Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έγκυρες πηγές μιλάνε για συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές που έρχονται! (upd2)

iEpikaira.-
 [δημοσιεύτηκε 13:46 06/06/2022, ανανεώθηκε 10:52 08/06/2022] Έγκυρες πηγές από το κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι όχι μόνο οδεύουμε σε πρόωρες εκλογές Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, αλλά ενδέχεται να καταλήξουν και σε συγκυβέρνηση (ή μάλλον... κυβέρνηση "Εθνικής Συμφιλίωσης"). Το σενάριο των πρόωρων εκλογών επιβεβαιώνει και η "Καθημερινή": «Εντολή άνωθεν να κανονίσουν τις καλοκαιρινές άδειές τους έως τις 15 Αυγούστου έλαβαν, όπως μαθαίνω, οι εργαζόμενοι στη Νέα Δημοκρατία. Ξέρω πως το μυαλό σας πάει κατευθείαν σε εκλογές...» αναφέρει η εφημερίδα από τη στήλη "Θεωρείο". Αυτό ίσως εξηγεί και την εκτενέστατη τοποθέτηση του μέχρι προσφάτως φειδωλού Κ. Καραμανλή, αλλά και την παρέμβαση Α. Σαμαρά που προηγήθηκε. Τυχαία φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί και η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αμερική... 

Ελλείψει όμως πολιτικής παιδείας, και δεδομένης της οικονομικής, ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης που σοβαροί αναλυτές διαβλέπουν ότι θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, η βιωσιμότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας ("ιδανική λύση" για να δρομολογηθούν οι "Πρέσπες του Αιγαίου";) τίθεται εν αμφιβόλω. Ακόμη κι αν αντέξει διάστημα κάποιων μηνών, ο νέος εκλογικός νόμος απαιτεί ποσοστό μεγαλύτερο του 38%, προκειμένου να έχει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών το πρώτο κόμμα. Ποσοστά μάλλον ανέφικτα, αφού οι δημοσκοπήσεις (1 και 2) δείχνουν ότι η ΝΔ επί της παρούσης συγκεντρώνει περίπου 32% (με πτωτικές τάσεις) της πρόθεσης ψήφου ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 24%. Σχετικά με το ενδεχόμενο να αλλάξει εκ νέου ο εκλογικός νόμος, ο Κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε: «Με ρωτάτε αν θα ξαναλλάξω τον εκλογικό νόμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες».

Υπό αυτό το πρίσμα, το σενάριο τοποθέτησης υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εξοπλιστικά προγράμματα και γενικότερα για την ασφάλεια της χώρας την περίοδο που διανύουμε. Ειδικά εάν λάβουμε υπόψη ότι οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για τις 14 Ιουνίου 2023, τη χρονιά-ορόσημο συμπλήρωσης εκατό ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί. Βλέψεις οι οποίες είναι ξεκάθαρα αποτυπωμένες άλλωστε στο επιθετικό και ρεβιζιονιστικό δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" που είναι εν πολλοίς γνωστό αφού οι βάσεις του τέθηκαν ήδη από τη δεκαετία του ’70.
Χάρτης Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας με χειρόγραφη σημείωση: «Τουρκική «γραμμή» 11 Ιαν. 79», και τη διευκρίνιση ότι η διακεκομμένη γραμμή είναι «Μέση Γραμμή μεταξύ ηπειρωτικών ακτών ≈ 41000 τ.χ.», ενώ η συνεχόμενη είναι η «επιδειχθείσα υπό Τούρκων «γραμμή» ≈ 47500 (≈51%)».
Πηγή: Έρευνα Φανούλας Αργυρού δημοσιευμένη στην Ελευθερία του Λονδίνου (24/02/2011) και στη Σημερινή Κύπρου (22 και 24/02/2011, 29/05/2019)

"Η Τουρκία ποτέ δεν θα επιτρέψει να γίνει το Αιγαίο μια ελληνική θάλασσα ούτε και σε άλλους να σφετεριστούν τα τουρκικά δικαιώματα στην περιοχή αυτή", δήλωνε ο τούρκος ΥΠΑΜ Χασάν Ισίκ στις 1 Ιουνίου το 1974. 

"Δεν θα εκχωρήσω το Αιγαίο σε κανένα. Το μισό Αιγαίο ανήκει σε μας. Αυτό θα πρέπει να το μάθει όλος ο κόσμος. Δεν έχουμε την πρόθεση να νεωτερίσουμε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εάν η τιμή και τα ενδιαφέροντα του τουρκικού έθνους γίνουν αντικείμενο επιθέσεως θα συντρίψουμε το κεφάλι του εχθρού", προσέθετε ο τούρκος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σαντί Ιρμάκ στις 18 Ιανουαρίου το 1975 στην εφημερίδα Hürriyet.

Ο σημερινός τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν πήγε ένα βήμα παρά πέρα, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τι θα επακολουθήσει, δηλώνοντας: "Ελπίζω σήμερα, βήμα – βήμα να οικοδομήσουμε το όραμά μας για το 2053, υλοποιώντας τους στόχους μας για το 2023(!). Είσαστε έτοιμοι να βάλουμε τους Βυζαντινούς της εποχής μας και τις ίντριγκες που έχουν στηθεί, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας;"

Για τους λόγους που ήδη αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο στο iEpikaira, καθώς και την εκτίμηση τούρκου αναλυτή ότι προτεραιότητα του Ερντογάν είναι να πάει σε εκλογές κάτω από συνθήκες "έκτακτης ανάγκης", υπάρχει ένα στενό παράθυρο για να κάνει πράξη τις απειλές του, από τις διαφαινόμενες πρόωρες ελληνικές εκλογές (τις οποίες ο ίδιος ο Ν. Δένδιας εμμέσως προανείγγηλε, με μόνο ενδεχόμενο να αλλάξουν οι σχεδιασμοί -πράγμα μάλλον δύσκολο- εάν επιτευχθεί έξοδος από την ενισχυμένη οικονομική επιτήρηση της ΕΕ τον Ιούλιο-Αύγουστο και αλλάξει άρδην η κατάσταση της οικονομίας...) μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2023, αφού επιχειρήσει πρώτα να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι υπαίτια για ότι πρόκειται να συμβεί. 

Εδώ και χρόνια καλλιεργεί άλλωστε το νομιμοφανές πλαίσιο διεκδικήσεων με πρόσχημα την αποστρατικοποίηση νήσων του Αν. Αιγαίου, τη στιγμή που η Αμερική(1 και 2)/ΝΑΤΟ και η Γερμανία κάνουν -στην καλύτερη περίπτωση- τα στραβά μάτια. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσω επικλήσεως της αποστρατικοποίησης, σημαντικά νησιά του Αν. Αιγαίου δεν συμπεριλαμβάνονται στα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ! Άρα εμμέσως οι σύμμαχοι αναγνωρίζουν στην Τουρκία την απαράδεκτη θέση της... Η σαθρότητα του επιχειρήματος περί αποστρατικοποίησης όμως ενδέχεται να συνδυαστεί και με μια καλοστημένη προβοκάτσια η οποία θα οδηγήσει σε διένεξη. Οι τούρκοι πάντοτε προειδοποιούν και ουδέποτε ενεργούν χωρίς να έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει την "νομιμοποίηση" της επέμβασής τους, όπως έγινε στην Κύπρο το 1974 όπου επικαλέστηκαν τις πρόνοιες των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου και τα δικαιώματα που είχαν ως "Εγγυήτρια Δύναμη".

Είναι προφανές επίσης, ότι η όποια αστάθεια στην Ελλάδα θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον Ελληνισμό εν συνόλω. Υπάρχει βέβαια και η "άλλη άποψη", η οποία μας προτρέπει για άλλη μια φορά να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στην αναβαθμισμένη απειλή της Τουρκίας, υπνωτισμένοι από τις Σειρήνες των γνωστών κύκλων των κατευναστών, οι οποίοι -όλως τυχαίως!- προκρίνουν σχεδόν πάντοτε λύσεις τύπου "καζάν-καζάν"...

Και ένα τελευταίο σχόλιο που προστέθηκε μετά τη δημοσίευση της δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ Research (1, 2), μία από τις 15(!) δημοσκοπήσεις -παγκόσμια πρωτοτυπία γράφει ο Μ. Κοττάκης στην "Εστία"- που πραγματοποιήθηκαν μετά το Πάσχα, σύμφωνα με την οποία στο ερώτημα "Τι είδους κυβέρνηση προτιμάτε να προκύψει από τις επόμενες εκλογές;" έδειξε ότι το 55% επιθυμεί "Αυτοδύναμη κυβέρνηση του πρώτου κόμματος". Με αυτά τα δεδομένα, εάν κάποιος δεν διαβλέπει τουλάχιστον "πρόθεση για συγκυβέρνηση" τότε μάλλον εκπέμπουμε σε διαφορετικά μήκη κύματος...  



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×