Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Πρόεδρος σε αποδρομή ή σε εντεταλμένη αποστολή;

[δημοσιεύτηκε 9:59-7/12/22, ανανεώθηκε 11:30-8/12/22]
15 Νοεμβρίου 2022: Συνάντηση με τη Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Angelina Eichhorst, είχε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.
2 Δεκεμβρίου 2022: Σε τηλεφωνική επικοινωνία του ο Ρ.Τ. Ερντογάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, ξαφνικά αναφέρεται σε λύση για το Κυπριακό. 

4 Δεκεμβρίου 2022: Σύμφωνα με πηγές του Φιλελεύθερου Κύπρου, ο Αμερικανός Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας (Senior Advisor for Energy Security) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, λαμβάνει και επίσημα το πράσινο φως από την ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας διαμοιρασμού των ενεργειακών πόρων της Κύπρου (σε πρώτη φάση...). Αποκαλύφθηκε ότι η αξιωματούχος της ΕΕ, "Angelina Eichhorst έκανε λόγο στους Κύπριους συνομιλητές της για το ενδεχόμενο εμπλοκής του Αμερικανού αξιωματούχου Άμος Χόκσταϊν", επιβεβαιώνοντας το iEpikaira το οποίο εδώ και μήνες προειδοποιεί.
5 Δεκεμβρίου 2022: Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Τσούνης μίλησε για νεκρανάσταση του σχήματος 3+1 (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ) μετά τον τορπιλισμό του από το non-paper για τον EastMed. Μάλιστα τόνισε ότι ο στόχος είναι να "επεκταθεί" στο μέλλον (με νέες συμμετοχές ίσως;).  

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Γιαννάκης Κασουλίδης, τον Φεβρουάριο του 2022 είχε επαφές με τον Άμος Χόκσταϊν στην Ουάσιγκτον για τις οποίες είχε τότε δηλώσει ότι ήταν χρήσιμες και ότι αντάλλαξαν απόψεις για το "Clean Energy Cooperation", τη διμερή συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ αλλά και προοπτικές περιφερειακής συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα(!). Το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσθεσε τότε ότι ο υπουργός συνάντησε και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Γκρέγκορι Μικς, και ότι ο Γ. Κασουλίδης ήταν "ευγνώμων για τη δικομματική υποστήριξη", την εμβάθυνση της σχέσης Κύπρου-ΗΠΑ, τη συνεργασία 3+1 και τη βιώσιμη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Αριστερά ο Α. Χόκσταϊν δεξιά ο Γ. Κασουλίδης μετά την συνάντηση στην Ουάσιγκτον 03/02/22 πηγή

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθούν οι απόψεις του Α. Χόκσταϊν, οι οποίες είναι γνωστές στους παροικούντες. Ο Αμερικανός, τότε ειδικός απεσταλμένος και νυν Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2016 δήλωνε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων:
"Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η ενέργεια δεν θα λύσει τις πολιτικές διαφορές στην περιοχή, αλλά μπορεί και, στην πραγματικότητα, έχει ήδη παράσχει κίνητρα για την επιτάχυνση της πολιτικής διευθέτησης και την ενθάρρυνση του συμβιβασμού. 

Το μέλλον που βλέπω για την περιοχή περιλαμβάνει νέους και υφιστάμενους αγωγούς που συνδέουν τους υπεράκτιους πόρους του Ισραήλ με την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Παλαιστινιακή Αρχή. Περιλαμβάνει τις εξαγωγές κυπριακού φυσικού αερίου προς την Τουρκία ή/και την Αίγυπτο, επιτρέποντας στην Αίγυπτο να ικανοποιήσει τις δικές της ανάγκες σε ενέργεια και να εξάγει μέσω των υφιστάμενων, αλλά επί του παρόντος, σε αδράνεια τερματικών σταθμών LNG. Νέοι πόροι θα επιτρέψουν στην Τουρκία να διαφοροποιήσει τη μεγάλη της εξάρτηση από έναν μικρό αριθμό προμηθευτών και να χρησιμοποιήσει το εκτεταμένο δίκτυο αγωγών της για να φτάσει στην Ευρώπη επίσης. 

Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να παίξει ρόλο στην αποδέσμευση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την υπερβολική τους εξάρτηση στο ρωσικό αέριο. Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί από μια χώρα με μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια σε έναν κρίσιμο κόμβο που να συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή."

Έχει σημασία να αναφερθεί επίσης ότι στην ίδια επιτροπή συμμετείχε και ο ομογενής Γκάς Μπιλιράκης (μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και συνιδρυτής του "Congressional Hellenic Israel Alliance" το 2013) ο οποίος τότε κατέθεσε: 
"Η ενεργειακή διπλωματία βρίσκεται στον πυρήνα της εταιρικής σχέσης [Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ]. Οι ανακαλύψεις [φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο από την αμερικανική] Noble Energy το 2010, τροφοδότησαν με μεγάλη αισιοδοξία και ώθηση την ιδέα ότι η συνεργασία για το φυσικό αέριο θα παρέχει ενεργειακή ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα σε αυτήν την περιβόητα ασταθή περιοχή. Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες ορίστηκαν γρήγορα και με ελάχιστη τριβή. Οι ενεργειακές συνέργειες οδήγησαν σε συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας, αύξηση του ισραηλινού τουρισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο και σε έργα όπως το Euro-Asia Interconnector. 

Εάν αυτή η συνεργασία συνεχιστεί και επεκταθεί για να συμπεριλάβει και άλλους περιφερειακούς παίκτες[!], το φυσικό αέριο θα μπορούσε να ενώσει την περιοχή με τον ίδιο τρόπο που ο άνθρακας και ο χάλυβας ένωσαν την Ευρώπη μετά τον Β'ΠΠ. Το ενεργειακό δυναμικό αυτής της περιοχής προωθεί τα αμερικανικά συμφέροντα καθιστώντας τους συμμάχους και τους στρατηγικούς εταίρους μας ενεργειακά ανεξάρτητους, βοηθώντας την Ελλάδα και την Κύπρο να βγουν από την οικονομική τους κρίση, σταθεροποιώντας την Αίγυπτο και την Ιορδανία και δίνοντας κίνητρα[!] στην Τουρκία για να αποφύγει την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην περιοχή. [...] 

Οι δυνατότητες και η προθυμία της Τουρκίας να διαδραματίσει θετικό ρόλο για μια σταθερή Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αποφασιστεί[!]. Χωρίς μια αποφασιστική και απτή κίνηση προς τον τερματισμό της κατοχής της Κύπρου, η Τουρκία -ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους της Ανατολικής Μεσογείου- παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια σε αυτό το πολλά υποσχόμενο μέλλον".

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και για να διευκρινιστεί η έννοια του "τερματισμού της κατοχής της Κύπρου" η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκαθαρίστηκε για άλλη μια φορά στην ακρόαση (01/12/22) της υποψηφίας πρέσβεως των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας (υπό του Ρ. Μενέντεζ), όπου η Αμερικανίδα διπλωμάτης ανέφερε ότι το status quo που παραπέμπει σε κατοχή είναι απαράδεκτο, και δεσμεύτηκε για την δρομολόγηση ενεργειών που θα οδηγήσουν σε λύση στο πλαίσιο μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα(!) για όλους τους Κύπριους. 

7 Δεκεμβρίου 2022:  Σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα παρευρεθεί ο Νίκος Αναστασιάδης και αναμένεται να έχει "κοινωνική συνάντηση" με τον Ερσίν Τατάρ. Στη δεξίωση -στην οποία υποτίθεται θα έχουν οι δύο ηγέτες κοινωνική συνάντηση-, θα παραστούν ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ των δυο πλευρών, μέλη του διπλωματικού σώματος. Η δεξίωση σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ήταν προγραμματισμένη από τα τέλη Νοεμβρίου...

Όλα αυτά, δύο μήνες πριν την λήξη της θητείας Αναστασιάδη. Θα ενώσετε τις τελείες ή να το κάνουμε εμείς; Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!

Γιατί  όλοι... υποψήφιοι, βουλευτές, ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου και τα ΜΜΕ (με εξαίρεση το προαναφερθέν δημοσίευμα στον Φιλελεύθερο Κύπρου 04/12/22) δεν αγγίζουν το ζήτημα -ειδικά οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας(!)-, σιωπούν ή/και αλληθωρίζουν, ενώ τα γεγονότα βοούν; Πάλι ο λαός στο σκοτάδι;

Μην εκπλαγείτε λοιπόν εάν σύντομα γίνουν δηλώσεις και από τις δύο πλευρές περί ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού επί τη βάσει των ενεργειακών...

Περισσότερα ΕΔΩ!



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×