Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Τουρκική Hurriyet «Οι ΗΠΑ δεν θα μας ξαναδώσουν ανταλλακτικά για τα F-16 και θα δώσουν πλεονέκτημα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία»

iEpikaira.- Σε άρθρο μας από τις 18 Μαΐου 2019 με τίτλο:


Αναφέραμε το ενδεχόμενο η Αμερική να εφαρμόσει εμπάργκο όπλων στους Τούρκους σε περίπτωση παραλαβής των S400, γεγονός που θα πλήξει ανεπανόρθωτα το αξιόμαχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και δη της αεροπορίας, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών για τα F16 και όχι μόνο. Επιπλέον επισημάναμε την μακροχρόνια καθυστέρηση στην παραλαβή των Su-57, αν η Τουρκία τελικά προτιμήσει το ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς αντί του F35. 

Η αρθρογράφος BARÇIN YİNANÇ της hurriyetdailynews.com φαίνεται να επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις μας. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου στο pronews.gr αναφέρει σχετικά με το δημοσίευμα της hurriyetdailynews.com:     

"Η Ουάσινγκτον βλέποντας πως η απειλή μη παράδοσης των F-35 δεν αλλάζει την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην παραλαβή των ρωσικών S-400 αποφάσισε να προχωρήσει σε ακόμα πιο ριζοσπαστικές ενέργειες μη παραδίδοντας στο άμεσο μέλλον ανταλλακτικά για τα τουρκικά F-16 επιδιώκοντας έτσι την «παράλυση» της τουρκικής Αεροπορίας. [...]

Σύμφωνα λοιπόν με τον Τούρκο αναλυτή Can Kasapoğlu πέραν των αμερικανικών απειλών για μη παράδοση των F-35 και για αποβολή της Τουρκίας από το πολυεθνικό πρόγραμμα παραγωγής εάν παραληφθούν οι ρωσικοί S-400 και σύμφωνα με το Center for Economics and Foreign Policy Studies (EDAM), οι κυρώσεις θα επεκταθούν «πολύ πιο πέρα».


[...] Όπως αναφέρουν μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ η Ελλάδα θα χαρεί πολύ με μια τέτοια εξέλιξη καθώς αυτομάτως θα περιοριστούν τα συχνά dogfights στο Αιγαίο ενώ ανησυχούν για την επικείμενη αντικατάσταση της κυβέρνησης Τσίπρα από μια περισσότερο «αντιδραστική».

Αναφέρονται μάλιστα στην πρόθεση της Ελλάδας να αποκτήσει περίπου 30 F-35 για να αντικαταστήσει τα παλαιότερα F-16. Αναρωτιούνται μάλιστα πως σε μια τέτοια περίπτωση θα ανταποκριθεί η Άγκυρα απέναντι «στην ελληνική ανωτερότητα στον αέρα» δεδομένου ότι ακόμα κι αν πάρει ρωσικά μαχητικά αυτά θα κάνουν χρόνια για να παραληφθούν; Και θα είναι αρκετή η ικανότητά τους απέναντι στα ελληνικά μαχητικά;"

Εκτός των άλλων, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι θεωρούν την παρούσα κυβέρνηση ως ενδοτική και φοβούνται την αλλαγή φρουράς στο Μαξίμου, γεγονός όχι τυχαίο, δεδομένης της εικόνας της χώρας μετά την υπαναχώρηση στο θέμα των Σκοπίων, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο γεωστρατηγικός αναλυτής και καθηγητής Κώστας Γρίβας.

Περάστε και από ΕΔΩ...

Με πληροφορίες από το pronews.gr.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×