Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

«Έρωτας» Τουρκίας - Ιταλίας: Υπογράφουν 9 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας - Γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό σύστημα θέλει ο Ερντογάν

Εννέα διμερείς συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς υπέγραψαν η Τουρκία και η Ιταλία, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Erdogan μετά τη διεξαγωγή της τρίτης διακυβερνητικής συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο χωρών και τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Draghi.
Στην ομιλία του στην ιταλική Γερουσία τον Μάιο, ο Draghi είχε αναφερθεί στο πρόγραμμά του να ταξιδέψει στην Τουρκία και στον σκοπό της επίσκεψής του, δηλώνοντας:
«Θα βρίσκομαι στην Άγκυρα για τη διμερή σύνοδο κορυφής με την Τουρκία στις αρχές Ιουλίου, την πρώτη τέτοια σύνοδο κορυφής, όπου θα συζητήσουμε για τις διαπραγματευτικές και διπλωματικές δυνατότητές μας στη σύγκρουση στην Ουκρανία και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας».
«Η συνάντηση είναι μέρος της συνολικής αναζωογόνησης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είναι ήδη πολύ έντονη σε διάφορα μέτωπα.
Ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών συνεχίζονται αδιάκοπα».
Η διακυβερνητική σύνοδος κορυφής μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας είχε πραγματοποιηθεί δύο φορές στο παρελθόν, το 2008 και το 2012.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ιταλία χρονολογούνται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Μάλιστα, οι σχέσεις μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Βενετίας χρονολογούνται από το 1381.
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας δημιουργήθηκαν το 1856.
Σήμερα, η Τουρκία και η Ιταλία είναι δύο περιφερειακές δυνάμεις που μοιράζονται κοινά συμφέροντα στη λεκάνη της Μεσογείου.
Η Ιταλία είναι σήμερα ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.
Οι τρέχοντες τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν την ενέργεια, την αμυντική βιομηχανία, τον τουρισμό, τις υποδομές, την αυτοκινητοβιομηχανία και την εμπορία χημικών.

Πηγή: bankingnews.gr

Γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό σύστημα θέλει ο Ερντογάν - Οι συζητήσεις με Ντράγκι και Μακρόν
Το γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς SAMP-T θέλει να αγοράσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, όπως αποκάλυψε ο ίδιος μετά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τον ιστότοπο skai.gr.

Ο Ερντογάν, είπε ότι συζήτησε ήδη για το θέμα αναλυτικά με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ.

"Θέλουμε να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στη φάση της υπογραφής για το SAMP-T. Θέλουμε να μπουν οι υπογραφές. Γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία για τα αμυντικά μας συστήματα. Στο θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό (της Ιταλίας) συμφωνήσαμε πλήρως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως συμφωνήσαμε και με τον Μακρόν. Εύχομαι το συντομότερο δυνατό να υπογράψουμε και να προχωρήσουμε", τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το skai.gr, εάν προχωρήσει η αγορά του ιταλογαλλικού συστήματος, θα επιτρέψει στον Ερντογάν να κάνει έναν ελιγμό σε σχέση με το ρωσικό σύστημα S-400 προκειμένου μετά να ζητήσει να σταματήσουν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, κάτι που θα ικανοποιούσε και τις ΗΠΑ.

Ανησυχούν οι Τούρκοι αναλυτές για τους ελληνικούς εξοπλισμούς

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία επικρατεί ενόχληση για τον εξοπλισμό της Ελλάδας, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι τα βήματα που γίνονται από την Αθήνα στον τομέα της άμυνας είναι σημαντικά και θα πρέπει να θορυβήσουν την Άγκυρα.

"Καμία απειλή δεν μπορεί να υποτιμηθεί διότι το σχέδιο πρέπει να γίνει ανάλογα με όσα κάνουν. Η Ελλάδα επιχειρεί να αγοράσει 20 F-35, αγοράζει F-16, όπως και καταδρομικά από τις ΗΠΑ. Ραγδαία αύξηση των αμυντικών δαπανών", δήλωσε στο Haber Global ο Ναΐμ Μπαμπούρογλου, καθηγητής Πανεπιστημίου και Πολιτικός Αναλυτής.

Πηγή: capital.gr

SAMP/T Eurosam για Τουρκία; Εντατικές συζητήσεις Παρισιού, Ρώμης, Άγκυρας
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Δ. ΒΛΑΣΣΗ

Μετά την συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ντράγκι με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στις 5 Ιουλίου, δείχνει να επιβεβαιώνεται η επαναπροσέγγιση της Άγκυρας στο πρόγραμμα του συστήματος SAMP/T της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Eurosam. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Ερντογάν δήλωσε σχετικώς μετά την συνάντηση: “Συζητήσαμε πάλι το ζήτημα στην σημερινή μας συνάντηση και οι υπουργοί Αμύνης μας το χειρίζονται κατά τον ίδιο τρόπο. Επιθυμούμε να υπογράψουμε για το SAMP/T το συντομότερο δυνατόν. Δεν υπάρχει πρόβλημα στην συμφωνία μας. Έχουμε συμφωνήσει επίσης με τον (Γάλλο πρόεδρο) Μακρόν“.

Σύμφωνα με το euronews ο Ερντογάν είπε: “Συζητήσαμε το θέμα λεπτομερώς με τον κ. Μακρόν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε επίσης το θέμα στην διμερή συνάντησή μας σήμερα. Τώρα επιθυμούμε να έλθουμε στην φάση υπογραφής, θέλουμε να υπογράψουμε. Καθώς αυτό είναι επίσης μεγάλης σημασίας για τα αμυντικά μας συστήματα“.

Στις 31 Οκτωβρίου 2021, μετά από συνάντησή του στην Ρώμη με τον Ντράγκι, στο πλαίσιο της συνόδου των G20, ο Ερντογάν είχε πει για πρώτη φορά ότι η Τουρκία θα αναλάβει “θετικά βήματα” με την Γαλλία και την Ιταλία για την υπόθεση της συμφωνίας του 2017 που συμβασιοποιήθηκε το επόμενο έτος και αφορούσε την συνανάπτυξη ενός συστήματος που θα στηριζόταν στο SAMP/T. Η συμφωνία είχε παγώσει από το Παρίσι στις 14 Οκτωβρίου 2019, λόγω της τουρκικής εισβολής στην Συρία τότε.

Ακολούθως, μετά από συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό στις 24 Μαρτίου 2022 σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι από κοινού με Παρίσι και Ρώμη αποφασίσθηκε η συνέχιση των διερευνητικών επαφών για επανάκαμψη στην συμφωνία. Όπως φαίνεται, στην πρόσφαρη σύνοδο του ΝΑΤΟ (29-30 Ιουνίου), εξασφαλίσθηκε οριστικώς και η συγκατάθεση του Μακρόν.

Η συμφωνία συνανάπτυξης βελτιωμένου αντιαεροπορικού συστήματος βασισμένου στο SAMP/T, έχει μεγάλη σημασία για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς πέραν των επιχειρησιακών αναγκών της Τουρκικής Αεροπορίας, από αυτό θα προέκυπτε και το κύριο αντιαεροπορικό όπλο του μελλοντικού αντιτορπιλικού αντιαεροπορικής αμύνης TF-2000 του Τουρκικού Ναυτικού.

Δεν είναι διευκρινισμένο απολύτως εάν το πράσινο φως από Παρίσι και Ρώμη, αφορά απλώς πώληση του SAMP/T στην Τουρκία ή πλήρη επαναφορά της συμβάσεως του 2018 για συνανάπτυξη προηγμένης εκδόσεως του εν λόγω συστήματος, για από κοινού προώθηση στην διεθνή αγορά. Καθώς η υπογεγραμμένη σύμβαση του 2018 απλώς έχει παγώσει, η αναφορά του Ερντογάν σε επιθυμία υπογραφής, δημιουργεί την εντύπωση άλλης συμφωνίας και αντικειμένου, δηλαδή απλής προμήθειας του συστήματος. Εάν η συνανάπτυξη έχει ματαιωθεί, τότε πιθανώς το TF-2000 να εξοπλιστεί με το Aster 30, όπως και οι FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού.

[iEpikaira: Είναι πρόδηλο το πόσο επικίνδυνη είναι η σχέση Ιταλίας-Τουρκίας για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Επίσης έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Ελληνογαλλική συμφωνία χρειάζεται συνεχώς νέο "καύσιμο" για να μην καταλήξει κενό γράμμα. Το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να ενεργήσει προδραστικά. Περισσότερα ΕΔΩ!]

Πηγή: doureios.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×