Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Το πρωτοπαλίκαρο της «ελληνοτουρκικής φιλίας» ο Χ. Ροζάκης ξαναχτύπησε και... θέλει να προχωρήσουμε χωρίς το Κυπριακό!

Το πρωτοπαλίκαρο της «ελληνοτουρκικής φιλίας» και του Σημιτο-ΕΛΙΑΜΕΠικού κατεστημένου στην πολιτική ζωή της χώρας ο Χρήστος Ροζάκης ξαναχτύπησε...

Ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών επί Σημίτη, έδωσε συνέντευξη στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της «Ελληνικής Ραδιοφωνίας» και αφού έκανε έναν πρόλογο αναφέροντας ότι «Οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο παραβιάζουν τη Διακήρυξη των Αθηνών και είναι εμπρηστικές» εν συνεχεία μπήκε στο κυρίως θέμα που αφορά στην επιχειρούμενη αποσύνδεση του Κυπριακού από τα ελληνοτουρκικά. 

«Μπορούμε να προχωρήσουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο χωρίς να τον συνδέσουμε με το Κυπριακό-Δεν πρέπει να τον ανακόψουμε» τόνισε το προβεβλημένο στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Είναι δύο θέματα διαφορετικά τα καθαρά ελληνοτουρκικά, είναι και το Κυπριακό. Στα καθαρά ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να αφεθούμε στη λογική να καταστρέψουμε τον διάλογο. Στο δε Κυπριακό διαφέρουν τα πράγματα, διότι εκεί είναι οι Κύπριοι οι οποίοι βεβαίως θα είναι έξαλλοι με αυτή την κατάσταση, οι οποίοι βεβαίως και είναι (…). Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με τους Τούρκους χωρίς την Κύπρο.

Με άλλα λόγια, τόσα χρόνια μπορέσαμε. Φοβάμαι ότι είναι μια πραγματικότητα ότι τόσα χρόνια δεν συνδέσαμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές με το Κυπριακό. Οπότε, εάν είναι έτσι τα πράγματα που είναι και τώρα, δεν πρέπει να το συνδέσουμε. Βεβαίως έχει επιβαρυνθεί το κλίμα πολύ με αυτή τη δήλωση, αλλά δεν πρέπει να ανακόψουμε το διάλογο με τους Τούρκους».

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν αυτόνομο πρόβλημα που όμως θα βοηθήσουν στην εξέλιξή του το Κυπριακό» πρόσθεσε και εν συνεχεία είπε:

«Πιστεύω ότι μία επίλυση των θεμελιωδών προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία θα διευκολύνει και το Κυπριακό, δηλαδή δεν το δυσχεραίνει. Είναι σαφές ότι εάν μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα με τους Τούρκους, τότε θα διευκολυνθεί και το θέμα το Κυπριακό. Άλλοι πιστεύουν το αντίθετο ότι πρέπει πρώτα να λυθεί το Κυπριακό και μετά τα ελληνοτουρκικά. Εγώ πιστεύω ότι τα ελληνοτουρκικά αποτελούν ένα αυτόνομο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να λυθεί και να βοηθήσει την επίλυση του Κυπριακού. Διότι, μία βελτίωση των σχέσεων σημαντική, όπως θα είναι αυτή η οποία θα ακολουθήσει μια επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, δεν μπορεί παρά να βοηθήσει και το Κυπριακό».
Μα... αυτό ακριβώς δεν θέλει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Πώς θα μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά η κλίκα της λεγόμενης «ελληνοτουρκικής φιλίας» (1 και 2). Όπως επισήμανε και ο Μανώλης Κοττάκης στην «ΕΣΤΙΑ»: «[Η] ελληνική Κυβέρνηση... έχει αλλάξει ένα εθνικό δόγμα δεκαετιών με βάση το οποίο "το Κυπριακό ήταν προϋπόθεση για την επίλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων" και το έχει αντικαταστήσει με το δόγμα "η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η προϋπόθεση για την επίλυση του κυπριακού"». 

Η δήλωση Ροζάκη επιβεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας από που δέχεται εισηγήσεις ο πρωθυπουργός, και ποιός βάζει τις κατευθυντήριες γραμμές στην εξωτερική πολιτική και δη στα ελληνοτουρκικά. Αυταπόδεικτο θα έλεγε κανείς, δεδομένου ότι ο -σχεδόν εξαφανισμένος- πρώην επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος, διατηρεί ακόμη τη θέση του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας. 

Είπαμε... Το όραμα «Μητσοτάκη» για τα ελληνοτουρκικά -εδώ και χρόνια το πολιτικό σύστημα ωριμάζει τις συνθήκες-, πλέον βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έχουμε ήδη αποκαλύψει!



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×