Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Μήπως ο Αλμπαϊράκ, ο γαμπρός του Ερντογάν... παραιτήθηκε λόγω ήττας Τραμπ;

iEpikaira.- Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η νίκη του Μπάιντεν ακόμη και στο εσωτερικό της Τουρκίας... Μήπως τελικά ο Ερντογάν παραίτησε τον γαμπρό του στον απόηχο της αλλαγής του ένοικου του Λευκού Οίκου, πριν τον πάρει και τον ίδιο η μπάλα; Είναι μόνο η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και ο φόβος του Μπεράτ Αλμπαϊράκ να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος ως υπουργός Οικονομικών; Είναι πολύ πιθανό η παραίτησή του να συνδέεται με την συμμετοχή του στο σκάνδαλο της Halkbank.

Μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάιντεν, η Halkbank είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα που θα απασχολήσουν την αμερικανική πολιτική σκηνή, καθώς τον Μάρτιο του 2021 έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης που εμπλέκει την Τουρκική τράπεζα σε ενέργειες που παραβιάζουν το εμπάργκο της Αμερικής στο Ιράν. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Κούσνερ, ο γαμπρός του Τραμπ, και ο Αλπαϊράκ, ο γαμπρός του Ερντογάν εμπλέκονται στην υπόθεση. Για αρκετούς μήνες, σύμφωνα με τους New York Times, ο Ερντογάν πίεζε τον Τραμπ να τερματίσει την σχετική έρευνα, η οποία απειλούσε όχι μόνο την τράπεζα αλλά και δυνητικά μέλη της οικογένειάς του.
Ποιός μπορεί να ξεχάσει ότι το άλλοτε δεξί χέρι του Τραμπ, ο Τζον Μπόλτον αποκάλυψε ότι όταν ο Τραμπ πήρε στα χέρια του έγγραφα που απέστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με τα οποία αποδείκνυαν την η υποτιθέμενη αθωότητα της Halkbank, τα ξεφύλλισε εν τάχει και είπε: «Εμένα μου φαίνονται πειστικά». Ο Μπόλτον ανέφερε επίσης ότι ο Τραμπ παρεμποδίζοντας την δικαιοσύνη προσπαθούσε να επιτύχει συμβιβασμό στην υπόθεση Halkbank. Μάλιστα αποκαλύπτει ότι ο Τραμπ υποσχόταν στον Ερντογάν, μπροστά στον ίδιο, ότι οι άνθρωποί του θα "τακτοποιήσουν" το ζήτημα.

Οι New York Times αναφέρουν ότι ο Ερντογάν βλέπει την υπόθεση της τράπεζας Halkbank ως απειλή για την οικογένεια, τους φίλους και τους συμμάχους του, επομένως είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ αποτελεί ένα damage control για τον ίδιο, εκτός κι αν υπάρχει κι άλλο παρασκήνιο, δεδομένου ότι κυκλοφορούν ήδη φήμες για ενδοοικογενειακό εμφύλιο... Περισσότερα ΕΔΩ!



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×