Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Πολλαπλά τα μηνύματα αλλά και τα οφέλη της Τουρκίας με μία μόνο NAVTEX!

iEpikaira.- [ανανεώθηκε 25/7/2020, 23:33] Η NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα στις 21-07-2020 και ώρα 11:23 για σεισμογραφικές έρευνες, ήταν επόμενο να δημιουργήσει ένταση στο ήδη τεταμένο κλίμα των ελληνοτουρκικών. Παρά ταύτα ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι Τουρκία πραγματοποιεί ότι εξαγγέλλει. Εργαλειοποιώντας το όποιο «νομιμοφανές» έρεισμα που παρέχει το τουρκολυβικό μνημόνιο για επέμβαση στις εν λόγω περιοχές, και εκμεταλλευόμενη την ελληνική αδράνεια στην κατοχύρωση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων (έλλειψη οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρυπήδας), η Τουρκία επέλεξε την πρόκληση μέσω της NAVTEX. H χρονική αλλά και η γεωγραφική επιλογή ήταν προσεκτικά μελετημένη, ενώ εκπέμπει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα.

Τα μηνύματα
-Διεμήνυσε σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ ότι θα προσπαθήσει να ανακόψει την κατασκευή/όδευση του αγωγού EastMed, η διακυβερνητική συμφωνία του οποίου κυρώθηκε -όχι τυχαία-, πριν λίγες ημέρες από το Ισραήλ μετά την Κύπρο και την Ελλάδα.

-Προειδοποίησε ότι δεν σκοπεύει να δεχτεί με σταυρωμένα τα χέρια την φημολογούμενη επικείμενη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, μετά τη δήλωση του Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο.

-Επιχείρησε να υποστηρίξει εμπράκτως την θέση της περί μη επήρειας των νήσων και συγκεκριμένα του Συμπλέγματος Καστελόριζου στην ΑΟΖ, εμβολίζοντας την εφαπτόμενη θαλάσσια ζώνη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, όπως προκύπτει από τον παραπάνω χάρτη όπου φαίνεται ότι η NAVTEX (με κίτρινο χρώμα) περιλαμβάνει το τριεθνές σημείο επαφής της ελληνικής και αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας με την κυπριακή ΑΟΖ. 

-Τράβηξε τα βλέμματα μακριά από τις εντατικές προετοιμασίες για την επιχείρηση κατάληψης της Σύρτης και Αλ Τζούφρα δημιουργώντας αντιπερισπασμό ώστε η συγκέντρωση όπλων και έμψυχου δυναμικού να μην τύχουν μεγάλης προβολής.

Τι πέτυχε;
-Δημιούργησε προηγούμενο εκμαιεύοντας δηλώσεις που υπονοούν το γκριζάρισμα της περιοχής. Συγκεκριμένα πέτυχε την ανακοίνωση του State Department που κάνει λόγο για έρευνες σε «αμφισβητούμενα ύδατα» η οποία έρχεται να συμπληρώσει την από τις 14 Μαΐου 2019 δήλωση του τέως υφυπουργού Εξωτερικών σερ Άλαν Ντάνκαν σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ όπου είπε: «Οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση». 

-Έλεγξε τους χρόνους αντίδρασης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και τους χρόνους ανάπτυξης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

-Έκανε ένα ακόμη crash test ελέγχοντας την στάση και τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των εταίρων της ΕΕ. Σαν μια ιδιότυπη «πρόβα τζενεράλε» σύμφωνα με την πάγια τακτική του «δοκιμάζω τα νερά πριν να προβώ στο επόμενο βήμα».

-Επέτρεψε στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και να προβληθεί ως «ειρηνοποιός» με πυγμή και ισχυρό λόγο στην μείζονος σημασίας περιοχή της Αν. Μεσογείου. Ενδέχεται ακόμη και να χρησιμοποίησε την όποια συμφωνία κατοχυρώνοντας ακόμη και ανταλλάγματα. Μάλιστα φημολογείται ότι στην μυστική τριμερή του Βερολίνου Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας, ο Ιμπραχήμ Καλίν φέρεται να ζήτησε «πάγωμα» των ερευνών νοτίως της Κρήτης, αποστρατιωτικοποίηση συγκεκριμένων νήσων και την μη επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ.

Η Τουρκία τον  Μάρτιο του 2020 κατέθεσε μονομερώς στον ΟΗΕ συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της (όπως προκύπτει από τους δύο χάρτες, επάνω και κάτω οι οποίοι προέκυψαν μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο), εξαφανίζοντας πλήρως την επήρεια του Συμπλέγματος Καστελορίζου. Στον παραπάνω χάρτη μάλιστα φαίνεται ότι η περιοχή της NAVTEX με κίτρινο χρώμα, ακολουθεί νοτίως τα όρια της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας, και Ανατολικά το όριο της κυπριακής ΑΟΖ στο τριεθνές.   

Πολλαπλά τα μηνύματα και τα οφέλη λοιπόν της Τουρκίας με μία μόνο NAVTEX!

iEpikaira


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×