Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Τουρκία: Ενδοοικογενειακός εμφύλιος στο σαράι! Το μήνυμα του Αλμπαϊράκ στον πεθερό Ερντογάν!


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Τα κάστρα γκρεμίζονται εκ των έσω λένε. Φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει και με την αυτοκρατορία Ερντογάν. Άρχισε να ξηλώνεται ο θρόνος του αυταρχικού και αλαζόνα ισλαμοφασίστα από το οικογενειακό του περιβάλλον. Κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση του υπουργού οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν , Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο διορισμός του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Νατζί Αγμπάλ . Ένα πρόσωπο που είναι θανάσιμος εχθρός του Αλμπαϊράκ ήταν η επιλογή του πεθερού για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο Ουϊσάλ.

Ο τρόπος γραφής και το περιεχόμενο της παραίτησης είναι πρωτοφανές στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Δεν έμοιαζε με κείμενο γραμμένο από γραφειοκράτες. Πρόδιδε βασικά ενδοοικογενειακές έριδες . Πιθανότατα να έχει γραφεί από την σύζυγο του Αλμπαϊράκ και θυγατέρα του σουλτάνου την Εσρά που έχει δυνατή πένα.

Βέβαια ο γαμπρός που ήταν υπουργός οικονομικών επί μια πενταετία οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία. Αυτό έγινε βάσει των εντολών του ενός και μοναδικού ηγέτη που δεν δέχεται καμία αντίρρηση ή διαφωνία με τις απόψεις του. Πολλές φορές είπε ψέματα στους πολίτες για την οικονομία της χώρας, ωραιοποιώντας την οικονομική δυσπραγία . Για να καλύψει την αδυναμία ελέγχου της πτώσης της λίρας δήλωσε ότι ¨δεν κοιτάζω καν την συναλλαγματική ισοτιμία.¨

Θεωρείται ένας από τους πολιτικούς που είναι βουτηγμένος στη διαφθορά. Το μέλλον θα δείξει αν αυτό γινόταν για δικό του όφελος ή για την οικογένεια του σουλτάνου.

Στα παρασκήνια κυκλοφορούν φήμες ότι ο υπουργός πληροφορήθηκε τον διορισμό του Αϊμπαλ από τις ειδήσεις και αμέσως επικοινώνησε με τον πατέρα του. Εκείνος με τη σειρά του αναζήτησε τον συμπέθερο, αλλά ο σουλτάνος δεν απάντησε στο τηλεφώνημα του . Τότε ο πατέρα Αλμπαϊράκ συνέστησε στον γιο του την παραίτηση για να μην φορτωθεί όλο το βάρος της οικονομικής κατάρρευσης. Ο Ερντογάν δεν είχε ιδέα για την παραίτηση του γαμπρού του. Ενοχλήθηκε βέβαια αφάνταστα , γιατί μια τέτοια συμπεριφορά είναι απαράδεκτη για τον αλαζόνα ηγέτη.

Η αναφορά του ονόματος του πατέρα του στο κείμενο της παραίτησης για έμπειρους παρατηρητές σηματοδοτεί την κήρυξη ενδοοικογενειακού πολέμου. Υπενθυμίζει στον Ερντογάν ότι ήταν ένα τίποτα μέχρι να γνωρίσει τον πατέρα ΑλμπαΙράκ, τον ιεροκήρυκα του τεμένους Σουλταναχμέτ, ο οποίος τον έβαλε στο κίνημα Milli Gorus(εθνική αντίληψη).

Η φράση, επίσης, με την οποία κλείνει την επιστολή παραίτησης του είναι δεικτική ¨Ο Θεός να ευλογεί το τέλος μας¨. Ασφαλώς εννοεί το τέλος της δυναστείας.

Από το ύφος και το περιεχόμενο του κειμένου φαίνεται ότι έρχεται τυφώνας. Εκτός αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι θα καρατομηθεί ο Τσαβούσογλου για να γίνει υπουργός εξωτερικών ο γαμπρός και λήξει προσωρινά ο εμφύλιος .

Συμπτωματικά η παραίτηση του γαμπρού με το γνωστό παρασκήνιο συμπίπτει με την νίκη Μπάιντεν στην ηγεσία των ΗΠΑ.

Την περίοδο διακυβέρνησης του ιδιόμορφου Τράμπ οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετατράπηκαν σε σχέσεις Τραμπ- Ερντογάν. Όλοι οι υπόλοιποι θεσμικοί παράγοντες είχαν αδρανοποιηθεί. Τα ατομικά και οικογενειακά συμφέροντα των δύο ηγετών ήταν υπεράνω των εθνικών και διμερών.

Η ήττα Τραμπ είναι ταυτόχρονα και ήττα Ερντογάν. Αυτό φανερώνει και η καθυστέρηση της Άγκυρας να συγχαρεί τον νικητή.

Η Τουρκία εξαιτίας της επιθετικής, επεκτατικής πολιτικής του Ερντογάν είναι απομονωμένη από τον δυτικό και αραβικό κόσμο. Την στηρίζουν μόνο το Κατάρ και το Πακιστάν. Οι τρεις μαζί αποτελούν τον ισχυρό βραχίονα των τζιχαντιστών.

Την περίοδο Μπάιντεν, οι θεωρίες ¨της γεωπολιτικής σημασίας¨ της Τουρκίας δεν θα έχουν την ίδια απήχηση. Θα ανοίξει ο φάκελος της Χάλκ Μπάνκ, θα επανεξεταστούν οι δοκιμές των S-400, η επιθυμία εξόδου από το ΝΑΤΟ, η επεκτατική πολιτική, η χρηματοδότηση και καθοδήγηση των τζιχαντιστών, ο ξυλοδαρμός διαδηλωτών από άνδρες της προσωπικής φρουράς του σουλτάνου στις ΗΠΑ, οι φυλακίσεις των αντιφρονούντων και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την περίοδο 2002-2011 οι ΗΠΑ θεωρούσαν τον Ερντογάν κατάλληλο εκφραστή του ήπιου Ισλάμ , ικανό να ισορροπήσει τη θρησκεία με τη δημοκρατία. Μετά το 2011 η αλλαγή πλεύσης του Ερντογάν, η ρήξη με τον Γκιουλέν, η πολιτική της βίας, της καταπίεσης οδήγησαν την χώρα στον φανατικό εθνικισμό και ισλαμισμό.

Η Τουρκία από κοσμική χώρα μετατράπηκε σε χώρα που εξάγει τον φανατικό ισλαμισμό και τον εθνικισμό στη Δύση και την Ανατολή. Την ίδια στιγμή, όλοι θυμόμαστε τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια του Καθολικού ναού στο Άμπουντάμπι που έγιναν παρουσία του διαδόχου και του Πάπα πριν από λίγους μήνες. Στην τελετή συμμετείχε ο Ιμάμης του τεμένους Αλ Αζχάρ της Αιγύπτου και εκπρόσωποι πολλών μουσουλμανικών χωρών.

Ο αραβικός κόσμος προσεγγίζει την Δύση, συμμαχεί με το Ισραήλ και η Τουρκία παραμένει απομονωμένη με τους φανατικούς ανθρωποφάγους που εξέθρεψε, έτοιμους να επιτεθούν….

Πηγή: militaire.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×