Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Αιγυπτιακό ενδιαφέρον για φυσικό αέριο από το «Κρόνος» της κυπριακής ΑΟΖ

Το έντονο ενδιαφέρον του Καΐρου για το κοίτασμα «Κρόνος», επιβεβαιώθηκε και επίσημα σε ανώτερο επίπεδο, δια του υπουργού Πετρελαίου και Υδάτινων Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ ελ Μόλλα, όπως μετέδωσαν κυπριακά μέσα.

Ο Τάρεκ ελ Μόλλα, σε συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Παπαναστασίου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στο περιθώριο της ενεργειακής έκθεσης και συνεδρίου EGYPES 2024, όχι μόνο διεμήνυσε ότι επιθυμεί την προμήθεια φυσικού αερίου από το Κρόνος, λόγω τεράστιων εγχώριων αναγκών, αλλά θέλει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας.

Λόγω ακριβώς του έντονου ενδιαφέροντος, η ιταλική ΕΝΙ αναμένεται εντός του έτους να λάβει και τη σχετική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, με στόχο την έναρξη της παραγωγής εντός του 2026.

«Aνασκόπησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της γεώτρησης αξιολόγησης στην ανακάλυψη φυσικού αερίου «Κρόνος», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει το Υπουργείο Ενέργειας.

«Ο Υπουργός Τάρεκ Ελ-Μόλλα τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου-Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου φέρνει κοινά οφέλη και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας με την Κύπρο, που υποστηρίζονται από τις υποδομές φυσικού αερίου της Αιγύπτου και τις αυξανόμενες ανακαλύψεις αερίου στην Κύπρο».

[iEpikaira: Το δημοσίευμα μετριάζει την καχυποψία μας για τον λόγο επίσκεψης του ΥΠΕΝ της ΚΔ στην Αίγυπτο ΕΔΩ, αλλά η ανησυχία παραμένει για το τι μέλλει γενέσθαι ΕΔΩ!]

Πηγή: energypress.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×