Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Ο κύβος ερρίφθη: Ο Ερντογάν ξεκινά τις προπαρασκευαστικές διεργασίες για επεισόδιο στην Αν. Μεσόγειο - Ο λόγος που απολύει τους κληρωτούς οπλίτες (!)

iEpikaira.- [τελευταία ενημέρωση 13:33, 13/6/2019] Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχωρά στην άμεση απόλυση 130.000 κληρωτών οπλιτών με συνοπτικές διαδικασίες. Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί κατ επειγόντως εντός της εβδομάδας.

Πολλοί το συσχέτισαν με παροχολογία για τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη (ενδεχόμενο όχι απίθανο) αλλά ο κύριος λόγος απέχει μακρυά και συγκεκριμένα στην κατεχόμενη Κύπρο όπου θα απολυθούν άμεσα 13.000 κληρωτοί οπλίτες. Το ερώτημα είναι ασφαλώς γιατί; Και η απάντηση είναι ότι επίκειται διένεξη στην περιοχή η οποία δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί και προσπαθεί να μειώσει τις πιθανές απώλειες για αυτό και αδειάζει το τοπίο από τους μη επαγγελματίες δεδομένου ότι η μετακίνησή τους θα κινούσε υποψίες εκτός του ότι είναι και πρακτικά ανέφικτη διότι δεν γνωρίζει εάν και που θα υπάρξουν αντίποινα. Έχει αρκετό στράτευμα για να τους αντικαταστήσει και δεν κινδυνεύει με υποστελέχωση. Ίσως το μόνο θετικό είναι ότι υπολογίζει σοβαρά για πρώτη φορά τα αντίποινα των Ελλήνων (ενώ μέχρι σήμερα δρούσε με την πεποίθηση πως ό,τι και να κάνει, η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει), αλλά αυτό έμμεσα φανερώνει και την προκλητικότητα και συνάμα την κλίμακα του εγχειρήματός του που δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητο.  

Ουσιαστικά ο Ερντογάν δημιουργεί έναν επαγγελματικό στρατό, ο οποίος μέχρι και πριν μια εβδομάδα συνέχιζε να τελεί υπό εκκαθάριση, με κριτήρια ακόμη και ελάχιστης υποψίας για συσχετισμό με το κίνημα Γκιουλέν. Το αποτέλεσμα είναι να ελέγχει με σχετική ασφάλεια το στράτευμα, με  τους φίλα προσκείμενους ισλαμιστές τοποθετημένους σε θέσεις κλειδιά ώστε να μην ανησυχήσει για πιθανό πραξικόπημα ενόσω θα έχει ανοικτά μέτωπα σε Αν. Μεσόγειο, ίσως και Αιγαίο, αλλά ούτε και να δεχτεί σφοδρές αντιδράσεις σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος.

Η ομιλία του σε συγκέντρωσή βουλευτών και Υπουργών της κυβέρνησής του, που δημοσιεύτηκε από το pronews.gr στις 12/6/2019, μόνο ως πολεμικό μανιφέστο μπορεί να θεωρηθεί:

"Δημιουργώ έναν επαγγελματικό Στρατό ικανό να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλές. Προχωρώ σε μια μεταρρύθμιση ετών με το βλέμμα στο μέλλον. Ήταν μια προσδοκία ετών.

Με τον επαγγελματικό Στρατό θα προασπίσω τα σύνορα της χώρας μου αλλά και των τ/κ. Το κάνω για τα παιδιά μας.

Είναι καθήκον μας να παράγουμε λύσεις αν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την στρατιωτική θητεία.

Το Έθνος μας περιμένει ένα καλό μέλλον από εμάς, για τα παιδιά του. Για να το προσφέρουμε αυτό πρέπει να λύσουμε κάποια προβλήματα.

Στην περίοδο που έρχεται η Τουρκία θα μεγαλώσει σε κάθε πεδίο.

Δεν θα χάσουμε την Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα. Θα κερδίσουμε.

Όλα τα προβλήματα της χώρας μας δεν είναι τυχαία, όλα συνδέονται.

Μέχρι τώρα υποσχεθήκαμε στο Έθνος μας ανάπτυξη, πλούτη, ειρήνη, σταθερότητα και ένα λαμπρό μέλλον. [δηλ. Από εδώ και πέρα τελειώνει η "ειρηνική" περίοδος]

Η Τουρκία επέζησε τόσα χρόνια παρά τα προβλήματα της. Προχωρά με δόξα.

Οι σύμμαχοι μας στέλνουν όπλα στην Συρία.

Συνολικά γνωρίζω για πάνω από 10.000 φορτηγά.

Το YPG και το PYD δεν είναι επεκτάσεις του PKK; Ποιος τους δίνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη;

Εξουδετερώσαμε 2.000 τρομοκράτες. Τώρα ψάχνουν τρύπα να κρυφτούν.

Έχουμε αυτοπεποίθηση και κινούμαστε με βεβαιότητα.

Οι S-400 και τα F-35 δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά. Όπως δεν μπορούμε να δούμε ξεχωριστά και τις εντάσεις με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. [δηλ. Και τα δύο όπλα έχουν σχέση με τις βλέψεις στην Αν. Μεσόγειο]

Θα προστατέψουμε τα δικαιώματα μας και δεν θα επιτρέψουμε τα αδέρφια μας οι τ/κ να χάσουν τα δικαιώματα τους. [σσ. Εδώ το συγκεκριμενοποιεί και εξηγεί που θα εστιάσει.]

Η υπόθεση των S-400 έχει τελειώσει. Τον επόμενο μήνα θα τα έχουμε τα αντιαεροπορικά συστήματα. Τελειώνω την δουλειά αυτή.

Δεν θα επιτρέψουμε τίποτα και κανείς δεν θα μας εμποδίσει να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας

Γνωρίζω τους στόχους που έχουν κάποιοι για την Τουρκία; Θέλουν να "ρίξουν" το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. [σσ. Αμερική] Αυτό δεν πρόκειται να γίνει, δεν έχετε τη δύναμη.

Νομίζουν ότι θα "γονατίσουν" οικονομικά την Τουρκία; [σσ. Αμερική] Δεν πρόκειται, ξέρω ότι στήνουν παγίδες.  [σσ. Εννοεί το πραξικόπημα του 2016 που θεωρεί ως αμερικανοκινούμενο.] Έχουμε βουτήξει στο αίμα και παλαιότερα.

Τώρα έχουμε τέσσερα πλοία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων. Δεν τα είχαμε ποτέ στην ιστορία μας. Πραγματοποιούμε το έργο μας με την υποστήριξη του Ναυτικού μας εξασφαλίζοντας την ασφάλεια μας. [δηλ. Τα γεωτρύπανα θα συνοδεύονται από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό]

Θα κάνουμε γεωτρήσεις και αν θέλει ο Θεός θα βρούμε αέριο. Και τότε θα ρωτήσουμε στους άλλους εσείς τι δουλειά έχετε εδώ, τι κάνετε εδώ; [σσ. Οι Έλληνες] Εμείς είμαστε εγγυήτρια χώρα κι υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων."
Βάσει τουρκικού ΦΕΚ θεωρούν ότι η περιοχή με κόκκινο είναι τουρκική ΑΟΖ και με ροζ είναι τ/κ. Διαβάστε ΕΔΩ λεπτομέρειες. Το πορτοκαλί κάτω, είναι η ΑΟΖ που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανακηρύξει και μισθώσει αλλά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Είναι πρόδηλο λοιπόν ότι μιλά ξεκάθαρα για τις επόμενες κινήσεις του που θα αρχίσουν με τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (αυτήν που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκει ή ανήκει στο ψευδοκράτος και ήδη παραβιάζει με την γεώτρηση του Fatih και τις βόλτες του Barbaros) υπό την προστασία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα έρθουν σε διένεξη με όποιον αμφισβητήσει την δικαιοδοσία τους ως "εγγυήτρια δύναμη", δηλαδή την Ελλάδα. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι το θέμα S-400 έχει λήξει και απλώς περιμένει να εγκατασταθούν και να γίνουν πλήρως λειτουργικοί για να περιορίσει τις δυνατότητες της ελληνικής ΠΑ, οπότε το σχέδιό του θα περάσει στην δεύτερη φάση υλοποίησης που θα αφορά στην αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ και τον κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αν. Αιγαίο.

Ο κύβος ερρίφθη!



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×