7day crisis monitor

48h World Events: #0

Scanning open sources...

24h Aegean Report

STATUS: STABLE
Update:
Loading...

7day Greece-Turkey: #0

SEARCHING: Crisis Events!

H παρέμβαση των ΗΠΑ για τον διαμοιρασμό του Αιγαίου είναι εν εξελίξει!

Μανώλης Κοττάκης 

-Ο ρόλος του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Γκρενέλλ που επεσκέφθη την Αθήνα και η διεθνής διαιτησία.
-Οι μυστικές διαπραγματεύσεις Ελλάδος-Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στην Γενεύη

Στις 17 Ιουνίου 2025 γράφαμε από αυτήν εδώ τη θέση: «Εν εξελίξει είναι, όπως αποκαλύπτεται από δημοσιεύματα, αμερικανική πρωτοβουλία που αποσκοπεί εις το να έλθουν (ή να συρθούν) στο τραπέζι του διαλόγου η Ελλάς και η Τουρκία. Το αμερικανικό σχέδιο φέρεται να έχει αναπτύξει σε συνομιλητές του στην Ουάσιγκτων ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τράμπ για ειδικές αποστολές Ρίτσαρντ Γκρενέλλ, χωρίς, ωστόσο, να έχει υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ως προς την υλοποίησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκρενέλλ φέρεται να έχει ήδη συζητήσει το θέμα τόσο με τον Αμερικανό πρέσβυ στην Άγκυρα (που είναι αρκετά δραστήριος και στην Συρία) Τομ Μπαράκ όσο και με την αναμενομένη στην Αθήνα πρέσβυ Κίμπερλυ Γκίλφοϋλ, καθώς και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Οι δύο πρέσβεις αναφέρεται ότι έχουν, επί της αρχής, αντιμετωπίσει θετικά την πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι η τρέχουσα συγκυρία της σχετικής αποκλιμακώσεως στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας επιτρέπει την διερεύνηση του ενδεχόμενου ενός πιο δομημένου διαλόγου μεταξύ Αθηνών και Αγκύρας. Αν και το ακριβές περιεχόμενο των ενδεχόμενων συνομιλιών δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί, οι πρώτες σκέψεις φαίνεται πως περιλαμβάνουν την έναρξη μιάς διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην λύση της διεθνούς διαιτησίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Αυτό σημαίνει απομάκρυνση από την διαδικασία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης με όλα τα ενδεχόμενα “λύσεως” ανοικτά, χωρίς καν την θεωρητική δέσμευση της ευθυγραμμίσεως με τα θέσμια του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης, τα οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να διέπουν οποιαδήποτε διευθέτηση της οριοθετήσεως των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο.

»Η προώθησις της λύσεως της διεθνούς διαιτησίας, στην παρούσα χρονική συγκυρία και, ιδιαιτέρως μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, αποτελεί μέρος των “ιδεών” που αναπτύσσονται στην αμερικανική πρωτεύουσα για μία συνολική διευθέτηση στην Μέση Ανατολή, με την Τουρκία να αναλαμβάνει τον κεντρικό ρόλο, υποκαθιστώντας και το Ιράν, καθώς άλλως τε, ήδη έχει επεκτείνει την επιρροή της στην τελευταία σύμμαχο της Τεχεράνης, Συρία».

Από τότε που διατυπώσαμε αυτές τις σκέψεις μέχρι σήμερα μεσολάβησαν τα εξής γεγονότα:

Πρώτον, η δήλωσις του πρέσβεως Μπάρακ στην Τουρκία για την συνεργασία Ελλάδος και Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα και για την μετατροπή του Αιγαίου σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία θάλασσα προς την Μεσόγειο.

Δεύτερον, η αποκάλυψις της εφημερίδος μας πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν για μυστικές διαπραγματεύσεις Ελλάδος – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ με αντικείμενο το Αιγαίο, τα Στενά και τον εναέριο χώρο. Αποκάλυψις που προσετέθη σε παλαιότερα ρεπορτάζ μας του Οκτωβρίου 2025 για τις μυστικές συναντήσεις της Γενεύης όπου συνεφωνήθη ο αόρατος μηχανισμός επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να επιλύονται θέματα μέχρι να παραπεμφθούν και να επιλυθούν οι διαφορές από διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Πρόκειται για αυτό που ονομάσαμε «νομοθέτηση της συγκυριαρχίας» και επ’ αόριστον πάγωμα της ασκήσεως κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο. Άνευ αδείας της Αγκύρας, ουδέν. Σημειωτέον: κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος που επικοινώνησε μαζί μας πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν διέψευσε τις μυστικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ!

Τρίτον, η μυστική επίσκεψις που πραγματοποίησε ο κύριος Γκρενέλ στην Αθήνα πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και η συνάντησίς του με κυβερνητικούς αξιωματούχους υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητος, πιθανώς ακόμη και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Την αποκαλύπτει στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίς το «Βήμα» άνευ ιδιαιτέρων διευκρινήσεων για το περιεχόμενό της. Περιττό να επισημανθεί πως όσα λένε οι δύο κυβερνήσεις ότι δεν υπάρχει αμερικανική μεσολάβησις στο παρασκήνιο είναι όλα ψέματα. Προφανώς και υπάρχει. Μόνον αυτή υπάρχει.

Τέταρτον, οι δηλώσεις που πραγματοποίησαν μετά από την συνάντησή τους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Ερντογάν. Ο κύριος Μητσοτάκης μίλησε για παραπομπή των διαφορών σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο χωρίς να κατονομάζει την Χάγη ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν μίλησε για πρόοδο στα θέματα του Αιγαίου και της Μεσογείου και στα αλληλένδετα θέματα το έτος 2027. Γι’ αυτό άλλως τε η εφημερίδα μας ερμηνεύοντας πιστά τις δηλώσεις των δύο ηγετών μίλησε για διεθνή διαιτησία για το Αιγαίο και τα αλληλένδετα θέματα από την πρώτη στιγμή μολονότι αυτό αμφισβητήθηκε. Τώρα δεν αμφισβητείται.

Πέμπτον, στην κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας υπάρχει σαφής αναφορά στην συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και ιδιαίτερα ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Πίσω από την λέξη «συνεργασία» μπορεί να κρύβεται η λέξις «συνεκμετάλλευσις». 

Έκτον, όχι τυχαία, ο Πρωθυπουργός έκλεισε την δήλωσή του στην Άγκυρα με παραπομπή στις παρακαταθήκες του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ. Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης ως απόγονος του Ελευθερίου Βενιζέλου ονειρεύεται τον εαυτό του ως …Λευτεράκη. [iEpikaira: Περισσότερα για την παρακαταθήκη Βενιζέλου και το "όραμα Μητσοτάκη" ΕΔΩ!] Έτσι θα ήθελε να τον γράψει η ….ιστορία. Και ως «χρύσωμα του χαπιού» για την γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας στην θέση του Ιράν η Ελλάς θα έχει όπως επίσης αποκαλύψαμε εγκαίρως θέση με στρατεύματα στην Γάζα resort.

Κατόπιν αυτών, όλα αρχίζουν να βγάζουν νόημα. Μητσοτάκης και Ερντογάν επικαλούμενοι την Διακήρυξη των Αθηνών συνεφώνησαν στην Άγκυρα να παγώσει η Ελλάς επ’ αόριστον την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο με εξαίρεση τις εξορύξεις τις οποίες ενδιαφέρονται Ηνωμένες Πολιτείες μέχρις ότου ανακοινωθεί δημόσια η παραπομπή των θεμάτων στην επίλυση της διεθνούς διαιτησίας που προωθεί ο κύριος Γκρενέλ. Όλο αυτό το διάστημα μέχρι τις αρχές του 2027 τα δύο κράτη θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται μυστικά μακριά από το φως της δημοσιότητος το περίγραμμα της λύσεως το οποίο θα θελήσουν να περιβάλλουν υπό τον τύπο αντικειμενικής δικαστικής αποφάσεως με το σχήμα της διαιτησίας. [iEpikaira: Εξού και η τεχνητή αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε σε επίπεδο παραβιάσεων εναερίου χώρου που συνοδεύτηκε και από αλλαγή ρητορικής στα τουρκικά Μέσα τα οποία μιλούσαν περί ελληνοτουρκικής συνεργασίας (trtworld.com, turkishminute.com, dailysabah.comhurriyet.com.trt24.com.tr) τις ημέρες πριν και μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα 12/02/2026.]

Διόλου απίθανο τέλος, όπως έχουμε γράψει, ότι το ζήτημα της τυχόν συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών για την οποία πιέζουν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί να τεθεί υπό τύπον δημοψηφίσματος στις προσεχείς εκλογές με διακύβευμα την ευημερία από τους υδρογονάνθρακες, όπως δήλωσε και ο πρέσβυς Μπάρακ. Η δομημένη αυτή διαδικασία κρύβει τεράστιους κινδύνους για το τι θα μοιραστεί και πως, καθώς το διεθνές δίκαιο που θα εφαρμοστεί μπορεί να μην είναι αμιγώς το Δίκαιο της Θαλάσσης αλλά η σύμβασις που υπέγραψε η Τουρκία για τις περιοχές εκτός δικαιοδοσίας που καλύπτεται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Και αυτό, για το τι και πως θα μοιραστεί, δεν είναι η προσωπική μας άποψη. Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει εγγράφως την διαφωνία τους προς τις αρμόδιες ηγεσίες για την εξέλιξη αυτή… [iEpikaira: Από το γεγονός και μόνο ότι οι τούρκοι επιδεικνύουν τεχνητή αυτοσυγκράτηση και αλλαγή ρητορικής, αρκεί για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματα ως προς το περιεχόμενο των μυστικών διαβουλεύσεων αλλά και τον εθνικό κίνδυνο που διατρέχουμε! Εάν ήταν όλα ρόδινα προς τί η μυστικοπάθεια; Άλλωστε ο ίδιος ο Φιντάν τα είπε ξεκάθαρα λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα. «Εγώ πιστεύω ειλικρινά ότι τόσο ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχουν την πρόθεση και την ικανότητα να λύσουν αυτό το πρόβλημα, δηλαδή να πάνε το θέμα ακόμα παραπέρα. Πιστεύω πραγματικά ότι έχουν αυτή την πρόθεση και την ικανότητα. Αλλά το πολιτικό περιβάλλον στο εσωτερικό…» είπε στις 09/02/2026 στο CNN Turk!]

Μία τελευταία σκέψη προς Μαξίμου: Μη νομίζετε ότι μπορείτε να κοροϊδεύετε τους πολίτες επ’ άπειρον πως τάχα δε συζητήσατε για το μισό Αιγαίο στην Άγκυρα. Το συζητήσατε. Η θέσις μας, ότι η Διακήρυξις των Αθηνών αποτελεί «Σύμφωνο Εγκαταλείψεως Εθνικών Θέσεων» όπως αυτή κατεγράφη σε σημείωμά μας στις 13 Δεκεμβρίου του 2023, αρχίζει σιγά-σιγά να δικαιώνεται. Στην πράξη. Από τα γεγονότα.

[iEpikaira: Εδώ και πολύ καιρό βοά το παρόν βήμα! Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ! Αξίζει της προσοχής μας και ΕΔΩ!]

Πηγή: estianews.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Στο φως η παρέμβασις των ΗΠΑ για τον διαμοιρασμό του Αιγαίου" φωτο: protagon.gr
×
×
Kρίσιμα γεγονότα 7 ημερών