Με Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή και απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομίας και Οικονομικών, προτείνει να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην περιοχή μας, μαζί με ειδικό φορολογικό καθεστώς στον Έβρο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και μείωση του ΦΠΑ κατά 30% στην Σαμοθράκη. Μόνο που η… πρόταση Παπαδάη για ΕΟΖ, δεν είναι καινούργια. Από το 2011 οι Γερμανοί, μέσω της Εβρίτισσας Κατερίνας Καραγιάννη, πρώην γραμματέως του τραπεζίτη Άκερμαν της Deutsche Bank και του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προωθούσαν αυτό το σχέδιο.
Τότε μάλιστα η κ.Καραγιάννη δημιούργησε το “Οικονομικό Φόρουμ Θράκης” και διοργάνωνε συνέδρια στην Αλεξανδρούπολη για να “σπρώξει” την δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ). Μάλιστα σε εκείνες τις εκδηλώσεις παραβρίσκονταν και ο τότε Τούρκος Πρόξενος Κομοτηνής, αφού η γειτονική χώρα ήταν… υπέρμαχος και θερμός υποστηρικτής (για ποιούς λόγους άραγε) αυτής της λύσης στον Έβρο και την Θράκη.
Τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πολλές πλευρές, αφού η συντριπτική πλειοψηφία επικαλούνταν όχι μόνο τον κίνδυνο “κινεζοποίησης” της περιοχής με την εφαρμογή ασύνδοτων επιχειρηματιών στην ΕΟΖ, αλλά και σοβαρούς εθνικούς λόγους. Απ’ τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμο. Στη συνέχεια επί Κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου, οι Γερμανοί πάλι… πίεζαν να εξεταστεί η δημιουργία ΕΟΖ στην περιοχή μας.
Μάλιστα ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, η… συμπάθεια του βουλευτή Έβρου κ.Παπαδάκη, δήλωσε επίσης υπέρμαχος της δημιουργίας ΕΟΖ. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής: “Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του «Economist», υπογράμμισε ότι «ειδικά για την προσέλκυση επενδύσεων και την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας διερευνάται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Με προστασία βέβαια των εργασιακών δικαιωμάτων».
Το θέμα τότε δεν προχώρησε, αλλά η κ.Καραγιάννη που ουσιαστικά αδρανοποίησε το “Οικονομικό Φόρουμ Θράκης”, το οποίο είχε εκπρόσωπο Τύπου τον δημοσιογράφο του Έβρου Αντώνη Τελόπουλο, προσπαθεί κατά καιρούς με άρθρα της σε διάφορα ελληνικά ΜΜΕ ή με διοργανώσεις στο εξοχικό της στην Παλαιάπολη Σαμοθράκης όπου έχει εγκατασταθεί, να επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ). Το ίδιο έκανε και με συνέντευξη της τον περασμένο Μάρτιο στην εφημερίδα «Εστία της Κυριακής», την οποία αναδημοσίευσε η “Ελεύθερη Θράκη”. Σε αυτήν μάλιστα εκθειάζει το παράδειγμα της Πολωνικής πόλης Lodz, το οποίο αναφέρει και στην Ερώτηση του προς τους δύο αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Έβρου Πάρης Παπαδάκης. Μάλλον στο επόμενο συνέδριο για Ειδικές Οικονομικές Ζώνες του ανύπαρκτου ουσιαστικά “Οικονομικού Φόρουμ Θράκης”, κέρδισε μια θέση ως ομιλητής και ο βουλευτής του Κυριάκου Βελόπουλου.
Ένα ζήτημα λοιπόν που έχει προταθεί από το 2011 και τότε απορρίφθηκε για πολλούς σοβαρούς λόγους, ανάμεσα τους ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥΣ, ο κ. Παπαδάκης με πολύ ευκολία το χρησιμοποιεί σε Ερώτηση του, ξεκάθαρα για δημιουργία εντυπώσεων και λαϊκισμού τον οποίο εξάλλου συνηθίζει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι συνοδεύει την γνωστοποίηση της Ερώτησης με το σχόλιο: “Όπως υποσχέθηκα.. όλα τα ζητήματα του Έβρου στην Βουλή των Ελλήνων και με προτάσεις. Για να δούμε πόσο αγαπάνε τον Έβρο μας”..
Πηγή: evros-news.gr