Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος και οι επιπτώσεις του στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας (!)

iEpikaira.- Οι συχνές ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στην Συρία εγείρουν ένα σημαντικό ζήτημα που οφείλει να μελετηθεί διεξοδικά και από τους Έλληνες επιτελείς. Το ζήτημα είναι, πόσο επικίνδυνα είναι τα συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) για την αεράμυνα τελικά; 

Η απάντηση είναι ότι έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ που αποδεικνύεται εκ του τα αποτελέσματος! Ειδικά για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας δεύτερης και τρίτης γενιάς (S200 και S300) που οι ισραηλινοί τα έχουν μελετήσει εξονυχιστικά (ακόμη και με την συνδρομή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε κοινές ασκήσεις), τα εξελιγμένα ισραηλινά συστήματα EW έχουν μεγάλη επιτυχία. Ρώσοι αναλυτές βέβαια υπογραμμίζουν ότι οι S400 παραμένουν θωρακισμένοι, αλλά γίνονται εντατικές προσπάθειες στην Συριά για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά τους. Για το λόγο αυτό, τα αναγνωριστικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται συχνά στις περιοχές που έχουν εγκατασταθεί για να τα μελετήσουν. Χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να βρουν λύσεις επί του παρόντος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα το πετύχουν σε βάθος χρόνου. 
Τουρκικό σύστημα Koral
Συγκεκριμένα, ειδικοί επισημαίνουν ότι η ανάγκη ενσωμάτωσης των S400 στα συριακά συστήματα αεράμυνας, μπορεί να φανερώσει αδυναμίες που θα τις εκμεταλλευτούν και να τους κάνουν ευάλωτους. Προς το παρόν πάντως η ισραηλινή αεροπορία προτιμά να επιχειρεί στις περιοχές όπου οι S400 είναι εκτός εμβέλειας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες των ισραηλινών EW, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι και εμείς στην Ελλάδα, όσον αφορά στην ομπρέλα προστασίας που παρέχουν τα ελληνικά S-300PMU1 και MIM-104 Patriot PAC-2, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει ήδη εξελίξει και κατασκευάσει δικά της όπλα EW όπως για παράδειγμα το Koral, χωρίς βέβαια να έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές οι δυνατότητές του, εκτός της εμβέλειας που είναι 100-150km, εύρος διόλου αμελητέο δεδομένου ότι θα επιχειρεί στα παράλια του Αιγαίου.

Με πληροφορίες από svpressa.ru και το e-amyna.com για το iEpikaira


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×