Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Ήδη είναι ορατά τα πρώτα σύννεφα της «τέλειας καταιγίδας»...

iEpikaira.- Αποτελεί γενική διαπίστωση έγκριτων αναλυτών ότι η Τουρκία ήδη διεξάγει προπαρασκευαστικές πολεμικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας (12345 και 6). Εκείνο όμως που δεν είναι σαφές είναι το «πού», το «πώς» και το «πότε» θα κάνουν το επόμενο βήμα... 

Όσον αφορά στο «πότε», σίγουρα οι τουρκικές εκλογές του 2023 αποτελούν ορόσημο αφού εκτός των άλλων συμπίπτουν και με την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Σε προηγούμενο άρθρο του iEpikaira αναλύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους εκτιμάται ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι «καυτοί» ξεκινώντας με την έξοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Abdulhamid Han», αλλά το αποκορύφωμα θα είναι την άνοιξη του 2023, πριν τις τουρκικές προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. 

Όσον αφορά στο «πού» και το «πώς» του απονενοημένου, ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης σε ανάλυσή του προκρίνει το σενάριο όπου: «μια προβοκατόρικη ενέργεια πραγματοποίησης βολών προς την τουρκική επικράτεια από ελληνικό νησιωτικό έδαφος του οποίου την αποστρατιωτικοποίηση απαιτεί η Τουρκία, θα παρείχε στην Άγκυρα την κατάλληλη «νομιμοποίηση» στο θέμα της αυτοάμυνας». Σύμφωνα με τον απόστρατο ανώτατο αξιωματικό μάλιστα, μια στοχευμένη προβοκάτσια δίνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στην γείτονα για να κάνει πράξη τα σχέδιά της, εν αντιθέσει με ένα «προληπτικό πλήγμα» το οποίο θα την έφερνε αντιμέτωπη με δυσμενείς διεθνείς αντιδράσεις. 

Ο απώτερος στόχος του Ερντογάν είναι να πετύχει μια νίκη που να ενισχύσει την εικόνα του στο εσωτερικό του ακροατήριο αναβάλλοντας ταυτόχρονα τις προεδρικές εκλογές -οι οποίες για τον ίδιο τον ίδιο αποτελούν θέμα ζωής και θανάτου- προφασιζόμενος την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» την οποία ο ίδιος θα έχει δημιουργήσει.

Χωρίς να αποκλείουμε το σενάριο των «βολών προς την τουρκική επικράτεια από ελληνικό νησιωτικό έδαφος», εκτιμάται ότι οι πρακτικές επιχειρησιακές δυσκολίες του συγκεκριμένου εγχειρήματος το καθιστούν επικίνδυνο και αμφιβόλου επιτυχίας. Αντ' αυτού εκτιμούμε ότι μια στημένη προβοκάτσια στην Θράκη δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο σε συνδυασμό με ταυτόχρονες εξεγέρσεις σε ΚΥΤ, όπως έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με τα επεισόδια στον Έβρο το 2020. Ένα άλλο σενάριο μπορεί να περιλαμβάνει αταυτοποίητο πλήγμα σε τουρκικό ναυτικό στόχο -ίσως ερευνητικό, ή άλλου είδους- εντός των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών που η Τουρκία αμφισβητεί, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να εξαπολύσει επίθεση έναντι της Ελλάδας αφού καλλιεργήσει πολεμικό κλίμα μέσω των στρατευμένων τουρκικών ΜΜΕ αλλά και με εμπρηστικές δηλώσεις του τουρκικού πολιτικού προσωπικού. 

Εν τοιαύτη περιπτώσει η Ελλάδα θα βρεθεί στη δυσμενή θέση όπου θα προσπαθεί να πείσει την διεθνή κοινή γνώμη ότι πρόκειται περί προβοκάτσιας ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρεί να ανατρέψει τα όποια τετελεσμένα. Το επεισόδιο εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει τουρκική αποβατική ενέργεια (σε συνδυασμό με ναυτικό αποκλεισμό) ελληνικών νήσων «εν τω μέσω της νυκτός», όπως ήδη μας προειδοποίησε με το γνωστό αήθες ύφος του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ομέρ Τσελίκ, κατά τη διάρκεια της αποβατικής άσκησης «Efes 2022». «Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» έγραψε στο Twitter, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ο Ερντογάν δήλωνε με νόημα: «Δεν αστειευόμαστε - Σταματήσετε να εξοπλίζετε τα νησιά». 

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ μιλώντας στο 13ο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών στην Άγκυρα, με ειρωνικό και μη διπλωματικό τρόπο απείλησε εκ νέου το Καστελόριζο. Απαντώντας μάλιστα στον τέως ΥΠΑΜ Πάνο Καμμένο, που στο παρελθόν δήλωσε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», ο Ακάρ είπε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό». Άλλωστε αποτελεί γενική διαπίστωση ότι οι τούρκοι δεν είναι απρόβλεπτοι, πάντοτε προειδοποιούν για το τί σχεδιάζουν να κάνουν και εν συνεχεία το πράττουν επιλέγοντας την κατάλληλη συγκυρία...

Όλα αυτά ενώ στην Ελλάδα διανύουμε περίοδο πολιτικής αστάθειας με πιθανότερο σενάριο να καταλήξουμε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας, δεδομένου ότι οι εκλογές θα είναι αμφιβόλου αποτελέσματος όποτε κι αν προκηρυχθούν, για τους λόγους που ήδη αναφέραμε σε προηγούμενα άρθρα μας (1, 2 και 3). Αν λάβουμε δε υπόψη και τις διεθνείς συνθήκες με τη διαφαινόμενη ενεργειακή/επισιτιστική -ίσως και υγειονομική- κρίση που πλησιάζει ταχέως, τότε γίνεται αντιληπτό ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι σε όλα τα επίπεδα. Ήδη είναι ορατά τα πρώτα σύννεφα της «τέλειας καταιγίδας»... 



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×