Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

"Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία αλλά... είμαστε ανοικτοί στην αντικατάσταση" δηλώνει η Κυπριακή Δημοκρατία

Σύμφωνα με τους NY Times o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Πελεκάνος ανέφερε "πολυάριθμες συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους τους τελευταίους μήνες, κατά τις οποίες «συζητήσαμε επίσης αυτό το ενδεχόμενο»".

Το ίδιο επιβεβαίωνε και τουρκικό δημοσίευμα τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με το bulgarianmilitary.com, ότι δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την ΚΔ να στείλει όπλα ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία από το απόθεμά της.

Όταν όμως ερωτήθηκε ευθέως ο Μ. Πελεκάνος για το δημοσίευμα στη NY Times απάντησε: "Δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό. Τέθηκε σε συζητήσεις και διάφορες επαφές που είχαμε είτε με Ευρωπαίους εταίρους μας, είτε με τις ΗΠΑ, και η απάντησή μας είναι ότι εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οπλισμό, πολύ απλά γιατί είμαστε μια χώρα υπό κατοχή, είμαστε μια χώρα που θα πρέπει να διασφαλίσει τις αμυντικές της δυνατότητες, και αν προχωρούσαμε σε μια τέτοια κίνηση θα αποδυναμώναμε τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες".

Η δήλωση του Ν. Αναστασιάδη ερωτηθείς για το ίδιο ζήτημα ήταν: "...θέλω να καθησυχάσω. Δεν πρόκειται εμείς να αποστείλουμε όπλα στην Ουκρανία. Εάν υπάρχει χώρα, η οποία θέλει να αντικαταστήσει τον οπλισμό μας με σύγχρονο και εξίσου δυναμικό δημιουργώντας έτσι αποφασιστική αποτρεπτική δύναμη, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό. Εμείς στην Ουκρανία δεν τίθεται θέμα να στείλουμε".

Βάσει των τοποθετήσεων Πελεκάνου-Αναστασιάδη καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα: 
1.Η ΚΔ δεν προέβη σε "διαβουλεύσεις" αλλά συμμετείχε σε "συζητήσεις" για το ενδεχόμενο μεταφοράς οπλισμού, στην Ουκρανία. Και...
2.Η ΚΔ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ εξοπλισμό στην Ουκρανία, αλλά ΑΝ υπάρχει χώρα που προτίθεται να ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ τον εξοπλισμό της, τότε αυτό είναι "ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ"...

Αξίζει το ζήτημα περαιτέρω σχολιασμού; Αν νομίζετε ότι αξίζει, διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ.-


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×