Αναστέλλεται για ένα μήνα η απόφαση για την απόσυρση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας
(upd2) Προς εκτόνωση τουλάχιστον για ένα μήνα βαίνει η «φωτιά» που άναψε ξαφνικά στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο Κοσυφοπέδιο, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να προχωρήσει από σήμερα 1η Αυγούστου στην απόσυρση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας από τα οχήματα και των εγγράφων εισόδου – εξόδου στα συνορικά σημεία διέλευσης με τη Σερβία, ενέργεια που έφερε στα ύψη την ένταση μεταξύ των αλβανόφωνων και των Σέρβων του βόρειου Κοσόβου.
Με επίκεντρο την πόλη Μιτροβίτσα και την ευρύτερη περιοχή του βόρειου Κοσόβου, όπου κυρίαρχο είναι το σερβικό στοιχείο, Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα κατά μήκος των οδικών αρτηριών που οδηγούν στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, ενώ σειρήνες ήχησαν σε πολλές πόλεις όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι.
Η ένταση κορυφώθηκε επικίνδυνα με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα για να αποτραπεί μια τεράστια κρίση στην «καρδιά» των Βαλκανίων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να αναστείλει τουλάχιστον για ένα μήνα τις αποφάσεις της.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ήδη οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο άρχισαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα και τα βαριά φορτηγά που έκλειναν τους δρόμους, σημάδι πως σταδιακά εκτονώνεται η ένταση.
Προσωρινή «ανακωχή»
Κατόπιν παρέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ προς την κυβέρνηση του Κοσόβου, ανακοινώθηκε πως αναστέλλεται για ένα μήνα, έως την 1η Σεπτεμβρίου, η εφαρμογή της απόφασης των εγγράφων εισόδου – εξόδου στα συνοριακά σημεία διέλευσης και για δύο μήνες η αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας.
Η κυβέρνηση του Κοσόβου είχε δώσει διορία στους Σέρβους του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες που θα εκδίδονται από τις αρχές του Κοσόβου.
Επίσης, είχε αποφασιστεί να μην γίνονται αποδεκτά από σήμερα τα σερβικά δελτία ταυτότητας στις συνοριακές διαβάσεις και στους κατόχους τους θα παρέχονταν προσωρινό έγγραφο για την είσοδο στο Κόσοβο με διάρκεια παραμονής 90 ημερών, πρακτική που εφαρμόζει και το Βελιγράδι.
Εκτιμάται πως περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κόσοβο εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες και έγγραφα, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση του Κοσόβου, περίπου 14 χρόνια μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία.
Το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από πάνω από 100 κράτη, αλλά όχι από τη Σερβία και τη Ρωσία.
Ικανοποίηση από Σερβία
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, αναφέροντας πως επικράτησε η λογική.
«Εργαζόμαστε για να ηρεμήσουν τα πράγματα, αυτό είναι το σημαντικότερο για μας και όσο κι αν είναι δύσκολο δεν παραδινόμαστε και στο τέλος η Σερβία θα νικήσει» είπε ο Vucic, μετά από σύσκεψη που είχε με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
Είχε προηγηθεί διάγγελμα του Vucic, ο οποίος υποστήριξε πως η κατάσταση «δεν ήταν ποτέ πριν τόσο περίπλοκη» στο Κόσοβο για τη Σερβία και τους Σέρβους που ζουν εκεί.
Οδοφράγματα
Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στο βόρειο Κόσοβο με τους Σέρβους της περιοχής να στήνουν οδοφράγματα σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία.
Eκατοντάδες Σέρβοι του Κοσόβου συγκέντρωσαν φορτηγά, βυτιοφόρα και άλλα βαριά οχήματα σε δρόμους που οδηγούν στα σημεία διέλευσης Jarinje και Bernjak.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο βόρειο Κόσοβο, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα οι δυνάμεις της στρατιωτικής δύναμης του NATO (KFOR).
Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία του Κοσόβου, το βράδυ ακούγονταν πυροβολισμοί στο βόρειο Κόσοβο, κάποια βλήματα έπεσαν κοντά σε σημεία που βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κάποιος αστυνομικός.
Η κυβέρνηση του Κοσόβου απαίτησε σήμερα «όλα τα οδοφράγματα να αρθούν και να αποκατασταθεί πλήρως η ελευθερία της κίνησης».
Διάψευση για εισβολή σερβικού στρατού
Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες περί εισόδου του σερβικού στρατού στο Κόσοβο και ανταλλαγή πυρώνς με Κοσοβάρους αστυνομικούς διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας.
«Προς το παρόν, ο σερβικός στρατός δεν έχει περάσει τη διοικητική γραμμή και δεν έχει εισέλθει (...) στο έδαφος του Κοσόβου» αναφερόταν στην παρέμβαση του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας.
Αντίδραση Ρωσίας
Η κρίση στο Κόσοβο προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία τάχθηκε στο πλευρό των Σέρβων.
«Οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι όταν απειλούνται άμεσα οι ελευθερίες τους και σκόπιμα κλιμακώνουν την κατάσταση για να πυροδοτήσουν στρατιωτικό σενάριο.
Φυσικά, στόχος των αιχμηρών επιθέσεων είναι και το Βελιγράδι, το οποίο η Δύση θέλει να εξουθενώσει περαιτέρω χρησιμοποιώντας αλβανικά χέρια», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Τι λέει η ΕΕ
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell καλωσόρισε χθες βράδυ μέσω Twitter την απόφαση που έλαβε η Πρίστινα καλώντας με τη σειρά του «να αρθούν αμέσως όλα τα οδοφράγματα».
Πηγή: bankingnews.gr