Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Ν. Μελέτης: Οι Αμερικανοί μπορεί να παρέμβουν σε περίπτωση επεισοδίου στο Αιγαίο, αλλά όχι υπερ της Ελλάδας

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο newshub.gr ο δημοσιογράφος, γεωπολιτικός αναλυτής και συγγραφεας κ. Νίκος Μελέτης για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μάλιστα αναφερόμενος στο ρόλο των Αμερικανών σημειώνει πως το μεγάλο πρόβλημα με τους Αμερικανούς - ενώ υπάρχει αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και υπάρχει πλέον ένας σημαντικός άξονας, αυτός της Σούδας με την Αλεξανδρούπολη - είναι η ασφάλεια στο Αιγαίο.

«Στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, οι Αμερικανοί εχουν πάρει θέση υπερ των αποστρατικοποιημένων νησιών. Θεωρούν ότι αυτά δεν πρέπει να συμμετέχουν σε ασκήσεις. Αποφεύγουν οι ίδιοι να έχουν στρατιωτική εμπλοκή σε θεματα με νησιά που οι Τούρκοι θεωρούν ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.

Ενώ στο θέμα του εναέριου χώρου οι Αμερικανοί δεν αναγνωρίζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, μεταξύ των 6 και 10 ναυτικών μιλίων. Ακόμη και στο θέμα της κυριαρχίας των νησιών, δεν παρεμβαίνουν καθόλου, λέγοντας ότι αυτό πρέπει να λυθεί από τις δύο χώρες.

Βεβαιως οι θέσεις που πήραν για τα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος και η Λέσβος ηταν ξεκάθαρες υπερ μας και αυτό δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αλλά το θέμα είναι με άλλα μικρότερα νησιά. Επομένως αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι Αμερικανοί μπορει να παρέμβουν σε μια μεγάλη κρίση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι μια στάση που θα εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα», σημειώνει.

«Η παρεμβατικότητα των Αμερικανών μπορεί να υπαρξει σε περίπτωση ενός επεισοδίου, αλλά σε επίπεδο διπλωματικό, αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να είναι και υπερ των Ελλήνων», συμπληρώνει με νόημα ο κ. Μελετης.

Για το βιβλίο...

Παράλληλα ο κ. Μελέτης αναφέρεται και στο βιβλίο το οποιο συνέγραψε με τον κ. Μιχάλη Ιγνατίου, που έχει τίτλο: «Η συμφωνία που γκρίζαρε το Αιγαίο. Από τα Ίμια στη Μαδρίτη». Ενα βιβλίο το οποιο εξιστορεί και αναλύει «πίσω από τις γραμμές» όλα τα γεγνότα που συνέβησαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, των γεγονότων των Ιμίων δηλαδή και έπειτα...

Για το περιεχόμενο του βιβλίου

Στο συνοδευτικό σημείωμα για το βιβλίο αναφέρονται χαρακτηριστικά τα παρακάτω:

«Στις 6 Ιουλίου 1997, η ελληνική αντιπροσωπεία έφθανε στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Όμως το ραντεβού είχε κανονιστεί ημέρες πριν, με παρέμβαση των Αμερικανών, και είχε κρατηθεί μυστικό.

Στις 8 Ιουλίου, υπογραφόταν, παρουσία των δύο ηγετών, η Διακήρυξη της Μαδρίτης, ένα κείμενο που είχαν «προ-μαγειρέψει» οι Αμερικανοί, και είχαν δουλέψει γι’ αυτόν τον σκοπό από την επομένη του επεισοδίου των Ιμίων.

Μέσα από τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών ξεδιπλώνεται όλος ο σχεδιασμός, καθώς και οι συναντήσεις, οι συνομιλίες, τα παζάρια που οδήγησαν στη Μαδρίτη και όσα ακολούθησαν κατά την επίμονη προσπάθεια των Αμερικανών να διασώσουν αυτή τη Συμφωνία. Μια Συμφωνία που σφράγισε από τότε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την αναγνώριση των «νόμιμων και ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο και με τη δέσμευση για «αποφυγή μονομερών ενεργειών», η οποία τηρήθηκε ως αποφυγή άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μια Συμφωνία που προετοίμασε το έδαφος για την ακύρωση της μεταφοράς των S-300 στην Κύπρο. Το επεισόδιο των Ιμίων δεν αρκούσε για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου. Χρειάστηκε και η Συμφωνία της Μαδρίτης…»

Πηγή: newshub.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×