iEpikaira.- Δημοσίευμα στα ΝΕΑ (31/12/22) «βλέπει» τρίτη θητεία Αναστασιάδη μέσω του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας:
«[Αρκετοί] διερωτώνται -παρά τις δηλώσεις των τριών υποψηφίων περί διαφορετικών προγραμμάτων- αν βαδίζουμε σε μία τρίτη θητεία «Αναστασιάδη» και κατά πόσο θα μπορέσει όποιος από τους τρεις εκλεγεί να διαφοροποιηθεί από πολιτικές που υπηρέτησε ή υποστήριξε επί 10 χρόνια», γράφει η αθηναϊκή εφημερίδα.
Υπενθυμίζουμε σχετική αναφορά σε παλαιότερο άρθρο μας (4/12/22):
«Ο δε επικρατέστερος [υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας], ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αποχώρησε από το ΔΗΣΥ με τη σιωπηρή αποδοχή/παραίνεση(;) του Ν. Αναστασιάδη (αυτό εξηγεί γιατί -παραδόξως- είναι ακόμη -και θα παραμένει- εγγεγραμμένος στο κόμμα), έπρεπε να αυτονομηθεί για να απαλλαχθεί από τα πολιτικά βάρη του κόμματος, ώστε να πλασαριστεί ως «διαφορετική επιλογή» με «φρέσκες ιδέες». Μια επιλογή που όμως έχει πολύ συγκεκριμένο παρελθόν και ακόμη πιο συγκεκριμένους σκοπούς οι οποίοι πάνε πίσω στο 2016, έχουν σχέση με τον Χόκσταϊν, και αφορούν -σωστά το μαντέψατε- στα ενεργειακά της Κύπρου (ΕΔΩ)».
Συνομιλίες 2016 παρουσία του Τζο Μπάιντεν (τότε αντιπροέδρου), του Α. Χόκσταϊν, της Β. Νιούλαντ, του Ν. Χριστοδουλίδη και του Γ. Κασουλίδη, οπόταν υπήρξαν πιέσεις για την επίλυση του Κυπριακού με σκοπό την προώθηση των σχεδιασμών του γνωστού χάρτη Μπάιντεν. |
Μια επιπλέον ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στο δημοσίευμα στα ΝΕΑ είναι η διαπίστωση ότι το Ουκρανικό και η συνακόλουθη ευρωπαϊκή ενεργειακή πενία, «δημιούργησε ένα μομέντουμ για μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. Με φόντο και τα ενεργειακά...», κάτι που επιβεβαιώνει και το άκρως αποκαλυπτικό άρθρο (αξίζει να διαβαστεί) του Μ. Κοττάκη στην Κυριακάτικη ΕΣΤΙΑ (31/12/22):
«Αυτό σημαίνει βεβαίως ότι διά του φυσικού αερίου θα επιδιωχθεί να επιλυθεί μετά την εκλογή νέου προέδρου στην Μεγαλόνησο και το Κυπριακό», αναφέρει.
Ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης μάλιστα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Φιλελεύθερο Κύπρου προ ημερών ανέφερε ότι «...αναβαθμίστηκε το ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιθυμία της Ευρώπης να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία και είναι κάτι στο οποίο επενδύουμε συνέχεια μέσα και από τις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν θεωρώ ότι η Τουρκία αποτελεί κώλυμα για αξιοποίηση των υδρογονανθρακικών μας πόρων στις περιοχές που έχουμε αδειοδοτήσει και έγιναν έρευνες και έχουμε βρει ποσότητες φυσικού αερίου».
Οι αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν βέβαια ότι επανειλημμένα έχουμε επισημάνει την κυοφορούμενη επίλυση του Κυπριακού με όχημα την ενέργεια καθώς και την παρέμβαση του Ανώτερου Σύμβουλου Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, όπως ήδη γράψαμε:
«Το παρόν βήμα εδώ και μερικούς μήνες έχει επισημάνει όσα έρχεται να επιβεβαιώσει η ΕΣΤΙΑ. Η παρέμβαση των Αμερικανών δια του Χόκσταϊν, καθώς και οι σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν, σχολιάστηκαν εκτενώς με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα (ενδεικτικά ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ). Ο Μ. Κοττάκης επίσης επιβεβαιώνει ότι προωθείται επίλυση του Κυπριακού με όχημα την ενέργεια όπως αναλύσαμε ΕΔΩ και ΕΔΩ».
Ενέργεια και ορυκτός πλούτος λοιπόν βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των κυπριακών προεδρικών εκλογών (Περισσότερα ΕΔΩ). Και για να το ξεκαθαρίσουμε, το πρόβλημα δεν είναι ότι η ενέργεια/ορυκτός πλούτος δεν ενδείκνυνται ως όχημα για την επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι η προωθούμενη λύση με διαμεσολαβητή τον Α. Χόκσταϊν γίνεται βάσει του γνωστού χάρτη Μπάιντεν (στου οποίου τις προβλέψεις -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- συναινούσε και το Φόρεϊν Όφις), όπως έχουμε εξηγήσει διεξοδικά στις προαναφερθείσες αναλύσεις μας.
Καταλήγοντας, είναι άξιον απορίας, γιατί αυτά που διαπιστώνουν τα αθηναϊκά Μέσα δεν φαίνεται να απασχολούν εξίσου τα Κυπριακά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων [βλ. δημοσιεύματα Φανούλας Αργυρού (1, 2 και 3) και Κώστα Βενιζέλου (1, 2, 3 και 4)]. Τις πταίει; Ο καθένας ας αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες του επιτέλους...
Περισσότερα ΕΔΩ...