«H ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ηλεκτρική διασύνδεση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συζήτηση για τις παγκόσμιες εξελίξεις, στο «Delphi Economic Forum X». Με απλά λόγια το θέμα του καλωδίου πάει στις καλένδες μαζί με τα 12 ναυτικά μίλια. Αν τώρα κάποιος από τους «συμμάχους» αναλάβει την πόντιση του, αντιμετωπίζοντας την Τουρκία έχει καλώς…Διαφορετικά …θα δούμε.
Τι είπε ο Γεραπετρίτης:
«Υπάρχουν τα σενάρια για όλες τις δυνατές εκδοχές, οπότε είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε πως «η έρευνα και πόντιση καλωδίου είναι προστατευόμενη από το Διεθνές δίκαιο και κατά τούτο δεν χωρεί οποιαδήποτε άδεια».
«Εμείς προγραμματίζουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Είναι μια αρκετά σύνθετη τεχνικά άσκηση», σημείωσε και πρόσθεσε. «Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο. Δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό. Θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει».
«Το κατά πόσον το έργο αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο είναι κάτι που είναι απολύτως σαφές. Ευτυχώς, υπάρχει για όλους μας κάτι το οποίο είναι υπερκείμενο και σε ένα καθεστώς διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας οφείλουμε όλοι να το σεβόμαστε και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε.
«Το διεθνές δίκαιο δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών. Η Ελλάδα έχει πορευθεί όλες αυτές τις δεκαετίες με γνώμονα ακριβώς αυτό, δηλαδή με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και ιδίως, το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν αυτενεργούμε, ούτε πρόκειται να κάνουμε κάτι, το οποίο είναι αντίθετο στο διεθνές δίκαιο, αλλά από την άλλη πλευρά απαιτούμε από κάθε πλευρά να επιδεικνύει τον ανάλογο σεβασμό».
Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισράηλ σημείωσε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται και η σχέση, την οποία έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ είναι εξαιρετικά σημαντική, στρατηγικής σημασίας.
Έχουμε, πρόσθεσε, «εξίσου σημαντικές σχέσεις, συνεργασίας, σύμπνοιας με όλα τα αραβικά κράτη, με τα οποία έχουμε μια εξαιρετική σχέση».
«Η Ελλάδα αναπτύσσει διπλωματία της πολυμέρειας και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Σε ό,τι αφορά στην ιδιαίτερη συνεργασία με το Ισραήλ, αυτήν θα την καλλιεργήσουμε και θα την εμβαθύνουμε αυτοτελώς. Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά καλές και έχουν ιδιαίτερο στρατηγικό βάθος. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε με έμφαση στο διεθνές δίκαιο και πάντοτε προς όφελος της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας».
Δεν υπάρχει κανένας πάγος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένας πάγος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπάρχουν πάντοτε τα σημεία διαφωνίας μας.
«Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα λύσουμε όλα μονομιάς. Θαυματοποιοί δεν είμαστε, πολιτικοί είμαστε. Και για τον λόγο αυτό εκείνο, το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η ελληνοτουρκική σχέση, όπως έχει διαμορφωθεί δομημένα, οργανωμένα, με παραδοτέα, με ιδιοκτήτες, με χρονοδιαγράμματα, θα συνεχιστεί», ανέφερε.
Τόνισε πως το Ανώτατο Συμβούλιο θα γίνει σε επόμενο χρόνο. «Δεν έχει ακόμη καθορισθεί σαφώς. Η τελευταία μας αναφορά ήταν ότι θα γίνει σε χρόνο μετά το Πάσχα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς παγώματος».
Η ύφεση, επεσήμανε, υπάρχει σε πολλά πεδία και σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν παραβιάσεις εναέριου χώρου, διότι πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου ή μιας μείζονος αεροπορικής κρίσης που μπορεί να οδηγήσει σε γεγονότα εξαιρετικά αιματηρά.
Η συνεργασία, ανέφερε, έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, το εμπόριο, η μετανάστευση, ο τουρισμός. Οι τοπικές οικονομίες 12 ελληνικών νησιών έχουν τονωθεί σημαντικά χάρη στη γρήγορη θεώρηση που χορηγείται σε Τούρκους και τις οικογένειές τους. Κυρίως όμως, πρόσθεσε, υπάρχει μια βελτίωση στην κατανόηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και νομίζω και των δύο λαών.
«Έχει μία σημασία πώς αντιμετωπίζουμε την Τουρκία, αλλά κυρίως τη δική μας θέση στην περιοχή, όχι μόνο για το σήμερα και το αύριο, αλλά και μακροσκοπικά. Θέλουμε μία Ελλάδα, η οποία θα βρίσκεται διαρκώς με το δάκτυλο στη σκανδάλη;», σημείωσε.
«Η Ελλάδα φροντίζει έτσι ώστε να ενισχύει την άμυνά της και το πράττει με άριστο τρόπο. Φροντίζει να έχει δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, έτσι ώστε να μην κλυδωνίζεται από οποιαδήποτε οικονομική εμπορική κρίση και η Ελλάδα διευρύνει το διπλωματικό της αποτύπωμα».
«Όλα αυτά έχουν σκοπό ένα, την ειρήνη και την ευημερία. Δεν γίνονται με σκοπό να έχουμε μονίμως μια κατάσταση εμπόλεμη. Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε σε εγρήγορση, αλλά είμαστε οι πρώτοι, οι οποίοι επιθυμούμε μια ειρηνική γειτονιά».
Αναφορικά με τη φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καμία απολύτως παραχώρηση στο κράτος δικαίου και στις πολιτικές ελευθερίες».
«Θα πρέπει να δίδονται πειστικές απαντήσεις όταν οι όποιοι περιορισμοί ελευθερίας, όπως συμβαίνει εν προκειμένω με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, αφού αφορούν ουσιαστικά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ενεργό παρουσία στο δημόσιο βίο. Έχει ήδη εκφρασθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση και συνολικά, η Δύση. Θα πρέπει η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου να αποδεικνύεται καθημερινά».
Η Ελλάδα είναι άριστα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.
«Η Ελλάδα με φρόνηση, με σύνεση, προχωρά σε πολύ μεγάλα βήματα», σημείωσε και ανέφερε πως Exxon και Chevron είναι κολοσσοί, οι οποίοι έχουν και γεωπολιτικό αποτύπωμα και εντός των ΗΠΑ. Η παρουσία τους στην Ελλάδα, αποτελεί σφραγίδα επιτυχίας για την ελληνική οικονομία, για την πολιτική σταθερότητα, αλλά βεβαίως, αποτελεί και επιβράβευση της ελληνικής πολιτικής και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής.
«Εμείς δεν έχουμε σκοπό να απομειώσουμε κανένα δικαίωμα τρίτης χώρας, αλλά δεν θα ανεχθούμε και καμία απομείωση δικού μας δικαιώματος», επεσήμανε.
«Η Ελλάδα είναι άριστα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε και πρόσθεσε πως έχει ένα προνόμιο, το οποίο δεν είναι πάντοτε εγγυημένο για όλες τις χώρες, «να έχει μία πολύ ισχυρή κυβέρνηση, να έχει πολιτική σταθερότητα, αλλά, από την άλλη πλευρά, να έχει και πολύ ισχυρές συμμαχίες».
Παρά ταύτα, πρόσθεσε, «είναι προφανές ότι και η Ελλάδα θα δεχθεί τις παράπλευρες συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου, ο οποίος είναι πιθανόν να οδηγήσει, κατά την κλασική πολιτική οικονομία, σε φαινόμενα όπως είναι η ύφεση, ο πληθωρισμός ή η αύξηση των επιτοκίων. Είναι σαφές ότι το ελεύθερο εμπόριο θα πρέπει να προστατεύεται».
Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών «ήμασταν σαφείς. Ο Πρωθυπουργός το δήλωσε σε όλους τους τόνους. Μεταξύ συμμάχων, θα πρέπει να βρίσκονται λύσεις και η λύση δεν είναι πάντοτε η ανταπόδοση ή η επιβολή περιορισμών».
«Πρωτίστως, είναι η προσπάθεια για την αποσυμπίεση των κρίσεων και την εύρεση λύσεων, όπου υπάρχουν εμπόδια στο διεθνές εμπόριο, έτσι ώστε να είναι επωφελές για όλους. Μια οικονομία, η οποία είναι σταθερή και ακμάζουσα, αποδίδει μέρισμα σε όλους και στα κράτη και στους πολίτες».
Στόχος της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενώσει
«Η επιτυχία να βρισκόμαστε με σχεδόν ομόφωνη ψήφο όλων των κρατών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη θέση του εκλεγμένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην πιο δύσκολη μεταπολιτευτική εποχή, σηματοδοτεί στην πραγματικότητα και μία μεγάλη διεθνή ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την ελληνική Πολιτεία», ανέφερε.
«‘Εχουμε έναν και μόνο σκοπό, να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε», να γεφυρώσουμε τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή, με τη Δύση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σημεώσε πως εκείνο, το οποίο έχει χαθεί είναι η δυνατότητα να μπορεί ο Οργανισμός να δίνει λύσεις σε μεγάλα και φλέγοντα προβλήματα. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία τον ερχόμενο Μάιο και μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι η προστασία ευάλωτων πληθυσμών, των παιδιών σε κατάσταση πολέμου, των γυναικών, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο γεγονός στις 20 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, το οποίο θα αφορά τη θαλάσσια ασφάλεια.
«Η Ελλάδα θέλει να παίξει έναν ισχυρό ρόλο και νομίζω ότι είμαστε σε θέση να το πράξουμε, διότι είμαστε έντιμοι συνομιλητές όλων των μερών, τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».–Δεν τίθεται θέμα αποστολής επίγειων δυνάμεων στην Ουκρανία
Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως η συμμετοχή στην επίλυση του ουκρανικού δεν περιορίζεται μόνο στην αποστολή επίγειων δυνάμεων, αλλά οι χώρες θα κληθούν να συμβάλουν με διάφορους τρόπους.
«Η Ελλάδα πάντοτε στάθηκε στην Ουκρανία και στάθηκε με σθένος, μολονότι σε πολλές περιπτώσεις δεχθήκαμε κριτική», σημείωσε και πρόσθεσε: «Για την ώρα δεν τίθεται ζήτημα αποστολής επίγειων δυνάμεων. Όμως θα σταθούμε με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούμε για την επιβεβαίωση της διεθνούς νομιμότητας, για την κυριαρχία και ουσιαστικά, για την άμεση καταδίκη οποιουδήποτε αναθεωρητισμού στην περιοχή και στον κόσμο».
Ερωτηθείς για τους εξοπλισμούς, ανέφερε πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση, καθώς βρίσκεται σε μία γειτονιά του κόσμου, η οποία βάλλεται πανταχόθεν.
«Η Ελλάδα μερίμνησε, μετά από μια δεκαετία στην οποία δυστυχώς, λόγω της μείζονος δημοσιονομικής κρίσης, είχαμε μια απομείωση της έντασης της δικής μας αμυντικής δυνατότητας», ανέφερε.
«Έχουμε φροντίσει την τελευταία εξαετία έτσι ώστε να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, να ενισχυθούν σε υποδομές, να ενισχυθούν σε εξοπλισμό, να ενισχυθούν σε προσωπικό. Βλέπουμε το μέλλον, βλέπουμε την άμυνά μας ως μοχλό ειρήνης».
–Η κάθαρση θα έρθει μέσα από τις συνταγματικά προβλεπόμενες οδούς στο ζήτημα των Τεμπών
Ερωτηθείς για το ζήτημα των Τεμπών, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους πραγματογνώμονες είναι αμιγώς ζητήματα δικαστικής αξιολόγησης.
«Οι δικαστικοί πραγματογνώμονες και οι πραγματογνώμονες οι οποίοι εισφέρουν σε μία δικογραφία, θα πρέπει να είναι πρόσωπα κατάλληλα, τα οποία έχουν τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα να μπορούν να εισφέρουν αυτή τη γνώμη, διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μπορεί να υπάρξει είτε εσφαλμένη εκτίμηση, είτε χειραγώγηση».
«Το ελάχιστο που θα απαιτούσε οποιοσδήποτε θα είναι τα όποια πορίσματα πραγματογνωμοσύνης να είναι αξιόπιστα και να προέρχονται από άτομα, τα οποία έχουν τα κατάλληλα εχέγγυα ανεξαρτησίας και κατάλληλες γνώσεις».
Στο ζήτημα του κατά πόσον οι χειρισμοί ήταν οι κατάλληλοι, σημείωσε πως πάντοτε η προσπάθεια, η οποία γίνεται από την κυβέρνηση είναι να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.
«Στην αποστροφή ότι υπήρξε μια διαρκής απόπειρα συγκάλυψης, σε ό,τι με αφορά και στο μέτρο που γνωρίζω, θέλω κατηγορηματικά να πω ότι δεν θα το άντεχε ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, οποιοσδήποτε, για λόγους μικροπολιτικούς, να ρίξει σκιά σε ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα», υπογράμμισε.
«Είναι πολύ στενάχωρο και συναισθηματικά να βρίσκεσαι σε θέση να αμύνεσαι για πράγματα, τα οποία είναι εντελώς ξεκάθαρα», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν πάντοτε να υπάρξει ένας πλήρης έλεγχος, να υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος, μέσω των προβλεπόμενων, από το Σύνταγμα, Επιτροπών, να υπάρξει μία διαφάνεια».
«Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι εκείνη η οποία θα αποδώσει τις ευθύνες. Αλλά δεν μπορούμε, εκ προοιμίου να αφομοιώνουμε τη θεσμική αξία της δικαιοσύνης, η οποία θα κληθεί να ρίξει φως στην υπόθεση των Τεμπών. Διότι όταν πράττουμε αυτό, θέτουμε σε αμφισβήτηση ολόκληρες τις βασικές δομές της Πολιτείας».
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως έγιναν πιθανότατα και λάθη στη διαχείριση και επικοινωνιακά λάθη, αν και «αυτά έχουν μηδενική αξία μπροστά στην τραγωδία, η οποία συνέβη».
«Αυτή τη στιγμή, δικαίως όλοι οι Έλληνες πολίτες απαιτούν την αλήθεια και έχουν κάθε λόγο να την απαιτούν. Απαιτούν μια κάθαρση. Η κάθαρση θα έρθει μέσα από τις συνταγματικά προβλεπόμενες οδούς και από την απόδοση της δικαιοσύνης στο ζήτημα αυτό. Από την άλλη πλευρά, εκείνο το οποίο ισχύει είναι ότι όλοι θα πρέπει να βρεθούμε ενωμένοι».
«Δεν πρέπει να χειραγωγούμε την κατάσταση, δεν πρέπει να προβαίνουμε σε πολιτική εκμετάλλευση των πραγμάτων», τόνισε. «Εγώ αισθάνομαι πραγματικά τεράστια ευθύνη να βρίσκομαι στη θέση που βρίσκομαι, για όλα όσα συμβαίνουν. Για κανέναν δεν ήταν εύκολη η τραγωδία των Τεμπών. Είναι ένας κόμπος στο στομάχι όλων μας. Η πεποίθησή μου είναι ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη και οι ευθύνες όπου προβλέπονται».
Πηγή:
militaire.gr
Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...
Σύνδεσμος άρθρου ⤶