Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Νέα δημοσκόπηση για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου: Ποιοί καλλιεργούν φοβικά σύνδρομα και ηττοπάθεια; Μήπως τα δημοσιοποιημένα στοιχεία ευνοούν τον εχθρό;

iEpikaira.- Νέα δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Star η οποία βολιδοσκοπεί τα πατριωτικά αντανακλαστικά και την συνείδηση των Ελλήνων, που ανησυχούν για την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση διεξήχθη στις αρχές Δεκεμβρίου 2019. Ειδικότερα:

Τα αποτελέσματα
Το 54,9% θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Το 42,6% θεωρεί πιο ενδεδειγμένη λύση την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.  

Το 28,8% που προτιμά τον απευθείας διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το 21,3% απαντά «καμιά από τις παραπάνω λύσεις».
Οι λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας είναι οι εξής:
– Φόβος: 40%
– Ελπίδα 38,7%
– Ντροπή: 31,6%
– Οργή: 30,5%
– Περηφάνια 13,6%
– Σιγουριά 11,9%

Σχολιασμός
Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι στην δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου 2019 δεν τέθηκε το ζήτημα της προσφυγής στην Χάγη. Το 42,6% που θεωρεί ενδεδειγμένη την λύση αυτή, δεν αποτελεί ισχυρό ποσοστό ως επιλογή για την κυβέρνηση. Αν η πολιτική ηγεσία διαπιστώσει ότι παρατείνεται η αντίδραση, θα αναγκαστεί να επεξεργαστεί άλλα σενάρια. Ας σημειωθεί επίσης ότι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές απώλειες κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Επιπλέον ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι, σε τί αποσκοπούν αυτές οι συχνές δημοσκοπήσεις; Ποιοί και γιατί ενδιαφέρονται εντόνως για το τί πιστεύει η κοινή γνώμη σχετικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου; Γιατί χειραγωγούν τη συνείδηση του λαού με στοχευμένες ερωτήσεις που σπέρνουν στην κοινωνία φοβικά σύνδρομα και πνεύμα ηττοπάθειας; Μήπως τελικά αυτά τα στοιχεία που δημοσιεύονται ευνοούν τον εχθρό που συνεχίζει τις ψυχολογικές επιχειρήσεις με την μορφή υβριδικής απειλής; Και τέλος πάντων, ποιοί κρύβονται πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις που απώτερο σκοπό έχουν τον εκμαυλισμό της κοινής γνώμης και ενδεχομένως την μελλοντική υποχώρηση στις απαιτήσεις της Τουρκίας;

[Σημείωση 29/01/2020: Διαβάστε οπωσδήποτε ΕΔΩ και ΕΔΩ...]



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×