Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Η κοινή επένδυση $10 δισ. σε LNG από ExxonMobil και Qatar Petroleum - Βόμβα στα θεμέλια του τριγώνου Τουρκίας - Ιράν - Κατάρ (!)

[Στις αρχές του 2019, έκλεισε μια συμφωνία με τεράστιο αντίκτυπο στο παγκόσμιο ενεργειακό γίγνεσθαι!] 
Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil και η Qatar Petroleum θα επενδύσουν περισσότερα από $10 δισ. για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από μονάδα στην Πολιτεία του Τέξας, ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Τρίτη.

Η ExxonMobil ανέφερε σε δήλωσή της ότι οι δύο εταιρείες κατέληξαν στην τελική επενδυτική απόφαση (FID) προκειμένου να προχωρήσουν στην ανάπτυξη της μονάδας εξαγωγής LNG Golden Pass που βρίσκεται στο Sabine Pass του Τέξας.

Το έργο θα έχει δυναμικότητα παραγωγής LNG περίπου 16 εκατ. τόνων ετησίως, ποσότητα που θα διοχετεύεται για την προμήθεια της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η κατασκευή της μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2018 και οι εξαγωγές αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024.

«Η πλούσια εμπειρία της ExxonMobil και της Qatar Petroleum προσφέρει την τεχνογνωσία, τους πόρους και την οικονομική δύναμη που απαιτούνται για την κατασκευή και τη λειτουργία μιας ολοκληρωμένης εγκατάστασης υγροποίησης και εξαγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Darren Woods, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Corporation.

«Το Golden Pass θα προσφέρει αυξημένη, αξιόπιστη, μακροπρόθεσμη προμήθεια LNG στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, θα τονώσει την τοπική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνεται στη δήλωση της ExxonMobil, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανεξάρτητης μελέτης, το έργο μπορεί δυνητικά να αποδώσει οικονομικά οφέλη για τις ΗΠΑ έως και $31 δισ. Δολάρια, ενώ σε περισσότερα από $4,6 δισ. ανέρχονται τα δυνητικά έσοδα από άμεσες ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές φορολογικές εισπράξεις κατά τη διάρκεια ζωής της μονάδας.

«Αυτή η επένδυση, ύψους άνω των $10 δισ., έχει ιδιαίτερη σημασία ως μία από τις μεγαλύτερες ενιαίες επενδύσεις στην ιστορία του LNG των ΗΠΑ», ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Petroleum, Saad Sherida Al-Kaabi.

«Το έργο εξαγωγής LNG του Golden Pass δεν είναι η πρώτη μας επένδυση στις Ηνωμένες Πολιτείες και σίγουρα δεν πρόκειται να είναι η τελευταία μας. Αποτελεί σημαντικό μέρος των σχεδίων που ανακοίνωσε η Qatar Petroleum για επενδύσεις $20 δισ. στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Η ExxonMobil κατέχει μερίδιο 30% στο Golden Pass, ενώ η Qatar Petroleum κατέχει το υπόλοιπο 70%.

Η Qatar Petroleum συνεργάζεται, επίσης, με την ExxonMobil σε κοινές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Μοζαμβίκη.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, ο οποίος παρευρέθη στην τελετή για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι το έργο αποτελεί «απόδειξη ότι δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς ενέργειας παγκοσμίως μπορούν να συνεργαστούν ως σύμμαχοι για την αύξηση της ενεργειακής διαφοροποίησης, την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και την υποστήριξη -αντί της υπονόμευσης- μιας ανοικτής αγοράς ενέργειας».

Το Κατάρ βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας παραγωγής LNG για 12 συνεχόμενα χρόνια. Το μικρό αραβικό κράτος σχεδιάζει να αυξήσει την ετήσια δυναμικότητα παραγωγής LNG που διαθέτει από 77 εκατ. τόνους σε 110 εκατ. τόνους, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Al-Kaabi.

[iEpikaira: Μία από τις πρώτες κινήσεις του Κατάρ μετά την αποχώρησή του από τον ΟΠΕΚ αρχές του 2019, ήταν η σύναψη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το φυσικό αέριο. Έχοντας ενταχθεί στον ΟΠΕΚ από το 1961, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί, προκειμένου να εστιάσει την προσοχή του στην αγορά φυσικού αερίου. Δεν έκανε καμία αναφορά στη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία, τις σχέσεις του με το Ιράν που βαρύνεται με αμερικανικές κυρώσεις ή στις συνεχείς επιθέσεις και πιέσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump. Το εμιράτο παράγει 77 εκατομμύρια τόνους, με στόχο να τους αυξήσει στα 110 εκατομμύρια τόνους ανά έτος.

Η προσέγγιση του Κατάρ από τις ΗΠΑ και οι κοινές επενδύσεις σε LNG δημιουργούν κοινά συμφέροντα στον τομέα του φυσικού αερίου, το οποίο προωθείται με πολύ γοργούς ρυθμούς ως το καύσιμο αντικαταστάτη του πετρελαίου. Το Κατάρ παρότι είναι το προπύργιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και διατηρεί στενές σχέσεις με Τουρκία και Ιράν, κάνει πολύ μεγάλα οικονομικά ανοίγματα-επενδύσεις στις ΗΠΑ, πράγμα που νομοτελειακά το οδηγεί σε κοινές πολιτικές όσον αφορά την ενέργεια και δη το φυσικό αέριο! Η εκκολαπτόμενη στενή συνεργασία ΗΠΑ-Κατάρ βάζει τις βάσεις για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο, επιταχύνει την υλοποίηση του EastMed και την παραγκώνιση της Τουρκίας από την περιοχή αυτή, όπως εξηγήθηκε ΕΔΩ και ΕΔΩ!]

Πηγή: energia.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×