Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Η οργάνωση του Μπόλτον πίσω από το σχέδιο εκδίωξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ: Να φύγει επιτέλους ο Ερντογάν…

Επιστολή που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Financial Times, υπέγραψαν δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, στην οποία καταγγέλλουν τις διαπραγματεύσεις από πλευράς της κατοχικής Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι πρώην αξιωματούχοι είναι μέλη της οργάνωσης Turkish Democracy Project, που έχει ως στόχο την ήττα του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης είναι ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Την εν λόγω επιστολή που υπογράφουν ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαρκ Γουόλας, και η Μάντελεϊν Τζόελσον, Executive Director της οργάνωσης.

Καλούν δε τη Δυτική Συμμαχία να είναι έτοιμη να αποπέμψει την Τουρκία, προκειμένου να μην ενθαρρυνθεί περαιτέρω ο ισλαμιστής πρόεδρος της, Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, περιγράφονται ως διαπραγματεύσεις «στο Μεγάλο Παζάρι» οι συζητήσεις που γίνονται με τον Τούρκο πρόεδρο για να άρει το βέτο που άσκησε αναφορικά με το ζήτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ καλείται να προσφέρει οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα τη συμφωνία των Τούρκων για το σκανδιναβικό ζήτημα.

«Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική είναι ότι ανταμείβει την κακή συμπεριφορά του Ερντογάν. Θα τον ενθαρρύνει να πιέσει για περισσότερες παραχωρήσεις την επόμενη φορά που το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί ομόφωνη ψηφοφορία για να αντιμετωπίσει μια κρίση. Κάθε παραχώρηση που θα εξαχθεί από τη συμμαχία θα επιδεικνύεται ως διπλωματική νίκη από τον Ερντογάν, βοηθώντας τον να ενισχύσει την εγχώρια υποστήριξη και να βοηθήσει την προσπάθεια επανεκλογής του το επόμενο έτος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη επιστολή.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι:

«Η αλήθεια είναι ότι το παζάρι λειτουργεί μόνο αν είσαι διατεθειμένος να φύγεις. Όσο ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τα μέλη είναι απρόθυμα να κάνουν το απόλυτο βήμα της απομάκρυνσης της Τουρκίας, έστω και προσωρινά, θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις», καταλήγοντας στην προτροπή: «Αν θέλετε να φύγετε από το Μεγάλο Παζάρι με δίκαιη τιμή, πρώτα πρέπει να μάθετε πού βρίσκονται οι έξοδοι».

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ήδη ότι, ενώ η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δεν ανήκει. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να εργαστούν προς αυτόν τον στόχο. Εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιούνταν για να επιτρέψουν την προσωρινή αναστολή των κρατών μελών μέχρι οι ηγέτες τους να ευθυγραμμιστούν εκ νέου με τις αξίες και τα συμφέροντα της Συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα κατανοούσε την προοπτική πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών για τις ενέργειές του», σημειώνουν χαρακτηριστικά.Όλο το κείμενο της επιστολής ακολουθεί:

«Ο Γκίντεον Ράχμαν προτείνει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμα να παζαρέψουν, όπως αποκαλείται, στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, αν θέλουν ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμμορφωθεί με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ράχμαν προτείνει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσφέρουν οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα τη συνεργασία για το σκανδιναβικό ζήτημα.

Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική, είναι ότι επιβραβεύει την κακή συμπεριφορά του Ερντογάν. «Θα τον ενθαρρύνει να πιέσει για περισσότερες παραχωρήσεις την επόμενη φορά που θα απαιτηθεί ομοφωνία για να αντιμετωπιστεί μια κρίση. Κάθε παραχώρηση που θα αποσπαστεί από τη συμμαχία θα αποτελεί μια διπλωματική νίκη του Ερντογάν και θα τον βοηθήσει να ενισχυθεί στο εσωτερικό της χώρας και να επανεκλεγεί του χρόνου.

Η αλήθεια είναι ότι το παζάρι λειτουργεί μόνο εάν προτίθεσαι και να αποχωρήσεις. Όσο ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τα μέλη (του ΝΑΤΟ) είναι απρόθυμα να κάνουν το ύστατο βήμα και να εκδιώξουν την Τουρκία, ακόμα και προσωρινά, θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ήδη γνωρίζουν ότι ενώ η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δεν ανήκει. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να κάνουν το βήμα προς αυτό τον στόχο.

Εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιηθούν για να επιτρέψουν την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής κρατών μελών έως ότου οι ηγέτες τους ευθυγραμμιστούν ξανά με τις αρχές και τα συμφέροντα της συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα αντιληφθεί την προοπτική των πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών των ενεργειών του. Όπως ο ίδιος ο Ράχμαν επισημαίνει, το μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας σε τουρκικά αγαθά και όχι μια προσφορά οικονομικής βοήθειας, ήταν που οδήγησε τον Ερντογάν να επιδιώκει ανανέωση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Εάν θέλετε να φύγετε από το Μεγάλο Παζάρι με μια δίκαιη τιμή, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε που βρίσκονται οι έξοδοι».



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×