990», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ εξ ονόματος του υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ.

Τον Φεβρουάριο του 2022 ο ίδιος Σεργκέι Λαβρόφ έκανε επίσης σαφή νύξη συσχετισμού των εξελίξεων στα Βαλκάνια με το Ουκρανικό. «Το Κοσσυφοπέδιο και ορισμένα άλλα μέρη των Δυτικών Βαλκανίων γίνονται γόνιμο έδαφος για εγκλήματα. Υπάρχουν τρομοκράτες, έμποροι ναρκωτικών. Είναι ένα μέρος για τη στρατολόγηση μισθοφόρων που εμπλέκονται σε συγκρούσεις που σταδιακά φουντώνουν, μεταξύ άλλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη στρατολογεί μισθοφόρους που στέλνονται στο Ντονμπάς, μεταξύ άλλων, για να βγάλουν από την ισορροπία τη Ρωσία. Αυτήν τη στιγμή επαληθεύουμε αυτές τις πληροφορίες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Η Ουκρανία ΔΕΝ «κείται μακράν»
Είναι αλήθεια ότι από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν κάποτε γεωστρατηγικά ισορροπημένη μέσω της φόρμουλας 2+2+2, δηλαδή υπήρχαν δύο μέλη του ΝΑΤΟ (Τουρκία και Ελλάδα), δύο μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας (Βουλγαρία και Ρουμανία) και δύο ουδέτερες χώρες (Γιουγκοσλαβία και Αλβανία). Σήμερα το ΝΑΤΟ έχει πλέον υπερφαλαγγίσει την Ρωσία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να υπονομευθεί περαιτέρω η επιρροή της σε συγκεκριμένες περιοχές των Βαλκανίων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εμπλακεί ενεργά -ίσως και στρατιωτικά- στις εξελίξεις. Ήδη φέρεται να έχει δημιουργήσει νέα στρατιωτική βάση στη Σερβία. Τα αναχώματα που ενδεχομένως να λειτουργούσαν ως κυματοθραύστης σε μια ρωσική επέμβαση -και- στα Βαλκάνια, έχουν κρημνισθεί στο ουκρανικό πεδίο. Για όσους αντιτείνουν την άποψη ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει επιχειρησιακά σε δεύτερο μέτωπο μετά την Ουκρανία, παραπέμπουμε στις δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΑΜ Σοϊγκού αλλά και σε αναλύσεις που δεν καταλήγουν στην ίδια εκτίμηση (ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι το ρωσικό ΥΠΑΜ προπαγανδίζει παραπλανητικά). Είναι πιθανό λοιπόν να βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης εστίας έντασης στη Χερσόνησο του Αίμου (1, 2, 3, 4 και 5) όπου οι δρώντες είναι πολλοί, με αντικρουόμενα συμφέροντα τα οποία σχετίζονται και με το Ουκρανικό (1 και 2). Πολλοί αναλυτές δεν πίστευαν στην πιθανότητα ενός πολέμου στην Ουκρανία και τελικά διαψεύστηκαν, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο Κοσσυφοπέδιο. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε το πού και πώς ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος...

Περισσότερα ΕΔΩ...ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×