Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Η Τουρκία λαδώνει μέχρι και διευθυντές της CIA και εμείς πιστεύουμε σε… καταδίκες και… κυρώσεις!

Μια αποκαλυπτική έρευνα που έκανε το Politico αναδεικνύει το μέγεθος του λόμπινγκ στις ΗΠΑ, καθώς από τα 1.009 μέλη του Κογκρέσου που έχουν αποχωρήσει από το Κάπιτολ Χιλ από το 1990, τα 114 (λίγο πάνω από το 11%) άσκησαν πιέσεις ή εκπροσώπησαν με άλλο τρόπο μια ξένη κυβέρνηση, μια ξένη εταιρεία ή μια δεξαμενή σκέψης.

Αυτό αποκάλυψε η επιθεώρηση των αρχείων που είναι φυλαγμένα στο μικροσκοπικό γραφείο του DOJ που είναι επιφορτισμένο με την επιβολή του νόμου περί καταχώρησης ξένων πρακτόρων (FARA), ενός νόμου του 1938 που ψηφίστηκε για να αντιμετωπίσει την απειλή των ναζιστικών προπαγανδιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία σύμφωνα με το Politico είναι υπόδειγμα όταν πρόκειται για ευκαιρίες λόμπινγκ στο εξωτερικό για πρώην μέλη και των δύο αμερικανικών παρατάξεων. Τα τελευταία χρόνια, η ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση της χώρας απασχολούσε στρατό λομπιστών, συμπεριλαμβανομένων των Gephardt Group, Lott, Breaux, του πρώην εκλεγμένου βουλευτή του Κοινοβουλίου, Bob Livingston (R-La.), του εκλιπόντος Stephen Solarz (DN.Y.), του πρώην προέδρου της Βουλής Dennis Hastert (R-Ill.), του πρώην διευθυντή της CIA και επί μακρόν μέλος της Βουλής Porter Goss (R-Fla.) και των πρώην εκπροσώπων Albert Wynn (D-Md.) και Jim McCrery (R-La.).

Κι εμείς περιμένουμε μετά να κερδίσουμε το οτιδήποτε, όταν η Τουρκία έχει στο τσεπάκι της ισχυρούς παίκτες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού… Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι μένουμε με τη θετική ατζέντα και τον διάλογο στο χέρι… Από τη στιγμή μάλιστα που δεν φαίνεται να κάνουμε τίποτα για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική λαίλαπα πιέσεων.

Η ευνοϊκή μεταχείριση που αυτοί οι πρώην νομοθέτες επιδιώκουν για τους πελάτες τους προσκρούει συχνά στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ή στα συμφέροντα των ψηφοφόρων που κάποτε υπηρετούσαν και σε ορισμένες περιπτώσεις, βάζουν ξένες εταιρείες πάνω από τις αμερικανικές υποθέσεις, είτε το ζήτημα είναι η αναγνώριση τη γενοκτονίας των Αρμενίων ή οι κυρώσεις σε εταιρεία της Λευκορωσίας.

Η Τουρκία υπήρξε σταθερός παίκτης στον κόσμο των λόμπι της Ουάσιγκτον – και είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα του ρόλου που παίζουν οι πρώην νομοθέτες και της διαμάχης με την οποία συνοδεύεται.

Πάρτε τον πιο εξέχοντα λομπίστα της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον – το Gephardt Group και του ιδρυτή του, Ντικ Γκέφαρντ, πρώην ηγέτη της μειοψηφίας του Σώματος και διεκδικητής της υποψηφιότητας για την προεδρία των Δημοκρατικών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Σώμα εκπροσωπώντας το Μισσούρι, ο Gephardt ήταν πρωταθλητής για την κορυφαία προτεραιότητα της αρμενικής-αμερικανικής κοινότητας στην Ουάσινγκτον: να κάνει το Κογκρέσο να εγκρίνει ψήφισμα που να αναγνωρίζει τη μαζική δολοφονία των Αρμενίων από την οθωμανική κυβέρνηση πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ως γενοκτονία.

Αντιμετωπίστηκε συστηματικά από τους προέδρους και των δύο κομμάτων – ο Ομπάμα υποσχέθηκε στην εκστρατεία του να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, αλλά δεν το έκανε – χάρη στην έντονη αντίθεση της Τουρκίας, ενός μέλους του ΝΑΤΟ που ήταν επικριτική στην ικανότητα του αμερικανικού στρατού να πόλεμήσει στη Μέση Ανατολή.

Αλλά μετά την ένταξή του στον ιδιωτικό τομέα και την ανάληψη της Τουρκίας ως πελάτη, ο Gephardt έκανε μια εντυπωσιακή αλλαγή, πιέζοντας τους πρώην συναδέλφους του στο Capitol Hill να καταψηφίσουν το ψήφισμα για τη γενοκτονία! Η αναστροφή του σχετικά με το ζήτημα προκάλεσε κατηγορίες εναντίον του για υποκρισία, ακόμη και εκστρατεία μποϊκοτάζ από τους Αρμένιους-Αμερικανούς.

Ο Όμιλος Gephardt έλαβε 1,7 εκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση της Τουρκίας το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της FARA. Η εταιρεία αρνήθηκε να μιλήσει σχετικά στο POLITICO, λέγοντας μόνο, «η πολιτική της εταιρείας είναι να μην σχολιάζει πελάτες στον Τύπο».

Το λόμπινγκ για την Τουρκία θα γίνει πιο αμφιλεγόμενο. Η βαριά απάντηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο και ο χειρισμός των δημοσιογράφων από την ασφάλειά του κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, επιδεινώνει τις σχέσεις του με τον Λευκό Οίκο και το Κάπιτολ Χιλ.

Αλλά τα… καταστήματα λόμπι είναι περισσότερο από πρόθυμα να αναλάβουν την επιχείρηση. Αμέσως μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία βγήκε και προσέλαβε την APCO Worldwide για εργασία δύο εβδομάδων τον Αύγουστο, έναντι αμοιβής 74.200$ (μεταξύ των καταχωρητών είναι ο Dan Scandling, πρώην βοηθός του πρώην εκπροσώπου Wolf, κριτικός της FARA).

Και το λόμπι της Τουρκίας έχει συχνά αντίκτυπο. Ο Adam Schiff, ένας Δημοκρατικός της Καλιφόρνια και ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους της κοινότητας Αρμενίας-Αμερικής στο Κογκρέσο, θυμάται να καταθέτει μια τροποποίηση-έκπληξη σε ένα νομοσχέδιο του 2005 για τις δαπάνες εξωτερικής βοήθειας που θα είχε απευθυνθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών να μελετήσει το ζήτημα της γενοκτονίας.

«Έβαλαν την επιτροπή ενώ ο Bob Livingston και ο Stephen Solarz στάλθηκαν στην επιτροπή για να πιέσουν. Αυτά τα δύο πολύ ισχυρά πρώην μέλη και στις δύο πλευρές», λέει ο Schiff, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Λίβινγκστον είναι Ρεπουμπλικανός και ο Solarz ήταν Δημοκρατικός.

«Αυτή ήταν μια ακραία απεικόνιση του βαθμού στον οποίο το τουρκικό λόμπι θα πήγαινε να προσλάβει τα πιο ισχυρά πρώην μέλη», λέει ο Schiff. «Αναμφίβολα έχει επιρροή».

Ένα παράδειγμα της τουρκικής επιρροής, σύμφωνα με τη Huffington Post που επικαλείται αναφορά της Wall Street Journal, λέει ότι στις 12 Αυγούστου 2015, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ κατηγόρησε την Τουρκία ότι εξαπάτησε την αμερικανική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την αεροπορική βάση του Incirlik για να επιτεθεί στο ISIS, ως κάλυψη του πολέμου του Ερντογάν εναντίον Κούρδων (PKK) στο βόρειο Ιράκ. Μέχρι τον Αύγουστο της συγκεκριμένης χρονιάς, η Τουρκία είχε κάνει 300 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του PKK και μόνο τρεις εναντίον του ISIS!

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου κατά των Κούρδων, η Άγκυρα προσέλαβε την εταιρεία Squire Patton Boggs με 32.000 δολάρια το μήνα, ως υπεργολάβο της Gephardt Group. Η Squire Patton Boggs περιλάμβανε τους πρώην γερουσιαστές Trent Lott και John Breaux, καθώς και τον βετεράνο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου Robert Kapla. Το λόμπι Gephardt για την Τουρκία αποτελείται από υπεργολάβους Greenberg Traurig, Brian Forni, Lydia Borland και Dickstein Shapiro LLP. Τελευταίος προστέθηκε ο πρώην διευθυντής της CIA (από το 2004 έως το 2006), Porter Goss.

Σε έκθεση που υπέβαλε ο Goss στο αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση σχετικά με την αποζημίωση του από την τουρκική κυβέρνηση. Απλώς έγραψε: «Ο μισθός δεν βασίζεται αποκλειστικά σε υπηρεσίες που παρέχονται στον ξένο διευθυντή [Τουρκία]»!

Πηγή: europost.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×