Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Απογοήτευση από την «ΕΣΤΙΑ»... Προωθεί την δημιουργία ΕΟΖ στον Έβρο; (upd)

[δημοσιεύτηκε 14:31-28/08/23, ανανεώθηκε 08:58-29/08/23]

Άκρως απογοητευτικό δημοσίευμα της «ΕΣΤΙΑΣ» με ανοικτή επιστολή που προωθεί την δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στον Έβρο, με πρόσχημα την κρίση που αντιμετωπίζει η περιοχή από τις πυρκαγιές (εμπρησμούς) και το οξύ πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Η επιστολή της Κατερίνας Καραγιάννη (πρώην γραμματέως του τραπεζίτη της Deutsche Bank, Άκερμαν και του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ), προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τολμήστε λοιπόν, κ. Πρωθυπουργέ, να δημιουργήσετε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) στον βόρειο Έβρο –μία υπογραφή σας και μια της καλής σας φίλης, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Φον Ντερ Λάιεν, αρκούν για να γίνει– και θα δείτε πως οι μεγάλες εταιρείες που θα έρθουν από όλο τον κόσμο, αλλά και οι ελληνικές, θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό κοινωνικό εργασιακό και οικονομικό πλέγμα, ενώ την ίδια ώρα από τη ζωή που θα πάρει ο τόπος θα μειώσει και τις μεταναστευτικές ροές αφού πλέον δεν θα υπάρχουν έρημα χωριά και μονοπάτια. Η ΕΟΖ θα γίνει η γεωστρατηγική ασπίδα όλης της περιοχής και κατ’ επέκταση της χώρας».

Δεν είναι κάπως βολικό μετά την αύξηση του αμερικανικού αποτυπώματος στην περιοχή και τις αλλεπάλληλες κρίσεις (επεισόδια Έβρου 2020 και πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι έκτοτε με αποκορύφωμα το φετινό), να προτείνεται η δημιουργία ΕΟΖ ως πανάκεια στην λύση όλων των προβλημάτων; Δηλαδή η αποτυχία του επιτελικού κράτους, λύνεται μόνο με την δημιουργία ΕΟΖ;

Οι κακές γλώσσες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι υπάρχουν σχέδια για την δημιουργία ΕΟΖ εντός της Ελλάδας (ΕΔΩ)... Μήπως αυτά τα σχέδια εξυπηρετεί η κατάσταση στον Έβρο; Άλλωστε από το 2012, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του «Economist», ανέφερε ότι «ειδικά για την προσέλκυση επενδύσεων και την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας διερευνάται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Με προστασία βέβαια των εργασιακών δικαιωμάτων». Αντίστοιχες απόψεις ακούγονται και από άλλες φωνές στην Βουλή, όπως αυτή του βουλευτή Έβρου της Ελληνικής Λύσης, Παράσχου Παπαδάκη, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση -σε συντονισμό με την κ. Καραγιάννη άραγε(;)- τονίζοντας την ανάγκη για δημιουργία ΕΟΖ στον Έβρο στις 24/07/2023 (ΕΔΩ).  

Περισσότερα για την ΕΟΖ και ΕΔΩ!

ΥΓ1 Η «ΕΣΤΙΑ» οφείλει να προβεί στις απαραίτητες διευκρινίσεις επί του ζητήματος... Αν και είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι για δεύτερη φορά παρέχει βήμα στην κ. Καραγιάννη (μετά τη συνέντευξή της στην Φανή Χαρίση τον Μάρτιο του 2023) για να εκφράσει τις συγκεκριμένες απόψεις. 

ΥΓ2 Στις 12/07/2023 (λίγες ημέρες πριν την ερώτηση του βουλευτή Έβρου Π. Παπαδάκη) η Φανή Χαρίση δημοσίευσε στην ηλεκτρονική εφημερίδα voria.gr άλλο ένα άρθρο που προωθεί ανοικτά την δημιουργία ΕΟΖ στον Έβρο παραθέτοντας συνεντεύξεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλου Τοψίδη, του προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Απόστολου Παλακίδη, και της Κατερίνας Καραγιάννη.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×