Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

H διείσδυση του αμερικανικού LNG στην αγορά ενέργειας δημιουργεί γεωπολιτικές εξαρτήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες στην Αν. Μεσόγειο !

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2019]
Ραγδαία πτώση στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου από την Τουρκία σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι ποσότητες είναι οι χαμηλότερες τα τελευταία 10 χρόνια, ανέφερε η Gazprom στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Η Άγκυρα αυξάνει τις αγορές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG). Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2019, εισήγαγε 6,483 εκατ. κυβικά πόδια προς 6,64 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια αμερικανικό LNG, όταν τον Ιανουάριο 2019 προμηθεύτηκε, 9,829 εκατ. κυβικά πόδια προς 5,33 δολάρια και τον Δεκέμβριο του 2018, φορτία 13,598 εκατ. κυβικών ποδιών έναντι 6,37 δολαρίων.

Τον Απρίλιο του 2019, ο Β. Πούτιν και ο Ρ.Τ. Ερντογάν είχαν διαφωνήσει για την τιμή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το γεγονός αυτό μάλλον οδήγησε τον Ρ.Τ. Ερντογάν -γνωστό για τα επιτήδεια ανατολίτικα παζάρια με την συνεπακόλουθη αφερεγγυότητα στη σύναψη συμμαχιών (!)- στην αύξηση των εισαγωγών από την Αμερική. Βλέπουμε δηλαδή ότι η διείσδυση του αμερικανικού LNG στην αγορά ενέργειας δημιουργεί γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εξαρτήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες, ειδικά στην Αν. Μεσόγειο που επηρεάζουν άμεσα τα ελληνοτουρκικά όπως επισημαίνεται στο παρακάτω άρθρο:




ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×