Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Έρχεται πισώπλατη βρετανική μαχαιριά: Από τη μια στάχτη στα μάτια με υπογραφή «Αμυντικής Συνεργασίας» με Ελλάδα και από την άλλη ραδιουργίες με την Τουρκία εις βάρος μας!

Η υπογραφή «Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου στις 07/02/2023 στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας, παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Παναγιωτόπουλου και του Βρετανού ομόλογού του, Μπεν Γουάλας, θυμίζει τη «Συμφωνία του Μονάχου» όπου ο Τσάμπερλεν και ο Νταλαντιέ, καθησυχάστηκαν, εμπαίχτηκαν από τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι και όλοι γνωρίζουμε τη συνέχεια. 

«Έχουμε μια ιστορική αμυντική σχέση με την Ελλάδα και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά ως στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», τόνισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στο ΗΒ. Η υπογραφή της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί μετά τυμπανοκρουσιών -στάχτη στα μάτια των Ελλήνων ιθαγενών- στο εμβληματικό πολεμικό πλοίο του βρετανικού ναυτικού Diamond D34. 

Το διπλό παιχνίδι των Βρετανών στην πλάτη του Ελληνισμού όμως αποκάλυψε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό δημοσίευμα της Καθημερινής (12/12/2022) υπό τον τίτλο «Η Βρετανία επιστρέφει στη Μεσόγειο μέσω Τουρκίας», όπου χωρίς να δοθούν πολλές λεπτομέρειες, αναφέρεται ότι η αναβάθμιση των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας στοχεύει στο να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στα όσα συμβαίνουν στην Αν. Μεσόγειο. Όπως τονίστηκε από το παρόν βήμα στις 02/02/2023, το ««όσα συμβαίνουν στην Αν. Μεσόγειο» αναφέρεται [πιθανότατα] στην κυοφορούμενη νέα πρόταση για το Κυπριακό και τον διαμοιρασμό της ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου». Το δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει συγκεκριμένα:
«Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι Άγκυρα και Λονδίνο συντονίζονται προκειμένου να συνάψουν τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή με στόχο την προσέγγιση και μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε. Εκ των πραγμάτων η προοπτική ενός τέτοιου άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο τίθεται απέναντι στον άξονα Ελλάδας, Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αποτελεί και σαφές αντιστάθμισμα σε υφιστάμενες τριμερείς στην περιοχή, με σημαντικότερες εκείνες με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και με το σχήμα 3+1 στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ. Ακόμη και αν αυτός ο άξονας έχει ως κύριο στόχο τη μείωση της επιρροής της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι σαφές ότι συστατικό στοιχείο των τριμερών είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία όμως τυχαίνει να… συνορεύει με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει κυρίαρχες στρατιωτικές βάσεις σε κυπριακό έδαφος. Είναι απολύτως βέβαιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και θα επεκταθούν και στην πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το ΗΒ -όπως ήταν αναμενόμενο- θα παίξει λοιπόν καταλυτικό ρόλο στη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού η οποία θα έχει άρωμα «ενεργειακών» (ΕΔΩ και ΕΔΩ, ενώ φαίνεται ότι θα συμπαρασύρει το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο), και όπως διαχρονικά πράττει έτσι και τώρα, συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την Τουρκία εις βάρος του Ελληνισμού. Ειδικά μετά το BREXIT οπόταν το ΗΒ άρχισε να λειτουργεί ανταγωνιστικά της ΕΕ και δη της Γαλλίας (βλ. AUKUS και όχι μόνο), και επομένως θεωρείται δεδομένο ότι θα επιδιώξει να παραγκωνίσει και να υποσκάψει την ευρωπαϊκή παρέμβαση στις όποιες διεργασίες για το Κυπριακό, προκρίνοντας μάλιστα (σύμφωνα με τη Καθημερινή) εναλλακτικά σχήματα του 3+1, ασκώντας παράλληλα πίεση στις ΗΠΑ για να έλθουν πιο κοντά στις βρετανοτουρκικές θέσεις.

Μέσα σε όλα αυτά βέβαια δεν πρέπει να υποτιμούμε και την προσπάθεια παροχής τεχνογνωσίας των Βρετανών στην ακμάζουσα τουρκική πολεμική βιομηχανία αλλά και την φημολογούμενη εξαγωγή μείζονος σημασίας αμυντικών εξοπλισμών (πχ μηχανή για το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς και το αεριωθούμενο UAV, μαχητικά Eurofighter και πολλά άλλα...), που δύναται να ανατρέψουν το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή μας.  

Υπό αυτό το πρίσμα η υπογραφή «Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας-ΗΒ, πιο πολύ τη «Συμφωνία του Μονάχου» προσομοιάζει η οποία υπογράφηκε ως προπέτασμα, παρά σε οτιδήποτε άλλο!

Περισσότερα και ΕΔΩ...



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×