Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Ο "σκοτεινός" ισλαμιστής Ιμπραΐμ Καλίν - Η CIA, ο Νταβούτογλου και οι γκιουλενιστές

Ο διορισμός από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του εκπροσώπου του, Ιμπραίμ Καλίν, ως νέου επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT) τη Δευτέρα έχει πυροδοτήσει συζητήσεις, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τα προσόντα του Καλίν για αυτόν τον κρίσιμο ρόλο. Όμως ο Καλίν έχει ακολουθήσει την απαραίτητη διαδρομή για έναν άνθρωπο με τον δικό του πλέον ρόλο. O Ιμπραΐμ Καλίν είναι ένας άνθρωπος που ήρθε από τις σκιές, κινήθηκε παρέα με αυτές και πλέον καλείται να τις διευθύνει.

Ο Καλίν, εδώ και πολύ καιρό έμπιστος του Ερντογάν, ο οποίος υπηρέτησε ως εκπρόσωπος του προέδρου και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής από το 2014, διαδέχθηκε τον Χακάν Φιντάν, ο οποίος ηγήθηκε των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας από το 2010 και διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών το Σάββατο.

Παρά το διδακτορικό του στις Ισλαμικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον και τον ιδρυτικό του ρόλο στο SETA, ένα φιλοκυβερνητικό think tank στην Άγκυρα, οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι το ιστορικό του Καλίν διαφέρει σημαντικά από τα τυπικά διαπιστευτήρια που αναμένονται από έναν αρχηγό κατασκόπων.

Σε σύγκριση με τον Φιντάν, ο Καλίν είναι γνωστός για την δημόσια καλλιτεχνική εικόνα που προσπαθεί να πλασάρει (και το καταφέρνει), συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να παίζει τουρκικό μπαγλαμά. Μια συναυλία στην Κωνσταντινούπολη που είχε προγραμματιστεί για τις 6 Ιουλίου ακυρώθηκε λόγω του νέου του ρόλου.

Πράκτορας της CIA

Ο διορισμός του Καλίν οδήγησε επίσης στην επανεμφάνιση καταγγελιών εναντίον του για κατασκοπεία που δημοσιεύθηκαν σε στήλη του δημοσιογράφου Μπαρίς Πεχλιβάν στην εφημερίδα Cumhuriyet τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο Πεχλιβάν είπε, επικαλούμενος αρχεία που δημοσιεύθηκαν από το WikiLeaks τον Φεβρουάριο του 2012, ότι ο Καλίν, ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν εκείνη την εποχή, ήταν μία από τις πηγές (με την κωδική ονομασία TR-306) στην Τουρκία για το think tank Strafor, που είναι γνωστό και ως σκιώδης CIA, μια παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών με έδρα το Τέξας. Η εταιρεία έχει μεταξύ των πελατών της το Πεντάγωνο, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ και τη CIA.

Το άρθρο αναφέρεται στη σχέση του Καλίν με τον ιδρυτή της και σύμβουλο του Πενταγώνου Τζωρτζ Φρίντμαν, υποστηρίζοντας ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας λειτουργούσε ως "πράκτορας" της Αμερικής και επηρέαζε μέσω ΜΜΕ την κοινή γνώμη της Τουρκίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Καλίν, έστειλε ένα e-mail στον Φρίντμαν, ενημερώνοντάς τον ότι είπε σε κάποιους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης να δημοσιεύσουν την έκθεση του Stratfor για την Τουρκία και τα Βαλκάνια. "Αυτός ο άνθρωπος είναι μια μεγάλη πηγή… Η σχέση και η συνομιλία μου με αυτόν τον άντρα πρέπει να παραμείνει αυστηρά εμπιστευτική", έγραψε σε ένα σημείωμά του ο Τζορτζ Φρίντμαν.

Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Σμύρνης Οκτάι Βουράλ, στην οποία ερωτά τον Ερτνογάν, αν ο Καλίν είναι μυστικός πράκτορας της CIA σύμφωνα με δημοσιεύματα

Αντίστοιχα, αναφέρεται στις περιπτώσεις των πολιτικών του AKP, Μπουλέντ Αρίντς και Γκιουλνούρ Αϊμπέτ για επαφές με πρεσβεία ΗΠΑ και Wilson Center αντίστοιχα, ενώ κλείνει με την κάτω παράγραφο:

"Κοιτάξτε… Δεν υπολογίζω καν τους υπουργούς του AKP που αναμεταδίδουν τακτικά τις εσωτερικές στρατηγικές και τις κινήσεις εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης στους εκπροσώπους της πρεσβείας των ΗΠΑ. Για να μην αναφέρουμε τις διαστρεβλωμένες σχέσεις που δημιουργούν με ξένους διπλωμάτες τα μεγάλα ονόματα των ΜΜΕ του AKP που είναι σήμερα πρωταθλητές στο κήρυγμα περί προδότων. Για να μην αναφέρουμε αυτούς που ενημέρωναν για την ιδιωτική ζωή της οικογένειας του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Μπουγιούκανιτ τους πράκτορες της πρεσβείας και ανέβηκαν στο αξίωμα του βουλευτή του AKP. Τί λέω; Αυτό: Αν ο Γκιουρτζάν είναι κατάσκοπος, υπάρχουν και κατάσκοποι μεταξύ των κυβερνώντων της χώρας".

Ο Μπουλέντ Κενές, ένας Τούρκος δημοσιογράφος που ζει εξόριστος στη Σουηδία και πρώην αρχισυντάκτης της κλειστής πλέον αγγλόφωνης εφημερίδας Today's Zaman, έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ότι ο Καλίν ήταν ένας από τους αρθρογράφους της εφημερίδας. Η Τουρκία κατηγορεί τον Κενές για συμμετοχή σε απόπειρα ανατροπής του προέδρου Ερντογάν το 2016. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον δημοσιογράφο ως "τρομοκράτη" κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Άγκυρα τον Νοέμβριο και τον επεσήμανε μεταξύ των δεκάδων ανθρώπων των οποίων η Άγκυρα ζητά την έκδοση με αντάλλαγμα την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

"Δεν είναι αστείο, είναι αλήθεια: Δύο αρθρογράφοι της Today's Zaman… διορίστηκαν σε δύο από τις πιο κρίσιμες θέσεις στην Τουρκία. Ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ένας από τους αρθρογράφους επί της οικονομίας μας, ανέλαβε για άλλη μια φορά την ευθύνη της οικονομίας, ενώ ο Ιμπραΐμ Καλίν έγινε επικεφαλής της MİT. Και με αποκαλούν "τρομοκράτη", το πιστεύετε;" γράφει ο Κενές.
Ερμπακάν, Γκιουλέν και Νταβούτογλου

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου και σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Βοσπόρου. Συνέχισε τις σπουδές στου σε ισλαμικό πανεπιστήμιο στη Μαλαισία και έκανε διδακτορικό στις ΗΠΑ στο πανεπιστήμιο George Washington. Κατά την παραμονή του στην Αμερική, δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια ενώ συνεργάστηκε με το "Κέντρο για την κατανόηση του Ισλάμ με τον Χριστιανισμό", το οποίο χρηματοδοτούσε η Σαουδική Αραβία.

Ο Καλίν, είναι πολιτικό και πνευματικό τέκνο του Νετζμετίν Ερμπακάν, του Φετουλάχ Γκιουλέν και του Αχμέτ Νταβούτογλου. Τα χρόνια που ο Καλίν βρισκόταν στη Μαλαισία, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εργαζόταν ως αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ο Νταβούτογλου, γνωστός θρήσκος και γκιουλενιστής (τον αποκαλούν χότζα στην Τουρκία) και πρωτεργάτης της θρησκευτικής μεταστροφής της Τουρκίας, ήταν ένας από τους πάνω από δέκα καθηγητές από την Τουρκία, που ίδρυσαν το τμήμα πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο όπου αργότερα εργάστηκε ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Ο Καλίν ήταν ο σημαντικότερος μαθητής του Νταβούτογλου. Ο Καλίν αφότου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του το 1994, επέστρεψε στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση της μεταπτυχιακής του διατριβής πάνω στη θεωρία του Μουλά Σάντρα, του θεωρούμενου ως ενός εκ των σημαντικότερων φιλοσόφων του Ισλάμ. Τις ίδιες ημερομηνίες επέστρεψε στη χώρα και ο δάσκαλός του Νταβούτογλου, διότι το κόμμα του Ερμπακάν είχε κερδίσει εκλογές και χρειαζόταν όσους περισσότερους ισλαμιστές από το εξωτερικό μπορούσε.
Ο Καλίν (αριστερά) και ο Νταβούτογλου (δεξιά)

Μεταξύ 2006 και 2009, ήταν ο Γενικός Συντονιστής του SETA, το οποίο ιδρύθηκε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και αποκαλείται think tank του AKP. Μερικά από τα νυν και τα πρώην μέλη του SETA υπηρετούν ως ανώτερα στελέχη στο προεδρικό σύστημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ αυτών, εκτός του Καλίν είναι και ο Φαχρετίν Αλτούν.

Το 2009 ο Νταβούτογλου διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών. Τη θέση του ως Επικεφαλής Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική, η οποία έμενε κενή την κάλυψε ο Καλίν, μετά από πρόταση του μέντορά του στον Ερντογάν.
Ο Καλίν και η ιστορία

Οι απόψεις του Καλίν, δεν διαφέρουν καθόλου από αυτές του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν προσπαθεί πλέον να κρύψει τη ρήξη του με το παρελθόν, θεωρώντας πως οι αρχές του Μουσταφά Κεμάλ για διαχωρισμό κράτους εκκλησίας έχουν κάνει τον κύκλο τους και η Τουρκία πρέπει να βρει έναν ευρύτερο ρόλο, αντίστοιχο με αυτό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτό γίνεται μεταξύ άλλων αντιληπτό από τα οκτώ βιβλία που έχει εκδώσει ο Καλίν και στις αναρίθμητες δηλώσεις του στα τουρκικά και τα διεθνή ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων υπήρξε θερμότατος υποστηρικτής της μετατροπής της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί διερωτώμενος δημόσια "γιατί μετετράπη σε μουσείο εξ αρχής;". Είναι οπαδός και "δάσκαλος" της ιστορίας από τη σκοπιά των Τούρκων, όπου για να γίνει πιο αντιληπτό, μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι στη θέση των Τρώων ήταν οι μουσουλμάνοι, οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση από τους "βάρβαρους" Έλληνες. Δεν παραλείπει μάλιστα να αμφισβητήσει και την ιστορική συνέχεια του ελληνικού έθνους, διερωτώμενος αν οι σημερινοί Έλληνες έχουν σχέση με τους αρχαίους ή τους Βυζαντινούς. Κατά τη δική του "επιστημονική" θεώρηση, οι Έλληνες, όπως και άλλοι λαοί των Βαλκανίων, είναι χριστιανοί Οθωμανοί.

Αυτό είναι το πορτρέτο ενός μπερδεμένου, παράξενου, ισλαμιστή αγωνιστή. Καθώς τακτοποιούσε το δωμάτιό του στο παλάτι, λίγες ώρες πριν τον διορισμό του ως επικεφαλής της MIT, επέλεξε μια μισοσκότεινη φωτογραφία ως φωτογραφία του προφίλ του. Ο Ιμπραΐμ Καλίν ήρθε από το σκοτάδι, για να διευθύνει τις σκιές.

Πέτρος Κράνιας capital.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×