Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Πόσο πιθανή είναι η αγορά Su-57 από την Τουρκία;

iEpikaira.- Μέχρι το 2028, η  ρωσική αεροπορία θα παραλάβει εκτός των άλλων και 76 μαχητικά πέμπτης γενιάς Su-57. Η αξία της σύμβασης εκτιμάται σε 160-170 δισεκατομμύρια ρούβλια, που είναι η μεγαλύτερη παραγγελία αμυντικού εξοπλισμού τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο αρχικός προϋπολογισμός για αμυντικά εξοπλιστικά πρόγραμμα την περίοδο 2011-2020 περιλάμβανε την αγορά 52 μαχητικών αεροσκαφών Su-57. Ωστόσο, στη συνέχεια μειώθηκαν δραστικά  σε 16. Τελικά όμως ο αριθμός έκλεισε στα 76!

Σε αντιπαραβολή οι Αμερικανοί, μέχρι το καλοκαίρι του 2018, κατασκεύασαν το 300ο F-35 και την άνοιξη του 2019 η αμυντική εταιρεία Northrop Grumman ανέφερε ότι είχε ήδη κυκλοφορήσει το 500ο μαχητικό F35, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πόσα από αυτά έχουν εξαχθεί.

Η μαζική παραγωγή επιτρέπει στους Αμερικανούς να μειώσουν δραστικά το κόστος. Για παράδειγμα, ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή ενός F-35A μειώθηκε από 108 χιλιάδες ανθρωποώρες το 2012 σε 41,5 χιλιάδες το 2017. Επιπλέον οι εξαγωγές μειώνουν περαιτέρω το κόστος με την προώθηση του F-35 στην παγκόσμια αγορά. Επομένως, η Ρωσία σε αυτόν τον μείζον αμυντικό τομέα πρέπει να κάνει γοργόνα βήματα αν θέλει να αντισταθμίσει το αντίπαλο δέος. 

Αγορά Su-57 από την Τουρκία
Όσον αφορά στην αγορά Su-57 από την Τουρκία βλέπουμε ότι ακόμη κι αν συμφωνηθεί, η παράδοση θα είναι αρκετά καθυστερημένη σε σχέση με αυτήν των F35. Εδώ φυσικά δεν λαμβάνουμε υπόψη το ενδεχόμενο όπου η Αμερική θα ασκήσει παράλληλα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, πράγμα που θα καθηλώσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες δεν θα είναι σε θέση να συντηρήσουν τα αμερικανικά τους όπλα. Σημειωτέον, πολλά εκ των οποίων (όπως για παράδειγμα τα F16) έχουν κλειστές υπομονάδες-κουτιά που αποστέλλονται απευθείας στην Αμερική για συντήρηση και επισκευή. Επιπλέον, 12 από το F35 που έχει παραγγείλει η Τουρκία είναι Τύπου B, και προορίζονται για το αεροπλανοφόρο της TCG Anadolu. Τα F35B είναι τα μόνα μαχητικά αεροσκάφη που επιτρέπουν την βραχεία απονήωση / κάθετη προσνήωση, και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλου τύπου ή κατασκευαστή, γεγονός που περιορίζει τις επιλογές της Τουρκίας. Συμπερασματικά, οι απειλές της Τουρκίας στην προκειμένη περίπτωση είναι μάλλον πυροτεχνήματα...

Εάν η Τουρκία αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και να απομακρυνθεί περισσότερο από το ΝΑΤΟ, πιo πιθανό σενάριο είναι η συμπαραγωγή όπλων, όπου εμπλέκεται άμεσα και πετυχαίνει καλύτερες συμφωνίες, ενώ ταυτόχρονα αποκτά πρόσβαση σε ευαίσθητες τεχνολογίες και know how, παρά να αρκεστεί στο να αναμένει την παράδοση μιας μακροχρόνιας και αμφιβόλου έκβασης παραγγελίας.

Περάστε και από ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ...

iEpikaira


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×