Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Προσοχή στον ρωσικό εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς μετά την άρση του αμερικανικού εμπάργκο

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 11:27 03/10/22, ανανεώθηκε 9:10 04/10/22] Το Military Watch Magazine με άρθρο του στις 30/09/2022 σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει εξαντλήσει το απόθεμα αρμάτων μάχης της εποχής του Συμφώνου της Βαρσοβίας τα οποία μπορεί να στείλει στην Ουκρανία. Αυτή η διαπίστωση δεν συνέπεσε τυχαία με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο επεβλήθη το 1987 για να βοηθήσει υποτίθεται στην επίλυση του κυπριακού. Σημειώνεται ότι η ΚΔ διαθέτει αξιόμαχο εξοπλισμό ρωσική προελεύσεως, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω. 

Ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος και αναλυτής Michael Rubin έγραφε στη Washington Examiner (26/09/2022):
«Η χρηματοδότηση της Κύπρου για την αναβάθμιση του στρατού της σε δυτικά πρότυπα, επιτρέποντάς της να αναπληρώσει τα φθίνοντα αποθέματα της Ουκρανίας, όχι μόνο θα βοηθήσει στην ειρήνη και στην προστασία της Ανατολικής Μεσογείου από την επιθετικότητα, αλλά θα βοηθήσει επίσης τους Ουκρανούς να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη απειλή για τη φιλελεύθερη τάξη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Λίγες ημέρες αργότερα το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε εσπευσμένα την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα «State Partnership Program», με την Τουρκία να αντιδρά με το γνωστό ύφος της κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για «διατάραξη της ισορροπίας» και «μεροληψία» υπέρ των ελληνοκυπρίων.  

Επανερχόμενοι όμως στην ουσία του ζητήματος, και τo Foundation for Defence of Democracies έχει επισημαίνει ότι υπάρχουν χώρες εκτός του ΝΑΤΟ οι οποίες διαθέτουν ρωσικό εξοπλισμό και είναι διατεθειμένες να τον ανταλλάξουν με δυτικά όπλα. Μάλιστα, αμερικανικά Μέσα επιβεβαιώνουν ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με την Λευκωσία, ενώ το Υπουργείο Άμυνας της ΚΔ δηλώνει ότι μια ανταλλαγή μπορεί υπό όρους να γίνει αποδεκτή.

Το ζήτημα βεβαίως είναι τί είδους πιέσεις θα ασκηθούν στην Λευκωσία εν μέσω προεκλογικής περιόδου και πώς αυτή θα το διαχειριστεί, τη στιγμή που το παράδειγμα της Ελλάδας, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό είναι. Ήδη κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εικόνες με ελληνικά(;) BMP-1 στα πεδία μαχών της Ουκρανίας ενώ αγνοείται ακόμα η τύχη των γερμανικών Marder τα οποία υποτίθεται θα δοθούν στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα. 

Εκτός τούτου, με την απόσυρση/αντικατάσταση των ελληνικών BMP-1, η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί παράνομα τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Δημοσίευσε εικόνες από τουρκικό UAV το οποίο εκτελούσε κατασκοπευτική υπερπτήση(!) την ώρα που Τροχοφόρα Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνωρίσεως Μ1117 αμερικανικής κατασκευής κατεύθαναν στα νησιά για να αντικαταστήσουν τα ελληνικά BMP-1. Μάλιστα η τουρκική μηχανή προπαγάνδας κατέστησε και τις ΗΠΑ «συνένοχες» ως προς την δήθεν «απειλή» εις βάρος της Τουρκίας την οποία συνιστούν τα αμιγώς αμυντικά τεθωρακισμένα τύπου M1117.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε μύδρους σύμφωνα με τη Sabah: «H αποστολή αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων [σσ. των M1117] σε Σάμο και Λέσβο «ήταν η τελευταία σταγόνα» στις προκλήσεις της Ελλάδας. Η Τουρκία θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα καθώς η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά».

Έτσι λοιπόν, ακόμη κι αν αγνοήσουμε το αντίκτυπο που θα έχει μια «ανταλλαγή» στις σχέσεις της ΚΔ με την Ρωσία, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την τουρκική αντίδραση... Η άρση του εμπάργκο πώλησης στρατιωτικού υλικού είναι αδιαμφισβήτητα μια κίνηση υψηλού συμβολισμού των ΗΠΑ, η οποία όμως απαιτεί νηφάλιες κινήσεις και όχι επικίνδυνα βεβιασμένες αποφάσεις, δυνάμει υπονομευτικές για την ασφάλεια της ΚΔ, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την κρισιμότητα των ρωσικών οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά: 
-82 άρματα μάχης T-80U, 
-43 οχήματα μάχης πεζικού BMP-3, 
-11 ελικόπτερα Mi-35P, 
-6 συστήματα αεράμυνας Tor-M1, 
-4 συστήματα αεράμυνας Buk-M1-2,
-4 πολλαπλούς εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών BM-21.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×