Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Άμος Χόκσταϊν: Έτσι θα επιχειρήσει να προετοιμάσει το έδαφος και να μας πείσει για την μοιρασιά της Αν. Μεσογείου!

iEpikaira.- Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Άμος Χόκσταϊν (για τον οποίο έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα) στον κρατικό εμιρατιανό ιστότοπο thenationalnews.com στις 01/11/2022, μεταξύ άλλων δήλωσε σε σχέση με την επίτευξη της ισραηλολιβανικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ -την οποία και πιστώθηκε- ότι:
«Ήταν σημαντικό το να είμαι εκεί με τις αντιπροσωπείες και να τερματίσει η διένεξη για τα θαλάσσια [σύνορα]… απλά ένιωσα ότι αυτός είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών που μπορούν και πρέπει να έχουν στην περιοχή», είπε και διαπίστωσε πώς «οι ενεργειακές εξελίξεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στην Κύπρο, ήταν πραγματικά μια ευκαιρία όχι μόνο για τα ενεργειακά, αλλά για ευρύτερη ενοποίηση της περιοχής με τον εαυτό της μέσω της κατασκευής αγωγών και οικοδόμησης ευκαιριών». 

«Μεταμόρφωσε τη σχέση Ισραήλ-Αιγύπτου και μεταμόρφωσε τη σχέση Ισραήλ-Κύπρου και Ισραήλ-Ελλάδας και είχε πραγματικά τεράστιες επιπτώσεις. Είχε ακόμη και μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της Ιορδανίας».

«Πολύ συχνά, οι άνθρωποι σκέφτονται την ενέργεια ως εργαλείο πολέμου, εργαλείο σύγκρουσης ή … εργαλείο εξαναγκασμού, μόχλευσης - αν σας πουλήσω, σας κατέχω. Και αυτό συνέβη στην Ευρώπη, στην Ασία, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας… και στη Μέση Ανατολή», είπε. 

Η ανατροπή αυτής της πραγματικότητας ήταν ο στόχος του Χόκσταϊν εδώ και 11 χρόνια κατά δήλωσή του. «Αν [η ενέργεια] χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο καταναγκασμού, γιατί δεν μπορεί να γίνει ένα εργαλείο συνεργασίας… αν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ενοποιήσετε χώρες και οικονομίες, τότε θα χάσετε κάτι σημαντικό αν απολεσθεί αυτή η δυνατότητα… η επιλογή της σύγκρουσης έχει κόστος», είπε.

Με άλλα λόγια η λογική του Χόκσταϊν είναι να προωθηθούν κι άλλα ενεργειακά project στην Αν. Μεσόγειο ώστε να προκύψουν διακρατικές συμφωνίες και συνεργασίες οι οποίες διαφορετικά θα ήταν σχεδόν ανέφικτες. Με αυτόν τον τρόπο θα αμβλυνθούν οι όποιες διαμάχες και θα αποφευχθούν οι διενέξεις. Αυτό σαν ιδέα φυσικά ακούγεται πολύ ελκυστικό αλλά το ζήτημα είναι οι συμφωνίες που θα προωθηθούν να γίνουν βάσει του Δικαίου της Θαλάσσης, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, και όχι βάσει των παράνομων και εξόφθαλμα φιλοτουρκικών προβλέψεων του χάρτη Μπάιντεν, του οποίου «αρχιτέκτονας» υπήρξε ο ίδιος κατά δήλωσή του.

Ο λόγος που αναδημοσιεύουμε την παραπάνω συνέντευξη είναι για να προειδοποιήσουμε για άλλη μια φορά για την επικείμενη παρέμβαση των Αμερικανών υπό τον Χόκσταϊν για την μοιρασιά της Αν. Μεσογείου, ο οποίος για να καλλιεργήσει το κατάλληλο κλίμα θα επικαλεστεί τους ίδιους λόγους περί μοναδικής ευκαιρίας για ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών με όχημα την ενέργεια... Το ζήτημα είναι πιο θα είναι το κόστος για τον ελληνισμό από την πρόταση που θα βάλει στο τραπέζι;



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×