Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) είναι «έτοιμη να επέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα» από τις αναταραχές στα σύνορα με τη Σερβία, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από συζήτηση με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο έχει 3.775 στρατιώτες από 28 χώρες, αναφέρει η Συμμαχία, σύμφωνα με την οποία, η εντολή της είναι να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον και να εγγυάται την ελευθερία κινήσεων «προς όφελος όλων των κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο».
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι επιμένοντας στην ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών.
Η απόφαση της Πρίστινα να επιβάλει προσωρινές άδειες παραμονής σε άτομα που εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο με σερβική ταυτότητα και να αναγκάσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους με αυτές που εκδόθηκαν από Κόσοβο προκάλεσε κλιμάκωση της έντασης.
Το Βελιγράδι δεν αναγνώρισε ποτέ την αυτοανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008, μια δεκαετία μετά τον αιματηρό πόλεμο που άφησε περίπου 13.000 νεκρούς. Έκτοτε, η περιοχή είναι το σκηνικό τακτικών προστριβών.
Υπό την πίεση των δυτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, του μεγάλου συμμάχου του Κοσσυφοπεδίου, η διοίκηση στην Πρίστινα αποφάσισε να αναβάλει κατά ένα μήνα, έως την 1η Σεπτεμβρίου, την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων στα σύνορα με τη Σερβία.
--