Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Το «δόγμα» Τράμπ: Οι ΗΠΑ παύουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ να είναι ο «χωροφύλακας του πλανήτη», με ό,τι συνεπάγεται για «συμμάχους» και αντιπάλους!

Είθισται στην Αμερικανική Εξωτερική πολιτική από την εποχή του δόγματος Μονρόε, οι πρόεδροι της χώρας να κάνουν μια δήλωση η οποία με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο χαρακτηρίζει το πως βλέπουν τον κόσμο, τη δεδομένο χρονική στιγμή. Ο Ριτσαρντ Νίξον για παράδειγμα στις 3 Νοεμβρίου 1969 μετεξέλιξε το Δόγμα του Γκουάμ σε Δόγμα Νίξον, ανακοινώνοντας ότι η Ουάσιγκτον θα προστάτευε τους συμμάχους της, αλλά ανέμενε από αυτούς να προσφέρουν οι ίδιοι τους στρατιώτες που απαιτούνταν για τη δική τους ασφάλεια.

Ακόμη και όταν έκανε αυτή την εξαγγελία, ο Νίξον ανησυχούσε ότι θα προκαλούσε έναν «νέο απομονωτισμό». Προειδοποίησε επανειλημμένα ότι οι εκκλήσεις για υποχώρηση της αμερικανικής ισχύος διεθνώς έκρυβαν «κινδύνους για την ειρήνη». Ανάλογες δηλώσεις, δίκην δόγματος έκαναν τα χρόνια που ακολούθησαν και όλοι οι διάδοχοι του στον Λευκό Οίκο με χαρακτηριστικότερες αυτές του Ρόναλντ Ρέηγκαν, του Τζόρτζ Μπους του Πρεσβύτερου και του Νεότερου.

Σε αυτό το πλαίσιο και στον απόηχο των όσων έγιναν στη Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκήρυξε τα όσα έχουν πράξει οι προκάτοχοί του - κυρίως οι δύο τελευταίοι, Τζορτζ Μπους τζούνιορ και Μπάρακ Ομπάμα. Όπως είπε, έχουν δαπανηθεί πάνω από 3 τρισ. δολάρια και έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες «σε πολέμους που δώσαμε χωρίς ποτέ να θέλουμε να τους κερδίσουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, έτσι και η Μέση Ανατολή έγινε λιγότερο ασφαλής και μία από τις συνέπειες ήταν η εισαγόμενη τρομοκρατία σε αμερικανικό έδαφος.
[Στις 23/10/2019], ο Τραμπ για πρώτη ίσως φορά παρουσίασε ένα συνεκτικό σχέδιο για τη νέα εποχή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Πρακτικά, περιέγραψε το νέο δόγμα τους, έστω κι αν αναγκάστηκε να το κάνει εσπευσμένα και σχετικά πρόχειρα, εξαιτίας των πιέσεων και επικρίσεων που δέχεται.

«Ως υποψήφιος πρόεδρος, παρουσιάζω μια νέα προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική, η άσκηση της οποίας δεν θα βασίζεται στην ιδεολογία, αλλά στη ρεαλιστική ανάλυση του κόσμου και των όσων συμβαίνουν σε αυτόν», δήλωσε χθες ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, έχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καθώς και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν. Ο Τραμπ είπε μεταξύ άλλων "δεν μπορούμε να πολεμάμε σε πολέμους που αφορούν κάποιους που έχουν εχθρότητες αιώνων, ας πολεμήσουν άλλοι σε αυτή την αιματοβαμμένη άμμο. Όπου όμως η Αμερική πολεμά και διακυβευεται ζωτικό της συμφέρον, θα κερδίζει".

Διεμήνυσε δε, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι οι ΗΠΑ παύουν οριστικά να είναι ο «χωροφύλακας του πλανήτη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για συμμάχους και αντιπάλους. Κι αυτό τη στιγμή που με τα πεπραγμένα του αφήνει να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι αναγνωρίζει ζώνες επιρροής και σε άλλες δυνάμεις -όπως στην Τουρκία αλλά και τη Ρωσία- στο πλαίσιο μιας νέας Γιάλτας.

[iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ...]

Πηγή: liberal.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×