Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Η Αθήνα εγκαταλείπει την Κύπρο, η Άγκυρα την διεκδικεί καταλύοντας τη Λωζάννη και η Λευκωσία κολυμπά σε πελάγη «Αμάλθειας»!

[iEpikaira: Ιστορικό άρθρο που εκτός των άλλων αποδεικνύει πότε, από ποιούς και πώς ξεκίνησε το "ξήλωμα της Λωζάνης"!]

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Στο άρθρο μου στη Σημερινή 25.2.24 είχα γράψει « Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου , Γιώργος Γεραπετρίτης να μιλήσουν καθαρά». Είχαμε εντοπίσει σοβαρή διγλωσσία στα λεγόμενά τους, συγκεκριμένα της κας Αλεξάνδρας προς Αμερικανούς στις ΗΠΑ. Η οποία αποκάλυψε δημόσια την εγκατάλειψη της Κύπρου από την ελληνική κυβέρνηση διαχωρίζοντας το Κυπριακό από τα ελλαδο-τουρκικά «ξεχνώντας» τις υποχρεώσεις της Ελλάδας βάση της Συνθήκης Εγγυήσεως. Για να μαζέψει τα … «συγχαρητήρια» των Αμερικανών ως «καλή μαθήτρια εξ Αθηνών» ανοίγοντας το δρόμο στους επιτήδειους συνοδοιπόρους της. («Σημερινή» 25.2.24).


Είναι ανάγκη να καταγράψουμε για ιστορικούς λόγους, τους μέχρι σήμερα επιτήδειους για την εγκατάλειψη της Κύπρου από την Αθήνα. ΄Όχι την Ελλάδα. Αυτό να ξεκαθαρίζεται. Γιατί αυτοί οι μετρημένοι παραδομένοι δεν αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα, ίσως ούτε και τους ελεεινούς εαυτούς των.

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας
Η κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στην Ουάσιγκτον

Ξεκινώ επαναλαμβάνοντας την αποκάλυψη της κας Αλεξάνδρας. Στη δεξαμενή σκέψης The Foundation for Defence of Democracies (FDD) στην Ουάσιγκτον είπε:

«Για την Ελλάδα υπάρχει μόνο μία διαφορά, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών… …είναι εξίσου προς το συμφέρον της Ελλάδας η Τουρκία να διατηρήσει έναν δυτικό προσανατολισμό και να μην απωλέσει την ευρωπαϊκή προοπτική της…Είμαστε γείτονες και θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί της, οπότε το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια μεγάλη αντι-δυτική χώρα δίπλα μας…είναι πολύ σημαντικό να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουμε την Τουρκία όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πολιτικές του ΝΑΤΟ και να βοηθήσουμε ώστε να παραμείνει ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Και για την Κύπρο «Κανείς, όμως, δεν πρέπει να ξεχνά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια ανεξάρτητη χώρα, που είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε και να το θυμόμαστε. Το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής. Δεν είναι διμερές ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας. Είναι ένα ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα. Είναι θέμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ… η καλή ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα επηρεάσει θετικά την κατάσταση στην Κύπρο και το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών…»

«Ξέχασε» για χάρη των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία ότι το Κυπριακό δεν είναι «διμερές» αλλά «τριμερές» με υπογραφή ζήτημα, «Ελλάδας-Τουρκίας-Βρετανίας»…

Στη συζήτηση με την κ. Παπαδοπούλου συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους, Τζέφρι Πάιατ και άλλοι. Να σημειώσω η κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου υπηρέτησε για αρκετά χρόνια ως Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και διατηρεί στενές σχέσεις με το αμερικανικό κατεστημένο.

  Χρήστος Στυλιανιδης με Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Χρήστος Στυλιανίδης

Σχεδόν ταυτόχρονα στην Βουλή των Ελλήνων (βλέπε δημοσιεύματα 20.3.24 σε Ελλάδα και Κύπρο) ο Χρήστος Στυλιανίδης (Υπουργός Ναυτιλίας) ξεστόμισε το « Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική».

Ο αμετανόητος ανανιστής Χρήστος Στυλιανίδης (από Κύπρο δυστυχώς) «επίλεκτο» μέλος ομάδας «πυρήνα» για την υποστήριξη του απορριφθέντος από τον Ελληνισμό της Κύπρου απαρτχάιντ βρετανικού σχεδίου «Ανάν» στις 24.4.2004, δεν έκανε προφανώς τυχαία τη δήλωσή του. Βλέπε άρθρο γράφουσας 22.2.2024 1ος σύνδεσμος πιο κάτω και «Ελευθερία» Λονδίνου σελ. 4. 22.2.2024 2ος σύνδεσμος.Άγγελος Συρίγος 19.3.2024: «Η Τουρκία προσπαθεί να ξεχωρίσει σχέση Ελλάδας-Τουρκίας από Κυπριακό».

Αυτό όμως ήδη το είχε κάνει η κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στις ΗΠΑ!


20.3.2024 «Ο Ερντογάν βγάζει από το κάδρο των ελληνοτουρκικών το Κυπριακό – Η αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας»

Ο Ερντογάν ακολούθησε την Αλ. Παπαδοπούλου


Και εδώ – 20.3.2024 Ερντογάν: «Δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε αυτά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας»


21.3.2024 Φιντάν: «Επιθυμούμε ολοκλήρωση τουρκικών κρατών συμπεριλαμβανομένης της τδβκ»


Την ίδια μέρα – 21.3.2024

ο Διευθυντής της ΕΣΤΙΑΣ Αθηνών Μ. Κοττάκης:

«Θα ξαναπιεστούμε να υπογράψουμε τη διχοτόμηση του Αιγαίου»


Την ίδια μέρα

21.3.2024 Στα χνάρια Ερντογάν ο Τατάρ: «Η Κύπρος είναι οθωμανική ιδιοκτησία»


Την ίδια μέρα

21.3.24 «Ποιός απέκλεισε την χορωδία Αδούλωτης Κερύνειας από τις εθνικές εκδηλώσεις;»


Την ίδια μέρα

Χρήστος Ροζάκης 21.3.2024 – Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, (κρατικός σταθμός).

«Μπορούμε να προχωρήσουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο χωρίς να τον συνδέσουμε με το Κυπριακό-Δεν πρέπει να τον ανακόψουμε» σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Χρήστος Ροζάκης στο Θάνο Σιαφάκα. «Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με τους Τούρκους χωρίς την Κύπρο»!


Την ίδια μέρα

21.3.24 “Συγχωροχάρτι” Μπακογιάννη για τη δήλωση Ερντογάν:| « Ότι είπε το έκανε γιατί στις δημοσκοπήσεις είναι μπροστά ο Ιμάμογλου…


Την ίδια μέρα

21.3.2024 «Όχι, δεν θα συμφωνήσουμε με την κ. Μπακογιάννη: Η απαράδεκτη δήλωση του Ερντογάν για την Κύπρο δεν έχει σχέση με τις εκλογές… Ο χρήσιμος “ηλίθιος” Ροζάκης!»


Την ίδια μέρα

21.3.24 «Ψευδαισθήσεις στο Κυπριακό και πολιτική ηγεσία ανεπίδεκτη μαθήσεως – Ψάχνουμε επανέναρξη συνομιλιών την ώρα που Τατάρ και Ερντογάν εντείνουν απειλές και προκλήσεις»

Ανάλυση Δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη


Και αυτά καθώς για δεκαετίες τώρα γράφουμε, αναλύουμε και τεκμηριώνουμε στη «Σημερινή» ότι η Τουρκία θέλει ολόκληρη τη Κύπρο. Όπως και το πιο πρόσφατο 17.3.2024 «Έτοιμος να καταπιεί την Κύπρο ο Ερντογάν (χάρτης και βίντεο)».

Ενώ ο Ερτογάν θέλει ολόκληρη τη Κύπρο, η ελληνική κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι «κομπάρσοι» του εγκατέλειψαν την Κύπρο και σαλιαρίζονται πως καλύτερα να προσκυνήσουν την Τουρκία ριψοκινδυνεύοντας και τη τύχη ελληνικών νήσων που έχει στο στόχαστρό του…

Kαι το εξωφρενικό: Καθώς οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν φωνακτά ότι θέλουν ολόκληρη τη Κύπρο να τελειώνουν με μπαμπέσικές «εξυπνάδες» των Βρετανών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο δικός του περίγυρος στη Λευκωσία, αφενός εκστασιάζεται σε πελάγη ευτυχίας … με την «Αμάλθεια» και αφετέρου επιμένει να καλεί σε… διαπραγματεύσεις τους κατακτητές μας …για να λύσει το Κυπριακό!!! Με ποιους; Τον Τατάρ και Ερντογάν που ορέγονται όλη τη Κύπρο; Και να το λύσει πώς; Με ραχοκοκαλιά την Τουρκο-βρετανική πρωτάκουστη ‘λύση’ αυτοκτονίας που την ονόμασαν Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία;

Τέτοιος μαζοχισμός, τέτοια παράνοια, τέτοιο ξεβράκωμα προς τον κατακτητή δεν έχει προηγούμενο.

Δεν μπορεί να κατανοήσει ο άνθρωπος ότι οι κηδεμόνες Βρετανοί θα τον στριμώξουν στη γωνία και οι επιλογές θα είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα; Ένας μπορεί να πει μάλιστα ότι έχει ήδη υποχωρήσει παρασκηνιακά και επικίνδυνα στο θέμα της αποστρατικοποίησης, και ακόμα ούτε… σε διαπραγματεύσεις δεν έφτασε. Θα του μείνουν τα χειροκροτήματα για τη «Αμάλθεια». Γιατί δεν απαιτεί το αυτονόητο!

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ από τον τουρκικό ζυγό. Όχι μόνο δεν το απαιτεί, τουναντίον προχωρεί με το ξεγύμνωμα της αμυντικής θωράκισης της ΚΔ, ενόσω οι Τούρκοι προειδοποιούν φανερά για τους σκοπούς τους και συνεχώς αναβαθμίζουν τα κατοχικά τους στρατεύματα και εξοπλισμούς τους στη Κύπρο. Πρέπει να καταλάβει επιτέλους ότι κανένας από τους ξένους (36 χώρες!) που τον χειροκροτούν για την «Αμάλθεια» θα γυρίσει να τον βοηθήσει.

Δυστυχώς δεν υπάρχει απελευθερωτική στρατηγική ούτε από Αθήνα ούτε από την ίδια τη Λευκωσία.

Εύχομαι να μην αποδειχθεί ο πλέον αποτυχημένος (το ελάχιστον) από τους 7 προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Τη Κύπρο μας καμία «Αμάλθεια» δεν τη σώζει από τον Τούρκο κατακτητή. Και κανένας από τους χειροκροτητές της («Αμάλθειας») θα προσφέρει το παραμικρό στον Χριστοδουλίδη όταν σαλπάρει ο Τούρκος προς Λεμεσό και Λάρνακα αυτή τη φορά, ο Θεός να μην τον αφήσει…

Η Συνθήκη της Λωζάνης

Ας μελετήσει έστω και τώρα, πολύ καλύτερα την ιστορία. Ας προβληματιστούν τόσο ο ίδιος όσο και οι «σύμβουλοί του» σοβαρά με τα άρθρα α) «Πακέτο» η αναθεώρηση της Λωζάνης με το Κυπριακό: Ήλθε η ώρα για τις «Πρέσπες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου»! και

β) «Λονδίνο – Άγκυρα συνδέουν το Κυπριακό με την Λωζάνη κάτω από τη μύτη μας σερβίροντας μια «εύπεπτη λύση» για το «καλό μας»…
Η βρετανική κυβέρνηση το 1955 παραβίασε τη Συνθήκη της Λωζάνης και έφερε μέσα ύπουλα τη Τουρκία ως ενδιαφερόμενο μέρος για το Κυπριακό. Γι΄αυτό και η ΚΔ δημιουργήθηκε με «διμερείς» διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αποτέλεσμα η ΚΔ να είναι «τριμερές» θέμα Ελλάδας και Τουρκίας. [iEpikaira: Τότε ξεκίνησε το "ξήλωμα της Λωζάνης με πρωτοβουλία της Βρετανίας!] Αυτά να θυμούνται τόσο οι κυβερνώντες στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία και να απαιτούν, έστω και μετά από 50 χρόνια σκλαβιάς, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ για την Κύπρο από τους ηθικούς αυτουργούς της τραγωδίας της Κύπρου μας.

Η οποία ξεκίνησε από το 1956 με τη δήλωση του Βρετανού Υπ. Αποικιών 19.12.1956 αφού έφεραν (οι Βρετανοί) μέσα την Τουρκία ως ενδιαφερόμενο μέλος για το Κυπριακό. Και όχι να σκύβουν το κεφάλι εδώ και 50 χρόνια σε κάθε υποχώρηση που απαιτούν είτε απευθείας μέσω του Υπ. Αρμοστού τους στη Λευκωσία είτε με μέσω άλλων φανερών και παρασκηνιακών παραγόντων προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων και συμφωνιών (στο τελικό στάδιο πλέον) που έκαναν έκτοτε Λονδίνο και Άγκυρα…

Σχετική η ανοικτή επιστολή μου προς κα María Angela Holguín Cuéllar – Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο «Σημερινή» 24.3.2024.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 31/3/2024 simerini.sigmalive.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×