Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη στα τάρταρα: Ο Καραμανλής βάζει βέτο στη Χάγη - Ο Σαμαράς θέλει να εγκαταλειφθεί η Διακήρυξη των Αθηνών!

Η εσωκομματική αποδόμηση στη ΝΔ συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» στο Πολεμικό Μουσείο η οποία έγινε παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη που άκουγε παγωμένη την σκληρή κριτική. Εκεί, ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική και να εγκαταλείψει την Διακήρυξη των Αθηνών. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα:
«[Καλώ τον πρωθυπουργό] να αναθεωρήσει πλήρως την "φιλία" με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές στην πράξη ότι δεν εκβιαζόμαστε, δεν απειλούμαστε και δεν φοβόμαστε. Υπάρχουν όρια! Γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία περίπτωση νέας εθνικής υποχώρησης και ταπείνωσης, με "Πρέσπες του Αιγαίου"»!

Επίσης  σημείωσε: «Αληθεύει, κι εάν ναι, ποιος αποφάσισε, και γιατί, την  υποστήριξη της Ελλάδος για κορυφαία  θέση στον ΟΑΣΕ, στον Φεριντούν Σινιρίογλου; Ποιος είναι; Είναι ο πρωταγωνιστής της "γαλάζιας πατρίδας" και των "γκρίζων ζωνών" των Τούρκων στο Αιγαίο. Μα είμαστε καλά; Τι μήνυμα είναι αυτό;   Και επίσης  τι περίεργα πράγματα είναι αυτά που διαβάζω, για εκδίωξη ενός βοσκού από τη βραχονησίδα Σύρνα στην Αστυπάλαια για …οικολογικούς λόγους; Αν δεν έχει παρέμβει ήδη, οφείλει να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση. Γιατί οικονομική δραστηριότητα σε  βραχονησίδες σημαίνει ΑΟΖ.  Ελπίζω να καταλαβαινόμαστε…».

Σε άλλο σημείο ανέφερε:
«Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον διάλογο με τον Πειρατή. Για το ότι ξεχάσαμε να θυμίσουμε σε όλον τον κόσμο τα 50 χρόνια, φέτος, από την τραγωδία της Κύπρου. Πάλι καλά που είδαμε και την Famagusta στην τηλεόραση… Για το λάθος ψήφισμα με το Κόσοβο. Για το “λόμπυ των κατευναστών”. Για την ανακήρυξη ΑΟΖ και θαλάσσιων πάρκων. Για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας. Για το χωρίς καμία λογική "Σύμφωνο περί Φιλίας" με την Τουρκία. Και τι είδαμε μετά το Σύμφωνο; Τον Ερντογάν να ξαναγράφει τα σχολικά βιβλία στην Τουρκία και να διδάσκει τη νεολαία του για την "γαλάζια πατρίδα" τους, δηλαδή ελληνικά εδάφη. Τον Ερντογάν να γίνεται "καλό παιδί" στα μάτια της Δύσης ώστε να πάρει τα F-16. Τις νέες, ευθείες απειλές, του Μπατχτσελί και του Φιντάν, μέχρι και για την Κρήτη. Και ποιοι τα λένε αυτά;; Αυτοί που από τη μια, υποτίθεται, ότι θέλουν να μπουν στην Ευρώπη κι από την άλλη μας απειλούν μαζί με τη Χαμάς»!

Ο δε Κώστας Καραμανλής έτριξε τα δόντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την προωθούμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση και δήλωσε:
«Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας η επιχείρηση διερεύνησης της ατζέντας η ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι απροκάλυπτες. Μόνο εθελοτυφλούντες δεν μπορεί να το βλέπουν αυτό. Η Τουρκία ευθέως απειλεί και την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναθεωρητικό σχέδιο, αποδεικνύεται από την παρουσία της στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και τα Βαλκάνια». 
Δήλωσε επίσης:
«Πιστεύω ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων» είπε, και σχετικά με την διαφαινόμενη προσφυγή στην Χάγη:

«Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής και προειδοποίησε: «Υφέρπει όμως πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου».



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×