Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

«Τορπίλη» από το κοινοβούλιο της Λιβύης στην συμφωνία με την Τουρκία

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Λιβύης, το κοινοβούλιο της χώρας ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει την συμφωνία με την Άγκυρα.

Δεν πρόλαβε να «στεγνώσει» το μελάνι της συμφωνίας, που δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ότι υπέγραψε με την Λιβύη, και το κοινοβούλιο της Τρίπολης ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή.

Όπως μεταδίδει ο λιβυκός ιστότοπος, «The Libya Update», μέσω αλλεπάλληλων αναρτήσεών του στο Twitter, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».

«Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχει δικαιοδοσία»

Με δεύτερη ανάρτηση, εξηγεί πως η συμφωνία αυτή απορρίπτεται από το κοινοβούλιο ως «παράνομη», καθώς δεν διαθέτει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος, δηλαδή του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως το Λιβυκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στη χώρα, που ταλανίζεται από εμφύλιο, έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και, κατά συνέπεια, δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.

«Έληξε η θητεία της κυβέρνησης», λέει ο πρόεδρος της Βουλής

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, Aguila Saleh, χαρακτηρίζει την συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με την Τουρκία «παράνομη», καθώς λέει ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, «της οποίας η θητεία έχει λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να κλείνει διεθνείς συμφωνίες».

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το Λιβυκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία αποστερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα δικαιώματά της στους υδρογονάνθρακες.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι το κοινοβούλιο της Λιβύης είχε αντιδράσει και στο «περίφημο» τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο δήθεν καθορίζει τις ΑΟΖ ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, αγνοώντας την… ύπαρξη πολλών ελληνικών νησιών, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη!

Πηγή: in.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×