Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Το μακρύ χέρι της Άγκυρας στην Θράκη και τα Δωδεκάνησα εγείρει θέμα «καταπίεσης» μειονότητας υπό το πρίσμα της Λωζάννης

iEpikaira.- Η λεγόμενη «Ένωση Τούρκων Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης» και η «Ένωση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου» με ανακοίνωσή τους καλούν την Ελλάδα να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των «Τούρκων» που ζουν στην Ελλάδα, να «προστατεύουν και να αναπτύσσουν τα πολιτιστικά τους δικαιώματα». Εξέδωσαν μάλιστα από κοινού δελτίο τύπου με τίτλο «Κάλεσμα στην Ελλάδα στο φως της Λωζάννης» για την 100ή επέτειο της Συνθήκης της Λωζάννης.

Στην ανακοίνωση αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι, «Οι Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα ζουν κυρίως σε δύο μέρη της Δυτικής Θράκης, τη Ρόδο και την Κω. Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα των Τούρκων που ζουν στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω στους τομείς της θρησκείας, της εκπαίδευσης, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, όπως αυτά παραχωρούνται από τη Συνθήκη της Λωζάννης και άλλες διεθνείς συνθήκες, και προσπαθεί να καταπιέζει τους Τούρκους. Καλούμε την Ελλάδα να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των Τούρκων που ζουν στη χώρα να προστατεύουν και να αναπτύσσουν τα πολιτιστικά τους δικαιώματα».

Έχουμε ήδη προειδοποιήσει (ΕΔΩ) ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει την αναγνώριση ύπαρξης «τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα» κατά την κυοφορούμενη Ελληνοτουρκική συμφωνία για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Διευκρινίζεται ότι βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, η μόνη αναγνωρισμένη νομικά, μειονότητα είναι η «μουσουλμανική μειονότητα» στη Θράκη.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×