Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Ναυτικός αποκλεισμός της Κύπρου: Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή σενάριο καλά μελετημένο (;)

Ναυτικός αποκλεισμός: Όσο άχαρο κι αν είναι το συγκεκριμένο ζήτημα, οφείλουμε να το εξετάσουμε, έστω κι αν δεν μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, ως ένα από τα πιθανά σενάρια εμπλοκής της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. 

iEpikaira.- [ανανεώθηκε 11:33, 08/10/2019, δημοσιεύτηκε στις 11/06/2019] Δεδομένης της περιορισμένης αποτρεπτικής αμυντικής ικανότητας της μεγαλονήσου, της αναθεωρητικής τουρκικής πολιτικής στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, την Ε.Ε. που διατηρεί μετριοπαθή στάση -που εμμέσως πλην σαφώς δίνει το πράσινο φως στα αρπακτικά της Άγκυρας-, την πολιτική αστάθεια σε Ισραήλ και Ελλάδα, αλλά και την ευνουχισμένη αποτρεπτική δύναμη της δεύτερης με τις ανίκανες και άκρως ενδοτικές κυβερνήσεις της, θεωρούμε ότι πρωταρχικός και κύριος τουρκικός στόχος επί του παρόντος είναι, η επιβολή τετελεσμένων στην ανοχύρωτη κυπριακή ΑΟΖ. Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση ενέχει μικρότερους κινδύνους σοβαρής επιδείνωσης και θα αποτελέσει και έλεγχο των αντανακλαστικών Ελλάδας και διεθνής κοινότητας. Αναλόγως του αποτελέσματος, αντίστοιχες πρακτικές θα εφαρμοστούν και δυτικότερα... Πιθανότατα κοντά στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου αλλά και σε νησιά του Αν. Αιγαίου.

Το πως θα το επιτύχει αυτό η Τουρκία, μας το έχει ήδη αποδείξει όταν εκδίωξε το ιταλικό πλωτό γεωτρύπανο  "Saipem 12.000" με την θρασύτατη παρουσία πολεμικών πλοίων από τα νότια της Κύπρου. Ο θαλάσσιος ναυτικός αποκλεισμός λοιπόν είναι το όπλο της Τουρκίας που χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία μπορεί να εξαπολύσει, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μη νομίζετε ότι χρειάζονται πάνω από 2-3 ημέρες), αρκετό για να πιέσει την Κυπριακή ηγεσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το πιστόλι στον κρόταφο, ενώσω κεντρικά λιμάνια τελούν υπό αποκλεισμό. Φανταστείτε το κλίμα που θα δημιουργηθεί αποκόπτοντας τις κεντρικές αρτηρίες ανεφοδιασμού αγαθών και πετρελαίου! Εννοείται ότι η οποιαδήποτε έμπρακτη βοήθεια από την διεθνή κοινότητα, ακόμη και από αυτούς που υποτίθεται ότι τίθενται ενάντια στις τουρκικές βλέψεις, αλλά έμμεσα τις επικροτούν (βλ. ΗΠΑ-Ισραήλ-Ρωσία), δεν θα έρθει ποτέ, και θα περιοριστεί στις "αυστηρές" δηλώσεις και τα αναιμικά διαβήματα που ο νεοσουλτάνος τα αντιμετωπίζει ως ανέκδοτα. Εντωμεταξύ η Ελλάδα, θα αυξήσει την ετοιμότητά της και πιθανότατα θα "παρακολουθεί στενά" την κατάσταση, με τις ένοπλες δυνάμεις να εκλιπαρούν για εμπλοκή ενώ η ενδοτική κυβέρνηση θα αρκεστεί σε πομπώδεις και ανερμάτιστες δηλώσεις περί εφαρμογής του "Διεθνούς Δικαίου" (υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία δεν έχει κυρώσει ούτε τη Διεθνή Συνθήκη για την Υφαλοκρηπίδα του 1958 ούτε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, οι οποίες ορίζουν την υφαλοκρηπίδα και τους τρόπους οριοθέτησής της) και σε βερμπαλιστικά πυροτεχνήματα χωρίς ουσία. Ταυτόχρονα τα συστημικά ΜΜΕ και οι ανθέλληνες πολιτικοί θα μας βομβαρδίζουν κυριολεκτικά με την κινδυνολογία και τουρκοφοβία τους (κάτι που ήδη συμβαίνει) που αποσκοπεί στην άνευ όρων παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας. 
Κάπως έτσι θα παγιώνονται οι τουρκικές θέσεις για τη μοιρασιά της κυπριακής ΑΟΖ, θέσεις που έντεχνα εδώ και χρόνια έχουν διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα, και δεδομένης της ενδοτικότητάς μας, θα ανοίγει η όρεξή τους να κινηθούν δυτικότερα, τι στιγμή που εμείς ακόμη θα συζητάμε για το αν και πώς έπρεπε ή δεν έπρεπε να προβούμε σε οριοθέτηση της ΑΟΖ για να μην τους παροξύνουμε. Καλή νύχτα μας!

Περισσότερα περί ναυτικού αποκλεισμού ΕΔΩ...



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×