Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Για «ενεργειακή συμμαχία» στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε [πάλι] λόγο ο Πάιατ - Ο Μπράιζα μίλησε για διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες ζώνες!

«Εάν συνεχίσουμε να διευκολύνουμε την ενεργειακή συμμαχία, τότε η αφθονία σε ενέργεια θα λύσει το μεγάλο δίλημμα σε όλη την περιοχή», είπε ο Τζέφρι Πάιατ στο συνέδριο του Economist [οι δηλώσεις των συμμετεχόντων στο συνέδριο στο youtube.com]

Ο καταλυτικός τρόπος με τον οποίο οι γεωπολιτικές εξελίξεις μεταμορφώνουν το τοπίο της ενεργειακής μετάβασης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου τέθηκαν χθες στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου που διοργανώνει ο Economist, η οποία άνοιξε με μήνυμα του Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργού Ενεργειακών Πόρων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα. Στο μήνυμά του εξήρε τον ρόλο της χώρας μας τόσο για την επέκταση των δυνατοτήτων όσο και για την αύξηση στην παραγωγή ΑΠΕ ενώ τόνισε πως η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί καθαρός εξαγωγέας φθηνής και πράσινης ενέργειας. Αναφορικά με τις δυνατότητες που παρουσιάζονται στον τομέα των υπεράκτιων πάρκων, ο Πάιατ [iEpikaira: Κάποια σχέση με τα θαλάσσια πάρκα και την προωθούμενη «συγκεκαλυμμένη συνδιαχείριση» ίσως; Περισσότερα ΕΔΩ!] επεσήμανε πως μέσα από τη συνεργασία επί των ενεργειακών, ουσιαστικά διευκολύνεται ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων μεταξύ των κρατών της περιοχής. «Εάν συνεχίσουμε να διευκολύνουμε την ενεργειακή συμμαχία, τότε η αφθονία σε ενέργεια θα λύσει το μεγάλο δίλημμα σε όλη την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά. [iEpikaira: Δήλωση που σχετίζεται με αυτήν που έκανε ο ίδιος τον Δεκέμβριο του 2022 όταν έλεγε  ότι, «οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουν μια εταιρική δυναμική για να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται με ένα οικονομικό κόστος». Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ! Πόσο πιο ξεκάθαρα να μας το πουν;]
Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων, Υπουργείο Εξωτερικών, ΗΠΑ

Κατά τη δική του παρέμβαση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε το άνοιγμα της αγοράς των μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας μέσω νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί εντός διμήνου στη Βουλή. Προτεραιότητα, όπως εξήγησε, είναι να μεταβούμε από μια περίοδο επιδοτήσεων σε μια περίοδο κανονικής λειτουργίας της αγοράς ΑΠΕ, χωρίς επιδοτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, επεσήμανε πως θα ανοίξει η αγορά μπαταριών με δύο τρόπους. Αφενός επιτρέποντας στους ιδιώτες να τοποθετήσουν μπαταρίες χωρίς όμως επιδοτήσεις αλλά και με το να επιτραπεί στους ιδιώτες με εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά που υφίστανται σημαντικές περικοπές να βάλουν μπαταρίες. Προς διευκόλυνση των διαδικασιών, ο υπουργός δεσμεύτηκε για την περικοπή της απαιτούμενης εγγύησης των επενδυτών ΑΠΕ κατά 70%, κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξόδων τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους καταναλωτές. Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι το δεύτερο τερματικό στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε φάση δοκιμών και πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία υπερκαλύπτοντας, όπως είπε, τις ανάγκες της χώρας ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «θετική δύναμη που προωθεί τις διασυνδέσεις προς όφελος της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Πηγή: tanea.gr

Μάθιου Μπράιζα: Ναι στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Τουρκίας
Υπέρ της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου τάχθηκε ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, Μάθιου Μπράιζα μιλώντας στον Economist.

«Η Κύπρος έχει πολύ μεγάλο δυναμικό ΑΠΕ ωστόσο αυτό από μόνο του δεν διασφαλίζει συστηματική αξιοποίηση της παραγωγής. Τη λύση θα δώσουν οι διασυνδέσεις και συγκεκριμένα η διασύνδεση με την Τουρκία. Χρειάζεται ένα μη πολιτικοποιημενο πλαίσιο το οποίο θα προωθεί τη διασύνδεση της Τουρκίας με την Κύπρο, εφόσον υπάρχει ήδη μια λειτουργική σύνδεση του βορείου με το νότιο μέρος του νησιού, καθώς η Τουρκία είναι μπαταρία ενέργειας, που εκμεταλλεύεται και την πυρηνική ενέργεια, και μπορεί να στηρίξει την ανάγκη της Κύπρου για base load» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ienergeia.gr
Απόσπασμα από τις δηλώσεις του Οσάμα Μομπάρεζ
Γενικός γραμματέας του East Med Gas Forum (EMGF)

01:20 "...we're trying to produce more gas in a more responsible way through a lot of technologies, a lot of projects to decarbonize and reduce emissions. So this is one thing. Another thing, we're trying to do this through a lot of collaborative platforms and collaborative mechanisms."
Απόσπασμα από τις δηλώσεις του Μάθιου Μπράιζα
Πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, ΗΠΑ, μέλος ΔΣ της Overgas (η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας), Managing Partner στα γραφεία των lobbyists, Ballard Partners στην Κωνσταντινούπολη (όπου και ζει μόνιμα μετά της Τουρκάλας συζύγου του, σημειώνεται ότι οι Ballard Partners έχουν πελάτη την Τουρκία, στην οποία παρέχουν υπηρεσίες lobbying. Περισσότερα για τον M. Μπράιζα ΕΔΩ.)

00:10 "...in the eastern Mediterranean Turkey is excluded from a lot of the deliberations on how to get eastern Mediterranean gas to Europe and a lot of that grew out of the fact that in remember in the summer of 2020 Turkey became quite aggressive [iEpikaira: Αναφορά στα γεγονότα του Oruc Reis!] in asserting what it views as its rights territorial rights its exclusive economic zone as well in the eastern Mediterranean but now is quieting things down so governments have an idea of what the line should look like on a map sometimes that creates cooperation sometimes it creates conflict the key is to develop the projects in ways that make commercial sense in partnership with governments leading maybe the negotiations to line up the international agreements that will facilitate the projects and then the private sector executing."



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×