Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Στα πρόθυρα σύγκρουσης Βελιγράδι – Πρίστινα: Ο Βούτσιτς απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο... ορκίστηκε να πολεμήσει μέχρι θανάτου!

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο, αυξάνοντας την ανησυχία για το τι θα μπορούσε να σημάνει η απώλεια του ελέγχου στην περιοχή. Αφορμή το ζήτημα της αλλαγής των πινακίδων. Για νόμιμη απόφαση της Πρίστινας μιλάει ο κοσοβάρος πρωθυπουργός, Άλμπιν Κούρτι, τονίζοντας ότι δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει αποσταθεροποίηση. Σε ηρεμία καλεί ο Βούτσιτς και ορκίζεται να πολεμήσει μέχρι θανάτου σε περίπτωση επιθέσεων εναντίον των Σέρβων.

Οι σειρήνες ήχησαν το μεσημέρι στο κέντρο της Βόρειας Μιτροβίτσας, στο Κόσοβο η οποία κατοικείται από Σέρβους. Την είδηση μετέδωσε η σερβική εφημερίδα Danas. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την ιστοσελίδα oopstop.com σε αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα ήχοι πυροβολισμών φέρονται να ακούγονται στους δρόμους στα σύνορα Κοσόβου – Σερβίας. Αρχικές πληροφορίες πάντως που ήθελαν δύο κοσοβάρους αστυνομικούς να έχουν τραυματιστεί διαψεύστηκαν από τον αρχηγό της αστυνομίας, σύμφωνα με ΜΜΕ του Κοσόβου.

Οι σειρήνες σύμφωνα με το δημοσιεύμα άρχισαν να ηχούν περίπου στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και να καλούνται οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα.

Πληροφορίες για συγκρούσεις και οδοφράγματα

Ενώ τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ένοπλες συγκρούσεις στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Evening News» οι κάτοικοι ήδη χτίζουν οδοφράγματα στη θέση Ρουντάρε, στον αυτοκινητόδρομο Πρίστινα-Λεπόσλαβιτς και κοντά στην πόλη Ζβετσάν, οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι.

Ο Βούτσιτς καλεί σε ηρεμία αλλά ορκίζεται να πολεμήσει μέχρι θανάτου

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δηλώσεις του κάλεσε την Πρίστινα και τις δυτικές δυνάμεις να αποφύγουν τη σύγκρουση, διαμηνύοντας ωστόσο ότι θα χρησιμοποιήσει βία εάν διωχθούν Σέρβοι.

Σύμφωνα με το olxpraca.com ο Βούτσιτς ορκίστηκε να πολεμήσει μέχρι θανάτου αν οι Σέρβοι της περιοχής υποστούν διώξεις.

«Η έκκλησή μου προς όλους είναι να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ειρήνη με σχεδόν οποιοδήποτε κόστος. Ζητώ από τους Αλβανούς να συνέλθουν, από τους Σέρβους να μην υποκύπτουν σε προκλήσεις, αλλά ζητώ επίσης από τους εκπροσώπους των ισχυρών και μεγάλων χωρών, που έχουν αναγνωρίσει τη λεγόμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να δώσουν λίγη προσοχή στο διεθνές δίκαιο και στην πραγματικότητα επί τόπου και να μην επιτρέψουν στους προστατευόμενούς τους να προκαλέσουν συγκρούσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρόεδρος.
Αφορμή οι πινακίδες των αυτοκινήτων

Οι δηλώσεις Βούτσιτς έγιναν την ώρα που το Κοσυφοπέδιο ετοιμαζόταν για την εφαρμογή νόμου που υποχρεώνει τους Σέρβους που ζουν στις σερβικές περιοχές του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου. Το μέτρο θα ίσχυε από την Δευτέρα.

Το Κόσοβο μπορεί επίσης να απαιτήσει την αντικατάσταση άλλων τύπων εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τη Σερβία.

Φήμες για πογκρόμ

Οι καμπάνες των εκκλησιών χτύπησαν την Κυριακή, μετά από φήμες ότι ένοπλοι Αλβανοί συγκεντρώνονταν για πογκρόμ εναντίον των Σέρβων που έχουν μείνει στο Κόσοβο.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ, Νίκολα Σελάκοβιτς, δήλωσε το Σάββατο ότι «η αλβανική πλευρά στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ετοιμάζεται κυριολεκτικά να φέρει κόλαση στους Σέρβους».
Κούρτι: Νόμιμη η απόφαση της Πρίστινας

Ο κοσοβάρος πρωθυπουργός, Αλμπίν Κούρτι αρνήθηκε ότι η μετάβαση σε μη σερβικά έγγραφα είναι κάτι περισσότερο από την εφαρμογή του «νόμου και της δικαιοσύνης» εξίσου σε όλους τους πολίτες.

Ο Κούρτι εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έντασης και αποσταθεροποίησης λόγω της «νόμιμης» απόφασης της Πρίστινας, και σημείωσε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι όλα θα λειτουργήσουν σωστά τη Δευτέρα. «Εδώ και 11 χρόνια, η Σερβία αντιμετωπίζει τους πολίτες του Κοσόβου με τον ίδιο τρόπο όταν περνούν τα σύνορα και πηγαίνουν στη Σερβία. Δεν υπάρχει χώρος για ένταση, καμία πιθανότητα αποσταθεροποίησης. Διότι γίνεται κάτι θεμιτό, νόμιμο. Όσοι μιλούν για βία, αποκλεισμούς, αποσταθεροποίηση και εντάσεις μιλούν για τον εαυτό τους, όχι για εμάς», είπε ο Κούρτι.

Βούτσιτς: Στόχος οι Σέρβοι να εγκαταλείψουν το Κόσοβο

Σύμφωνα με τον Βούτσιτς ωστόσο πρόθεση της Πρίστινας είναι να αναγκάσει τους Σέρβους να εγκαταλείψουν το Κόσοβο. Απήυθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ηρεμία στο Κόσοβο ενώ κάλεσε τον Κούρτι να λογικευτεί και να μην προβεί σε ενέργειες που θα προκαλέσουν ένταση, και τους Σέρβους του Κοσόβου να διατηρήσουν την ηρεμία τους, να δείξουν υπομονή και να μην απαντούν σε προβοκάτσιες.

Πηγή: tanea.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×