Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί αύριο την Αίγυπτο μετά από 12 χρόνια και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι
Η τουρκική πολιτική ανάλυση προκρίνει ότι σκοπός της επίσκεψης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο αύριο θα είναι μια win-win αποκατάσταση των σχέσεων με αμοιβαίες επωφελείς συνεργασίες, ειδικά στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου εκεί ευελπιστεί να βρει ένα κοινό σημείο με απώτερο στόχο -ει δυνατόν- στην κατάληξη μακροπρόθεσμα σε μία συμφωνία με το Κάιρο για τις θαλάσσιες ζώνες, ανάλογη του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί αύριο την Αίγυπτο μετά από 12 χρόνια και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, η Γάζα, η Ανατολική Μεσόγειος, η Λιβύη, η Συρία και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις είναι τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης στη συνάντηση των δύο ηγετών. Η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στην περιοχή, είναι επίσης σημαντική από την άποψη αυτή. Οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, οι οποίες εισήλθαν σε περίοδο στασιμότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρούνται επίσης σημαντικές για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Συζητήθηκε και η κατάσταση στη Λιβύη
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθεί η κατάσταση στη Λιβύη, όπου Τουρκία και Αίγυπτος έχουν διαφορετικές θέσεις. Γι’ αυτό και η προπαρασκευαστική επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, την προηγούμενη εβδομάδα για συμφιλιωτικές επαφές με όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές. Ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ Άγκυρας και Αιγύπτου αναμένεται να μειώσει τις διαφορές σχετικά με τη Λιβύη.
Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο
Όλοι στην Τουρκία συνομολογούν ότι η ανατολική Μεσόγειος έχει επίσης σημαντική θέση στη συνάντηση Ερντογάν-Σίσι. Η Τουρκία και η Αίγυπτος ξεχωρίζουν ως οι δύο περιφερειακές δυνάμεις με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών στο Κάιρο. Με τη Συμφωνία για την Οριοθέτηση των Ζωνών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, οι δύο χώρες έχουν κερδίσει χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής και εκτιμάται ότι παρόμοια συμφωνία μπορεί να συναφθεί και με την Αίγυπτο. Αναφέρεται ότι αν γίνει αυτή η συμφωνία, θα κερδίσουν και οι δύο χώρες.
Πηγή: ethnos.gr