Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί ο Αναστασιάδης προετοιμάζει το έδαφος για να κατατεθεί πρόταση για το Κυπριακό πριν τις εκλογές;

Στις 7 Δεκεμβρίου 2022 ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ΟΗΕ θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό και ταυτόχρονα θα υπάρξει πρωτοβουλία της ΕΕ για την από κοινού κατάθεση νέας πρότασης για το Κυπριακό πριν τις εκλογές του Φεβρουαρίου. 

Ερωτηθείς μάλιστα αν μπορεί, μέσα από κοινωνικού περιεχομένου συναντήσεις, όπως αυτή που έχει στις 7 Δεκεμβρίου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών, να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης του διαλόγου, απάντησε "όχι βεβαίως". Στη συνέχεια όμως αυτοαναιρείται δηλώνοντας ότι:
"Το πρώτο στάδιο είναι η αποφυγή νέων τετελεσμένων και το επόμενο στάδιο είναι στο μεσοδιάστημα μέχρι τις εκλογές να προετοιμαστεί η ΕΕ σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να παρουσιάσουν μια τέτοια πρόταση που μη εκφεύγοντας των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών να μπορεί να αποτελέσει την κοινή βάση λύσης του Κυπριακού, ώστε να εξευρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα".

Σύμφωνα βέβαια με τα όσα γράψαμε στον παρόν βήμα, λίγες ώρες πριν την δήλωση Αναστασιάδη, αξιωματούχος της ΕΕ έχει ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου ξεκινήσει επαφές με τον ΟΗΕ για το ζήτημα, προφανώς εν γνώσει του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παραπάνω τοποθέτηση επιβεβαιώνει επίσης ότι η νέα πρόταση θα κατατεθεί πριν τις εκλογές και επομένως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι βασικοί πυλώνες της όποιας λύσης μπορεί να τεθούν πριν αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση με ότι αυτό συνεπάγεται εάν προκύψουν δεσμεύσεις. Σε κάθε περίπτωση οι χειρισμοί Αναστασιάδη περιορίζουν τους βαθμούς ελευθερίας/επιλογές της επόμενης κυβέρνησης. 

Σχετικά με την αναφορά περί "τουρκικών τετελεσμένων" στο μεσοδιάστημα, φαίνεται να είναι προσχηματική, δεδομένου ότι όλες οι κινήσεις των τ/κ κανοναρχούνται από την Άγκυρα. Αποτελεί μια εύσχημη πρόφαση βάση της οποίας στοιχειοθετείται η επείγουσα έναρξη των διαδικασιών για την επίτευξη λύσης, δύο μήνες πριν την διαδοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο από μόνο το οφείλει να εγείρει υποψίες.

Περισσότερα ΕΔΩ!



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×