Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Δύο διαγράμματα που ρίχνουν φως στον τορπιλισμό του EastMed και την κρίση στην Ουκρανία! (upd2)

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 7:03, 17/02/2022 ανανεώθηκε 11:03, 22/02/2022] Στο παραπάνω διάγραμμα παρουσιάζονται οι εξαγωγές αμερικανικού LNG μέχρι τον Μάιο του 2021. Μόλις έξι μήνες πριν την ενημέρωση των κυβερνήσεων της Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ [Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με τον Άμος Χόκσταϊν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Bureau of Energy Resources)] για το αμερικανικό non paper άρσης υποστήριξης στον EastMed, το οποίο τελικά εστάλη τον Δεκέμβριο του 2021. 

Τον Ιούνιο του 2017 (κόκκινο βέλος) η ουκρανική βουλή ψηφίζει υπέρ της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η μεγάλη πτώση στις εξαγωγές στις αρχές του 2020 οφείλεται στην πανδημία (πράσινο βέλος) που σχεδόν ένα χρόνο μετά την εξάπλωσή της, επέφερε πλήγμα στις εξαγωγές. Το Σεπτέμβριο του 2020 (κόκκινο βέλος) η Ουκρανία επιβεβαιώνει τον στρατηγικό της στόχο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Τον Μάρτιο του 2021 (κόκκινο βέλος) αρχίζει να αυξάνει το στρατιωτικό της αποτύπωμα η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία. 
Τιμή φ/α σε Euro/MWh

Τον Ιούνιο του 2021 (κόκκινο βέλος) πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ στη Γενεύη χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία. Τον Δεκέμβριο του 2021 (κόκκινο βέλος) η Ρωσία απαιτεί από το ΝΑΤΟ να αρνηθεί την συμμετοχή της Ουκρανίας.

πηγή: dw.com

Πλειάδα αναλυτών καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: μια πιθανή ρωσο-ουκρανική σύρραξη θα αυξήσει τις τιμές του φ/α καθώς και του LNG και δη του αμερικανικού (ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ). 
πηγή: ot.gr

Μήπως τελικά κάποιοι κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να υποστηρίξουν τις εξαγωγές του αμερικανικού LNG;
-Πρώτο θύμα η Ουκρανία ΕΔΩ.
-Δεύτερη παράπλευρη απώλεια ο EastMed ΕΔΩ.

Ειρήσθω εν παρόδω, υπενθυμίζεται ότι ο Άμος Χόκσταϊν είχε ανέκαθεν στενές σχέσεις με την Ουκρανία ΕΔΩ αλλά και τον τομέα του LNG ΕΔΩΕνώ εργάστηκε σθεναρά για να πετύχει την ματαίωση του NordStream II ΕΔΩ και την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. 

Σχέση όμως με την Ουκρανία έχει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ΕΔΩ. Σύμφωνα με την Haaretz, προέρχεται από  την εβραϊκή διασπορά στην Ουκρανία, με τον προπάππου του να έχει εγκαταλείψει την χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα.

Περισσότερα ΕΔΩ! Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη ΕΔΩ...

Για τον συσχετισμό της τιμής του αμερικανικού πετρελαίου με την κρίση στην Ουκρανία ΕΔΩ!



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×