Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Μητσοτάκης: Με την Τουρκία έχουμε μια μεγάλη διαφορά, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας!

[...] Συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη στην «Real News» (07/05/2023) στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα: Μετά τις τουρκικές εκλογές ανησυχείτε μήπως η γειτονική χώρα αλλάξει στάση και επιστρέψει στις προκλήσεις;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δημιουργήθηκε ένα πιο θετικό κλίμα μετά τους σεισμούς. Αλλά με την σημερινή προσέγγιση και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας δεν μπορεί να είναι κανείς ιδιαίτερα αισιόδοξος. Γι΄αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Ποιος μπορεί να αναπτύξει τις διεθνείς της συμμαχίες. Ποιος μπορεί να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα. Μπορεί να το κάνει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό ή μια κυβερνητική βαβέλ, έχοντας στο τιμόνι τον κ. Τσίπρα; Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έγινε πιο ισχυρή. Ενίσχυσε τις διεθνείς της συμμαχίες, ενίσχυσε τις ένοπλες δυνάμεις της. Κράτησε μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία -όσο και αν ενόχλησε αυτό τον κ. Ερντογάν- έχοντας πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου. Αν στη γειτονική χώρα, μετά τις εκλογές τους, επικρατήσει η λογική, πιστεύω ότι η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι έχει να κερδίσει περισσότερα αν επαναπροσεγγίσει και συνεργαστεί με την Ελλάδα, την Ευρώπη και γενικότερα τη Δύση.

Εφόσον ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευθεί ξανά στο τιμόνι της χώρας, θα προσπαθήσω να οικοδομήσουμε μία θετική ατζέντα σε ζητήματα όπου μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος, όπως το εμπόριο, ο πολιτισμός, το περιβάλλον. Αλλά για να υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας, η Τουρκία πρέπει να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ότι ουσιαστικά έχουμε μια μεγάλη διαφορά, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσω άλλα θέματα με την Τουρκία. Ούτε, προφανώς, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, ούτε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποστρατικοποίηση των νησιών. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί. Όπως έχω πει, είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε, αλλά δεν είμαστε αφελείς.

Γιώργος Σιαδήμας: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για προσφυγή στη Χάγη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε εκεί. Πρέπει να προηγηθούν πολλά στάδια. Αναμένουμε, όπως σας είπα, να δούμε τις αποφάσεις που θα λάβει η Τουρκία μετά τις εκλογές. Και ελπίζω ότι θα αντιληφθεί πως είναι και προς το δικό της συμφέρον να αλλάξει ρητορική, πρακτική κι εν τέλει στρατηγική. [...]

[iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ!]

Πηγή: primeminister.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×